Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy można żądać czynszu od rodziców?

Napisany przez SolidBadBoy
Cześć droga społeczności,

mam pytanie, na które dotychczas nikt nie mógł mi odpowiedzieć w 100%.

Moja matka otrzymuje wsparcie od państwa ze względu na niską emeryturę.
Obecnie mieszkamy razem na wynajętym mieszkaniu. Oznacza to, że także ja muszę płacić czynsz, ponieważ żyjemy w mieszkaniu studenckim.

Załóżmy, że kupuję mieszkanie (to jest planowane) i moja matka wprowadza się do mnie. Czy wtedy mogę powiedzieć hej, chcę zobaczyć czynsz!
Ona oczywiście pobiegnie do państwa i złoży wniosek o dodatek mieszkaniowy... i teraz pytanie wszechpytającego?!? Czy zostanie to zatwierdzone, czy też oznacza to, że mieszkanie należy do ciebie, pa pa chłopcze!!!

Ponieważ w ten sposób mój kredyt mógłby być większy, a ja mógłbym sobie kupić to, czego chcę

Pozdrowienia

Solid

Napisany przez Assetbacker
Nie widzę w tym żadnego problemu.

Podatnik powinien pamiętać, że wynajmując członkom rodziny za kwotę przewyższającą 66% miejscowego czynszu, może odliczyć swoje koszty finansowania jako koszty uzyskania przychodów.

Napisany przez xlarge
Czy to nie nazywa się wtedy gospodarstwem domowym?

Może jednak być również obowiązek alimentacyjny wobec rodziców.

Napisany przez Ex-Studentin
Jeśli jesteście gospodarstwem domowym, twoje wynagrodzenie będzie brane pod uwagę przy obliczaniu zasiłku mieszkaniowego. Czyli to, ile otrzymacie, zależy także od twojego wynagrodzenia.

Napisany przez xlarge
A wynajem wnosić zwiększa dochody gospodarstwa domowego.

Napisany przez ADMCI4
Hmm, to nie będzie działać tak łatwo, jak sobie wyobrażasz. Wasze wynagrodzenia będą sumowane. Dla państwa nie jest to nic innego, jak gdybyś mieszkał ze swoją dziewczyną i oboje korzystalibyście z pomocy socjalnej, wtedy też wasze całkowite dochody są obliczane i jeśli reszta nie wystarcza, ona otrzymuje dopłatę, ale wtedy i tak twoje obliczenia się nie sprawdzą. Kupuj tylko to, na co cię stać, zwłaszcza z myślą o nieprzewidzianych wydarzeniach, które mogą spowodować, że część opłaty za wynajem zostanie odjęta. Mała wskazówka: Nawiasem mówiąc, nawet posiadając nieruchomość, można ubiegać się o dodatek mieszkaniowy!

Napisany przez tivopu

Czy to nie jest nazywane gospodarstwem domowym?
Może być również pytanie o alimenty od rodziców.

Tak, też o to mi chodzi. Powinien być odpowiednio zaangażowany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata