Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe uzyskanie finansowania budowy?

Napisany przez Bernd1980
Moja żona i ja chcielibyśmy zbudować i mamy już odpowiednią działkę pod nasze przedsięwzięcie. Na koszty budowy i działki trzeba by przeznaczyć kwotę kredytu w wysokości 380 000 euro. Teraz nasz problem. Ponieważ moja żona nie ma zdolności kredytowej, musiałbym poradzić sobie z tym kredytem samodzielnie. Ponadto, od roku 2014 obowiązuje rozdzielność majątkowa. W naszym domu żyje ogółem trójka dzieci (dwie wspólne dzieci). Nasz miesięczny dochód, składający się z pensji, zasiłku rodzinne oraz alimentów na moją niebiologiczną córkę, wynosi ogółem około 3300 euro (od listopada około 3500 euro). Mój podstawowy wynik w Schufa aktualnie wynosi 94,25. Mamy obecnie także trwającą finansowanie samochodu. Miesięczna rata wynosi tutaj 453 euro. Obecnie pozostała kwota to 24 000 euro. Jednak w przypadku kredytu budowlanego spłacilibyśmy ten kredyt.
Moje pytanie brzmi teraz, jak oceniasz szanse na ewentualne finansowanie budowy?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Bernd1980
- Czy istnieje notarialne rozdzielenie majątku?
- Czy masz kapitał własny wystarczający do spłacenia kredytu samochodowego w wysokości 24 000 EUR? Czy masz może dodatkowy kapitał na fazę budowy, koszty dodatkowe związane z zakupem...
- Jak wysokie są Twoje dochody z pensji i zasiłku rodzinengo bez alimentów? Czy możesz to rozłożyć?

Napisany przez finanzierung
W jaki sposób spłaciliby Państwo bieżący kredyt? Za pomocą kapitału własnego czy poprzez finansowanie budowy? Jeśli nie ma tutaj kapitału własnego, to nie widzę szans na uzyskanie finansowania w wysokości 380 000 EUR.

Napisany przez Bernd1980
Tak, od końca 2014 roku istnieje rozdzielność majątkowa notarialna. Dochód składa się następująco: 2357,- dochód netto, 576,- euro zasiłku rodzinne oraz 378,- euro alimentów, które nasza córka otrzymuje od swojego biologicznego ojca. Od listopada awansuję na kolejny poziom wynagrodzenia i zarobię około 200,- euro netto więcej. Dodatkowo otrzymuję raz w roku premię roczną (80% mojego wynagrodzenia brutto). Niestety, nie posiadamy kapitału własnego, ale zaoszczędzilibyśmy około 15.000,- euro poprzez własny wkład oraz możliwość korzystania z tańszego materiału budowlanego. Pożyczkę spłaciłby mój ojciec. Umowa spłaty oraz dowód konta na kwotę 24.000,- euro już zostały dostarczone.

Napisany przez finanzierung
Cześć Bernd,

Musicie się uwolnić od myśli o budowie nowego domu. Nawet bez długów, bez kapitału własnego będzie to niemożliwe do zrealizowania.

Oszczędności w wysokości 15 000 EUR nie mają znaczenia.

Nawet gdybyście uzyskali 2% efektywną stopę na 20 lat i 2% spłaty, płacilibyście 1250 EUR miesięcznie, a teoretyczny okres spłaty wyniósłby 34 lata (pozostały dług po związaniu odsetkowym 190 000 EUR !!!)

Bernd1980 = urodzony w 1980 roku ? = Koniec spłaty rat, gdy będziesz miał 70 lat.....

Tak, używana nieruchomość byłaby faktycznie bardziej interesująca i w jeszcze niższej cenie

Napisany przez matti85
Definitywnie nie, każdy kto mówi coś innego, chce tylko zarobić prowizję. Koszt nowej budowy zawsze na koniec wychodzi drożej niż planowano. Poza tym nie macie nic oszczędzonego przy czynszu w wysokości aktualnie ile euro? Poza tym twoja pensja jest po prostu za niska bez wkładu własnego. Bez wkładu własnego byłoby to około 1300 euro plus opłaty dodatkowe itp. Wystarczy, że coś się stanie, nawet coś małego ulegnie zniszczeniu i zostajesz z niczym.

@matti85, czy Twoja opinia nie odnosiła się do mojej odpowiedzi? Jeśli tak, to jestem zaskoczony/a, że napisałeś/aś coś innego później. Przecież wspomniałem/am o niższym przedziale cenowym i nieruchomościach używanych

Napisany przez matti85
Nie nie odnosiło się do początkowego postu

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata