Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Rozliczenie podatkowe jako student?

Napisany przez MichaelKross
Cześć,

czy ktoś ma doświadczenia w tej kwestii?

Jestem szczególnie zainteresowany, ponieważ jestem ubezpieczony prywatnie i słyszałem, że można tam odzyskać sporo pieniędzy.

Pozdrowienia,

Michael

Napisany przez MagicMike
Cześć Michael,

Jeśli zarobiłeś coś, możesz odliczyć swoje składki PKV oraz poniesione koszty reklamowe. Ewentualnie możesz również odzyskać podatek dochodowy.

Pozdrawiam

Mike

Napisany przez Oliver_Hidral
Cześć Michael,

każdy student powinien złożyć zeznanie podatkowe, nawet jeśli w danym momencie nie ma żadnych dochodów. W ten sposób roczne wydatki mogą zostać uznane za koszty uzyskania przychodu w pierwszym roku pracy, w którym trzeba regularnie płacić podatki. Koszty uzyskania przychodu obejmują na przykład:

- Odsetki od kredytu studenckiego
- Składki społeczne na uczelnię + bilet semestralny na transport publiczny
- Koszty powtórek
- Semestr za granicą
- Zakup komputera
- Materiały edukacyjne i podręczniki
- Kopiowanie, drukowanie i oprawianie prac domowych lub prac dyplomowych
- Koszty dojazdu do uczelni, na praktyki czy powtórki
- Wynajem mieszkania/pokoju w akademiku na miejscu studiów
- Koszty ubezpieczenia zdrowotnego (jeśli nie jest się już ubezpieczonym w ramach ubezpieczenia rodzinnego)

Pozdrowienia, Oliver

-Odsetki od kredytu studenckiego
-Składki społeczne na uczelnię + bilet semestralny na komunikację publiczną
-Koszty kursów przygotowawczych do egzaminów
-Semestr za granicą
-Zakup komputera
-Materiały edukacyjne i podręczniki
-Kopie, drukowanie i oprawianie prac domowych lub dyplomowych
-Koszty dojazdu na uczelnię, do praktyk lub kursów przygotowawczych
-Najem mieszkania/pokoju w akademiku na miejscu studiów.
-Koszty ubezpieczenia zdrowotnego (jeśli nie jest się już ubezpieczonym przez rodzinę)

Pozdrowienia, Oliver

Dzięki za pomoc, Oliver, ale mam jeszcze kilka pytań, na które mam nadzieję uzyskać odpowiedź w tym forum.
Czy istnieje lista lub definicja kosztów reklamowych, naprawdę nie wiem, co do nich należy, a co nie. Ponadto, dokonałem kilku inwestycji na stronach internetowych z crowdfundingu, jak mam to zgłosić?

Pozdrowienia,

Michał

Napisany przez Andrea
Cześć Michael,

kompletna lista kosztów reklamowych moim zdaniem nie istnieje - to by wykraczało poza ramy, ponieważ wiele pozycji można uznać za koszty reklamowe.

Zgodnie z definicją zgodnie z § 9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, kosztami reklamowymi są wszelkie wydatki związane z pozyskiwaniem, zabezpieczaniem i zachowaniem dochodów. Definicję można ułatwić poprzez przykłady: materiały biurowe, szkolenia, odzież robocza i służbowa czy przejazdy do miejsca pracy umożliwiają Ci pozyskanie dochodu - dlatego pozycje takie jak te można odliczyć jako koszty reklamowe.

Podobnie jest z Twoimi studiami. Wszystkie wydatki związane z Twoimi studiami, które umożliwiają Ci studiowanie, ułatwiają lub je wspierają, można odliczyć jako koszty reklamowe. Wśród nich znajdują się już wspomniane koszty dojazdu, podręczniki, czynsz za mieszkanie na miejscu studiów itp.

Pozdrowienia,

Andrea

Dziękuję Oliverowi i Andrei za szybką pomoc.

Napisany przez dschimi
W takich przypadkach z pewnością może pomóc Ci doradca podatkowy. Ponadto ważne jest, jaki rodzaj pracy wykonujesz. Praca wakacyjna może być podjęta w ramach zatrudnienia marginalnego, jeśli zarabiasz mniej niż 450 euro miesięcznie, wtedy chyba nie musisz płacić podatków. W tym artykule można znaleźć dobre informacje na ten temat. Jeśli zarabiasz więcej, musisz się liczyć z podatkiem dochodowym. Ale jeśli zarobki pozostają poniżej tej kwoty, możesz zarabiać nawet do 450 euro. Niemniej jednak, jeśli chodzi o rozliczenie podatkowe, lepiej skonsultować się z profesjonalistą.

Napisany przez Dweide
Cześć Michael,

jako doradca podatkowy z Kolonii, specjalizujący się w studentach, stworzyłem poradnik na temat rozliczeń podatkowych studentów oraz interaktywną listę kontrolną, która pozwala studentom sprawdzić, czy opłaca się składać zeznania podatkowe.

W razie dodatkowych pytań pozostaję do dyspozycji.

Miłego wieczoru!

Napisany przez Hanomag

jako doradca podatkowy z Kolonii specjalizujący się w studentach opracowałem poradnik na temat składania zeznań podatkowych przez studentów, a także interaktywną listę kontrolną, która umożliwia studentom sprawdzenie, czy opłaca się składać zeznania podatkowe.

W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.

Cytat z artykułu poradnika

Praca dorywcza

W przypadku pracy dorywczej pracodawca ma obowiązek zapłaty składek państwowych do Niemieckiego Zakładu Ubezpieczeń Emerytalnych Knappschaft-Bahn-See w Essen 45115. Jeśli chodzi o podatek dochodowy, pracodawca odprowadza 2% podatku, co oznacza, że podatek dochodowy jest uregulowany, czyli nie ma go w Karcie Podatkowej. Dlatego nie można liczyć na zwrot podatku. Praca dorywcza ma jednak istotną zaletę w postaci postępowania straty.

Przegapiłeś fakt, że zręczni pracodawcy również rozliczają pracę dorywczą według klasy podatkowej. Dzięki temu oszczędzają 2%, a student nie musi płacić podatku - nawet przy wliczeniu dodatkowych dochodów z lat poprzednich do łącznej kwoty około 11 000 €.

Cytat z artykułu poradnika

Postępowanie straty

Zazwyczaj studenci nie osiągają wysokich dochodów podczas studiów. Jednak te dochody często są wystarczające, aby pokryć wysokie wydatki, takie jak opłaty za studia czy semestr za granicą, aby wymienić tylko kilka (inne akceptowalne koszty w naszym miejscu: tutaj). Jeśli wydatki przewyższą dochody w danym roku, nieuchronnie wystąpi strata. Ta strata jest uwzględniana przez nas w zeznaniu podatkowym. Będzie ona przenoszona na przyszłe lata aż do momentu jej zrekompensowania przez dochody. Stąd pojęcie postępowania straty. Istotną zaletą pracy dorywczej jest to, że strata nie zmniejsza się w wyniku tych dochodów.

Z jednej strony koszty uzyskania przychodu związane z pracą dorywczą opodatkowaną ryczałtowo nie mogą być dodane do kosztów uzyskania przychodu ze studiów. Z drugiej strony przyszłe straty związane z niedużymi dochodami studentów często trafiają na już zwolnioną od podatku kwotę wolną od podatku (około 8 600 € rocznie) i są nią w całości wykorzystywane, tak że z postępowania straty często nie zostaje nic wartościowego.

Napisany przez Dweide
Dzień dobry Hanomag,

@Minijob
Przy MiniJobach nie chodzi o sprytne pracodawców, ale raczej o to, że każdy pracodawca ma prawo wyboru, czy MiniJoby mają być traktowane na karcie podatkowej czy też podlegać opodatkowaniu ryczałtowemu. Z mojej praktyki często widzę, że wybierana jest opcja opodatkowania ryczałtowego w wysokości 2%. W rezultacie podatek dochodowy jest w ten sposób uregulowany, a dochody nie muszą być deklarowane w zeznaniu podatkowym. Związane z MiniJobem koszty uzyskania przychodów są w przypadku potrącenia straty raczej drugorzędne, ponieważ główny nacisk kładzie się na koszty uzyskania związane bezpośrednio ze studiami, takie jak opłaty za studia itp.

@Kwota wolna od podatku
Również z mojej praktyki mogę powiedzieć, że koszty uzyskania przychodów w większości przypadków są tak wysokie, a dochody tak niskie, że w 90% przypadków konieczne jest osobne ustalenie znaczącej straty do przodu. Jako przykłady podaje tutaj podwójne prowadzenie gospodarstwa domowego we wszystkich jego aspektach, takie jak np. praktyka w innym mieście, semestr za granicą lub uczelnia prywatna.

Ze względu na zbliżający się wyrok Bundesverfassungsgericht wszyscy studenci powinni złożyć zeznanie podatkowe.

Miłego dnia!

Pozdrawiam, David

Napisany przez Hanomag

@Kwotowy wolny od podatku
Także z mojego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że koszty uzyskania przychodów w większości przypadków są tak wysokie, a dochody tak niskie, że w 90% przypadków dochodzi do odrębnego ustalenia znacznego zobowiązania do przewyższenia straty. Jako hasła wymieniam tu tylko podwójne prowadzenie gospodarstwa domowego we wszystkich aspektach, takich jak praktyki w innym mieście, semestr za granicą czy uczelnia prywatna.

To może być prawda dla Twojej klienteli. Dla przeważającej większości raczej nie będzie to miało zastosowania.

Cytat od Sepp1233
Muszę zrobić deklarację podatkową za rok 2016 z powodu prowadzonej działalności gospodarczej. W tym roku nie został osiągnięty zysk. Czy muszę jednak zgłosić wszystkie moje koszty od początku studiów w tej deklaracji podatkowej? (kredyt, opłaty, itp.)
Aby móc przenosić straty z poprzednich lat, wszystkie te lata muszą być wyjaśnione w sposób kompletny. W przypadku zgłoszenia wniosku o rozliczenie strat, konieczne jest podjęcie działań najpóźniej po toczącej się cztery latach.
Tutaj jeszcze trochę materiałów do przeczytania.

Napisany przez Hanomag

Czy mogę teraz również wytłumaczyć wszystko bez przerwy? Oznacza to wstecznie?

Tylko ostatnie cztery lata.

Zitat von Hanomag
Przy sporządzaniu wniosku trzeba działać nie później niż po upływie czterech lat.

Napisany przez Dweide
Drogi Hanomag,

jako doradca podatkowy proszę Cię, abyś tutaj nie rozpowszechniał ogólnych i fałszywych informacji. Obecnie istnieje możliwość składania deklaracji podatkowych dla studentów z 7 (!) lat wstecz na podstawie wyroku BFH. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszam do przeczytania mojego artykułu na blogu (https://www.stb-weide.de/steuerwelt/...irkend-abgeben). Ponadto stwierdzenie, że dla 90% lub dla ogromnej większości studentów (skąd wziąłeś te dane?) składanie deklaracji podatkowej nie ma sensu, jest niestety błędne.

Napisany przez Dweide
Cześć Sepp1233, zeznania podatkowe dotyczące odroczeń strat można obecnie deklarować wstecz maksymalnie przez 7 lat. Zobacz także mój artykuł na blogu: https://www.stb-weide.de/steuerwelt/...irkend-abgeben

Napisany przez Hanomag

Drogi Hanomag,
jako doradca podatkowy proszę Cię, abyś nie rozpowszechniał ogólnych i fałszywych informacji. Obecnie istnieje możliwość złożenia zeznań podatkowych dla studentów z 7 (!) letnim wstecznym terminem na podstawie wyroku BFH. Zapraszam do przeczytania mojego artykułu na blogu (https://www.stb-weide.de/steuerwelt/...irkend-abgeben), jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat.

Drogi doradco podatkowy Weide,
informację dotyczącą terminu 7 lat zaczerpnąłem z mojego przewodnika podatkowego Steuertipps Akademickiego Zrzeszenia Pracownic. Tam napisano:

2.1.3 Termin złożenia siedem lat? Nie!
Aby zapobiec częstym nieporozumieniom: Nie ma terminu siedmiu lat na złożenie zeznań podatkowych! Termin złożenia wynosi pięć miesięcy – ewentualnie nieco dłużej przy przedłużeniu terminu.
Siedmioletni termin ma zupełnie inną przyczynę. Fiskus podejrzewa w niektórych przypadkach, że mimo potrącenia podatku dochodowego i zaliczek otrzymał zbyt mało podatków. Dlatego w określonych warunkach jesteś zobowiązany do złożenia zeznania podatkowego.
Jeśli nie złożysz zeznania podatkowego, mimo że jesteś do tego zobowiązany, zwykle upływa trochę czasu zanim urząd skarbowy zacznie działać i wezwie Cię do złożenia zeznania. Zazwyczaj roszczenia fiskusa przedawniają się po czterech latach (termin przedawnienia). Aby urzędy skarbowe miały jak najwięcej czasu i mogły odzyskać domniemaną dopłatę podatkową, ustawodawca przedłużył termin przedawnienia o trzy lata do siedmiu (przerwa w biegu terminu, § 171 ust. 2 AO).

Nie sądzę, że urząd skarbowy podejrzewa studentów o możliwość odzyskania zaległych podatków i dlatego zapewne pozostaje to przy czteroletnim terminie. Ponadto nawet następny wpis na Twoim blogu sugeruje, że - choć teraz tylko - to cztery lata.

Ustawodawca już kilkakrotnie zasygnalizował, że termin 7 lat w przyszłości zostanie skrócony do 4 lat. Jak dotychczas nie doszło do tego. Ale wiele wskazuje na to, że w ramach ustawy o Modernizacji Prawa Podatkowego, która ma zostać ogłoszona jesienią 2016 roku, dokonana zostanie zmiana terminu, skracając w ten sposób wsteczny termin składania oświadczeń o 4 lata.

Co właśnie mówi ustawa o Modernizacji Prawa Podatkowego? Być może powinieneś zaktualizować swój wpis w tej sprawie.

Cytat z Dweide
Także twierdzenie, że dla 90% lub dla ogromnej większości (skąd wziąłeś te liczbę?) studentów złożenie zeznania podatkowego się nie opłaca, niestety jest fałszywe.

Twierdzenie o 90% wypowiedziałeś w sposób luźny, jak wynika z Twojej wypowiedzi, pochodzi ono z Twojego doświadczenia. Dlatego mogłem tylko podejrzewać, że może to dotyczyć Twojego konkretnego klienta. Moje zastrzeżenia co do ogromnej masy wynikają z przypuszczenia, że studenci pierwszego stopnia mogą odliczać tylko ulgi na dziecko (wiem, czeka się jeszcze na wyrok Trybunału Najwyższego). Ale głównie z analizy, że duże koszty reklamowe, takie jak podwójne prowadzenie gospodarstwa domowego, nie wchodzą w grę z powodu braku własnego pierwszego gospodarstwa domowego. W przypadku moich trzech dzieci, które studiowały, nie opłacało się to. U wszystkich wynagrodzenie za pracę studencką - także za prace dorywcze - było rozliczane w klasyfikacji podatkowej na podstawie podatku dochodowego i było dostępne do zrównoważenia. Otrzymane również stypendia, które mają zastępować specjalne koszty reklamowe, je redukują. Ponadto trzeba wiedzieć, że przeniesione straty w trakcie lub na koniec studiów spotykają się z dość niskimi dochodami, które prowadzą do nieskutecznego zużycia przeniesionych strat. Jeden z moich synów na przykład w trakcie studiów usunął swoją fundusz emerytalny Riester, co spowodowało uzyskanie dochodu podlegającego opodatkowaniu (ok. 4 500 euro), który zostałby - z powodu przekroczenia kwoty wolnej od podatku - nieskutecznie zrównoważony. Może to być interesujące dla tych studentów, którzy muszą tylko studiować, a odpowiedzialność finansową dziekana sprawuje tata, lub tych którzy faktycznie mogą udokumentować wysokie koszty reklamowe. Ale czy to dotyczy 90% ??

Napisany przez RolandE
Jestem obecnie także w sytuacji, w której muszę złożyć zeznanie podatkowe zaległe. Czy ktoś ma specjalne wskazówki, gdzie mogę się zwrócić w tej sprawie? Nie chcę przecież, aby na końcu nie otrzymał zwrotu podatku. Czy możliwe jest to jeszcze pięć lat wstecz, prawda?
Dziękuję z góry!

Napisany przez Daukind

Jestem obecnie w sytuacji, w której muszę złożyć moje zeznanie podatkowe z opóźnieniem. Czy ktoś ma specjalne wskazówki, do kogo mogę się zwrócić w tej sprawie?

Osobą, której szukasz, jest doradca podatkowy

Napisany przez 2tneub
To jest zastrzeżone dla zawodów doradczych w zakresie podatków (doradcy podatkowi/związki pomocy w podatku dochodowym/prawnicy specjalizujący się w prawie podatkowym). Związki pomocy w podatku dochodowym są prawdopodobnie nieco tańsze niż usługi doradców podatkowych i ich pracowników. Jednak związki pomocy w podatku dochodowym mogą sporządzać zeznania podatkowe tylko dla określonych rodzajów dochodów.

Napisany przez Hanomag

Jestem obecnie w sytuacji, w której muszę jeszcze złożyć swoje zeznanie podatkowe z opóźnieniem. Czy ktoś ma specjalne wskazówki, do kogo mogę się w tej sprawie zwrócić? Nie chcę bowiem, aby na końcu nie dostał zwrotu podatku. Czy można to zrobić jeszcze po pięciu latach?

Mam pracę tego wydawcy i jestem bardzo zadowolony. Na początku trzeba jednak poświęcić dużo czasu na zapoznanie się z materiałem.

Napisany przez Hanomag
Tutaj znajdziesz więcej informacji na temat odliczania kosztów reklamy:
- możliwe koszty reklamy dla pracowników,
- darmowe wsparcie dla praktykantów, studentów itp.,
- odliczenie kosztów reklamy za pierwsze wykształcenie

Napisany przez deniz20
Oliver_Hidral pisze: właściwie każdy student powinien składać zeznanie podatkowe, nawet jeśli w danej chwili nie ma żadnych dochodów. W ten sposób roczne wydatki mogą być uznane za koszty uzyskania przychodu w pierwszym roku pracy, w którym należy regularnie płacić podatki.
To naprawdę interesujące. Ja również studiuję od kilku lat i nigdy nie składałam zeznania podatkowego. Moim zdaniem jest to coś, czego powinno się uczyć w szkole, zamiast analizować wiersze, ale to inny temat. Czy możesz polecić mi jakąś stronę, gdzie mógłbym poczytać na ten temat? Bardzo mnie to interesuje. Dzięki!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata