Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy ten plan jest wykonalny?

Napisany przez Cosmos
Obecnie szukamy domu.

Opcja 1) Jako oferta, dostępny jest w pełni wykończony Dom nad Renem za 355 000€.

Opcja 2) Budowa własnego domu z mieszkaniem dla teściów (szacowane koszty 400 000€). Późniejszy czynsz wynosi 600€.

O nas:
Ja mam 30 lat, zarabiam 2000€ (netto)
Żona ma 28 lat, zarabia 1600€ (netto)
Obecna klasa podatkowa 4/4

Jednak nadchodzi dziecko, co oznacza, że zarobki mojej żony zostaną zmniejszone o połowę.
Mamy oszczędności własne w wysokości 50 000€.

Ja i moja żona mieszkamy w spłaconym mieszkaniu własnościowym (szacunkowa wartość 80 000-100 000€).

Pytania brzmią:
Ile kredytu możemy sobie pozwolić?
Czy mieszkanie własnościowe powinno być sprzedane najpierw?
Czy istnieje możliwość złożenia depozytu w postaci mieszkania bezpośrednio w banku?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

Twoja sytuacja wygląda całkiem dobrze. W przypadku punktu 1 lub 2, rozważyłbym następujące kwestie:

Czy naprawdę chcę mieszkać tak blisko teściów?? Moi rodzice mieszkają 8 km stąd, co ma tę zaletę, że są na tyle blisko, aby pomóc, ale wystarczająco daleko, aby nie dokuczać.

Inne pytanie: jeśli kiedyś nie będą, czy chcę wynająć mieszkanie domu osobom obcym? (osobiście nie buduję ani nie kupuję domu, aby ponownie mieszkać pod jednym dachem z obcymi... -> to kwestia osobistych przekonań)

Z jakiego landu pochodzisz?

Napisany przez Cosmos
Teszowcy są nieskomplikowani, właściwie nigdy nie mieszali się w nasze sprawy. Pochodzimy z okolic Mainz i chcieliśmy zostać w pobliżu.
Myślałem o 3% spłacie kredytu z 20-letnim okresem o stałym oprocentowaniu.
Ponieważ pracuję w TVöD, moje wynagrodzenie będzie automatycznie rosło w przyszłości, ale na razie nie chcę tego uwzględniać.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Ponieważ pracuję w systemie TVöD, moja pensja będzie automatycznie rosła w przyszłości, ale teraz nie chcę tego uwzględniać.

Też bym tego nie robił, bo dziwnym zbiegiem okoliczności cena chleba i innych produktów też ciągle rośnie......

Jeśli przeanalizujesz liczby, to przy zapotrzebowaniu finansowym w wysokości 270 000 EUR (400 000 EUR - 80 000 EUR za mieszkanie - 50 000 EUR wkład własny)
w najgorszym przypadku wychodzi około 70% limitu obciążenia hipotecznych, co powinno przynieść bardzo korzystne oprocentowanie (o tym mogą wypowiedzieć się inni z większą precyzją).

Co do sprzedaży mieszkania, lepszym rozwiązaniem wydaje się gotowy Dom, ponieważ pozwala na lepsze planowanie.

Napisany przez Martin79HN
Cześć Cosmosie,

zdecyduj z wyprzedzeniem, czy sprzedając musisz sprzedać mieszkanie na własność?

Tło:

Dochody, gdy jest dziecko:

100%, 50% + Świadczenie Rodzinne + Wynajem od teściów

lub

100%, 50% + Świadczenie Rodzinne + Wynajem + Wynajem od teściów

Rozważę zbudowanie finansowania np. na okres 15 lat związania oprocentowaniem, a następnie sprzedaż mieszkania (z dochodami z najmu) dopiero po 10-15 latach i spłacenie długu.

Jeśli warunki są wykonalne, być może nawet bez obciążenia hipotecą mieszkania. Dzięki temu dodatkowe finansowanie na dodatkowe koszty będzie możliwe bez problemów!

Można również uwzględnić w finansowaniu mieszkanie na własność (hipoteka) + wkład własny + hipoteka (Dom i działka). W ten sposób uzyska się z pewnością najlepsze warunki. Tylko jeśli finansowanie nie wystarczy, koszt pożyczenia dodatkowej gotówki będzie wysoki (jeśli to możliwe!).

Spłata w wysokości 2% powinna być obowiązkowa!

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Cosmosie,

oba plany są możliwe i realistyczne.

Jeśli mieszkanie ma być sprzedane, kwota sprzedaży będzie pośrednio sfinansowana, a po sprzedaży spłacana. kredyt pośredni nie jest brany pod uwagę przy obliczaniu stopnia obciążenia. Jeśli mieszkanie nie zostanie sprzedane, będzie obciążane jako zastaw zastępczy, co również pozwoli obniżyć stopień obciążenia nieruchomości kupowanej.

Stopień obciążenia jest kluczowy dla ustalenia warunków kredytu i stanowi stosunek wartości nieruchomości kupowanej (ewentualnie nieruchomości zastępczej) do potrzebnego finansowania, przy czym, jak wspomniano wyżej, kredyt pośredni nie jest brany pod uwagę w tej potrzebie finansowej.

Spłata w wysokości 2% nie musi wcale być obowiązkowa, ważniejsza jest opcja zmiany stopy spłaty. Zaleca się rozpoczęcie spłaty w umiarkowany sposób, aby ją zwiększyć po zakończeniu urlopu rodzicielskiego i powrocie do pracy, zgodnie z możliwościami finansowymi. Im mniejsza spłata, tym bardziej rozważne może być wybranie dłuższego okresu stałej stopy oprocentowania. Rozważyć można 20 lub nawet 25 lat, co należy indywidualnie ustalić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata