Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bardzo trudna sytuacja

Napisany przez Azzael
Przeżywam, jak już wspomniałem w temacie, bardzo trudny okres. Około 20 lat temu razem z rodzicami (a właściwie z ojcem) kupiliśmy połowę domu, który miał być przebudowany. W 2013 roku kupiłem pozostałą część domu samodzielnie. Finansowanie składa się z 4 kredytów mieszkaniowych o różnych stopach procentowych (wszystkie powyżej 5%), czasach trwania i kwotach. Aktualnie musimy pokrywać wydatki w wysokości 1200 € tylko na spłatę tych kredytów. Z trzema dochodami nie było to problemem, ale w 2014 roku mój ojciec doszedł do wniosku, że nic mu się nie podoba i zaczął wydawać pieniądze na siebie, nie płacąc żadnych rachunków. Nawet dalej brał pieniądze z naszego wspólnego konta z matką. Moja matka postanowiła wtedy się z nim rozstać i w tym roku rozwiodła się z nim. Niestety szkoda już została wyrządzona. Mój ojciec wprawdzie się wyprowadził, ale posiada 50% naszej pierwotnie zakupionej połowy domu i figuruje też w księdze wieczystej. Domaga się ode mnie 10 000 euro natychmiast, aby przepisać mi swoją część. Jednak wcześniej, wraz z moją matką, byłem zmuszony wziąć prywatnie już około 30 000 euro, aby uregulować rachunki itp.

Obecnie w mojej nowo nabytej części domu mieszka tylko jeden lokator, a kolejne mieszkanie można byłoby wyremontować. Mam już nawet stałego lokatora na takie mieszkanie. Mógłbym więc zarabiać około 700 euro miesięcznie z czynszu. Teraz pojawia się jednak moje problem, musiałbym dokonać kompleksowej refinansacji, aby dalej móc ponosić te obciążenia. Aktualna suma pożyczek wynosi: 157 000 €
Dług 1 - nowa część domu, zaciągnięty w 2013 r. - 2018 r. - Pozostałość 62 500 €
Dług 2 - stara część domu, refinansowany w 2009 r. - 2024 r. - Pozostałość 29 000 €
Dług 3 - stara część domu, refinansowany w 2010 r. - 2020 r. - Pozostałość 38 500 €
Dług 4 - stara część domu, refinansowany w 2012 r. - 2017 r. - Pozostałość 27 000 €
Kara za wcześniejszą spłatę pożyczek: 15 000 €
Prywatna pożyczka i wyrównanie kont: 42 000 €
Płatność dla ojca za udział: 10 000 €
Koszty remontu dodatkowego mieszkania: 36 000 €
Co daje łączną sumę 260 000 €
Przychody z wynajmu obu mieszkań: 4 000 €
Bez nowego mieszkania wartość domu według banku wynosi tylko 175 000-200 000 euro. Moi obecni bankierzy informują, że nie dokonują umorzenia istniejących kredytów mieszkaniowych. Gdybym chciał to zrobić, musiałbym udać się do innego banku. Spróbowałem tego zrobić, ale bez uwzględnienia nowego mieszkania, ponieważ wtedy nie było to jeszcze moim problemem. Niestety, ze względu na moją sytuację finansową i konta znajdujące się na debecie, otrzymałem same odmowy.

Czy ktoś może udzielić mi tu jakiejś pomocnej rady, która nie skończy się bankructwem lub sprzedażą domu?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Azzael,

podane informacje zdecydowanie nie wystarczają, aby móc ocenić Pańską sytuację i zobowiązanie do refinansowania.

Proszę napisz mi e-mail.

Napisany przez 3ducnici
Kiedy dokładnie zostały zawarte obecnie trwające pożyczki? Proszę wymienić wszystkie oddzielnie.

Czy były to nowe umowy pożyczkowe czy prolongaty? Czyli po prostu kontynuacja dotychczas istniejącej umowy pożyczkowej na nowych warunkach?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata