Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Mam zapłacić odsetki za udzielenie kredytu mieszkaniowego, który został już odrzucony!

Napisany przez Shorty757
Cześć wszystkim,

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś zorientowany mógł się zająć moim pytaniem/moim problemem. Jak już można przeczytać w tytule, mam płacić odsetki za dostępność kredytu budowlanego. Ogólnie rzecz biorąc, uważałbym ten proces za właściwy. Jednak tylko pod warunkiem, że kredyt jest realnie dostępny.

Co do sytuacji: Mam małą i starą umowę oszczędnościową budowlaną w BHW. Umowa została przyznana, w pełni opłacona, a dalsze oszczędzanie zostało odrzucone przez BHW. Kilka tygodni temu byłem u doradcy, aby złożyć wniosek o dostępny dla mnie kredyt budowlany. Jednak po trzech dniach roboczych został on odrzucony bez podania konkretnych powodów, po prostu powiedziano, że coś jest nie tak z Schufa.

Znam swoją Schufa i mam aktualny wynik wynoszący 93,4%. Śledzę go uważnie, ponieważ kiedyś przegrałem sprawę sądową, za którą musiałem długo płacić. Po uregulowaniu tych kosztów zamówiłem dostęp online do Schufa, dzięki czemu mam stały dostęp do swoich danych. Jest tam jedno zobowiązanie, które jest oznaczone jako uregulowane, ale które najprawdopodobniej zostanie całkowicie usunięte z mojej Schufa za rok.

W zasadzie nie mam problemu z odrzuceniem kredytu budowlanego. Jest to irytujące, że niektóre rzeczy po prostu nie można zrealizować i trzymają się jak guma na podeszwie buta... ale byłam na tyle realistyczna, że odrzucenie było dla mnie już możliwe.

Jednak to, czego nie rozumiem, to fakt, że pomimo odrzucenia kredytu budowlanego, otrzymałem teraz list od BHW, w którym informuje mnie się, że od 01.05 mam zapłacić odsetki za dostępność kredytu budowlanego, który jest dostępny dla mnie! Chce to powiedzieć, że żądają ode mnie zapłaty odsetek za kredyt budowlany, które realnie nie są mi dostępne!? Moim zdaniem jest to sprzeczne. Ponieważ kredyt został odrzucony, nie mam do niego dostępu! Dlatego zadaję sobie pytanie, dlaczego mam płacić odsetki za dostępność?

Jakoś nie potrafię tego zrozumieć i byłbym naprawdę wdzięczny, gdyby ktoś mógł mnie tutaj oświecić!

Dziękuję szczerze oczekując na oświecenie i pozdrawiam serdecznie!

Re: Mam zapłacić odsetki za udzielenie kredytu mieszkaniowego, który został już odrzucony!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oprocentowanie za udzielenie kredytu należy zapłacić, gdy podpiszesz umowę kredytową i nie skorzystasz jeszcze z kredytu. Na przykład po 3 lub 6 miesiącach.
Czy możesz zamieścić list od BHW?

Napisany przez Shorty757
Cześć i dziękuję za odpowiedź,
Nie mogę tu zamieścić listu. Ale chętnie go przepiszę. Nie zawarłem jednak formuły pozdrowienia i pytania:
... Zgodnie z ogólnymi warunkami bausparów, za utrzymanie Państwa pożyczki przydziałowej naliczone zostaną odsetki od przydziału. Ze względu na zasadę równego traktowania wszystkich klientów, odstępstwo jest niemożliwe. Jeśli nie chcą Państwo skorzystać z pożyczki, proszę poinformować nas o swoim odstąpieniu na piśmie. ...
Pozdrowienia

Napisany przez Shorty757
Dodatkowa informacja:

Poniższy list, który otrzymałem od BHW, poprzedził następujący list z moim opisem sytuacji wysłany do BHW:

Szanowni Państwo,

po otrzymaniu dnia 07.04.2016 załączonego pisma, jestem nieco w rozterce.

W załączonym piśmie z dnia 04.04. z oznaczeniem dyktanda XXX, stwierdzono, że BHW udostępnia mi kredyt budowlany dla mojej umowy o numerze XXX.

Jeśli chcę skorzystać z tego kredytu budowlanego, powinienem udać się do przedstawiciela terenowego. Jeśli nie skorzystam z kredytu budowlanego, nałożone zostaną na mnie opłaty za przygotowanie.

Chciałbym skorzystać z kredytu budowlanego. Dlatego byłem dnia 21.03.2016 u Państwa przedstawiciela terenowego pana XXX w oddziale w XXX i tam złożyłem wniosek o kredyt budowlany. Natychmiastowa weryfikacja (sprawdzenie zdolności kredytowej) nie była jednak możliwa. W poniedziałek dostałem odpowiedź, że nie wyrażono zgody na udzielenie mi kredytu budowlanego.

Chciałbym teraz poprosić o wyjaśnienie w formie pisemnej, dlaczego mam płacić opłaty za przygotowanie kredytu budowlanego, który nie został mi udzielony.

Z poważaniem

Uważam, że tutaj bardzo istotne jest to, co dokładnie napisała Państwu BHW i jak odpowiedzieliście. Opisuje się naliczanie odsetek za przygotowanie również od określonej daty. I nie ogólnie. Dlatego byłoby interesujące, w jaki sposób BHW dokładnie sformułowało to pismo. Z tego, co wiem, jest to możliwe tylko w umowie kredytowej. Gdzie jeszcze odsetki za przygotowanie mają coś do zrobienia? To oznaczałoby jednak, że musielibyście mieć przed sobą wiążącą umowę kredytową. Odsetki za przygotowanie zazwyczaj naliczane są po 3 lub 6 miesiącach. W przypadku odrzuconego kredytu nie są pobierane odsetki za przygotowanie.

Napisany przez Shorty757
Cześć Panie Hillermann,

raz sfotografowałem list i dodałem go tutaj. Moja odpowiedź znajduje się wyżej w postach.

Właściwie nie miałem zamiaru rezygnować z umowy, ale BHW zależy na tym bardzo ... :-(

Pozdrowienia

*Zdjęcia usunięte na życzenie autora, Escorpio*

@Shorty, w pierwszym zdaniu jest napisane: Twój kontrakt oszczędnościowy budowlany nie został jeszcze wypłacony w całości.... Oznacza to prawdopodobnie, że Twój kontrakt oszczędnościowy budowlany został przyznany, a w dokumencie przyznania zaznaczyłeś, że chcesz otrzymać kredyt budowlany. Czy tak może być? Czy posiadasz kopię dokumentu, w którym określiłeś swoje zlecenie wypłaty pierwszej kwoty? Natomiast niżej napisano, że wymagany jest formalny umowa kredytowa.

Napisany przez Shorty757
Cześć, dziękuję za odpowiedź.

Nie, to jest tak jak opisałem powyżej. Jednak teraz postanowiłem rozwiązać umowę w całości, ponieważ po prostu nie mam ochoty na takie przedstawienia. Stopniowo rozwiążę wszystkie umowy tam i będę szukać innej kasy oszczędnościowo-budowlanej na przyszłość.

Usunę pliki stąd. Serdecznie dziękuję jednak za odpowiedzi na ten temat.

Pozdrowienia

Inna kasa oszczędnościowa na umowy VL lub wpłaty oszczędnościowe?

Napisany przez Shorty757
Może tak? A może też nie? Dlaczego pytanie?

Pozdrowienia

Napisany przez lolania
To musi być jakiś błąd!... Czasem te dziwne papierkowe sprawy

Napisany przez Shorty757
Myślę, że nie podoba im się moja stara umowa i chcą się jej pozbyć za wszelką cenę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata