Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Dom mieszkalny czy wiejski?

Napisany przez saraphine
Cześć,

mam zamiar wkrótce kupić starszy Dom na wsi i nadal nie jestem pewien, co powinienem zrobić. Krótko o mnie: jestem osobą samotną, w średnim wieku, mam dużego psa. Drugi pies na pewno do nas dołączy. Pracuję wyłącznie w domu. Do czasu spłaty domu (planowane jest to w ciągu 10-15 lat) nie planuję na razie żadnych istotnych inwestycji (np. instalacja ogrzewania, remont dachu itp.).

Z jednej strony marzę o domu jednorodzinnym z dużym ogrodem. Zalecono mi konieczność zakupu domu z piwnicą, również ze względów izolacyjnych. Ponadto bardzo chciałbym mieć taras, na którym mógłbym wieczorem usiąść i cieszyć się słońcem.

Z drugiej strony dostępne są także wiele dawnych gospodarstw. Najczęściej nie mają one ani piwnicy, ani tarasu. Ten drugi można by chyba doinstalować, jeśli w miejscu planowanych drzwi tarasowych jest okno w ścianie. Większość oferowanych domów ma tylko pojedyncze piece opalane drewnem. To prawdopodobnie nie jest najlepsze rozwiązanie, ponieważ zimą jest tam bardzo zimno rano i wiąże się to z dużym wysiłkiem.

Proszę pomóżcie mi uporządkować swoje myśli. Co jest sensowne?

Napisany przez Daukind
Rozsądne jest przede wszystkim to, co chcesz (i na co Cię stać).

Jeśli praca przy piecu na drewno jest dla Ciebie zbyt uciążliwa, odradzam inwestowanie w (stary) gospodarstwo wiejskie, ponieważ zawsze będziesz mieć tam pracę!

Napisany przez brainy
Jeśli interesujesz się starym gospodarstwem wiejskim, powinieneś być dość zamożny ze względu na wysokie koszty utrzymania. Poprzedni mieszkańcy, którzy korzystali z pieców opalanych drewnem, tego nie byli. Dlatego obiekty wyglądają tak, jak wyglądają.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata