Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy roszczenie z prawa do odstąpienia od umowy można przenieść na osobę trzecią?

Napisany przez Mercy
Cześć wszystkim,

czytam uważnie i mam pytanie dotyczące prawa odstąpienia od umowy.

Czy ten roszczenie (po odstąpieniu od umowy i zrealizowaniu w formie zwrotu) można przenieść na osobę trzecią, czy też jest to roszczenie osobiste?

Nie znalazłem niczego w internecie ani na forum. Jedyne, co znalazłem, to możliwość finansowania procesów. Chciałbym jednak przekazać to roszczenie osobie trzeciej.

Z góry dziękuję

Re: Czy roszczenie z prawa do odstąpienia od umowy można przenieść na osobę trzecią?

Napisany przez GHARecht
W odniesieniu do prawa odstąpienia, istnieje spór dotyczący tego, czy jest ono zbywalne jako prawo dyspozycyjne. Jednak wiele wskazuje na to, że przenosi się przynajmniej w ramach spadku (sukcesja uniwersalna, brak konieczności podania powodów odstąpienia).
Jednak po wykonaniu odstąpienia, spór nie odgrywa już roli, pozostaje tylko pytanie, czy odstąpienie było skuteczne. Wówczas roszczenie o zwrot świadczeń może być również zbywane na rzecz osób fizycznych. Często jednak banki mają klauzule zakazu zbywalności, dlatego umowy muszą być sprawdzane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata