Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Sensowna inwestycja przy niskiej miesięcznej kwocie oszczędzania?

Napisany przez Smaddi
Cześć drogie Forum Finansowe,

często zastanawiam się nad inwestowaniem pieniędzy. Celem jest uzyskanie zwrotu w wysokości ~2-6% w ciągu 5, 7, 10 lat. W tym celu pierwotnie zainwestowałem pieniądze w fundusz mieszany z 30% udziałem akcji i 70% obligacji.

W dzisiejszych czasach coraz częściej słyszy się i czyta, że takie fundusze mieszane osiągały dobre wyniki w przeszłości, ale nie mają świetnych perspektyw na przyszłość. Zamiast tego powinno się po prostu nabyć udziały w najlepszych spółkach notowanych w DAX i praktycznie 1:1 odtworzyć DAX, aby zaoszczędzić na kosztach zarządzania i mimo to osiągnąć solidne wyniki.

Jednak ja mam tylko około 100€ miesięcznie na oszczędzanie. Czy to w ogóle ma sens? Wszystkie stałe opłaty związane z transakcjami wydają mi się z początku stosunkowo wysokie, jeśli nie ma się zbyt dużo do oszczędzania. Prowadzenie konta maklerskiego w moim banku domowym może być gorsze, ale kosztuje tylko około 9€ opłat rocznych.

Dlatego moje pytanie, które z pewnością jest interesujące dla wielu małych oszczędzających:

- jaka jest obecnie najrozsądniejsza metoda inwestowania pieniędzy w celu osiągnięcia solidnego do średnio wysokiego zwrotu bez pochłaniania małych rat oszczędności opłatami rocznymi czy dodatkowymi opłatami za transakcje?

Najlepsze pozdrowienia i serdeczne podziękowania za pomoc

Napisany przez 2titan1981
Jeśli chcesz ulokować swoje pieniądze na okres dłuższy niż 10 lat, warto rozważyć inwestowanie w fundusze globalne. W przypadku funduszy można również zwrócić uwagę na fundusze ETF, które mają niskie koszty, oraz na dostawców, u których opłaty za zakup (trwale) wynoszą mniej niż 1% wartości zakupu. Istnieje wystarczająca liczba brokerów online, którzy są w stanie to zaoferować. Koszty depozytu około 0€/rok.

Dla inwestycji krótszych niż 10 lat zalecałbym, abyś, jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś, zabezpieczył sobie środki na 3-6 miesięcy na większe planowane wydatki, a nawet znacznie więcej. Resztę warto ulokować na lokatach terminowych.

Jeśli chodzi o zwroty, sugerowałbym początkowo założyć znacznie niższe stopy zwrotu... po uwzględnieniu inflacji, dodatek 1-2% przy inwestycjach powyżej 10 lat można założyć, że będzie osiągnięty. Wszystko inne wiąże się z dużo większym ryzykiem. Każdy musi to rozważyć indywidualnie.

Napisany przez Smaddi
Cześć,

Znalazłem internetowego brokera.
Oferuje on 10 darmowych transakcji dla nowych klientów, a następnie około 5€ za każdą transakcję.

Czy istnieją doświadczenia dotyczące funduszy indeksowych ETF, ile około jest sensowne handlowanie?
Na przykład, jeśli musiałbym dokonywać 30 transakcji rocznie po 5€ za każdą, straciłbym duży procent moich oszczędności miesięcznie tylko na opłaty.

Czy taki fundusz indeksowy służy przez wiele lat? Innymi słowy, czy mogę wybrać top 10 firm i poza kilkoma wyjątkami po prostu pozostawić fundusz na swoim miejscu, nie musząc stale dokonywać nowych transakcji?

Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
powiedziałam, że oferuję trwałe dobre warunki dostosowane do twojego życzenia oszczędzania. Dla niskich stawek oszczędzania 5€ za dużo, koszty transakcyjne

Napisany przez bufu
Wiele dostawców usług bankowych oferuje również promocje, w ramach których można zdobyć niedrogie plany oszczędnościowe ETF. Dodatkowo osobiście inwestuję miesięcznie w kredyty bankowe (Mintos) oraz w firmę działającą w czasie rzeczywistym w systemie licytacji (beonpush).

Napisany przez Cici

Czy są jakieś doświadczenia związane z funduszami indeksowymi ETF, ile razy trading jest ogólnie sensowny?
Na przykład, jeśli musiałbym dokonywać 30 transakcji rocznie po 5€, straciłbym bardzo dużą część moich oszczędności miesięcznych w wysokości ~50-100€ tylko na opłaty.

O jakich transakcjach tutaj mówisz? Jeśli regularnie inwestujesz miesięczne raty w ETF, zazwyczaj płacisz tylko mały procent raty jako opłatę (lub nawet żadnych opłat). Jeśli chcesz aktywnie kupować i sprzedawać, aby optymalizować wyniki, to oczywiście zależy to od częstotliwości twoich transakcji. Moją radą dotyczącą ETF-ów byłoby albo zainwestować od razu całą dostępną gotówkę w ETF i nie ruszać jej aż do końca, albo ustawić plan oszczędzania, regularnie wpłacać i również nie ruszać swoich udziałów do końca. Statystycznie rzecz biorąc, długoterminowo osiągniesz lepsze rezultaty niż poprzez aktywne kupowanie i sprzedawanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata