Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pytanie zrozumienia: Czy ceny na giełdzie mogą rosnąć trwale?

Napisany przez FinanzRookie
Czytam ciągle, że inwestowanie na giełdzie może przynieść dobre zwroty inwestycji w długoterminowej perspektywie. Trzeba po prostu wytrzymać krótkoterminowe spadki. Długo wahałem się z inwestowaniem pieniędzy na giełdzie, ponieważ nie mogłem odpowiedzieć sobie na podstawowe pytanie: Czy kursy giełdowe mogą trwale rosnąć? Chciałbym poznać wasze zdanie.

Jeśli spojrzymy na historię rozwoju Dax, to depozyt zainwestowany 20 lat temu, który odnosi się do indeksu, dziś znacząco zyskałby na wartości. Czy według was ten trend może trwać w nieskończoność, czy ostatecznie rynki zostaną zaspokojone, a wszystkie wewnętrzne potencjały efektywności zostaną wyczerpane? Czy giełda - lub przynajmniej cel Trwałego wzrostu - to tylko piramida finansowa?

Napisany przez xlarge
Dax to indeks wydajności, do którego wliczane są również wypłacone dywidendy.

Ze względu na inflację pieniądz traci na wartości, co oznacza, że towary, a tym samym także firmy, stają się droższe.

Nie musi to koniecznie być jednokierunkowa ulica - ale dopóki wypłacane są dywidendy i występują podwyżki płac, powinno to być dość dobre miejsce do inwestycji - lepsze niż czyste inwestycje pieniężne (książeczka oszczędnościowa / lokata ...) - pieniądze same nie mogą pracować.

Napisany przez FinanzRookie
Dziękuję za Twoją ocenę.

Napisany przez Putericko
To absolutnie nie jest schemat piramidy finansowej. Oczywiście zdarzają się bańki spekulacyjne, które powodują spadki kursów, ale ogólnie rzecz biorąc ceny akcji rosną w długoterminowej perspektywie. Jednak długi okres tutaj oznacza rzeczywiście planowanie na kilka dziesięcioleci. Po prostu spójrz na wzrost PKB w Niemczech, skorygowany o inflację. To również rozwijało się stosunkowo stabilnie przez dziesięciolecia. Kiedy rośnie gospodarka, firmy osiągają zyski. Jeśli firmy osiągają zyski, rosną ceny akcji. Wszystko to, jak wspomniałem, patrząc w bardzo długiej perspektywie. Na krótką metę te zależności mogą nie występować.

Napisany przez karstenfinanzen
Mówię, że to, co jest mniej niezawodne niż długoterminowy wzrost kursów, to twoja płynność finansowa... Ponieważ niezależnie od tego, jak to wygląda dziś, nigdy nie wiesz na pewno, czy za 10, 20 czy 30 lat nagle nie będziesz potrzebować pieniędzy. A jeśli złapiesz zły moment, wszystkie teorie dotyczące długoterminowego wzrostu niestety nie pomogą...

Napisany przez Cici
[cytat=karstenfinanzen">
Powiedziałbym, że to, co jest mniej niezawodne niż długoterminowy wzrost kursów, to twoja płynność
[/cytat]
Dlaczego sądzisz, że płynność akcji w przyszłości może być znacznie mniejsza niż obecnie? Z rosnącym handlem komputerowym raczej powinno to być przeciwnie.

Napisany przez karstenfinanzen
Nie chodzi o płynność akcji, ale o Twoją własną. W jaki sposób możesz skorzystać na wzroście cen zależy od tego, jak elastyczny jesteś w wyborze momentu wypłaty środków. Jeśli nagle będziesz ich potrzebował/a i trafisz na zły moment na rynku, będziesz na końcu tracić. Ale jeśli nie jesteś zależny/na od tych pieniędzy, możesz poczekać, aż rynek będzie dobry, i wtedy zabrać swoje pieniądze. Rozumiesz?

Napisany przez 2Bolitho
Ceny na giełdzie powstają w wyniku interakcji pomiędzy popytem i podażą. Dopóki popyt rośnie, a podaż pozostaje ograniczona, cena będzie również rosła. Jednak to, ile gotowa jest zaoferować strona popytu za akcje i jaką cenę ma na myśli strona podaży, zależy od firm, które stoją za tymi akcjami. Jeśli te firmy stale generują większe zyski, wartość ceny również wzrośnie. Powiedzmy, że chcemy kupić piekarnię. Ta generuje rocznie 1000 euro zysku. Ile jestem teraz gotowy wydać? Zazwyczaj mnoży się zysk przez jakiś mnożnik, na przykład 20. Wtedy cena, którą jestem gotów zapłacić, wynosiłaby 20 000 euro. Moją inwestycję miałbym zwróconą po 20 latach, jeśli wszystko pozostanie bez zmian. Te 20 000 euro mogę również podzielić np. na 1000 akcji, wtedy wyszłoby mi 20 euro za akcję. Przyjrzyjmy się tej sytuacji za rok, zysk może wynieść 1100 euro. Oznaczałoby to wartość firmy na poziomie 22 000 euro i 22 euro za akcję. Jeśli zysk spadnie do 900 euro, to wartość firmy wyniesie 18 000 euro i 18 euro za akcję.

To jest uproszczona reprezentacja, a także inne czynniki odgrywają rolę w kształtowaniu cen. Jednakże ten opis dobrze ilustruje proces kształtowania cen na giełdzie i pozwala zauważyć, że kurs akcji ma związek z rozwojem firmy. Indeks DAX można porównać do wzrostu gospodarczego w Niemczech, a światowy indeks ze światowym wzrostem gospodarczym.

Teraz co do odpowiedzi na twoje pytanie: Dopóki gospodarka rośnie, kursy powinny też rosnąć. (Przesadzone ruchy w górę lub w dół są krótkoterminowo możliwe, ale w długim okresie się wygładzają). Czy gospodarka może rosnąć wiecznie, czy istnieją ograniczenia, tego musi każdy ocenić sam. Domniemam, że istnieje pewne ograniczenie. Jednakże, dopóki system działa, inwestowanie na giełdzie w firmy może być najlepszym sposobem na ulokowanie kapitału i czerpanie zysków z kapitalizmu. Pomijając rozważania moralne. W szczególności jestem zwolennikiem strategii dywidendowej i pracuję nad projektem internetowym, który ma pomóc poprawić kulturę dywidend w Niemczech.

Oto link do książki poświęconej strategii dywidendowej:

A tutaj znajdziesz książkę autorstwa Levermann, która skupia się na wycenie akcji i przystępnym przetworzonym podstawowym wiedzą ekonomiczną. Bardzo godna polecenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata