Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy RV jest bardziej sensowne dla taty w wychowaniu dzieci?

Napisany przez MoonKid
(Przepraszam, oprogramowanie forum ignoruje moje złamane wiersze). Witaj, moja żona otrzymała od ubezpieczenia emerytalnego list dotyczący ubezpieczenia emerytalnego w związku z wychowaniem dziecka z okazji narodzin naszego dziecka. Mam podejrzenie, że w naszej sytuacji może być bardziej sensowne przypisanie czasu wychowania mnie jako ojcu. Jak zawsze mam jednak całkowitą niepewność w kwestiach ubezpieczeń emerytalnych. Przed narodzinami sytuacja wyglądała następująco:- Byłem zatrudniony na podstawie ubezpieczenia społecznego i jednocześnie studentem. Wpłacałem już kilka lat składki do ubezpieczenia emerytalnego.- Moja żona nie jest obywatelką niemiecką, ale pochodzi z kraju, który ma odpowiednią umowę z Niemcami. W swoim kraju wpłaciła już 10 lat składek na ubezpieczenie emerytalne. Kwoty nie są istotne w Niemczech, ważna jest jednak wysokość zobowiązań. Od czasu przyjazdu do Niemiec formalnie jest samozatrudniona, ale zarabia minimalne albo wręcz brak dochodów (dzięki czemu np. może nadal być ubezpieczona w ramach ubezpieczenia rodzin). Nie płaci dobrowolnych składek na ubezpieczenie emerytalne.Od narodzin sytuacja wygląda następująco:- Właściwie nie zmieniło się nic u mojej żony. Teraz jest w zasadzie na urlopie wychowawczym jako samozatrudniona - bez dochodu.- Nadal jestem studentem i od narodzin przebywam na urlopie rodzicielskim z zasiłkiem rodzinnym przez 6 miesięcy.Jesteśmy już w połowie lat trzydziestych i pojawia się pytanie, czy moja żona w ogóle nadal może zgromadzić wystarczająco składek na ubezpieczenie emerytalne i zasłużyć sobie na emeryturę w Niemczech. Wydaje się raczej, że nie i zastanawiamy się nad innymi możliwościami zabezpieczenia na przyszłość (które jeszcze trzeba badać).Mając moje dotychczasowe skromne zrozumienie sytuacji ubezpieczenia emerytalnego, czas wychowania u mojej żony byłby więc stracony. Czy nie lepiej by było go zainwestować na moje koncie emerytalne? Ale z drugiej strony, przez pracodawcę lub (przez 6 miesięcy) kasę zasiłku rodzicielskiego jestem ubezpieczony emerytalnie.

Napisany przez xlarge
Najlepiej umówić się na spotkanie z ZUS i skorzystać z porady - nie kosztuje nic, ale na pewno nie jest darmowa. Bardzo mi to pomogło - przecież te uprawnienia potrzebne są tylko po to, aby przejść na wcześniejszą emeryturę, prawda? (Czy otrzyma je po spełnieniu 5-letniego minimalnego wymogu https://www.vdk.de/ov-langenau/ID76242 ewentualnie z drugim dzieckiem?) Podwójne ubezpieczenie na pewno też nie niesie ze sobą wielu korzyści.

Napisany przez MoonKid
Tak jak powiedziałem, ma już 10 lat stażu. Może go zabrać ze swojego kraju pochodzenia do Niemiec - tylko składki nie. Termin: Dobra, zrobię to. W zasadzie nie ufam urzędom w takich sprawach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata