Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt hipoteczny decyzja o akceptacji czas wykonania

Napisany przez Haushgn
Cześć drodzy współmieszkańcy, muszę tu coś opowiedzieć o czasie oczekiwania na decyzję finansujących banków. W przypadku pośredników, jak Dr. Klein, 4 tygodnie to żadna rzadkość. Byłem także w moim własnym banku zanim podpisałem umowę z Dr. Klein. Tam, po przesłaniu pełnej dokumentacji w ciągu 4 dni, miałem pewne zobowiązanie. Oprocentowanie było jednak wyższe. Zastanawiam się dlaczego trzeba tak długo czekać tylko po to, aby uzyskać korzystne finansowanie budowlane. W dzisiejszych czasach istnieje szybki internet i komputery, które mogłyby częściowo przejąć te procesy. Jakie są Wasze doświadczenia?

Napisany przez 6Bankkaufmann
No cóż, jeśli dane nie pasują lub pośrednik finansowy opowiada Wam bajkę, takie rzeczy się zdarzają.
Dr. Klein to nie bank, ale tylko pośrednik. Zawsze zależy od tego, co dokładnie planujecie.
Może opowiedzcie trochę więcej o sobie i swoich planach?

Napisany przez Haushgn
Mój plan był już tu opisany. Zdecydowałem się na Pana Doktora Kleina tylko ze względu na korzystniejsze warunki. Nasz bank domowy mógłby też sfinansować to z wyższym oprocentowaniem.

Tak, to jest właśnie różnica. Ponieważ tzw. warunki wystawowe nie obowiązują ZAWSZE i dla każdego. Wiele zależy od stopy procentowej danego dnia lub od innego sposobu wyceny obiektu. Dlatego istnieją banki oferujące warunki tabelaryczne, gdzie stopy procentowe są gwarantowane, a niektóre obowiązują stawki jednodniowe.

Napisany przez Sparky
U nas (2 lata temu - przez Interhyp) proces trwał 2 tygodnie, potem otrzymałem zgodę. Niestety miałem poważny wypadek przy pracy i musieliśmy wszystko anulować. Z dzisiejszej perspektywy może i nie była to najmądrzejsza decyzja. Trzeba naprawdę mieć cierpliwość, a to niekoniecznie jest moją mocną stroną ^^ W każdym razie życzę powodzenia

Napisany przez Haushgn
Cierpliwość mam, ale chodzi także o to, czy potencjalni sprzedawcy są cierpliwi. U nas w okolicy czasami pojawia się 8 zainteresowanych na jedną nieruchomość, a niektórzy wybierają najszybszego kupca. Przedstawienie bankowi za każdym razem nowego projektu (nieruchomości, działki) to także trud i męczące.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Haushgn,

gdzie leży problem? Jeśli wszystkie dokumenty są dostępne i ustalają z pośrednikiem bank, znasz czasy przetwarzania po przesłaniu dokumentów do banku. W zależności od czasu, który podają na decyzję, wybierany jest bank. Jeśli potrzebują decyzji w ciągu 3 dni, wybór banków, które mogą tego dokonać, jest inny niż gdyby mieli 2 tygodnie. Dostępny czas przetwarzania jest istotną częścią warunków, które klient stawia pośrednikowi i bankom. Powinni być Państwo także informowani o trudnościach lub problemach, jeśli są one widoczne.

W zasadzie chodzi o doradcę ds. finansowania inwestycji, a nie o firmę pośredniczącą jako taką. Jako uczciwy i doświadczony pośrednik muszę omówić to z moimi klientami. W dalszym ciągu czas może się wydłużyć, w zależności od banku mogą pojawić się pytania, które wydłużą czas decyzji. Na przykład w przypadku banku DSL może być konieczna opinia lub w innym banku może być wymagany dodatkowy dokument, czego wcześniej nie było widać. Ogólnie jednak czasy przetwarzania są ustalone, o ile nie jest to trudny przypadek, wtedy jednak musimy to wyjaśnić.

U jakiego banku złożyli Państwo swoje zapytanie dotyczące finansowania za pośrednictwem pośrednika? Co im powiedziano odnośnie czasu decyzji i jaki jest obecnie Państwa problem?

Napisany przez Haushgn
Właśnie, @noelmaxim, zwróciłem się do pośrednika Dr. Klein. Żaden pośrednik nie może precyzyjnie określić czasu przetwarzania przez bank, ponieważ byłoby to niesolidne. Podawane są tylko przybliżenia, które mogą się zmieniać, jak już wspomniałeś. Nasze finansowanie ma być zrealizowane przez bank DSL. Czas przetwarzania został podany jako 3 tygodnie.

Napisany przez mjh
Cześć Haushgn,
w której placówce DSL Bank złożyłeś aplikację? 15 dni roboczych wydaje mi się obecnie dość długo dla DSL Bank (w Stuttgarcie na przykład około 5 dni)

W przeciwnym razie zgadzam się tylko z noelmaxim. Dla konsultantki byłoby sensowne wcześniej ustalić z Tobą, jak szybko powinno być przygotowane wiążące oświadczenie.

Napisany przez Haushgn
Dsl Hannover

Napisany przez mjh
Dsl Hannover aktualnie podaje, że czas realizacji wynosi 7 dni roboczych (oczywiście w momencie złożenia wniosku czas ten może trochę się różnić). Jeśli Twój wniosek został złożony z kompletnymi dokumentami, powinno to przebiegać nieco szybciej niż przewidywane 3 tygodnie do ostatecznej oceny.

Napisany przez BenniG
Niemniejsze pytanie:
Czy nie można najpierw zasięgnąć informacji w szybkim banku i drugim, tańszym banku z ewentualnie dłuższym czasem obsługi?
Jeśli pierwszy bank wyrazi zgodę na spotkanie notarialne i inne kwestie, a drugi bank również zgłosi się do zakończenia umowy kupna, można skorzystać z ich oferty finansowania i odstąpić od droższej oferty.

Napisany przez NaTwoim13
Benni,

oczywiście można to zrobić, ale po co? Zwłaszcza gdzie to wszystko ma prowadzić, jeśli trzy banki są zaangażowane w finansowanie, ale tylko jedna wpisuje transakcję do swoich ksiąg?

Przy wyborze spośród 350 banków powinno być możliwe dla rzetelnego pośrednika finansowego wybranie banku, który może spełnić wymagania czasowe klienta. W razie wątpliwości można po prostu zaakceptować o 0,03% gorsze warunki finansowe i wybrać bank-partnera, który rzetelnie realizuje terminy.

Bank DSL w Berlinie ma czas przetwarzania 2-3 dni robocze.

Napisany przez 3eugh
[cytat=Bankkaufmann">
... Dlatego istnieją banki z warunkami Tableau, gdzie odsetki są gwarantowane, a niektóre mają dzienne odsetki.
[/cytat]
Interesujące! Czy zawsze (przynajmniej przez kilka miesięcy, dopóki model biznesowy nie zostanie ewentualnie przemyślany) te same banki pracują z warunkami Tableau, czy banki także regularnie zmieniają tę praktykę wewnątrz siebie?

Pozdrowienia,
eugh

Cześć, zazwyczaj banki zachowują warunki tabelaryczne bez zmian.

Napisany przez 3eugh
Czy możesz jeszcze podać, o jakie banki/oferty Tableau chodzi? Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam,
eugh

Napisany przez Haushgn
@mjh Nasza doradczyni powiedziała wcześniej, że cały proces może potrwać do 3 tygodni. 7 dni na przetworzenie dokumentów już minęło, a my nadal nie otrzymaliśmy żadnej informacji od Hanseatic. Wydaje mi się więc realistyczne to, co powiedziała nasza doradczyni odnośnie czasu przetwarzania.

Napisany przez NaTwoim13
Hanseatic Bank zajmuje mi 3-4 dni. Bez żadnych wyjątków!

Napisany przez mjh
@haushgn:

Czas realizacji wynoszący 7 dni roboczych obowiązuje tylko po otrzymaniu wszystkich niezbędnych dokumentów do decyzji o udzieleniu pożyczki (oczywiście zawsze może wystąpić przesunięcie o +/- 1-2 dni...). Dłużej trwa to zazwyczaj tylko w przypadku dodatkowych pytań / żądania dodatkowych dokumentów lub konieczności wykonania ekspertyzy (dla pożyczek powyżej 400 euro z reguły).

Hanseatic Bank zazwyczaj jest w stanie w ciągu wyżej wymienionego czasu przynajmniej sporządzić pozytywną ocenę (jeśli konieczne są jeszcze dokumenty lub weryfikacja tożsamości nie została jeszcze dokonana).

Może warto zapytać swojego doradcę, być może ma już jakieś nowe informacje...

Napisany przez Haushgn
Nasza doradczyni dzwoniła dzisiaj, powiedziała, że zamieniła informacje emerytalne w naszym formularzu samoopisowym. Jutro musimy znowu pójść, aby je ponownie podpisać, ponieważ bank chciałby je w formie oryginalnej. W związku z tym przesunięcie terminu realizacji o 2-3 dni.

Napisany przez NaTwoim13
Co jeszcze mam podpisać??

Jeśli teraz trzeba będzie wywołać jeszcze eksperta, to upłynie termin 1 miesiąca, czy wiesz, co wtedy się stanie? Wszystko będzie znowu od nowa.

W naszym regionie sprzedający, a zwłaszcza agenci nieruchomości wcale by się na to nie godzili.

Napisany przez Haushgn
Tylko oświadczenie o sobie musimy podpisać ponownie.

Napisany przez Haushgn
Najpierw nie potrzebujemy rzeczoznawców, chcemy zbudować coś nowego.

Napisany przez NaTwoim13
Co to jest samoinformacja DSL Banku? Dlaczego? Co zostało zmienione bez konieczności zawierania nowych umów? Czy można coś zmienić ręcznie?

Napisany przez Haushgn
Informacje emerytalne zostały wymienione, jak już napisałem.

Napisany przez Haushgn
W informacji o sobie, gdzie przedstawione są dochody i sytuacja wydatków, emerytura mojej żony została przypisana do mnie, a moja emerytura do niej, to należy poprawić.

Napisany przez NaTwoim13
Oho, ale ręcznie? Jak oni wyciągnęli informacje o sobie z systemu pojedynczo?

Napisany przez Haushgn
Ja, DSL wysłał to e-mailem do doradczyni.

Napisany przez ADMCI4
...................................

Napisany przez NaTwoim13
Melly, przepraszam, ale to niemożliwe. Umowy kredytowe, ewentualne dowody osobiste, zeznanie podatkowe - jeśli dotyczy, prywatne ubezpieczenie zdrowotne - jeśli posiadasz, dowody na kapitał własny to wszystko minimalna dokumentacja, teraz nawet informacja emerytalna - jeśli kredyt ma się rozciągnąć na okres emerytalny. Tylko z zaświadczeniami o zarobkach absolutnie nic się nie załatwi, naprawdę nic, nawet w ich domowym banku.

Każdy ma prawo do finansowania w swoim banku, ale argument, że jest to łatwiejsze lub wygodniejsze, nie ma znaczenia, także nie ma znaczenia szybkość, bo 3 dni robocze jest całkowicie w porządku, aby być szybszym, nie trzeba iść do banku, nie trzeba być szybszym, a komplikacje, które wystąpiły w przypadku autora tego wątku, nie powinny mieć miejsca, zwłaszcza nie przy DSL Banku, jeśli podchodzę do sprawy profesjonalnie i przekazuję informacje zgodne z wymogami.

Żaden z moich klientów nie miał u mnie konta osobistego, tak więc definiując to jako bank rodzimy, mogłem iść na finansowanie. W tym banku nie było szans, żadnych korzyści, umowa nie była podpisana tam od 22 lat. Z drugiej strony, w czasach Commerzbanku, wielu klientów odszedł ode mnie, z korzystniejszymi warunkami w NordLB, wszystkie moje starania były daremne, co było również powodem, dlaczego dzisiaj oferuję finansowanie jako wolny i niezależny specjalista finansowy.

Napisany przez Sparky
No cóż, musiałem przynieść tylko potwierdzenie zarobków, a moja żona - 3 ostatnie. Potem jeszcze umowę kredytową na motocykl i to już wszystko. Reszta została dostarczona przez dewelopera do pośredniczki. Nasze małe finansowania jakoś nikogo nie interesowały i wniosek był załatwiony po 4 dniach. Diba to bank domowy i finansujący. Pozdrowienia Sparky i miłego wydłużonego weekendu

Napisany przez ADMCI4
....................................

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam Melli, nie chcę przekraczać granic, ale w ten sposób nie otrzymasz nigdy potwierdzenia finansowania.

Napisany przez ADMCI4
...............................

Napisany przez mjh
To moim zdaniem może być prawdziwe. Szczególnie jeśli kredyt zostanie spłacony przed wejściem na emeryturę (nawet kalkulacyjnie), zdolność kredytowa klientów pasuje, a wartość obiektu potwierdza się na podstawie przedłożonych dokumentów (prawdopodobnie przez sprawozdanie z wizji). Modernizacja na pewno została raczej w niewielkim zakresie...

Napisany przez ADMCI4
...................................

Napisany przez Haushgn
Tutaj potrzebny jest przegląd dokumentów żądany przez DSL Bank
3 aktualne zaświadczenia o zarobkach
Bieżące kredyty
Dokument potwierdzający wkład własny
Aktualny wypis z księgi wieczystej
Wyciąg z katastru
Wstępny akt notarialny sprzedaży
Umowa o dzieło przy budowie nowego budynku lub
Obliczenie powierzchni mieszkalnej
Aktualne świadectwo emerytalne
Szacunkowe koszty budowy

Napisany przez NaTwoim13
To już się zaczyna klarować, ale nie tak jak w przypadku Melli.

Czy moglibyście wymienić mi bank, który może tak swobodnie lekceważyć nowe wytyczne dotyczące kredytów hipotecznych na nowe nieruchomości mieszkalne? Być może moglibyście tam umieścić również klientów przeze mnie.

Napisany przez 3eugh

...
Czy możesz mi powiedzieć, która bank postawił się tak bardzo nowym wytycznym dotyczącym kredytów hipotecznych na nieruchomościach? Być może chciałbym tam umieścić także moich klientów.

Czy to w ogóle jest dozwolone?

Pozdrowienia,
eugh

Napisany przez Haushgn
@melly bank musi już mieć kilka dokumentów, to nie jest finansowanie samochodu, tutaj chodzi o finansowanie trwające przez lata, wszystkie parametry muszą być odpowiednie.

Napisany przez ADMCI4
...........................................

Napisany przez NaTwoim13
O jakim banku mowa?

Napisany przez ADMCI4
..............

Napisany przez NaTwoim13
Wtedy nieruchomość została również spieniężona przez Sparkasse, a częścią finansowania są umowy oszczędnościowe LBS Bausparverträge.

Napisany przez ADMCI4
.......................

Napisany przez Haushgn
Tak, więc mała aktualizacja, nadal nie dostałem żadnej korespondencji od Hanseatic Bank. W przyszłym tygodniu zadzwonię do pośredniczki odpowiedzialnej za nas i zapytam, dlaczego Hanseatic Bank nie może wysłać informacji zwrotnej. Minęły już 2 tygodnie od podpisania dokumentów.

Napisany przez NaTwoim13
Nie może być, że wniosek nie został złożony.

Napisany przez Haushgn
Cześć drodzy mieszkańcy
tutaj ponownie aktualizacja, wczoraj rozmawiałem z moją pośredniczką w sprawie finansowania. Hanseatic potwierdził już 11.5. pożyczkę, dziś dostałem coś pisemnego. Z DSL jeszcze trochę potrwa, ale już zaczęliśmy proces. Musieliśmy jeszcze w zeszły piątek dostarczyć poprawione informacje lub podpisać.
Pozdrowienia

Napisany przez Haushgn
WITAJ
dzisiaj poinformowano mnie, że mój nowy Dom wraz z działką o wartości finansowania 170 000 euro jest przeszacowany o 16 000 euro. Czy są na to jakieś słowa? Teraz rzeczoznawca zapyta nas, jakie specjalne wyposażenie uzasadnia kwotę 16 000 euro. Bank DSL naprawdę oszalał.

Napisany przez Haushgn
Tutaj kilka istotnych informacji:
Dom Bungalow 120 000
Działka 25 000
Notariusz 2500
Podatek od zakupu nieruchomości 1250
Podłączenia domowe 10 000
Koszty budowlane poboczne 10 000
Inne 1250
Kapitał własny 3000
10 000 euro hanzeatyckich