Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy renta Riester Uniprofirente wciąż ma sens?

Napisany przez Hein01
Cześć wszystkim,

ja i moja żona, lat 51 i 52, założyliśmy w 2002 roku funduszową UniProfirente jako wspólne konto emerytalne w banku ludowym. W wyniku kryzysu finansowego w 2008 roku została ona przekształcona z Uniglobal na UniEuroRenta.
Poniżej znajdują się dane:

Wartość oszczędności emerytalnych Żony 5060 euro Męża 1234 euro
Opłacone składki w 2015 roku 420 1500
Podstawowy dodatek 154 152
Dodatek dla dzieci 370 0
Stopa zwrotu -21 -15

Opłacone składki 1000 12200
Podstawowe dodatki 5051 1440
Stopa zwrotu -69 350

Wartość oszczędności 5982 13991
Stopa oszczędzania 35 130
Zakończenie okresu oszczędzania 12/2030 12/2028

2 dzieci są prawdopodobnie jeszcze przez 1 rok na szkoleniu lub 3 lata na studiach.
Jaka jest najlepsza opcja?
Kontynuować umowy, pomimo przekształcenia ich w UniEuroRenta?
Kontynuować umowę żony, zamrozić drugą umowę i oszczędzać łączną kwotę w fundusz ETF?
Anulować obie umowy i zainwestować w inny sposób?
Jakie są inne sensowne alternatywy?

Jeśli brakuje jakichkolwiek informacji, proszę o kontakt.
Dziękuję za wasze zaangażowanie.

Napisany przez Hein01
Witaj,
ponieważ podczas wklejania tekstu wiele się przesunęło, spróbuję jeszcze raz to trochę bardziej uporządkować.

Moja żona, 51 lat, i ja, 52 lata, założyliśmy w 2002 r. wspólne konto emerytalne typu funduszowego Uniprofirente. W wyniku kryzysu finansowego w 2008 r. środki zostały przeniesione z funduszu akcyjnego UniGlobal do funduszu emerytalnego UniEuroRenta. Przeniesienie to nie zostanie już zmienione przez Union Invest,
Oto dane:
Umowa na żonę 31.12.2015
Wartość środków na emeryturę 5060 euro
Podstawowa dotacja 420 E
Wpłacone składki 154 E
Dotacja na dzieci 370 E
Rozwój wartości -21 E

Wpłacone składki 1000 euro
Podstawowe dotacje 5051 E
Rozwój wartości -69 E

Wartość 5982 euro
Stopa oszczędzania 35 E
Koniec fazy oszczędzania grudzień 2030

Umowa na męża 31.12.2015
Wartość środków na emeryturę 12354 euro
Wpłacone składki 1500 E
Podstawowa dotacja 152 E
Dotacja na dzieci 0
Rozwój wartości -15 E

Wpłacone składki 12200 euro
Podstawowa dotacja 1440 E
Rozwój wartości 350 E

Wartość 13991 euro
Stopa oszczędzania 130 E
Koniec fazy oszczędzania grudzień 2028

W związku z przeniesieniem środków do funduszu emerytalnego, który działa z uwzględnieniem bardzo wysokich oczekiwań co do długości życia ubezpieczających oraz możliwymi zmianami w opodatkowaniu w przyszłości, nie jestem już pewien, czy fundusz Rieserrente jest dla nas optymalny.

Jakie podejście należy bliżej rozważyć?
Kontynuować umowy?
Kontynuować umowę mojej żony, zamrozić moją umowę i regularną miesięczną składkę zainwestować w plan oszczędzania w ETF?
Zamknąć obie umowy z odpowiednimi konsekwencjami?
Jakie inne rozwiązanie wchodzi w grę?

Dziękuję za poświęcony czas-

Napisany przez HenryJones
Sprzedałem kilka lat temu Uni Riesterrente po dobrym kursie. Później cena wzrosła jeszcze bardziej, ale mimo zwrotu dotacji osiągnąłem dobrą zysk. Teraz nie mam już nic z tego, zwłaszcza że po przeniesieniu do funduszu emerytalnego nie osiągnę dobrej rentowności.

Napisany przez Hanomag

Przez przeznaczenie środków do funduszy emerytalnych, które działają przy bardzo wysokich oczekiwaniach długości życia ubezpieczycieli oraz ewentualnych zmian w opodatkowaniu w przyszłości, nie jestem już pewien, czy Rieserrente jest dla nas nadal optymalna.

Fundusz UniGlobal nie radził sobie słabo. Jednak zarządcy funduszy popełnili wielki błąd. W Twoim przypadku dokonali nieuzasadnionej zmiany. Nieuzasadnionej, ponieważ zaskakująco sami nie wierzyli w swoje całkiem realistyczne obietnice co do zwrotów. W chwili dokonania zmiany pozostał Ci jeszcze wystarczający czas na odbudowę. Zwrot mógł się łatwo jeszcze pojawić. Spójrz na długoterminowy wykres UniGlobal. W 2008 roku kurs spadł krótkotrwałym na poziom 60 €, a niekompetentni zarządcy dokonali zmiany, w najmniej odpowiednim momencie. Każdy inny byłby kupił na dnie, zarządcy jednak sprzedali. Jak możesz zobaczyć na wykresie, dzisiaj kurs wynosi 178 €, a nawet krótkotrwało był już blisko 200 €, przy czym uzyskałeś praktycznie zerowy zwrot. Jedyną korzyścią jest dopłata. Ale w wieku emerytalnym prawdopodobnie zapłacisz więcej podatków, niż otrzymałeś w formie dopłat.

Cytat od Hein01

Które podejście należy bliżej rozważyć?
Kontynuować umowy?

W takim przypadku ewentualnie możesz spłacić istniejące długi hipoteczne. Jednak kwoty pobrane na spłatę długu będą fikcyjnie oprocentowane dwoma procentami aż do rozpoczęcia emerytury, i będą podlegały opodatkowaniu. W przeciwnym razie polecałbym kontynuować umowy do momentu kryzysu na giełdzie. Gdy akcje będą mocno spadły, rozważyłbym ewentualną zmianę umowy, może nawet z zmianą dostawcy do funduszu emerytalnego. W ten sposób możesz jeszcze osiągnąć godziwą stopę zwrotu. Jednak nie powinieneś zmieniać za wcześnie, w przeciwnym razie ponownie mogliby Cię przenieść na fundusz akcyjny. Dostawcy nazywają to zabezpieczeniem. Mądrze nie mówią, że tym samym zabezpieczają siebie, ponieważ muszą zagwarantować wpłaty wraz z dopłatami. Aby osiągnąć ten cel, dbają o to, abyś Ty (dla nich) nie ponosił strat. To, że Ty także nie osiągasz zysków w funduszu emerytalnym, jest dla nich obojętne.

Cytat od Hein01

Kontynuować umowę żony, zamrozić moją umowę i zainwestować miesięcznie zwolnioną kwotę w plan oszczędnościowy ETF?

Jest to alternatywna opcja, jeśli nie czujesz się pewnie w kwestii kryzysu na giełdzie.

Cytat od Hein01

Zrezygnować z obu umów z odpowiednimi konsekwencjami?

Jest to możliwe rozwiązanie, ponieważ brak zysku nie generuje podatków. Jednak dopłaty oraz ewentualnie otrzymane ulgi podatkowe musisz zwrócić. W zamian w wieku emerytalnym nie będzie się naliczał podatek.

Cytat od Hein01

Jakie inne rozwiązanie wchodzi w grę?

Moja sugestia dotycząca przeznaczenia środków do innego dostawcy. Jednak zrobiłbym to dopiero pod koniec kryzysu na giełdzie, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że ponownie zostaniesz szybko przeniesiony do funduszu emerytalnego.

Sam miałem podobne doświadczenia z tymi niekompetentnymi. Zawarłem umowę dopiero w 2008 roku - w momencie szczytu kryzysu Lehman Brothers - i wpłacałem do 2011 roku. Następnie był niewielki spadek (patrz wykres) i nagle przenieśli mój portfel akcyjny do funduszu emerytalnego (zabezpieczyli). Z następującego wzrostu nie miałem nic, podobnie jak Ty. Jest to jednak również dowód na to, że im starszy się stajesz, tym szybciej przenoszą Cię do funduszu emerytalnego (zabezpieczają).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata