Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Pomoc dla prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych?

Napisany przez spaceflight81
Cześć,

moim doradcą MLP otrzymałem następujące oferty dotyczące prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego w Barmenii i Inter:
Barmenia:
VHV2A+, VZN+, Travel-m, PVN, TM42+
Całość ma kosztować 573,06€.

Inter:
JAU, JEU, AV-W, PVN, TMA6U

Całość ma kosztować 571,94€.

Jestem lekarzem, mam 35 lat, jestem jeszcze zatrudniony i dotychczas w pełni zdrowy.

Czy ta oferta jest w porządku, czy za droga i z nadmiernym ubezpieczeniem?

Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
nie powinno się tego uzależniać od kosztów, ale od świadczeń. Jednak żaden laik nie jest w stanie tego ocenić, nie znając warunków umowy.

Moja wskazówka: zwróć się do niezależnego maklera specjalizującego się w ubezpieczeniach zdrowotnych. Powinien znać warunki umowy i być w stanie udzielić ci dobrych rad. Ponieważ prawdopodobnie będziesz miał to ubezpieczenie do końca życia... Warto skorzystać z pomocy specjalisty. Prawdopodobnie także specjalisty od emerytur. Nie ma znaczenia, czy będziesz potrzebował większych świadczeń.

Zastanów się z góry, czego chcesz i czego potrzebujesz, jako lekarz prawdopodobnie wiesz więcej na ten temat niż inni. Zwłaszcza to, czego nie chcesz i dlaczego.

Napisany przez uwehaensch
NIKOMU nie wolno odpowiadać na to pytanie!

Wyraźnie zaoferowano dwa rodzaje stawek dla lekarzy, co zasadniczo jest w porządku. Jednakże tylko dlatego, że jest tam napisane lekarz, nie oznacza to wcale, że są to najlepsze, najbardziej odpowiednie i odpowiednie dla Ciebie stawki. Osobiście uważam, że Inter jest problematyczne, nawet jeśli negatywne punkty (rozmiar, stabilność składki, bilans) w przypadku stawek dla lekarzy w przeszłości nie były aż tak istotne.

Jak doszło do tych dwóch ofert?
Nie powinno się kierować ceną. Czy zostało przeprowadzone szczegółowe omówienie wszystkich kryteriów i warunków / parametrów umowy, a następnie, po ustaleniu ważności i istotności poszczególnych kryteriów dla Ciebie osobiście (!), porównano kilka ofert?

Wydaje mi się to dość powierzchowne, zwłaszcza gdy widzę inne aktywności Twojego doradcy z MLP. Pozostaw to sobie, poszukaj naprawdę wykwalifikowanego pośrednika, który nie chce szybko i powierzchownie zarobić 4000 euro prowizji.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

tylko krótko (chociaż można byłoby o tym dużo więcej powiedzieć),

Dlaczego cena jest tak złą miarą wyboru?
Po prostu zastanów się, co może się zmienić w trakcie trwania ubezpieczenia. Warunki umowy? Nie, pozostaną takie same. Wskaźniki bilansowe ubezpieczyciela? Już bardziej. Cena? Na pewno!!
Dlaczego więc wybierać kryterium, które ma największe prawdopodobieństwo zmiany ze wszystkich? Trochę tego nie ogarniam.

Na początku konsultacji warto się zastanowić ogólnie, na początku, co do wyboru systemu: NFZ czy prywatne ubezpieczenie zdrowotne? Oba mają swoje zalety i wady. To samo dla lekarzy!
To musi pasować! Dziś, za 5, za 10, za 20 lat, idealnie do końca życia. Jaką rolę może tu odgrywać obecna cena, skoro to nic innego jak migawka.

Wybór prywatnego ubezpieczenia medycznego działa, kiedy się przyjrzymy, zasięgniemy informacji, zasięgniemy porady (ale proszę nie od sprzedawcy mlp! - on sprzedaje to, co naczelne dowództwo wskazuje jako produkt miesiąca!)

Co jest na rynku, W CZYM różnią się poszczególni ubezpieczyciele? (jest takich prawie 300 punktów)
Co z tego chcę mieć? Czego na pewno potrzebuję? Co jest fajne do posiadania? Na co jestem gotowy zrezygnować?
Dokładne przygotowanie anamnezy - minimalizuje ryzyko naruszenia obowiązku informacyjnego przed zawarciem umowy - to po prostu niedbałość wypełnić wniosek o prywatne ubezpieczenie zdrowotne w 5 minut!

Po przeanalizowaniu wszystkiego, wiesz jaki ubezpieczyciel Ci odpowiada i czy (i w jakich warunkach) ubezpieczyciel chce Cię mieć - pozostaje tylko zoptymalizować wybór taryfy w ramach jednej firmy -
(wysokość ewentualnej składki własnej, opcje zmiany/dostosowania itp.), aby ostatecznie podjąć decyzję.

Przepraszam, trochę się rozpisałem. 2 ostatnie uwagi:
- nie wszędzie, gdzie jest napisane Specjalnie dla lekarzy, jest naprawdę coś dobrego dla lekarzy (nie myślę tylko o NFZ, ale też o ubezpieczeniu od utraty zdolności do pracy!)
- Moim zdaniem brakuje przynajmniej dwóch firm, na które warto się dokładniej przyjrzeć. Nie wiem jednak, jak dokonano tutaj wstępnej selekcji.

Powodzenia w dokonaniu właściwego wyboru!

Napisany przez brainy
Jeden zaprzyjaźniony lekarz jest ubezpieczony w DKV na specjalnym taryfie lekarskim.

Jest o 15 lat starszy i płaci znacznie mniej.

Za tę cenę pozostałbym w GKV. Tak jak większość lekarzy wybieram TKK.

Napisany przez uwehaensch

Befriendez lekarz ma polisę ubezpieczeniową w DKV w ramach specjalnego tarifu dla lekarzy.
Jest o 15 lat starszy i płaci znacznie mniej.
Za tę cenę wolałbym pozostać w GKV. Tak to jest, wszyscy lekarze wybierają TKK.

Ładne, ale kompletnie bezużyteczne i bez sensu. Przypuszczalnie chodzi o specjalny tarif dla osób biseksualnych, a jeśli nie, to składka nie mówi nic. Moim zdaniem, specjalne taryfy dla lekarzy DKV nie są warte wiele. Ponownie, nie chodzi o cenę w tej kwestii. Skąd wiesz, że prawie wszyscy lekarze są w TKK?

Naprawdę, jeśli nie masz zielonego pojęcia o temacie i dlatego masz tylko bezsensowne porady do udzielenia, po prostu trzymaj się z dala od wypowiadania się.

Napisany przez Geldbaum

Piękne, ale kompletnie nieprzydatne i bez sensu. To będzie dotyczyć taryfy dla osób biseksualnych, a jeśli nie, to sam składka w ogóle nie mówi nic. Taryfy medyczne DKV również moim zdaniem niewiele warte. I jeszcze raz, tu nie chodzi o cenę w tej dyskusji. Skąd wiesz, że prawie wszyscy lekarze są w TKK?

Naprawdę, jeśli nie masz pojęcia o temacie i dlatego dajesz jedynie bezsensowne porady, po prostu się nie wypowiadaj.

Tak, dyskusja na temat ceny jest nie na miejscu tutaj. Nie jestem lekarzem i nie płacę 300 euro za swoją prywatną taryfę PKV! Jednak jestem już prywatnie ubezpieczony od około 15 lat (od 21 roku życia)!

@Brainy: A może Twój znajomy miał opcję i już był ubezpieczony przez rodziców w PKV? Wtedy wiek wejścia był inny niż dla osoby 35-letniej!

Informacje o cenach nic nie znaczą. Również prowizja jest nieistotna. Niezależnie od tego, czy klient płaci prowizję, czy nie, składka miesięczna się nie zmienia.

Ci, którzy mogą ubezpieczyć się prywatnie, niestety coraz bardziej są dezorientowani.

Napisany przez spaceflight81
Zdecydowałem się na plan ubezpieczeniowy Barmenia dla lekarzy. Otrzymałem miłą i kompetentną obsługę od wolnego pośrednika. Zostały wysłuchane moje obawy i pomysły. Nie próbowano od razu wcisnąć mi innych ubezpieczeń, ale zwrócono uwagę, że sensowne jest lokowanie oszczędzonych składek na późniejsze zabezpieczenie emerytalne.

Wierzę, że jestem w dobrych rękach u pośrednika, który mnie obecnie doradza. Prawdopodobnie tak jak znalezienie godnego zaufania lekarza! Oczywiście każdy chce zarabiać, co jest w porządku, ale sposób, w jaki to jest robione, ma znaczenie!

Napisany przez Geldbaum
Cześć Spaceflight81,

dobra decyzja!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata