Cześć,
tylko krótko (chociaż można byłoby o tym dużo więcej powiedzieć),
Dlaczego cena jest tak złą miarą wyboru?
Po prostu zastanów się, co może się zmienić w trakcie trwania ubezpieczenia. Warunki umowy? Nie, pozostaną takie same. Wskaźniki bilansowe ubezpieczyciela? Już bardziej. Cena? Na pewno!!
Dlaczego więc wybierać kryterium, które ma największe prawdopodobieństwo zmiany ze wszystkich? Trochę tego nie ogarniam.
Na początku konsultacji warto się zastanowić ogólnie, na początku, co do wyboru systemu: NFZ czy prywatne
ubezpieczenie zdrowotne? Oba mają swoje zalety i wady. To samo dla lekarzy!
To musi pasować! Dziś, za 5, za 10, za 20 lat, idealnie do końca życia. Jaką rolę może tu odgrywać obecna cena, skoro to nic innego jak migawka.
Wybór prywatnego ubezpieczenia medycznego działa, kiedy się przyjrzymy, zasięgniemy informacji, zasięgniemy porady (ale proszę nie od sprzedawcy mlp! - on sprzedaje to, co naczelne dowództwo wskazuje jako produkt miesiąca!)
Co jest na rynku, W CZYM różnią się poszczególni ubezpieczyciele? (jest takich prawie 300 punktów)
Co z tego chcę mieć? Czego na pewno potrzebuję? Co jest fajne do posiadania? Na co jestem gotowy zrezygnować?
Dokładne przygotowanie anamnezy - minimalizuje ryzyko naruszenia obowiązku informacyjnego przed zawarciem umowy - to po prostu niedbałość wypełnić wniosek o prywatne
ubezpieczenie zdrowotne w 5 minut!
Po przeanalizowaniu wszystkiego, wiesz jaki ubezpieczyciel Ci odpowiada i czy (i w jakich warunkach) ubezpieczyciel chce Cię mieć - pozostaje tylko zoptymalizować wybór taryfy w ramach jednej firmy -
(wysokość ewentualnej składki własnej, opcje zmiany/dostosowania itp.), aby ostatecznie podjąć decyzję.
Przepraszam, trochę się rozpisałem. 2 ostatnie uwagi:
- nie wszędzie, gdzie jest napisane Specjalnie dla lekarzy, jest naprawdę coś dobrego dla lekarzy (nie myślę tylko o NFZ, ale też o ubezpieczeniu od utraty zdolności do pracy!)
- Moim zdaniem brakuje przynajmniej dwóch firm, na które warto się dokładniej przyjrzeć. Nie wiem jednak, jak dokonano tutaj wstępnej selekcji.
Powodzenia w dokonaniu właściwego wyboru!