Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: płaca minimalna

Napisany przez fritzkra
Cześć i dzień dobry. Pracuję od miesiąca jako radiotelegrafista/dyspozytor w centrali taksówkowej. Kiedy nadszedł dzień wypłaty, okazało się, że otrzymałem wynagrodzenie w wysokości 5,90 € za godzinę. Jednak w biurze personalnym, gdzie rejestrowane są godziny, wynagrodzenie wynosiło 8,50€ za godzinę. Po prostu pominięto pewne godziny. Sekretarka powiedziała, że papier jest cierpliwy. Interesowałoby mnie, czy są inni pracownicy, którzy mieli podobne doświadczenia, oraz nazwy firm, w których to miało miejsce. Chociaż cieszę się, że mam pracę, muszę podjąć działania w związku z tą sytuacją.

Napisany przez BenniG
Czy ktoś potwierdził pracowane godziny, czy istnieje grafik, z którego można odczytać, ile faktycznie pracowałeś?

Kiedyś miałem pracę na 20 godzin z wypłatą nadgodzin. Po pierwszym miesiącu otrzymałem tylko za te 20 godzin, nadgodziny zostały naliczone dopiero w następnym miesiącu.

Jeśli na przykład w pierwszym tygodniu miesiąca, powiedzmy 6 maja, przepracowałem nadgodzinę, to nie może ona jeszcze zostać uwzględniona w rozliczeniu za maj wraz z pozostałymi nadgodzinami, a dopiero w czerwcu - odpowiednio zostanie zwrócona dopiero pod koniec lipca.

Napisany przez fritzkra
Dziękuję za odpowiedź. Istnieje harmonogram służby, ale wczoraj ktoś bez ogródek powiedział: nasza branża nie pozwala na wynagrodzenie 8,50 €. Jeśli nie chcesz pracować za tę stawkę - nie będziesz zmuszony.

Napisany przez Wiggles
Naja... płaca minimalna jest prawnie obowiązkowa, niezależnie od tego, w jakiej roli pracujesz i na jakiej podstawie. Po co miałaby istnieć inaczej?

Najwyżej mogę sobie wyobrazić, że jest tak, jak zostało powiedziane powyżej - przekroczyłeś kwotę, na którą jesteś zgłoszony, i otrzymasz dodatkowe godziny wypłacone przy następnym rozliczeniu, inaczej to jakoś nie miałoby sensu.

A jeśli istnieje harmonogram ze świadectwem pracy - tym lepiej! Masz wtedy coś w ręku. Skonsultuj to jeszcze raz z odpowiednim działem lub z szefem i nie polegaj na tym, co mówią ci ewentualnie niezadowoleni współpracownicy!

Napisany przez knut
Muszę powiedzieć, że miałem do czynienia tylko z pracodawcami, którzy bardzo uważali, aby płacić minimalną stawkę godzinową. Jeśli słabo opłacany pracownik wypracował nadgodziny w danym miesiącu, szef czasem wcześniej odsyłał go do domu, aby przed zakończeniem miesiąca nie przepracował 8,50 euro za godzinę.

Napisany przez Perentino
Opłata w wysokości 8,50 € jest zdecydowanie obowiązkowa, ale nie zdziwiłbym się, gdyby niektórzy pracodawcy próbowali jakoś tego uniknąć. Plan pracy jest w każdym przypadku twoim dowodem, pieniądze ci się należą, i jest to bezczelność ze strony pracodawcy, że reprezentuje takie stwierdzenia, jak to, które napisałeś powyżej.

Napisany przez Hanomag

Mogę sobie tylko wyobrazić, że jest tak, jak powyżej wspomniano - przekroczyłeś kwotę, na którą jesteś zgłoszony i otrzymasz dodatkowe godziny wypłacone w następnym rozliczeniu, inaczej to nie miałoby sensu.

I jestem przekonany, że setki tysięcy osób otrzymują mniej niż gwarantowane 8,50 €. Głównie cierpią ci pracownicy, którzy muszą polegać na swojej pracy, na przykład ze względu na zezwolenie na pobyt, ubezpieczenie zdrowotne itp. Ci, którzy mają nadzieję na alternatywną pracę, powinni gromadzić dowody i zgłaszać nieuczciwych pracodawców. To jest szczególnie ważne dla uczciwych pracodawców.

Napisany przez Bitte
W programie SternTV pojawił się w tym roku raport o tym, że niektóre firmy nie płacą 8,50 euro.
Pozwania, zabezpieczanie dowodów!!

Napisany przez Pandemonium

W tym roku na SternTV pojawił się reportaż mówiący o tym, że niektóre firmy nie wypłacają 8,50 euro.
Warto walczyć, zbierać dowody!!

Rzeczywiście, niektóre firmy bronią się wszelkimi środkami i zaprzeczają, że jest to zgodne z prawem. Jako pracownik trzeba wtedy walczyć i zmagać się z tym stresem.

Napisany przez Kethis
Mogę się tylko zgodzić z moimi poprzednikami.
Płaca minimalna jest ustawowo określona. Pracodawcy, którzy ją łamią, po prostu łamią prawo.
Można absolutnie temu zaradzić. Ogólnie rzecz biorąc, warto rozważyć zmianę pracodawcy w takich sytuacjach.
Pozdrawiam

Napisany przez Malapascua
Tutaj zgłosisz
https://www.zoll.de/DE/Fachthemen/Arb...tner_node.html
W kilka dni sprawa zostanie załatwiona. Dostaniesz swoje pieniądze z dołu i twój szef otrzyma wysoką grzywnę.

Napisany przez Feivel
Prawdopodobnie przekroczenie czasu pracy tygodniowej itp. będzie jeszcze bardziej wykorzystane, co ostatecznie spowoduje, że zarobisz jeszcze mniej w skali roku. Mogę tylko ostrzec każdego przed pozwalaniem się tak wykorzystywać. Pozwól im samym się martwić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata