Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Tani broker do niskich wolumenów planów oszczędnościowych na ETF-y WHEN również tanie sprzedaże!)

Napisany przez jack-bean
Cześć wszystkim,

ponieważ jestem tutaj nowy, najpierw krótka prezentacja: jestem aktywny od prawie początków online brokeringu w latach 90. i udało mi się uzbierać pewne oszczędności. Teraz zapytała mnie koleżanka, co mogę jej polecić, ponieważ od tamtej pory nie zmieniłem brokera (korzystam z DB maxblue i DAB), postanowiłem szybko poszukać w Google i byłem zaskoczony, że tylu innych brokerów oferuje jeszcze korzystniejsze warunki.

Konkretnie zakup ETF-ów jest zazwyczaj darmowy, tak samo jak ich przechowywanie, ale w planie jest sytuacja, że ETF-y będą sukcesywnie sprzedawane (klasycznie, aby finansować edukację dziecka co miesiąc). Wtedy jest dość szkoda, gdy co miesiąc pobierane są opłaty w wysokości 10€. (I trochę marnotrawne/nieestetyczne jest sprzedawanie udziałów na cały rok z góry i trzymanie gotówki na lokacie terminowej dla oszczędności związanych z opłatami.)

Teraz na wielu stronach porównujących brokera DE Giro znajduje się na pierwszym miejscu, ale wydaje się, że nie działają one zupełnie uczciwie i rzetelnie https://www.amsterdamtrader.com/2016/...d-foolish.html

Oczywiście mogę teraz przejrzeć listę porównań brokerów od najtańszego do jeszcze tańszego, sumiennie przeszukiwać, aż znajdę tego naprawdę solidnego. Z drugiej strony chciałbym też poznać, z czym ludzie naprawdę pracują i co ich zadowala. Wiele stron porównujących brokera wydaje się skupiać tylko na cenach i podstawowych funkcjach, a zawsze kierują od razu (pewnie za sowitą prowizją) do rejestracji u brokera. Więc zdradźcie już, którzy korzystacie, jakich tanich brokerów rzeczywiście używacie!

Czekam na odpowiedzi!
Jack

PS: ETF-y mam już (prawie) wybrane. Jest to rekomendowany przez Stiftung Finanztest EuroStoxx (DE0002635307 lub LU0378434582) oraz MSCI World (FR0010756098 lub LU0392494562). Jestem również elastyczny, jeśli chodzi o ofertę wybranego brokera.

PPS: Mam również konto w DKB. Jestem z nich bardzo zadowolony, ale byłam zszokowana, gdy po otwarciu depozytu zauważyłam, że DKB nie oferuje ETF-ów jako planów oszczędnościowych. :-(

Re: Tani broker do niskich wolumenów planów oszczędnościowych na ETF-y WHEN również tanie sprzedaże!)

Napisany przez MagicMike
Cześć Jack Bean,

większość planów oszczędnościowych ETF oferuje Flatex. Mają one także bardzo przejrzysty system cenowy. Cena nie zależy od wartości Twojego handlu. Ponadto wiele planów oszczędnościowych ETF jest darmowych.

Jeśli stopy oszczędności są niskie (zazwyczaj poniżej 25 € miesięcznie to minimum), opłaca się wybrać dostawcę, który nalicza opłaty procentowo od Twojego wolumenu.

Najtańszym dostawcą bez opłat jest bank Onvista. Jednakże wady to dostęp tylko do 41 planów oszczędnościowych ETF. Minimalna inwestycja wynosi również 50 €.

Pozdrawiam

Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata