Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Wyższa klasa bezszkodowości po 12 latach przerwy

Napisany przez ADMCI4
Cześć!

Wkrótce chcę po 12 latach znowu kupić własny samochód.

Powstaje teraz pytanie, jak będzie teraz postępowano z moją dawną klasą bezszkodowości, zwłaszcza jeśli zmienię ubezpieczyciela.

Czy ubezpieczyciel sprawdzi, kiedy ostatnio miałem ubezpieczony samochód? Teoretycznie czy byłoby możliwe, żebym otrzymał nawet wyższą klasę bezszkodowości, jeśli pójdę do ubezpieczyciela mojego ojca i powiem, że przez te wszystkie 12 lat jeździłem jego samochodem? W ubezpieczeniu mojego ojca jest zapisane, że jego dzieci korzystają z samochodu. W moim ostatnim samochodzie miałem klasę SF1.

Czy dla ubezpieczyciela liczy się, że przez te wszystkie lata jeździłem skuterem o pojemności 50 cm3, przynajmniej dla ubezpieczenia, gdzie mój skuter był ubezpieczony przez te 12 lat?

Dziękuję z góry za porady!

Pozdrowienia i udanego dnia!

Napisany przez katalog49
Przekazanie SFR od Twojego ojca na Ciebie z reguły nie stanowi problemu. To, czy miałeś wcześniej ubezpieczone własne auto, nie ma znaczenia.

Jeśli chodzi o skuter o pojemności 50 ccm, nie miałbym zbyt wielkich nadziei, ponieważ większość ubezpieczycieli nie uwzględnia w tym przypadku SFR. Niemniej jednak, u tego ubezpieczyciela koszty Fraben są zerowe.

Napisany przez BenniG
@ Katalog: Sądzę, że jego ojciec nie chce przenieść zniżki na swojego syna, ale syn chce kupić własny samochód.

Twoja zdobyta zniżka nie będzie uznawana po 12 latach przerwy.
Jednak twój ojciec mógłby zaklasyfikować twój samochód jako swój drugi pojazd, ale to również nie spowoduje uzyskania znacznie wyższej klasy bezwypadkowości.
Kiedyś musisz po prostu zacząć zbierać swoje zniżki samemu.

Napisany przez katalog49
Dziękuję za wskazówkę. Faktycznie źle zrozumiałem.

Napisany przez Leo24
Hm, tutaj muszę zapytać: czy gdy chcę kupić samochód, teoretycznie mogę odziedziczyć punkty ubezpieczenia od swojego ojca, jeśli przekaże mi je? Czy miałby z tego jakieś niekorzyści?

Napisany przez BenniG
A więc zazwyczaj jest tak, że możesz przejąć tylko klasę bezszkodową, którą sam mógłbyś zdobyć. Na przykład, jeśli masz 19 lat i zdałeś egzamin na prawo jazdy mając 18 lat, możesz przejąć tylko SF1, a gdy masz 25 lat, SF7.

Więcej informacji byłoby więc bardzo pomocnych.

A teraz przykład: Masz 18 lat i kupujesz samochód. Jeśli jednak ubezpieczenie najpierw jest na twojego ojca, który ma SF10, a ty jesteś wpisany jako kierowca, to klasyfikacja SF się nie zmieni. Gdy jednak masz szkodę, umowa zostanie cofnięta do klasy SF7. Jeśli po 2 latach przejmiesz ubezpieczenie, zostaniesz zaklasyfikowany do klasy SF3. Wówczas ubezpieczyciel straci 4 lata SF. Ale gdybyś od razu przejął ubezpieczenie, zostałbyś tymczasowo cofnięty do klasy SF0.

PS: Proszę nie ukamieniuj mnie, jeśli źle obliczyłem klasę SF, ale ogólnie powinno być zrozumiałe jako przybliżona pomoc.

Napisany przez katalog49
Na pewno nie kamieniowanie. Ale nie znam żadnego ubezpieczyciela, który przeniósłby 7 lat bezszkodowej jazdy na osobę, która uzyskała prawo jazdy w wieku 18 lat. To samo dotyczy SF 1 w wieku 19 lat.

Zawsze są te same błędnie przekazywane informacje.

Tylko tak na marginesie:

W wyniku tego ubezpieczyciel straciłby 4 lata skali zniżek.

To również nie jest prawda. To nie ubezpieczyciel traci bezszkodowe lata, lecz ubezpieczony.

A oto prawidłowa odpowiedź dla pytającego:

Niekorzyść dla Twojego ojca polegałaby na stracie zniżki za bezszkodową jazdę. Zostanie zaklasyfikowany do SF ½. I to niezależnie od tego, czy można przenieść tylko część skali zniżek, czy całą skalę zniżek.

Napisany przez Hanomag

Na pewno nie ukamienują. Ale nie znam żadnego ubezpieczyciela, który przeniósłby 7 lat bezszkodowej jazdy osobie, która zdobyła prawo jazdy w wieku 18 lat.

Napisał, że jeśli masz 25 lat, dostaniesz SF7.

Zacytowane przez katalog49

To samo dotyczy SF 1 w wieku 19 lat.

Jeśli osiemnastolatek po zdobyciu prawa jazdy prowadził przez co najmniej 6 miesięcy w pierwszym roku, może on zdecydowanie przejąć klasę SF 1 mając 19 lat. W końcu zdobył doświadczenie.

Cytat od katalog49

Zawsze te same rzeczy są błędnie podawane.

Masz rację.

Cytat od katalog49

Jedyną wadą dla Twojego ojca byłoby to, że straciłby swoją zniżkę za bezszkodowość. Zostałby sklasyfikowany jako SF ½. I to niezależnie od tego, czy można przenieść tylko część świadectwa bezszkodowości czy całe świadectwo.

Ma to miejsce tylko wtedy, gdy ojciec ubezpieczał tylko jedno pojazd i w konsekwencji przeniósłby swoją jedyną zniżkę.

Napisany przez katalog49
Następnie oblicz, jak osoba, która zdobyła uprawnienia do prowadzenia pojazdów dnia 1.04.2016 roku, może osiągnąć klasę zniżek SF 1 przed dniem 1.01.2017 roku. Tego nie ma w żadnym ubezpieczalni, chyba że zachodzi specjalna klasyfikacja. Nigdy nie przy obliczaniu, co można przenieść.

Rozpoczęcie klasy 0 w pierwszym półroczu oznacza klase SF ½ w następnym roku kalendarzowym.
Rozpoczęcie klasy 0 w drugim półroczu oznacza klasę 0 w następnym roku kalendarzowym.

Można to dobrze przeczytać tutaj.

Oczywiście, kiedy wspomniałem o utracie zniżek ojca, odnosiłem się do umowy, z której miały być przeniesione zniżki. O drugiej umowie, pytający nic nie mówi.

I powstrzymam się od komentowania cokolwiek Twojego jako nonsens.

Napisany przez Hanomag

Przelicz, jak osoba, która zdobyła uprawnienia do prowadzenia pojazdów w dniu 1.4.2016, osiągnie kl. ubezpieczeniową 1 na 1.1.2017. Nie ma takiej możliwości u żadnego ubezpieczyciela, chyba że występuje specjalne sklasyfikowanie.

Może ustalenie rodzic/dziecko w WGV jest szczególnym skategoryzowaniem. Zgodnie z tym, pojazd dziecka jest klasyfikowany jako kl. 1/2, jeśli przynajmniej jeden pojazd rodziców został sklasyfikowany jako kl. 1/2 lub lepiej. A pojazd sklasyfikowany jako kl. 1/2, po okresie bezszkodowym i co najmniej sześciomiesięcznym okresie ubezpieczenia, jest dalej klasyfikowany jako kl. 1.

Cytat z katalog49

Nigdy nie w zakresie obliczeń, co można przenieść.

Ostrzeżenie przed nigdy!

Cytat z katalog49

Rozpoczęcie klasy 0 w pierwszym półroczu oznacza kl. ½ w kolejnym roku Rozpoczęcie klasy 0 w drugim półroczu oznacza KL. 0 w kolejnym roku

To jest prawda, ale głupio i dodatkowo źle doradzi ten, kto zaczyna w klasie 0.

Cytat z katalog49

Oczywiście moja utrata klasy SFR ojca odnosi się do umowy, z której ma być przeniesiona kl. SFR. Nic nie wspomina o drugiej umowie.
A ja powstrzymam się od komentowania czegokolwiek o Tobie jako nonsensu.

Na pewno w sąsiednim wątku otwartym przez pytającego nie tylko mój komentarz o nonsensie został przez Ciebie przeczytany, ale również następujący przedmiot faktyczny

Cytat z Leo24

Od 18 roku życia miałem samochód. Był zarejestrowany na ojca, ja byłam dodatkowo wpisana

i można łatwo wywnioskować, że ojciec miał ubezpieczony swój własny pojazd.

Napisany przez katalog49

Ostrożnie z nigdy! katalog49
Rozpoczęcie klasy 0 w pierwszym półroczu kalendarzowym oznacza SF ½ w następnym roku, a rozpoczęcie klasy 0 w drugim półroczu kalendarzowym oznacza KL 0 w następnym roku

To prawda, ale głupio i dodatkowo źle doradza ten, kto zaczyna od klasy 0.

Menne. Chodzi tu nie o jak ubezpieczyciel klasyfikuje. Chodzi o obliczenia przy przenoszeniu SFR! I dotyczy to całego kontekstu. Nie ma tu mowy o klasyfikacji umowy, tylko o obliczeniach przy przeniesieniu.

Cytat użytkownika Leo24

Od 18 roku życia miałem samochód. Był on zarejestrowany na nazwisko mojego ojca, ja byłam zapisana jako kierowca.
i można łatwo wywnioskować, że ojciec miał ubezpieczony swój własny pojazd.

Dlaczego można to wywnioskować? Może tak być, ale nie musi. Być może ojciec nie posiada nawet prawa jazdy. Wróżenie z fusów!

Ale mnie to nie dotyczy:

Twój ojciec traci SFR tej umowy, jeśli przeniesienie zostanie zrealizowane. Ekspres do kawy w domu może zachować. Nie powstaną żadne dodatkowe straty.

Napisany przez Hanomag

Menne. Es geht hier doch nicht um wie stuft ein Versicherer ein.
Es geht um die Berechnung bei einer SFR-Übertragung! Und das betrifft den gesamten Sachverhalt.

Całkowicie słusznie, że dotyczy to całego kontekstu. I do tego należy także kwestia klasyfikacji.

W żadnym momencie nie chodzi o klasyfikację umowy, a jedynie o obliczenie przy przelewie SFR.

Dlaczego więc piszesz Er würde mit SF ½ eingestuft.?

Jak można to wywnioskować? To możliwe, ale niekoniecznie. Być może ojciec nie posiada nawet prawa jazdy. Wróżenie z fusów!

Nie fusy, ale fakty podane przez TS

W ubezpieczeniu mojego ojca jest zapisane, że jego dzieci korzystają z samochodu. Ja miałem SF1 przy moim ostatnim własnym aucie.

Ale jeśli chodzi o mnie:

Twój ojciec straci SFR tej umowy, gdy zostanie dokonany przelew. Ale ekspres do kawy w domu może zostawic. Nie powstają żadne dodatkowe niekorzyści.

Przepraszam, że trochę Cię wpędziłem w kłopoty.

Napisany przez katalog49
Czy może to zrobić samodzielnie?

Już dawno nie chodziło o pierwszą wiadomość, ale o to pytanie od Leo24:

Hm, muszę zapytać: Jeśli chcę kupić samochód, czy teoretycznie mógłbym dostać punkty od mojego ojca na ubezpieczenie, jeśli mi je przekaże?
Czy miałby przez to jakieś wady?

Napisany przez Hanomag

Albo sam siebie?

Już dawno nie chodziło o ten wątek główny, ale o to pytanie od Leo24: Hm, muszę zapytać: Jeśli chcę kupić samochód, teoretycznie czy mogę dostać punkty od ojca na ubezpieczenie, jeśli przepisze je na mnie?
Czy to wiązałoby się z jakimiś negatywnymi konsekwencjami dla niego?

Z tymi małymi niedociągnięciami raczej nie.

Ponadto zapomniałeś, że autor pytania w swoim równoległym wątku opisał więcej informacji o sobie:

Cytat od Leo24

... mam jednak problem z tym, że firmy, do których się zwróciłem, mnie odrzucają albo nie chcą uznawać mojego przejechanego czasu. Oto sytuacja: Od 18 roku życia miałem samochód. Był on zarejestrowany na nazwisko mojego ojca, ja byłem współwłaścicielem. Po 8 latach wyjechałem za granicę na 3 lata (przerwałem studia, sprzedałem samochód i wyjechałem w podróż). ...
Dzięki. Leo

Dlaczego zatem miałby ubezpieczać swoje auto przez ojca? Najprawdopodobniej tylko ze względu na zniżkę za drugi samochód!

To ma być mój ostatni post tutaj.

Napisany przez katalog49
Być może 4,5 roku temu udzielał dodatkowych informacji o sobie na innym forum. Na pewno nie czytam wszystkich dalszych postów przy każdym pytaniu. Napisałem o tym, nie więcej, nie mniej.

Napisany przez Hanomag

Być może cztery i pół roku temu podał więcej informacji o sobie na innym forum. Na pewno nie czytam wszystkich kolejnych postów przy każdym pytaniu.

Chodziło nie o wszystkie kolejne posty, ale o równolegle otwarte.

Cytat katalog49

Napisałem w tej sprawie tyle, ani więcej, ani mniej.

Błąd.

Cytat katalog49

I wstrzymuję się od skomentowania czegokolwiek z twojej strony jako absurdalne.

Teraz nie wstrzymuję się od zauważenia, że twoje absurdalności wzięły się z wątku, który podałem.

Napisany przez katalog49
Mnie też nie interesował równolegle otwarty wątek - tylko ten. Wreszcie zrozum. Tutaj widzę tylko jedno pytanie od Leo, żadne inne.

Napisany przez BenniG
W twojej przesłance muszę niestety cię poprawić!

Widzę przynajmniej jedno kolejne pytanie - od użytkownika alphos.

katalog49, Populanci transparentnych domów powinni wykonywać transcendentalne ruchy z mocnego materiału.

Jeśli więc pierwsza odpowiedź dostarcza zadającej pytanie podstawowych informacji, moim zdaniem nie trzeba szukać igły w stogu siana ani przywiązywać dużej wagi do małych błędów w poście innych.

Bez dodatkowych informacji nie możemy powiedzieć, jak i kiedy został on sklasyfikowany i koniec.

Napisany przez katalog49
Zabawne. Chyba napisałem: Widzę tu tylko jedno pytanie od Leo

Dlatego dlaczego przychodzisz teraz z Alphosem? To już dawno nieaktualny temat.

Po prostu jeszcze raz przeczytaj cały wątek! Wtedy powstrzymasz się prawdopodobnie od mądrości, które zdecydowanie nie wyrosły na twoim podwórku (skradzione i jeszcze źle przepisane). Gdy dwie osoby zorientowane w temacie (nawet o odmiennych poglądach) komentują tutaj, to jako widoczny amator fachowy jesteś tu nie na miejscu.

Napisany przez Leo24
Ok, więc dla jasności: Mój ojciec jeździ od około 30 lat i ma zarejestrowane 2 samochody na siebie. (Chyba że w jakiś sposób również mój matka). Ja także jeżdżę od ponad 10 lat, ale nie byłem jeszcze zarejestrowany na żaden samochód (przynajmniej nie na terenie Niemiec). Jeśli mój ojciec przenosi mi swoje punkty, czy oznacza to, że jego punkty zniżkowe dla jednego pojazdu byłyby tracone? Czyli musiałby on zapłacić więcej za ten samochód, prawda? A może to nie ma znaczenia, ponieważ jest nadal zarejestrowany z drugim samochodem?

Napisany przez katalog49
Wada dla Twojego ojca polegałaby na utracie zniżki za bezszkodową jazdę. Zostałby sklasyfikowany na SF ½. I to bez względu na to, czy możliwe jest przeniesienie tylko części zniżki czy całości zniżki.

Już to napisałem.

Jeśli posiada on drugie pojazd, to ten pojazd, z którego przeniesiono zniżkę, może zostać sklasyfikowany korzystniej z zastosowaniem zniżki dla drugiego pojazdu oferowanej przez ubezpieczyciela. Nie każdy ubezpieczyciel to oferuje, ale z pewnością niektórzy.

Napisany przez Hanomag

Jażdżę już ponad 10 lat, ale jeszcze nie miałem zarejestrowanego auta (przynajmniej nie na terenie Niemiec). Jeśli mój ojciec przeniesie mi swoje punkty, czy jego punkty zniżkowe dla tego jednego pojazdu zostaną utracone? W rezultacie musiałby zapłacić więcej za ubezpieczenie auta, prawda?

Przeniesienie byłoby nieodwracalne i tak, musiałby zapłacić więcej za pojazd, który dotychczas był ubezpieczony z tym rabatem.

Cytat od Leo24

Czy to znika, ponieważ ma jeszcze zarejestrowany drugi samochód?

Nie, ale ponieważ dotychczasowe drugie auto jest teraz pierwszym pojazdem, mógłby ubezpieczyć dotychczasowy pierwszy pojazd jako drugi. Początek byłby- przynajmniej w przypadku WGV - SF 2 (54 %).

Napisany przez Leo24
super, dziękuję za informacje. Zapytam mojego tatę, czy to dla niego byłoby możliwe. On jest sknerą pod każdym względem, dlatego nie wiem, czy się na to zdecyduje. A co w przypadku, gdyby ktoś przejął punkty zniżkowe od kogoś, kto od pewnego czasu (czyli kilka lat) nie miał samochodu zarejestrowanego na siebie, jednak teoretycznie jeździł przez wiele lat. Czy możliwe byłoby przekazanie punktów czy ubezpieczyciel powie, że to już przeterminowane, przedawnione lub w jakiś inny sposób?

Napisany przez katalog49
W zwykłych okolicznościach, po przerwie trwającej 6 miesięcy lub najpóźniej rok, nie jest już możliwa żadna transmisja. Jednak jedynie w AKB można znaleźć odpowiedź.

Napisany przez Hanomag

Jak to wygląda, jeśli przejmie się punkty rabatowe od kogoś, kto od pewnego czasu (czyli od kilku lat) nie ubezpieczył samochodu, ale teoretycznie jeździł przez wiele lat. Czy taka osoba nadal może przekazać punkty czy też ubezpieczyciel stwierdzi, że to już wygasło, przedawniło się lub jakoś inaczej?

Po prostu spróbuj. To nie zawsze jest tak rygorystyczne, jak pisze katalog49.

Napisany przez katalog49
Czy znasz znaczenie zwrotu W typowym przypadku? A może Ale tutaj tylko spojrzenie w CAS pomoże?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata