Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wpis w księdze wieczystej dotyczący finansowania dopasowawczego.

Napisany przez Moneypenny
Cześć wszystkim,
wtedy razem z moją siostrą i moimi rodzicami kupiliśmy Dom wielorodzinny. W 2017 roku przewidziane jest przedłużenie kredytu. Moi rodzice spłacili swoją część, moja siostra i ja mamy jeszcze do spłacenia po 46.000 €.
Moja siostra już załatwiła przedłużenie kredytu z dotychczasowym bankiem, ja nie byłem zadowolony z oprocentowania i dlatego od jakiegoś czasu poszukiwałem innego banku.

Teraz znalazłem w BBBanku bank, któremu ufam, i otrzymałem akceptowalne dla siebie oprocentowanie.

A teraz moje problem. Jak to jest z wpisem do księgi wieczystej? Nie możemy dokonać zmian w księdze wieczystej, ponieważ kupiliśmy ten Dom razem, a moja siostra nadal figuruje w księdze wieczystej.
Czy teraz BBBank może również dokonać wpisu do księgi wieczystej, czy obecny bank może sprawić problemy?
Czy muszę znowu iść do notariusza, i jak wysokie są koszty wpisu do księgi wieczystej?

Muszę w najbliższych dniach ponownie udać się do BBBanku, aby dostarczyć dokumenty i nie chcę wyjść na kompletnego durnia.
Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.

Pozdrowienia
Monika

Napisany przez BenniG
Hm, więc mając tylko 46 000 € pozostałego kredytu, zastanowiłbym się, czy naprawdę warto to robić.
Jakie są różnice w oprocentowaniu i jak to ogólnie wpływa na całość?

Napisany przez NaTwoim13
To nie będzie działać, jeśli to mają być 2 różne banki. Jak ma być podział hipoteki??? Który bank otrzymuje pierwszą, a który ostatnią część? Jakie hipoteki zabezpieczają siostrę??? musiałyby również podpisać deklarację celu, jeśli są również właścicielkami. W związku z tym muszą złożyć sprzeciw, ponieważ chcą również mieć część zabezpieczenia hipotecznego, aby móc zabezpieczyć swoje 46 000 euro.

Napisany przez Moneypenny
Tak więc tak, moja siostra ma być na pierwszym miejscu, a my na drugim miejscu z nowym bankiem. Mamy obie takie same podstawowe długi w kwocie ponad 46 000€. Jeśli chodzi tylko o podpisanie umowy, która ma potwierdzić nasze wspólne porozumienie, to nie ma problemu. Dotychczasowy bank nie może przecież zmuszać mnie do pozostania z nim jedynie po to, aby skorzystać z refinansowania. Czy to nie byłoby uwięzienie w umowie?

Napisany przez NaTwoim13
Czy uważają, że dzięki obcej hipotece - której wiele banków w ogóle nie akceptuje - mogą uzyskać lepsze warunki? A do tego jeszcze kwotę pożyczki poniżej 50 000 euro, którą również wielu banków nie finansuje, ponieważ minimalna kwota wynosi 50 000 euro? To są dwa możliwe kryteria wykluczenia dla banków. Jeśli jedno jest akceptowane, to drugie jest odrzucane, przez co wybór jest zbyt ograniczony, aby oczekiwać świetnych ofert. Być może zastąpienie kredytu prefinansowanym kontem oszczędnościowym budowlanym jest najtańszym rozwiązaniem.
Co zaciągnęła w zastaw swoja siostra?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Moneypenny, jaka jest rzeczywista wartość ruchu dla trzyrodzinnego domu? Jeśli ta wartość jest wystarczająco wysoka, to niektóre banki akceptują inną zewnętrzną bankowość w pierwszej kolejności bez problemu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata