Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zatwierdzenie DSL预先认可

Napisany przez BLD

Finansowanie jest sfinalizowane, gdy otrzymacie od banku umowy kredytowe. doradca finansowy nie może dać Wam zapewnienia dotyczącego kredytu. Zielone światło oznacza, że wstępna weryfikacja przebiegła pomyślnie. Ale czy wiecie, jakie dokładnie dane zostały wprowadzone?

Cześć, czy masz na myśli, że bank podpisuje i odsyła umowy kredytowe? Przeszliśmy już pierwszą ocenę (wniosek kredytowy) - oczywiście w przypadku DSL-Bank i dotyczyło to nieruchomości z istniejącym budynkiem - i DSL Bank teraz przesłała umowy kredytowe do naszego pośrednika. Dzisiaj podpiszemy umowy i odeslemy je z powrotem do DSL Bank. Co teraz może pójść nie tak? Jesteśmy trochę zdenerwowani, ponieważ chcielibyśmy wypowiedzieć nasze mieszkanie, na które mamy trzymiesięczny okres wypowiedzenia.
W tej sprawie mam dzisiaj rozmowę z naszym pośrednikiem, ale interesują mnie także doświadczenia innych osób.

Uzupełnienie: W naszym wniosku kredytowym jest dodatkowe zastrzeżenie, że konieczna jest wstępna ocena obiektu kupna.
Skoro już otrzymaliśmy umowy, zastanawiam się, czy bank nadal wyśle rzeczoznawcę. Podano mój numer telefonu jako osobę kontaktową i rzeczoznawca musiałby najpierw skontaktować się ze mną w celu ustalenia terminu (chociaż obecni właściciele nadal mieszkają w domu i są na miejscu).

Napisany przez NaTwoim13
Nie do końca rozumiem, dlaczego Bank DSL przesłał Ci wnioski, ponieważ otrzymujesz je od pośrednika po przeliczeniu, który może je wydrukować bezpośrednio. Po przesłaniu i zwrocie podpisanych wniosków przez Ciebie, Bank DSL sprawdza je wraz z załącznikami. Jeśli osiągnięte zostaną wymagane wartości, nie jest wymagane dodatkowe opracowanie. Natomiast w przypadku niespełnienia warunków konieczne jest wykonanie dodatkowego opracowania. Bez względu na tę procedurę, raport inspekcyjny powinien być gotowy, jednak opracowanie zostanie wykonane tylko wtedy, gdy zostanie do tego zlecone, ponieważ wartości w raporcie tabelarycznym nie zostały potwierdzone. Jak wspomniałem, nie rozumiem dlaczego Bank DSL coś do Ciebie wysyła. Wnioski składane są przez pośrednika, następnie podpisane, zwrócone, sprawdzone, a pozytywne decyzje lub zlecenie ekspertyzy są przesyłane później przez bank.

Napisany przez BLD

Jak już powiedziałem, nie rozumiem, dlaczego DSL Bank przysyła coś. Wnioski są składane przez pośrednika, następnie podpisane i odesłane, sprawdzone, a następnie potwierdzone pismem lub zleca się ekspertowi stworzenie ekspertyzy, a następnie otrzymuje się potwierdzenie od banku.

Wniosek finansowania złożyliśmy już 11.05.2016 r. u naszego pośrednika i został on przesłany do DSL Bank (wraz z kompletnymi dokumentami). W piątek pośrednik otrzymał umowy od DSL Bank, które dzisiaj mamy podpisać. Tak powiedział mi pośrednik przez telefon. Jednak dopiero dzisiaj o 16:30 mam spotkanie u naszego pośrednika, więc dopiero teraz dowiaduję się więcej szczegółów.
Chcielibyśmy - o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem - przeprowadzić się w sierpniu, bo wtedy i tak mamy urlop. Dlatego byłoby dobrze, gdybym mogła jeszcze dziś odpowiednio wypowiedzieć nasze mieszkanie.
Jednak jak już wielokrotnie słyszałem i czytałem, to nadal nie jest to jeszcze potwierdzenie. Dlatego lepiej wstrzymam się teraz z wypowiedzeniem, zanim skończymy na ulicy z dzieckiem i całym dobytkiem.

Napisany przez NaTwoim13
Nietypowe i niezrozumiałe. On musi przecież wiedzieć, czy finansowanie zostało zaakceptowane, czy było błędy w wniosku, które sprawiły, że DSL Bank musiała wygenerować nowe wnioski, które trzeba było ponownie podpisać. Nawet w takim przypadku musi być jasne, czy zostało to ostatecznie sprawdzone. Przecież oni nie tworzą nowych wniosków bez ich weryfikacji, zwłaszcza że nowe, zmienione wnioski również muszą zostać wydrukowane. Być może to są umowy zabezpieczenia, ale są one wysyłane bezpośrednio do klientów po zaakceptowaniu.

W którym oddziale został złożony wniosek?

Czy ktoś zapomniał odesłać pierwszy wniosek i teraz go nie znajduje? Proszę to wyjaśnić, jeśli to są nowe wnioski, a finansowanie było już w oddziale, to musi ono zostać sprawdzone i musi istnieć decyzja.

Jeśli to jest ten sam wniosek, nie podpisałbym go ponownie. Chętnie mogę wówczas pomóc. W berlińskim oddziale mamy czas potrzebny na przetworzenie wniosku 2-3 dni robocze.

Napisany przez Sparky
Wasza finansowanie zostało zatwierdzone i dzisiaj podpisujecie swój ostateczny kontrakt. Przynajmniej tak ja to rozumiem

Napisany przez NaTwoim13
??? W DSL Banku nie podpisuje się ostatecznej umowy! Wniosek, który pozytywnie ocenia pośrednik z systemu, staje się umową. Po dokonaniu weryfikacji dokumentów oraz wyceny nieruchomości, DSL Bank wysyła akceptację. Nie ma tutaj mowy o nowej umowie!

Nie rozumiem tego postępowania. Dlaczego ewentualnie oddział DSL Banku samodzielnie utworzył nowy wniosek i przekazał go pośrednikowi, nie jest dla mnie jasne, ponieważ ewentualnie zmienione wnioski możemy samodzielnie wydrukować z systemu.

Być może chodzi o umowy zabezpieczenia, na które udzielono zgody, jednak te z kolei są przesyłane bezpośrednio do klienta.

Napisany przez mjh
Cześć BLD,

co podpisałeś/-aś 11.05.? Czy to była aplikacja, która wygląda jak umowa pożyczki (i tak jest po zaakceptowaniu przez bank DSL, lub może tylko samosprawdzenie, a pośrednik dopiero teraz zebrał Twoje dane finansowe?)

Standardowa procedura w banku DSL wygląda tak, jak opisał noelmaxim.

Wyjątkiem byłoby ewentualne kontrpropozycja banku DSL. Jednak zazwyczaj dochodzi do niej dopiero po miesiącu od złożenia wniosku (wtedy stary wniosek już nie jest ważny, co jednak nie dotyczy Ciebie, bo minęły dopiero 3 tygodnie). Ta kontrpropozycja zostanie do Ciebie wysłana bezpośrednio z odpowiednim potwierdzeniem banku.

Być może jednak pośrednik nie wyraził się jasno przez telefon i to jest zmieniona aplikacja, którą drukuje sam z systemu. W takim przypadku, weryfikacja aplikacji w banku DSL powinna już być zakończona.

Napisany przez BLD
To wszystko jest naprawdę trudne.
Sądzę, że to, co złożyliśmy 11.05. z wszystkimi dokumentami, było swoistym zapytaniem.
Teraz zostało sprawdzone, czy przychody i wydatki pasują do możliwego finansowania, czy wszystkie dokumenty są dostępne itp.
Dzisiaj wreszcie otrzymaliśmy właściwy wniosek o kredyt.
Ten wniosek zostanie przesłany do banku w Monachium jutro rano, a następnie zostanie wysłany także rzeczoznawca.
Szkoda, że wszystko tak skomplikowanie się potoczyło.
Całkowicie stracony czas, za który prawdopodobnie teraz będziemy musieli płacić podwójny czynsz przez miesiąc dłużej.

Pozdrawiam, Diana

Napisany przez NaTwoim13
Co się stało od 11.5., dlaczego to tak długo trwało? Dlaczego do teraz nie wiedzieli państwo, jaki jest postęp sprawy, lub byli kompletnie nie poinformowani?

Kto jest waszym pośrednikiem?

Monachium ma czas obróbki 14 dni roboczych, jeśli potrzebny jest rzeczoznawca, to trzeba opracować nowe wnioski, dramat! Przy takiej decyzji życiowej po prostu nie mogę zrozumieć, jak słabo są państwo poinformowani i jak wydaje się, że w ogóle nie są poinformowani. Wydają się nie wiedzieć, jak w tej sytuacji się zachować, to po prostu nie ma sensu przy takiej inwestycji, to jest absolutne niedopuszczalne!

Napisany przez BLD
To prowadzone jest przez Commerzbank. Samą Commerzbank nie mogliśmy sfinansować, ponieważ musielibyśmy wnosić o 10% więcej kapitału własnego. Dlatego poszliśmy przez DSL. Niestety nasza pracownica miała dwa tygodnie urlopu i wróciła dopiero w poniedziałek. 11.05. złożono wniosek do DSL. Jednak nie była to odpowiednia sekcja DSL, ponieważ w naszej głowie była Commerzbank. Została wykonana tzw. ocena sytuacji. Do tego momentu wszystko było w porządku. Teraz podpisaliśmy prawidłowy wniosek DSL. Musieliśmy teraz również podać informacje o właścicielu w celu oceny. To jest teraz ostateczny wniosek. Od roku utrzymujemy kontakt z Commerzbank. Więc nie jesteśmy nieświadomi. Oczywiście nie znamy procedury DSL. Nasza doradczyni nie współpracuje z DSL tak często.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@BLD, może być szybciej sprawdzić, o co chodzi.
Spójrz na podpisany umowę kredytową, która wygląda jak umowa kredytowa ze wszystkimi warunkami itd.
Na pierwszej stronie, jako nagłówek w górnej części, powinno być napisane Umowa kredytowa lub Wniosek kredytowy.
Ponieważ zgodnie z ustawą o kredycie konsumenckim bank może wydać umowę kredytową jako wniosek, który klient podpisuje i który musi zostać potwierdzony przez bank.
Oznacza to, że jeśli jest napisane Wniosek kredytowy, to oznacza, że fizyczne dokumenty nie zostały jeszcze sprawdzone przez DSL Bank. Tylko dane elektroniczne.
To jest to, co Noelmaxim również próbuje ci przekazać.

Napisany przez BLD

Spójrz na umowy kredytowe z otworzonymi dziurkami, które wyglądają jak zwykła umowa kredytowa z wszystkimi warunkami itp.
Na pierwszej stronie w górnej trzeciej części jest nagłówek Umowa kredytowa lub Wniosek o kredyt

Na górze jest Wniosek o kredyt, z numerem kredytu itp. Nie było tego na pierwszym zapytaniu z dnia 11.05.2016.
To oznacza, że to, co wysłaliśmy do banku 11.05.2016 roku, nie zostało jeszcze zweryfikowane przez człowieka?
To by było fatalne. Nasz doradca powiedział wczoraj, że teraz składamy ofertę, a DSL zatwierdza lub odrzuca, po otrzymaniu wartości obiektu od rzeczoznawcy. Jeśli chodzi o liczby, wszystko wygląda dobrze, i o ile to Dom nie jest kompletnym gruzem, byłaby to tylko formalna ocena.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć BLD,

jak już opisałem, są Państwo całkowicie niekompetentni, jak przykro mi to mówić, ale nie można doradzać klientowi w ten sposób. Czyli czekali Państwo na decyzję, a po 2 tygodniach przyszło do nich, że nic się nie stało? Bo ktoś był na urlopie? Czy nie wyjaśniono im trzy tygodnie temu, jak wygląda procedura składania wniosku?

Co najmniej jedna opłata za wynajem przepadła, w innych przypadkach nieruchomość mogłaby zostać stracona, ponieważ termin notarialny musiałby zbyt długo czekać.

Ekspert nie jest konieczny, jeśli ekspertyza stołowa jest odpowiednia, otrzymają Państwo decyzję, jeśli nie, po okresie przetwarzania przez DSL Bank musi upłynąć dodatkowy czas, aż eksperci ocenią i ustalą wartość.

Jestem zirytowany taką historią związaną z wnioskowaniem. Ustawodawca wprowadza nową dyrektywę dotyczącą kredytów mieszkaniowych, która weszła w życie 21.3., mającą na celu zwiększenie jakości doradztwa i informowania konsumentów, a następnie czytam, jak niewłaściwie informowany jest klient przez banki. Ktoś w Commerzbank musiałby się dużo nauczyć, inaczej nie mogę sobie wyjaśnić tych procesów. Bez względu na to, że sprawa nie może pozostawać nierozpatrzona przez 2 tygodnie, zwłaszcza jeśli w tym czasie w ogóle nie mieli Państwo pojęcia o stanie rzeczy.

@Bankkaufmann

Nic już nie jest związane, umowa nie jest umową, ale z wniosku o pożyczkę staje się umową o pożyczkę, ponieważ DSL Bank zaakceptował ofertę klienta. W DSL Bank składa się ofertę bankowi, nazywa się to procedurą akceptacji lub zobowiązania.

Napisany przez BLD

Hallo BLD,

jak już wspomniałem, są Państwo całkowicie niekompetentni, tak mi przykro, ale nie można doradzać klienta w taki sposób. Czekają państwo na decyzję i po 2 tygodniach dowiadują się, że nic się nie stało? Bo ktoś jest na urlopie? Czy nie zostało państwu wyjaśnione 3 tygodnie temu, jak przebiega procedura złożenia wniosku?

Niestety, najwyraźniej nie dostatecznie, gdyż zakładaliśmy, że to jest wniosek, który bank potwierdzi lub odrzuci.
Dopiero wczoraj dowiedzieliśmy się, że tak nie jest. Urlop naszej doradczyni nie był aż tak tragiczny, bo miała zastępstwo, które skontaktowało się z nami, ponieważ bank chciał otrzymać kolejne dowody dochodów oraz wyciąg bankowy z kredytu od nas. Dlatego uważam, że istnieć musiało jakieś ludzkie zaangażowanie w naszą sprawę.

Co do historii: W listopadzie 2015 roku próbowaliśmy finansowania obiektu do remontu w Commerzbank, podpisując dokładnie ten sam wniosek, który teraz złożyliśmy do DSL-Bank. W listopadzie finansowanie zostało nam jednak odmówione, ponieważ bank uważał, że koszty remontu wraz z ceną zakupu przekroczyłyby wartość obiektu po remoncie. Ponieważ były to te same dokumenty, zakładaliśmy oczywiście, że to właściwy wniosek. Byłem zatem wczoraj lekko zdziwiony, gdy przedstawiono mi wniosek o kredyt DSL (który nasza doradczyni oczywiście również wydrukowała. Nie został on jednak wysłany do nas ani do banku. Skądinąd, źle się wyraziłem.)

Zacytowane słowa noelmaxim

Drażni mnie taka historia złożenia wniosku. Ustawodawca uchwala nową dyrektywę w sprawie kredytów mieszkaniowych, która weszła w życie 21 marca - mającą przynieść konsumentom lepszą jakość doradztwa i informacji - a następnie przeczytałem, jak źle poinformowany zostaje klient przez banki. Ktoś w Commerzbank musiał dość siebie ćwiczyć, bo inaczej nie potrafię sobie wyjaśnić tych procedur. Pomijając fakt, że sprawa nie może leżeć przez 2 tygodnie, zanim będzie kontynuowana, zwłaszcza że w tym czasie nie mieli państwo żadnej wiedzy na temat stanu rzeczy.

To również mnie irytuje. Zakładałem, że w Commerzbank zostanę profesjonalnie doradzony i poinformowany. Tym bardziej, że Pani już od wielu lat pracuje dla Commerzbank i nazywa się specjalistką kredytową. Nie mam pojęcia, dlaczego nie podpisaliśmy od razu właściwych wniosków.

Ta sprawa nie leżała jednak dwa tygodnie.
Wszystkie dokumenty przekazaliśmy Commerzbank 11.05.2016, które tego samego dnia zostały przesłane do DSL-Bank.
19.05.2016 DSL skontaktował się z Commerzbank i poprosił o powyższe brakujące dokumenty (wyciągi z kwietnia, których oczywiście nie mieliśmy 11.05., ponieważ wypłatę dostajemy dopiero 15., a więc także i wypłaty na początku miesiąca jeszcze nie mamy.) Dokumenty zostały złożone, a 27.05.2016 otrzymaliśmy umowy do podpisania od DSL-Bank, które podpisaliśmy wczoraj, ponieważ doradczyni nie jest codziennie u nas.
Tak więc DSL-Bank coś zrobił, a Commerzbank również nas szybko poinformował.
Mimo to jestem rozczarowany, że wszystko tak długo trwa.

Napisany przez NaTwoim13
Przez pośrednika finansowego takiego jak Dr. Klein, Interhyp czy mnie, mogło byłoby to przebiegać inaczej. Doradczyni Commerzbank po prostu nie ma doświadczenia/anania w zakresie współpracy z DSL Bank. Jak mogłaby, skoro finansowanie należy do ksiąg Commerzbank, a nie konkurenta. Działalność pośrednika może być z powodzeniem prowadzona przez Commerzbank, ale zazwyczaj tego nie robi, oferując własne – często gorsze warunki domu, co jest zrozumiałe, ale również nieszczęśliwe dla konsumenta. Tutaj po prostu różni się niezależne od zależnego.

W dniu 11.5. miałem już wydrukowane wnioski i poprosiłem o dodatkowe dokumenty, jeśli to było konieczne, 13. miało to zostać wysłane do Berlina, a najpóźniej 18. (ponieważ był weekend) miałem otrzymać decyzję. Bez dyskusji.

Ona nic tam nie mogła wysłać, co mogła tam wysłać? Wszystko to odbywa się przez portal, wprowadzanie danych, ocenianie, drukowanie, z dokumentami do oddziału, a potem czekanie. Berlin 3 dni robocze, Monachium 8.

Może Pana/Szansę na to, że twój sprzedawca się zgodził. To często nie do pomyślenia, jeśli na bardzo poszukiwanych nieruchomościach 3 sprzedawców deklaruje chęć zakupu. Dramatyczna sytuacja powstaje wtedy, gdy głównie z powodu polityki firmy DSL Bank jest wymagane sprawozdanie. Chociaż z reguły jest to zawsze udane z rzeczoznawcą, niewielu sprzedawców czeka 4-5 tygodni. Jako potencjalny nabywca staje się niewiarygodny, przynajmniej istnieje ryzyko, że ta niecierpliwość się pojawi. Wtedy, zwłaszcza gdy wybieram DSL Bank, istotne jest szybkie złożenie wniosku, zwłaszcza dbanie o otwartą komunikację. Może się okazać, że dokonanie wyboru DSL Bank było błędem. Bank, z którym z powodu warunków, wymagań, ale także polityki akceptacji, po złożeniu 10 wniosków finansowych 5–6 razy znajduje się w najwyższym przedziale, inne banki nie muszą być w ogóle brane pod uwagę.

Przykro mi, ale z obsługą, kompetencją i wszechstronnym doradztwem w zakresie finansowania nieruchomości to, co Pan przeżywa, nie ma nic wspólnego, absolutnie nic.

Mimo wszystko, powodzenia, często sytuacja dobrze się kończy, a jeśli szkoda polega jedynie na dodatkowej opłacie za czynsz, to wszystko dobrze się skończyło.

Napisany przez BLD

Niemniej jednak, powodzenia, często w końcu wszystko kończy się dobrze i jeśli szkoda ogranicza się tylko do dodatkowej opłaty najmu, to wszystko jest dobrze.

Dziękuję za otwarte słowa, jestem również bardzo rozczarowany i mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze.
Właściciele są naprawdę bardzo zrelaksowani, sprzedają tylko dlatego, że nie są w stanie tego zrobić ze względów zdrowotnych.
Gdybym tylko wcześniej znalazł to forum.

Mieszkamy w BRB, więc dla nas również Berlin byłby optymalny. Co oczywiście oznaczałoby znacznie szybsze czasy przetwarzania.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli wszystko działałoby nadal, zdecydowanie byłoby szybciej. Nie wspominając o możliwościach w przypadku potrzeby wyjaśnienia lub trudności.

Pomijając fakt, że Berlin prawdopodobnie ma większą znajomość rynku.

Napisany przez BLD

Cały proces szedł jak po grudzie, zdecydowanie szybciej. O możliwościach rozmów w przypadku niejasności czy trudności nie wspominając.

Teraz dziecko wpadło do studni, a wypowiedzenie mieszkania na 31.08.2016 jest teraz już niemożliwe.

Napisany przez NaTwoim13
Myślę, że teraz wszystko powinno iść zgodnie z planem, ale dziecko jeszcze nie wpadło całkowicie do studni. Do tego dojdzie dopiero wtedy, gdy DSL Bank odrzuci finansowanie (być może z powodu błędnej aplikacji lub złej oceny obiektu).

Napisany przez BLD

Myślę, że teraz powinno to działać, ale dzieło nie jest jeszcze całkowicie zniszczone. Tak będzie dopiero wtedy, gdy DSL Bank (może z powodu błędnej aplikacji lub złej wyceny obiektu) odrzuci finansowanie.

Oczywiście mam nadzieję, że tak się nie stanie.

Napisany przez BLD
Jestem powoli wprawdzie w rozpaczy. Po tym, jak w zeszły piątek zapytaliśmy naszego pośrednika o status przetwarzania wniosku w DSL Bank, wczoraj poinformowała nas, że DSL ma pytanie odnośnie wyciągu z księgi wieczystej (tam figuruje nadal przestarzały adres - powinno to zostać zauważone już podczas weryfikacji w maju) i teraz nagle chcą również nasze zaświadczenia o dochodach z maja. Czy oni są kompletnie głupi? Już poprosili o zaświadczenia o zarobkach z kwietnia, a w tych z maja nie ma nic innego niż w tych od stycznia do kwietnia. Jaka to jest grę? Nasz pośrednik oczywiście od razu tam zadzwonił i wyraził swoje niezadowolenie. To wszystko jest naprawdę niewiarygodne. Nasze wnioski siedzą w DSL już prawie 2 tygodnie i nic się nie dzieje. Właściciele powoli tracą cierpliwość. Mamy naprawdę szczęście, że do tej pory byli tak cierpliwi.

Napisany przez NaTwoim13
Naprawdę nie rozumiem, dlaczego podejmują taką dużą decyzję życiową!!!

Napisany przez BLD
Jaka mamy więc opcję wyboru? Gdybyśmy mogli dostać kredyt w dowolnym banku, zapewne nie poszlibyśmy do DSL-Banku. A ta opóźniona reakcja ze strony DSL trwa już od jakiegoś czasu. I szczerze mówiąc, teraz nie wierzę, że przez innego pośrednika poszłoby to szybciej. Bo DSL się nie rusza.

Napisany przez NaTwoim13
??? Nie otrzymałeś jeszcze żadnego potwierdzenia!

Proszę zobaczyć, kiedy np. ja napisałem pierwszy raz. W tym czasie nie da się znaleźć żadnej alternatywy??? Nawet nie udało ci się sprawdzić alternatywy przez doświadczonego maklera finansowego.

Zwłaszcza jeśli DSL Bank przyzna kredyt, to najprawdopodobniej otrzymasz ona zgodę również od innych banków.

Napisany przez BLD
Tak, byliśmy u innego pośrednika, który nota bene również wybrał dla nas bank DSL. Tutaj problemem jest DSL, a nie pośrednikiem.

Napisany przez NaTwoim13
Więc robią wszystko dobrze!! Zastanawiam się tylko, dlaczego w takim razie tutaj piszą. Wszystko już działa, przecież nikt tutaj prawdopodobnie nie pomoże.

Nie potrafię tego zrozumieć, wychodzę. Już pogratulowałam, życzę, żeby wszystko się udało.

Napisany przez BLD
To jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Czy jako pośrednik mogłeś przewidzieć, że bank poprosi o dodatkowe dokumenty? Dokumenty, które były aktualne, ale przez długie czasy przetwarzania u banku stają się przestarzałe.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, muszę to uwzględnić, gdy jestem powolny z przodu, zasypiam albo składam coś nie tak.

Jesteś niepoinformowany od tygodni, to nie w porządku. Może się zdarzyć, że coś zajmie trochę dłużej, szczególnie w przypadku DSL Bank, ale wtedy zarówno ja, jak i klient wiemy, na czym polega problem i przede wszystkim gdzie jesteśmy.

To, co przeżywasz, to nie w porządku, jak już opisałem, możesz być wdzięczny sprzedawcy, że współpracuje i przede wszystkim nie ma pośrednika w grze.

Napisany przez BLD
W dniu 01.06. złożyliśmy dokumenty, w piątek, 03.06., nasza pośredniczka rozmawiała z DSL. Pracownik chciał wówczas przekazać wniosek, aby możliwe było wysłanie rzeczoznawcy. W piątek, 10.06., zapytałem pośredniczkę o aktualną sytuację, po czym skontaktowała się z DSL. Wczoraj po południu otrzymaliśmy pisemne zapytanie od DSL dotyczące adresu w wyciągu z księgi wieczystej oraz żądanie dokumentów potwierdzających dochód za maj, których nie mieliśmy jeszcze 01.06., ponieważ zarówno mój mąż, jak i ja otrzymujemy nasze wynagrodzenie (i tym samym rozliczenia) dopiero 15. dnia następnego miesiąca. Do tej pory nie wysłano jeszcze rzeczoznawcy, a właściciele domu nie zostali dotychczas skontaktowani w celu ustalenia terminu. (Dane kontaktowe właściciela zostały podane w naszym wniosku o kredyt, ponieważ było to wymagane.) Kto teraz gdzie popełnił błąd lub nie dostarczył czegoś wystarczająco szybko?

Napisany przez NaTwoim13

Finansowanie zostało już złożone u naszego pośrednika w dniu 11.05.2016 i następnie zostało wysłane do DSL-Bank (wraz ze wszystkimi dokumentami). W piątek pośrednik otrzymał umowy od DSL-Bank, które dzisiaj powinniśmy podpisać. Tak powiedział mi pośrednik przez telefon. Jednak dopiero dzisiaj o 16:30 mam spotkanie u naszego pośrednika, więc dopiero teraz dowiaduję się więcej szczegółów.
Chcielibyśmy przenieść się - o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem - w sierpniu, ponieważ wtedy i tak mamy planowany urlop. Dlatego dobrze byłoby, gdybym mogła dzisiaj odpowiednio wypowiedzieć nasze mieszkanie.
Jak jednak już wielokrotnie słyszałam i czytałam, to nadal nie jest to potwierdzenie. Dlatego lepiej będzie wstrzymać się z wypowiedzeniem, zanim znajdziemy się na ulicy z dzieckiem.

11.5. i pytają, co poszło nie tak? Wszystko!

Dokumenty, które podpisali (jeśli to był wniosek o kredyt z DSL Bank) już nie są ważne, dostaną nowe, ponieważ upłynął termin 1 miesiąca. Pośredniczka powinna im to już powiedzieć.

Trzeba się zastanowić, co, kiedy i dlaczego nie poszło zgodnie z planem, zwłaszcza że wyglądają na kompletnie nieświadomych. 11.5. podpisują coś u pośrednika, a 31.5. mają spotkanie z pośrednikiem. Co działo się między nimi????? To nie mogła być kwestia terminu miesięcznego, dlaczego przynoszą nowe umowy??? Dziś 14.5. przychodzą i mówią nam, że adres nie jest prawidłowy??? Pojawiły się niejasności, i to po upływie miesiąca?

Czy mam państwu coś powiedzieć? Wniosek nigdy nie był w DSL Banku, ponieważ dokumentów płacowych nie dostarczono do weryfikacji, a ewentualne nowe umowy z powodu terminu miesięcznego nigdy nie zostały dostarczone. Pośrednik potrzebuje ostatnich 3 wypłat przy pierwszym składaniu, a teraz, gdy być może właśnie składa, oczywiście potrzebuje dokumentów płacowych. Inaczej nie mogę sobie wytłumaczyć tego całego zamieszania.

Do którego oddziału DSL Banku składa wniosek państwa pośrednik? Kto jest waszym pośrednikiem?

Użytkownik Haushgn miał podobny wątek, zapytał więc w DSL Banku, może państwo też powinniście to zrobić.

Napisany przez BLD

11.5. i pytają, co poszło nie tak? Wszystko!

Podpisane przez Państwa wnioski (jeśli to był wniosek o pożyczkę od banku DSL) już nie obowiązują, otrzymają Państwo nowe, ponieważ upłynął termin ważności 1 miesiąca. Vermittlerka powinna im to już powiedzieć.

To już zostało wyjaśnione.

Cytat noelmaxima

Trzeba zastanowić się, co i dlaczego tam się wydarzyło, zwłaszcza że wydają się zupełnie nieświadomi. 11.5. podpisują u pośrednika, a 31.5. mają spotkanie z pośrednikiem po południu. Co działo się tymczasem????? To nie mogła być 1-miesięczna faktyczna przyczyna, dlaczego pojawiają się nowe umowy??? .

Tak było zapytanie, również to już zostało wyjaśnione, że to nie był wniosek. Co działo się tymczasem? Bank DSL poprosił o wyciąg z konta, z którego wynika pozostały dług z pożyczki na samochód i potwierdzenie wypłaty za kwiecień. Następnie podpisaliśmy wniosek o pożyczkę dopiero 01.06.2016. To oznacza, że 4-tygodniowy termin nieupłynął. Przeszłość z pierwszym wnioskiem już za nami, ale fakt, że poprawne dokumenty z datą podpisu 01.06.2016 i wszystkimi wymaganymi dokumentami ledwo co po dwóch tygodniach leżą w banku bezczynnie, poza tym że ktoś je przesunął na później, jest irytujący. A to nie ma dla mnie nic wspólnego z brakiem informacji. Bank ma wszystkie dokumenty i po prostu nic nie robi. Zamiast zacząć cokolwiek sprawdzać czy przetwarzać, żądają potwierdzenia wypłaty, których nawet jeszcze nie mamy.

Cytat noelmaxima

Dzisiaj 14.5. przychodzą i mówią, że jakaś adresa nie pasuje??? Po tej ilości czasu są jakieś niejasności?

Mam im coś powiedzieć? Wniosek nigdy nie był w banku DSL, ponieważ po potwierdzeniu zarobków i ewentualnym nowym sporządzeniu umów z powodu 1-miesięcznego terminu nie ma możliwości dodania niczego. Po pierwszym złożeniu pośrednik potrzebuje ostatnie trzy wypłaty, a ponieważ być może dopiero teraz faktycznie to złożył, potrzebuje oczywiście potwierdzenia zarobków. Inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć tego całego zamieszania.

Osobiście myślę inaczej, ponieważ żądanie wyciągu z konta ma sens. Wcześniej był tylko kopię kontraktu z informacją w wniosku kredytowym, ile wynosi pozostały dług.
Ponadto ponowne żądanie pochodziło od zastępcy naszego pośrednika, ponieważ nasz pośrednik w międzyczasie była na urlopie. Nie sądzę, że panie z Commerzbank mają czas na takie sztuczki i świadomie oszukują klientów. Co miałoby to na celu, jeśli nie dodatkowa praca?

A to, że adres w wyciągu z księgi wieczystej jest inny (dawniej w każdym miejscu ulica główna nazywała się Dorfstr. - tak było również u nas) nie było nieznane. Nie możemy go jednak po prostu zmienić. To jednak nie jest wina pośrednika. Gdyby pracownik DSL wcześniej dokładnie przeanalizował wszystkie dokumenty, mógł to również zauważyć już w maju.

Cytat noelmaxima

Do jakiego oddziału banku DSL składa swoje dokumenty państwa pośrednik? Kto jest pałnys pośrednikiem?

Nadal Monachium i nadal Commerzbank jako pośrednik.

Napisany przez mjh
Cześć,

jeśli dobrze podsumowuję dotychczasowe wpisy, od 11.05. do 01.06. właściwie nic się nie wydarzyło (prawdopodobnie 11.05. zostało podpisane oświadczenie o sobie...).

01.06. zostały wprowadzone dane kredytowe i technicznie ocenione przez bank DSL (na podstawie wprowadzonych danych dokonano ogólnej oceny wykonalności zgodnie z wytycznymi). W ten sposób można było wygenerować i podpisać wniosek o kredyt.

Następnie dokumenty zostały wysłane pocztą do banku DSL w Monachium. (?)
Prawdopodobny odbiór tam 03.06. Zazwyczaj następuje tam bardzo szybkie (prawdopodobnie 06. lub 07.06.) pierwsze sprawdzenie kompletności dokumentów, po czym przechodzi się do właściwej obróbki (obecnie po około 5 dniach roboczych w Monachium)

To prawdopodobnie wtedy zauważono niezgodność z adresem w księdze wieczystej. Oczywiście musi to zostać wyjaśnione (mogło to zostać zauważone już w trakcie składania wniosku u pośrednika). Sprawa z zaświadczeniami o zarobkach za maj jest dość nietypowa, ponieważ przy złożeniu wniosku na 01.06. jak wspomniał pytający, w niewielu przypadkach są one już dostępne u klientów.

Do tego momentu czas obróbki banku DSL jest całkowicie zrozumiały i w granicach.

Widzę problem raczej w tym, że w ciągu trzech tygodni od 11.05. do 01.06. nic istotnego nie wydarzyło się w kontekście finansowania. Rzeczywista, fizyczna wstępna ocena (tak jakby tu droga banku DSL, są dokumenty, zobaczcie, czy możecie sobie wyobrazić kontynuowanie finansowania) z tego, co wiem, nie ma miejsca w banku DSL.

Szukanie teraz winy w banku DSL wydaje mi się dotychczas niewłaściwe. W końcu zapytanie było wcześniej trzy tygodnie w Commerzbanku...

Nie rozumiem również, czego oczekuje pytający tutaj na platformie. Z pewnością ma prawo wyrazić swoje niezadowolenie z banku, ale powinno to być udokumentowane. Wydaje się (bez możliwości pewności), że niefortunne wydarzenia miały miejsce raczej na wcześniejszym etapie (czyli u pośrednika).

Napisany przez NaTwoim13
Uważam ich sposób postępowania za niedopuszczalny. Nie mają bladego pojęcia przez 2 tygodnie, piszą tutaj i chcą uzyskać pomoc (albo tylko wyrazić swoje niezadowolenie z nie do zniesienia sposobu załatwienia swojego finansowania) i teraz chcą wiedzieć wszystko lepiej i bronić jeszcze katastrofalnego przeprowadzenia? A to jeszcze ze strony banku DSL?

Gdy zapytam pracownika banku DSL, szybko zostanie wskazana przyczyna, przewidywalnie pracownica Commerzbank!

Jest tylko jedno podanie, które wydrukuję 15.05 u Państwa, po tym, jak wcześniej zażądałem od Państwa wszystkich dokumentów. Leży to potem 2-3 tygodnie, a w tym czasie pracownica nie zauważa, że są 2 różne adresy, mimo że projekt umowy kupna i dokumenty związane z obciążeniem, takie jak plan sytuacyjny z podaniem aktualnej ulicy i księgi wieczystej są dostępne?

Pani jedzie na urlop i wszystko się zatrzymuje i leży? Nikt nie ma planu, a potem po 2 tygodniach znowu wszystko od nowa?

Dlaczego ta pracownica tak kręci się wokół banku DSL?? Podanie wydrukowane z systemu, podpisanie, z dokumentami obciążeniowymi do banku i w ciągu 3-4 dni decyzja, a przynajmniej - jeśli jest to konieczne - termin wizyty rzeczoznawcy.

Takie niewprawne prowadzenie spraw powoduje, że niektórzy klienci tracą swoje wymarzone nieruchomości, bo sprzedawca ma jeszcze 5 innych kupców i przestaje wierzyć w obietnicę.

Przykro mi, że muszę mówić tak wyraźnie, ale to co opisują, jest po prostu nie do przyjęcia.

W ciągu tych 2 tygodni, gdy piszę tu, byłbyś u mnie już z decyzją od banku DSL u notariusza, jeśli oczywiście pasują one do ich parametrów!!

Edycja: Mój post napisałem nawet równocześnie.

Napisany przez BLD
Wszystko, co wydarzyło się przed 01.06., zostało dawno odhaczone. To, że coś poszło nie tak, jest nam również świadome. I nie, gescort został już na początku maja, siedziałem obok, widziałem to. Dane również zostały wcześniej wprowadzone. Moje dzisiejsze pytanie brzmiało, dlaczego bank teraz po naszym zapytaniu najpierw sięga po dokumenty, a następnie żąda dokumentów (rozliczenia za maj), których jeszcze nie posiadamy. Nikomu tu nie zarzuca się winy, chciałem jedynie wiedzieć, czy to jest jakaś próba zwlekania (co naprawdę by mnie wkurzyło), bo mimo że DSL i nasza pośredniczka utrzymują stały kontakt telefoniczny, tutaj po prostu nic się nie dzieje. Wygląda na to, że nikt tego po prostu nie chce zrozumieć. Pośrednik ma niewiele możliwości, aby coś przyspieszyć. Więc po prostu niech to zatrzymamy tutaj.

Napisany przez BLD
Cześć wszystkim,

po długim oczekiwaniu i po tym, jak w zeszłą środę ekspert dokonał przeglądu na miejscu, wczoraj otrzymaliśmy telefoniczne potwierdzenie finansowania od naszego pośrednika.
Jak długo zazwyczaj trwa, zanim otrzymamy pisemne potwierdzenie kredytu w skrzynce pocztowej? Wniosek został złożony w banku DSL w Monachium. Sprzedający wyjeżdżają na początku sierpnia na urlop, więc byłoby miło załatwić termin notarialny wcześniej.

Napisany przez NaTwoim13
Do tego czasu cała sprawa powinna być już załatwiona. W ciągu 2-3 dni otrzymają Państwo potwierdzenie pocztą.

Nie potrafię zrozumieć, co dokładnie zrobiła Pani pośredniczka, a DSL Bank w Monachium znowu wykazuje, że szybka i skuteczna współpraca jest tam praktycznie niemożliwa!

W przypadku wielu innych sprzedawców nieruchomość zostałaby sprzedana już trzy razy komuś innemu. Dlatego gorąco zachęcam każdego konsumenta do sprawdzenia, która filia DSL Bank będzie się zajmować sprawą. To zależy, między innymi, od pośrednika.

Różne wątki tutaj na forum dotyczące DSL Bank dają wyobrażenie o tym, co wszystko może się wydarzyć podczas procesu wnioskowania w jednym i tym samym, ogólnie doskonałym przedsiębiorstwie jakim jest DSL Bank.

Napisany przez BLD
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Było trochę zamieszania, ponieważ telekomunikacja DSL wyceniła Dom wraz z działką na 75 000 euro na podstawie wyceny stołowej. Po przedstawieniu zaktualizowanej listy przeprowadzonych prac remontowych (o wartości około 60 000 euro) bank zdecydował się jednak wysłać rzeczoznawcę, który potwierdził cenę zakupu na 120 000 euro.

Napisany przez Bulli
To oznacza, że jeśli pośrednik prześle mi umowy, ponieważ system na zieleni, to mogę być stosunkowo pewny, że finansowanie powiedzie się, zwłaszcza że wszystkie dokumenty są dostępne, a według maklera finansowego wskaźniki wyceny są bardzo dobre, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
Wynik uzyskany przy ocenie w Europace, Starpool itp. ma jedynie charakter wskazówki, że finansowanie jest możliwe i odzwierciedla warunki. Jeśli wprowadzę tam błędy i spowoduję generowanie zielonego światła, które nie zostanie zweryfikowane przez bank, to oznacza, że to zielone światło nie miało żadnej wartości!

Dla mnie zielone światło odnoszące się do zdolności kredytowej jest definitywnym zielonym światłem, ponieważ podaję informacje zgodnie z kryteriami banku.
Oczywiście nie mogę mówić w imieniu całej branży, ponieważ miałem zbyt wiele doświadczeń i widziałem zbyt wiele!!

Napisany przez sebastian_AZ
Muszę się zgodzić z noelmaximem. Wstępne zatwierdzenie po stronie systemu sprawdza jedynie wewnętrzne kryteria na podstawie wprowadzonych danych pośrednika. Następnie następuje weryfikacja wiarygodności, a jeśli ta wypada negatywnie, wstępne zatwierdzenie nie jest wiążące. Niektóre instytucje wystawiają jednak również potwierdzenia finansowania, które nie mają charakteru umowy kredytowej, gdzie jednak wewnętrzna kontrola/ weryfikacja jest już zakończona (znacznie lepsze rozwiązanie).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata