Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące odsetek kredytu hipotecznego.

Napisany przez Patrick90
Cześć,

mam problem, którego pani w banku nie mogła mi wyjaśnić.

Zaczęłam przyspieszać wypłaty z powodu rachunków od wykonawcy budowlanego.

Patrz załącznik zdjęcia

jednak na koncie kredytowym na budowę regularnie potrącane są także mniejsze kwoty: 21€, 107€, 127€ jako odsetki.

Te odsetki są potem wyrównywane z mojego konta bieżącego.

Skąd te odsetki się biorą? Na telefon powiedziano mi, że to te 2,x%, które są w umowie kredytu budowlanego.

Wyobrażałam sobie to mniej więcej tak,

Wydałam cały swój kredyt budowlany

Saldo konta

-100.000€ - 2,x% z tego to odsetki

wcześniej czy później przychodzi pierwsza spłata

+1.000€

Nowe saldo konta

-99.000€ (- odsetki)

kolejna spłata

+1.000€

czyli wpłacam na konto aż do momentu, gdy saldo wyniesie 0

Wróćmy do mojego problemu,

Dlaczego odsetki są po prostu wyrównywane z mojego konta bieżącego?
Nie widzę też nigdzie informacji o tym, ile odsetek już zostało wpłacone.... mam na myśli, że gdzieś musi być informacja, że po 10 latach muszę zwrócić 120.000€, z czego 20.000€ to odsetki.

Czy odsetki będą mi potem potrącane co miesiąc, procentowo od tego, co już spłaciłam i gdy wszystko zostanie spłacone, to aż do zakończenia umowy? a dodatkowo same pożyczki powyżej 100.000€ będą spłacane miesięcznie ratami po 600€?

Z pewnością zauważycie, że w zasadzie nie wiem, o co pytam.

Myślałam, że w pierwszych latach spłaca się najpierw odsetki, a potem samą pożyczkę (czy jakoś tak)

Napisany przez tw060270
Ing DIBA również oferuje zwykłe kredyty ratalne! Często ustalane jest, że do PEŁNEJ wypłaty płaci się tylko odsetki! Czyli zawsze pod koniec miesiąca odsetki od już wykorzystanej kwoty!
PO PEŁNEJ wypłacie obowiązuje ustalony kredyt ratalny (odsetki + spłata)!

TW

Offtopic:
Jak można podpisać hipotekę na Dom, której się nie zrozumiało??? To przecież nie jest spodnie dżinsowe z marketu???

Napisany przez Patrick90
Dziękuję za wyjaśnienie.

Jeśli chodzi o podejmowanie decyzji dotyczących tylko tych rzeczy, które się rozumie, to ja bym nie podpisał nigdzie niczego. Nigdy specjalnie nie interesowałem się bankami, kredytami, akcjami, papierami wartościowymi, kredytami, kontem oszczędnościowym, obligacjami czy lokatami terminowymi (to nie mój zakres zainteresowań), robię tylko to, co konieczne.

Finansowanie budowy było konieczne

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata