- wt maja 31, 2016 10:05 am
Cześć,
mam problem, którego pani w banku nie mogła mi wyjaśnić.
Zaczęłam przyspieszać wypłaty z powodu rachunków od wykonawcy budowlanego.
Patrz załącznik zdjęcia
jednak na koncie kredytowym na budowę regularnie potrącane są także mniejsze kwoty: 21€, 107€, 127€ jako odsetki.
Te odsetki są potem wyrównywane z mojego konta bieżącego.
Skąd te odsetki się biorą? Na telefon powiedziano mi, że to te 2,x%, które są w umowie kredytu budowlanego.
Wyobrażałam sobie to mniej więcej tak,
Wydałam cały swój kredyt budowlany
Saldo konta
-100.000€ - 2,x% z tego to odsetki
wcześniej czy później przychodzi pierwsza spłata
+1.000€
Nowe saldo konta
-99.000€ (- odsetki)
kolejna spłata
+1.000€
czyli wpłacam na konto aż do momentu, gdy saldo wyniesie 0
Wróćmy do mojego problemu,
Dlaczego odsetki są po prostu wyrównywane z mojego konta bieżącego?
Nie widzę też nigdzie informacji o tym, ile odsetek już zostało wpłacone.... mam na myśli, że gdzieś musi być informacja, że po 10 latach muszę zwrócić 120.000€, z czego 20.000€ to odsetki.
Czy odsetki będą mi potem potrącane co miesiąc, procentowo od tego, co już spłaciłam i gdy wszystko zostanie spłacone, to aż do zakończenia umowy? a dodatkowo same pożyczki powyżej 100.000€ będą spłacane miesięcznie ratami po 600€?
Z pewnością zauważycie, że w zasadzie nie wiem, o co pytam.
Myślałam, że w pierwszych latach spłaca się najpierw odsetki, a potem samą pożyczkę (czy jakoś tak)
mam problem, którego pani w banku nie mogła mi wyjaśnić.
Zaczęłam przyspieszać wypłaty z powodu rachunków od wykonawcy budowlanego.
Patrz załącznik zdjęcia
jednak na koncie kredytowym na budowę regularnie potrącane są także mniejsze kwoty: 21€, 107€, 127€ jako odsetki.
Te odsetki są potem wyrównywane z mojego konta bieżącego.
Skąd te odsetki się biorą? Na telefon powiedziano mi, że to te 2,x%, które są w umowie kredytu budowlanego.
Wyobrażałam sobie to mniej więcej tak,
Wydałam cały swój kredyt budowlany
Saldo konta
-100.000€ - 2,x% z tego to odsetki
wcześniej czy później przychodzi pierwsza spłata
+1.000€
Nowe saldo konta
-99.000€ (- odsetki)
kolejna spłata
+1.000€
czyli wpłacam na konto aż do momentu, gdy saldo wyniesie 0
Wróćmy do mojego problemu,
Dlaczego odsetki są po prostu wyrównywane z mojego konta bieżącego?
Nie widzę też nigdzie informacji o tym, ile odsetek już zostało wpłacone.... mam na myśli, że gdzieś musi być informacja, że po 10 latach muszę zwrócić 120.000€, z czego 20.000€ to odsetki.
Czy odsetki będą mi potem potrącane co miesiąc, procentowo od tego, co już spłaciłam i gdy wszystko zostanie spłacone, to aż do zakończenia umowy? a dodatkowo same pożyczki powyżej 100.000€ będą spłacane miesięcznie ratami po 600€?
Z pewnością zauważycie, że w zasadzie nie wiem, o co pytam.
Myślałam, że w pierwszych latach spłaca się najpierw odsetki, a potem samą pożyczkę (czy jakoś tak)