Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wypowiedzenie po 10 latach na podstawie §489 BGB, błędne doradztwo

Napisany przez tombuilder
Cześć drodzy uczestnicy forum,

chciałbym opisać Wam problem i jestem bardzo ciekawy, czy dostanę odpowiedzi:

Finansowanie domu jednorodzinnego 2006/2007:
Warunki:
Kredyty w banku:
A) kredyt bankowy, okres ubezpieczenia odsetek (4,5%) 15 lat (do 01/2022), możliwość dodatkowej spłaty w wysokości 5% rocznie
B) kredyt KFW, okres ubezpieczenia odsetek (4,2%) 10 lat (do 07/2016), brak możliwości dodatkowej spłaty
C) kredyt KFW, okres ubezpieczenia odsetek (1,3%) 10 lat (do 07/2016), możliwość 100% dodatkowej spłaty

W 2015 roku kredyt C) został zastąpiony nowym kredytem w banku. Dodatkowo na kredyt B) zawarto umowę o przejęcie kredytu z terminem płatności w połowie 2016 roku.

Podczas rozmowy dotyczącej umów kredytów B) i C) ustaliliśmy, że po upływie 10 lat prawdopodobnie wypowiem umowę kredytu A) zgodnie z paragrafem 489 Bürgerliches Gesetzbuch (Kodeks cywilny), ale jeszcze nie jestem zainteresowany zawarciem umowy o przyszłym kredycie. Chciałem uzyskać informacje od banku dotyczące finansowania po zakończeniu kredytu A) w przyszłym roku, gdybym go wypowiedział. Być może zawarłbym teraz umowę na przyszłość. Teraz bank odmawia udzielenia informacji na temat ewentualnego finansowania po wypowiedzeniu kredytu A) zgodnie z paragrafem 489 BGB.

Problem polega na tym, że inny bank prawdopodobnie nie zgodziłby się na finansowanie kredytu A) jako drugiej hipoteki w księdze wieczystej.

Moim zdaniem bank w 2015 roku zachęcił mnie do podpisania umów dotyczących kredytów B) i C) korzystnymi warunkami, aby teraz móc przeforsować kredyt A) z najgorszymi warunkami odsetkowymi. Wyraźnie zostałem źle doradzony. Co mogę zrobić?

Napisany przez 3eugh

...
W ramach konsultacji dotyczących umów przedłużenia kredytów B) i C) doszliśmy do porozumienia, że prawdopodobnie po 10 latach rozwiążę kredyt A) zgodnie z BGB §489, jednakże kredyt terminowy nie jest jeszcze w grę. ...

Czy byliście też zgodni, że finansowanie przedłużenia zgodnie z § 489 BGB ma być prowadzone w tej samej banku? Czy masz to na piśmie albo co najmniej świadków? Jeśli nie, wygląda na to, że twoja sytuacja jest raczej trudna moim zdaniem.

Grając adwokata diabła (proszę, nie bierz tego do siebie - tylko zabawa myślowa):

Dlaczego bank miałby obiecać ci w 2015 roku, że w przyszłości (powiedzmy w 2016 roku) udzieli finansowania przedłużenia dla twojego kredytu A?

Czy twoja zdolność kredytowa się pogorszyła? Czy istnieją inne możliwe powody zachowania twojego banku?

Nawet gdyby bank złożył ci zobowiązujące zapewnienie przedłużenia dla twojego kredytu A w zeszłym roku, nie wiedziałbyś jakie warunki byłyby obowiązujące. Prawda?

Może jeszcze głupie pytanie, ale mimo wszystko: Czy możesz odwołać swoje umowy kredytowe? Jeśli instrukcje dotyczące odwołania były błędne, to wciąż jest to możliwe. Jednak trzeba się pospieszyć, ponieważ na skutek zmiany prawa wieczne prawo do odwołania (w przypadku błędnych instrukcji odwoławczych) dla umów kredytów hipotecznych, które zostały zawarte w określonym okresie czasu (przypuszczam, że twoje umowy do tego należą), zniknie 20.06.2016 r. (niektórzy mówią 21.06., ale jest to dyskusyjne). W każdym razie, zerknij koniecznie do podforum Widerrufsjoker (patrz na moją sygnaturę). Być może da się tam jeszcze coś zrobić, aby wymusić na twoim banku ustępstwa lub nawet pełne odwrócenie twoich dotychczasowych umów kredytowych (ew. starych i nowych). Zaletą byłoby wtedy, że w przypadku skutecznego odwołania nie musiałbyś płacić opłaty za wczesne wyjście z umowy, mógłbyś spłacić całą pozostałą kwotę na korzystnych obecnie warunkach kredytowych oraz również dzięki odwróceniu (wspólne zwrócenie korzystania lub korzyści z użytkowania) mógłbyś zmniejszyć ewentualną znaczną część pozostałej kwoty zgodnie z wyciągami konta. Nawet jeśli nie chcesz skierować sprawy do sądu (np. bo nie masz ubezpieczenia od kosztów procesu i ryzyka sądowego wydaje ci się zbyt duże), za pomocą składanej przez prawnika specjalistycznego wstępnej skargi sądowej (przed sądami okręgowymi obowiązuje obowiązek posiadania prawnika) możesz osiągnąć ewentualnie porozumienie. Wtedy nie będzie pełnego odwrócenia, ale możliwe byłoby przesunięcie długu w tym samym banku na aktualne warunki lub zwolnienie bez opłaty za wcześniejsze wyjście z umowy z możliwością przeniesienia finansowania. Jednak twoja zdolność kredytowa nie powinna się wówczas pogorszyć, powinieneś wcześniej sprawdzić, czy jesteś w stanie uzyskać przynajmniej niezobowiązującą ofertę finansowania przedłużenia w wysokości aktualnej pozostałej kwoty długu (lub w chwili odwołania) i jak najszybciej ustalić, czy instrukcje odwoławcze twoich starych i nowych umów kredytowych są potencjalnie podważalne. Wiele firm prawnych zapewnia również bezpłatną wstępną ocenę, a kosztami jest moim zdaniem około 200€ (brutto). Listę firm/kancelarii można znaleźć na test.de, a także dodatkowe informacje na forum. Powodzenia.

Napisany przez tombuilder
To było wspólne ćwiczenie myślenia. Przeprowadzić refinansowanie lub przedłużenie dwóch kredytów (około połowa ogólnej kwoty pożyczki) już w 2015 roku i tym samym zapewnić ochronę przed wzrostem stóp procentowych.
Z poczekaniem na dwa lata z drugą połową, czyli trzecią pożyczką, aby uniknąć wysokich dodatkowych opłat za przyszłą transakcję.

Mam jednak pewną elastyczność negocjacyjną, ponieważ mogę całkowicie spłacić pożyczkę, która osiągnęła dziesięcioletni okres kredytowania w 2017 roku, przy pomocy oszczędności budowlanych oraz wkładu własnego. Jednak nie chciałbym tego robić ze względu na pewną płynność finansową... wolę kontynuować pożyczkę przy obecnie korzystnych stopach procentowych.

Dla banku może to być mały interes lub wręcz żaden.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć tombuilder,

to dokładnie tak się robi, gdy chce się zmusić klienta do pozostania w banku.

Odpowiedz, przyjrzyj się pierwotnym umowom pod kątem błędów w klauzulach dotyczących odstąpienia od umowy, a następnie odwołaj umowy - szanse na błędy w umowach z lat 2006/2007 wynoszą 85% - od starych umów. Umowy uzupełniające zostaną wtedy również unieważnione!!

Ale musisz działać szybko, 21.06.2016 kończy się wieczyste prawo do odstąpienia od umowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata