Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy Bauspar Sofortdarlehen można wypowiedzieć po 10 latach pomimo długiego okresu spłaty?

Napisany przez Tobi6806
Cześć wszystkim,

siedem lat temu kupiłem mieszkanie na wynajem z już dobrym zwrotem kapitału jako inwestycję, finansując to natychmiastowym kredytem hipotecznym.
doradca finansowy powiedział, że to dobre rozwiązanie, zwłaszcza ze względu na korzyści podatkowe itp. Niestety nie miałem zbyt dużej wiedzy na ten temat i polegałem na jego radach.
No cóż, jedyną osobą, która odniosła z tego korzyść, był on dzięki ogromnej prowizji.

Umowa obowiązuje przez 26 lat, z czego okres oszczędzania trwa do 2024 roku, po czym następuje faza spłaty kapitału.

Teraz usłyszałem, że ogólnie każdy kredyt hipoteczny można rozwiązać po 10 latach.
Czy to prawda? Jeśli tak, to oczywiście dokładnie policzę, czy ma to w ogóle sens.

Dzięki i pozdrowienia
Tobias K.

Re: Czy Bauspar Sofortdarlehen można wypowiedzieć po 10 latach pomimo długiego okresu spłaty?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zgodnie z § 489 BGB pożyczka może zostać wypowiedziana z wyprzedzeniem po 10 latach. Obowiązuje data pełnej wypłaty, potem dolicza się 10 lat i ostateczny termin wypowiedzenia wynosi 6 miesięcy.
Teoretycznie możliwe jest również sprawdzenie możliwości odwołania się lub nawet zaciągnięcie pożyczki z góry na kolejne 3 lata w przyszłości.

Napisany przez Tobi6806
OK, dziękuję!
Oznacza to, że po upływie 10 lat od pełnej spłaty nie będzie konieczne uiszczanie odszkodowań za wcześniejszą spłatę, nawet jeśli stopa procentowa (4,39%) jest ustalona na dłużej?

Napisany przez NaTwoim13
Tobi6806,

z dużym prawdopodobieństwem okaże się, że informacja o prawie do odstąpienia od umowy w Państwa umowie jest błędna, co oznacza, że umowę można odwołać do dnia 21.06.2016. W szczególności kasy oszczędnościowo-budowlane przed rokiem 2010 stosowały przerażające informacje o odstąpieniu, co oznacza, że nie muszą Państwo nawet odstępować zgodnie z § 489 BGB, ale mogą odwołać umowę o kredyt.

Chętnie mogą Państwo przesłać mi swoją umowę kredytową drogą mailową w celu sprawdzenia informacji o prawie do odstąpienia. Następnie chętnie przedstawię Państwu niezobowiązująco Państwa możliwości.

Napisany przez Tobi6806
Z powodu informacji o prawie do odstąpienia od umowy, byłem już u prawnika. Powiedział, że sprawa jest trochę niejasna, a ja zauważyłem, że nie jest to jego specjalizacja.

Napisany przez hoehlenbewohner

z przylegającym prawdopodobieństwem

Czy do czegoś przylega to prawdopodobieństwo? Może Kanada? Bułgaria?

Napisany przez NaTwoim13
Trochę mgliste???

@hoehlenbewohner

Pomyśl trochę!!!

@hoehlenbewohner

Denk mal darüber nach!!!

O powodach twojej nieobecności na lekcji niemieckiego?

Napisany przez NaTwoim13
Na przykład. Czy zauważyłeś mój pierwszy błąd? To słabo, biorąc pod uwagę, że zawsze chętnie i z zazdrością czytasz moje wpisy.

To, co jednak nauczyli mnie moi rodzice, to kultura osobista. U ciebie coś się poprzestawiało!

Masz oczywiście rację, generalnie masz tendencję do nieco zawiłego sposobu wyrażania się.
Zakładam, że nie jesteś rodzimym użytkownikiem języka.
Dlatego uważam, że nie ma nic złego w tym, że ty i Duden nie do końca się rozumiecie.
W przypadku przygranicznej prawdopodobieństwa poziom zażenowania był jednak tak wysoki, że chciałem cię humorystycznie o tym poinformować.
Prawidłowe powiedzenie brzmi zresztą „z największym prawdopodobieństwem”.

Żebyśmy się tu źle nie zrozumieli: Uważam, że jesteś bardzo kompetentnym maklerem finansowym, możliwe, że powierzyłbym ci nawet moją własną finansową sprawę. Jednakże w ocenie projektów budowlanych / finansowania, podobnie jak wielu innych osób prywatnych tutaj, często widzę twoje fachowe oceny trochę inaczej. Ty patrzysz na projekty z perspektywy maklera finansowego, ja z kolei patrzę na nie bardziej z perspektywy osobistej zainteresowanych.

Napisany przez NaTwoim13
Najpierw zauważyłeś mój dysleksja, zawodowo nie zauważyłem żadnego pomysłu.

Nie, nie jestem native speakerem, co można wywnioskować już z mojego wschodniego nazwiska.

Nie mogłem zrozumieć tego żartu, ale kiedy powiedziałem: pomyśl, żart stał się zuchwały i osobisty. Nawet jeśli to był językowy faux pas, powinieneś bardziej skupić się na treści pytania i odpowiedzi.

Dlatego musisz się wstydzić cudzych zachowań, co sprawia, że znowu wyglądasz uroczo, już mi cię naprawdę żal, faktycznie wiele straciłeś po drodze, za to masz moje współczucie!!!

Wszystko jasne, zgadzamy się, że ty będziesz pracować nad swoim poczuciem humoru, a ja nad swoim szóstym zmysłem dla osób z dysleksją.

Napisany przez 6Bankkaufmann

OK, dzięki!
To znaczy, że po pełnej spłacie nie będzie konieczne żadne odszkodowanie za wcześniejszą spłatę nawet jeśli stopa procentowa (4,39%) jest ustalona na dłużej?

Tak, tak właśnie jest. Z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia.

Napisany przez NaTwoim13
Anulowanie pożyczki jest pierwszym krokiem, można ją jednak nadal anulować 10 lat po pełnym uiszczeniu. Należy poczekać 6 miesięcy, a następnie można spłacić pożyczkę.

W przypadku udanego odwołania, można natychmiast spłacić pożyczkę oraz żądać rekompensaty za korzystanie.

Całość można zabezpieczyć poprzez forward loan, co oznacza, że można zabezpieczyć oprocentowanie przynajmniej do najwcześniejszej daty wypowiedzenia lub spłaty oraz w każdej chwili wcześniej odebrać pieniądze, jeśli odwołanie zostanie skutecznie złożone.

To kompleksowe i bezpieczne rozwiązanie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata