Cześć drodzy członkowie forum, mam ważne pytanie dotyczące odwołania mojego
kredytu hipotecznego zaciągniętego w 2005 roku w LBS. Umowa istnieje od początku 2005 roku i została przydzielona w 2015 roku. Chciałbym się dowiedzieć od was, czy mogę dochodzić jakichkolwiek roszczeń. Po konsultacji z moim prawnikiem powiedział on, że klauzula odstąpienia od umowy jest wadliwa. Umowa ma jeszcze 6 lat do zakończenia po przydzieleniu, czyli do 2021 roku. Prawdopodobnie w ciągu najbliższych tygodni sprzedam moją nieruchomość. A resztę
kredytu spłacę ze sprzedaży nieruchomości (bez konieczności płacenia jakichkolwiek odszkodowań za przedterminową spłatę, ponieważ umowa została już przydzielona i może być spłacona w dowolnym momencie). Mój prawnik powiedział teraz, że miałbym tylko korzyści, gdyby
kredyt kontynuował swoje trwanie, można by było negocjować niższą stopę procentową z kasy hipotecznej. Ponieważ
kredyt wkrótce i tak zostanie całkowicie spłacony, dla mnie to nie ma sensu. Czy prawnik ma naprawdę rację? Czy nie otrzymam zwrotu za pierwsze 10 lat mojego
kredytu? Co do mojego
kredytu: 4,3% skutecznie przez pierwsze 10 lat, a potem 2,85% do spłaty. Łączna kwota
kredytu od LBS to 80 000€, 600€ miesięcznie, z czego około 280€ miesięcznie odsetek od 2005 do 2015 roku. Obecnie od 2015 roku spłacam pozostałe 40 000€. Moje pytanie brzmi, czy mam szansę na zwrot jakichkolwiek środków, jeśli tak, to bardzo bym był wdzięczny za szczegółową odpowiedź. Z poważaniem