Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wypłacić oszczędności z umowy oszczędnościowej

Napisany przez Blackbird08
Właśnie kupiłem Dom i chcę wykorzystać oszczędności z jednego ze starych BSV do wkładu własnego. W międzyczasie zaczynają napływać pierwsze rachunki z dodatkowymi kosztami, takimi jak podatek od nabycia nieruchomości. Większa część (cena domu) będzie płatna dopiero w przyszłym roku przy przekazaniu nieruchomości. Nieruchomość jest już sfinansowana poprzez pożyczkę ratalną. Jak na razie wszystko jest w porządku.

Posiadam BHW D maxx BSV (Ogólne Warunki BSV od 01.03.2002-14.09.2003) (2% odsetek). Został on przypisany już jakiś czas temu. Zignorowałem list z BHW informujący o przypisaniu i nadal płaciłem regularnie na umowę. W 2015 r. wpłacono 9071 € z 15000 €. Próbowałem przebrnąć przez paragrafy... niestety nie znalazłem tam jednoznacznych odpowiedzi.

Pytanie 1: Jak szybko mogę uzyskać środki z BSV po wypowiedzeniu BSV z rezygnacją z pożyczki? Czy otrzymam wówczas premię odsetkową w wysokości 4,25%? Czy występują koszty, np. opłata za zawarcie umowy, która nie będzie zwrócona?

Pytanie 2: Czy jest możliwe ponowne złożenie wniosku o przydzielenie (kiedy zostanie on zatwierdzony? ewentualnie na 30.06 na IV kwartał 2016?) i wniosek ten z dodatkową rezygnacją z pożyczki oraz wypłatą oszczędności? Czy wtedy otrzymam premię odsetkową 4,25%?

Pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź, która pomoże mi uporać się z tym zamieszaniem paragrafowym BSV.

Napisany przez mjh
Cześć Blackbird,

jak opisujesz, BSV nadal wydaje się być gotowy do przydziału. Oznacza to, że możesz zaakceptować przydział na następny dzień pierwszego miesiąca (01.07.16). Jeśli jednocześnie zrezygnujesz z pożyczki, otrzymasz dodatkowo odsetki premiowe (a także ewentualnie zwróconą opłatę manipulacyjną, którą zapłaciłeś wtedy). Wypłata nastąpi w okolicach początku lipca.

W razie bardziej szczegółowych pytań zalecam skontaktowanie się bezpośrednio z kasą oszczędności mieszkaniowych lub jednym z jej przedstawicieli. Na pewno nie będą złośliwi, jeśli postanowisz rozwiązać umowę.

Napisany przez jan820
Moi rodzice mieli z tym realne problemy. W końcu sprawa nawet trafiła do adwokata, ponieważ po prostu zatrzymali pewną sumę pieniędzy dla siebie, która w ogóle nie była uzgodniona.

Napisany przez obelix

Moi rodzice mieli naprawdę duże problemy z tym. W końcu nawet trafiło to do adwokata, ponieważ po prostu zatrzymali sobie pewną sumę, która w ogóle nie była uzgodniona.

z tym stwierdzeniem OP na pewno wiele zrobi. mjh ma rację, ale dlaczego nie zapytać bezpośrednio w kasie oszczędności mieszkaniowych? Jeśli zostaną jakieś pytania, zawsze można tu wrócić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata