Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Rent dla matek.

Napisany przez Xor
Cześć wszystkim,

właśnie przeglądając internet, natknąłem się na tzw. rentę dla matek i zastanawiam się, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć to pojęcie w zrozumiały sposób dla laików...

Nasza konkretna sytuacja:

Moja matka od lat jest gospodynią domową, przez wiele lat miała tylko pracę dorywczą (roznoszenie gazet). Kiedyś pracowała zawodowo, ale to było bardzo dawno. Ma 2 dzieci (1970 i 1981 rok urodzenia) i sama je wychowała (więc była całkowicie w domu oprócz roznoszenia gazet).

Teraz w lipcu kończy 65 lat i 6 miesięcy i przechodzi na emeryturę. Obliczyła, że prawdopodobnie będzie dostawać około 250€ miesięcznie - praktycznie nic nie wpłacała na ubezpieczenie. Mój ojciec (na emeryturze od 2011 roku) dostaje około 1100€ miesięcznie. Ledwo wystarcza to na opłaty za mieszkanie, rachunki itp.

Teraz przeczytałem, że matki mogą zwiększyć swoją emeryturę, płacąc dodatkową kwotę za każde dziecko urodzone przed 1992 rokiem (czyli oba w tym przypadku) w przedziale od 85,05 euro do 1.124,55 euro miesięcznie. Za dwoje dzieci - tak to rozumiem - można wpłacić łącznie 4 lata dodatkowo. Zakładając, że wybralibyśmy minimalną kwotę, czyli 4 lata * 12 miesięcy * 85,05 euro = 4082,40 euro.

Moim zdaniem moja matka otrzymałaby dodatkową emeryturę w wysokości 4 * 118,00 euro brutto miesięcznie - czyli to już byłoby dwa razy więcej niż dotychczas otrzymywała ustawowo!?! A koszt 4000 euro zwróciłby się już po roku - przynajmniej brutto... !?!

Przypuszczam, że po prostu zupełnie źle to zrozumiałem. Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić tutaj?

Pozdrowienia,
Xor

Napisany przez peer
Faktycznie nie znam się na tym za bardzo. Ale czy nie byłoby lepiej złożyć wniosek o świadczenie socjalne?
Proszę spróbować poszukać informacji w internecie i zapytać w zakładzie ubezpieczeń emerytalnych. A może są tutaj jacyś specjaliści?

Peer

Napisany przez xlarge
Po prostu umów się na spotkanie w ubezpieczeniu emerytalnym i zobacz, co mówią.
Najlepiej zabrać ze sobą wszystkie dokumenty, jakie się ma.

A zasiłek minimalny otrzymuje się tylko wtedy, gdy gospodarstwo domowe ma zbyt mały dochód.
Dlatego ktoś musiałby się rozwieść i wyprowadzić...

Napisany przez Wiggles
Ja, zalecam Ci również uzyskanie oficjalnych informacji na ten temat. Osobiście znam zasady dotyczące emerytur dla matek tylko pobieżnie i niestety nie mogę nic konkretnego w tej sprawie doradzić...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata