Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Co można sądzić o tym sprzedawcy w kontekście kupna mieszkania?

Napisany przez rebrun
Poszukujemy mieszkania z 3 pokojami na własność, na terenie zielonym. Obecnie interesujemy się osiedlem, które wydaje się być w całości (prawdopodobnie teraz tylko częściowo?) w posiadaniu firmy inwestycyjnej w nieruchomościach. To duże osiedle z 8 budynkami wielorodzinnymi, z których każdy ma chyba po 12 lokatorów (może być też więcej). Firma oferuje wiele mieszkań na sprzedaż w internecie, odkryłem 6 różnych mieszkań. Zdjęcia przedstawiają przykładowe mieszkanie, a nie to, które jest oferowane. Wtedy zauważyłem, że niektóre są specjalnie sprzedawane jako inwestycja kapitałowa z informacją do zamieszkania od. Na moje zapytanie powiedziano mi, że są to mieszkania, w których obecni najemcy mają umowy obowiązujące co najmniej jeszcze 3,5 roku i nie można ich zwolnić do tego czasu. Nigdy nie słyszałem o czymś takim, że mieszkania są wynajmowane na określony czas?? Podobnie jak umowa dzierżawy?? Znałem tylko okres wypowiedzenia, który może wynosić od 3 do 6 miesięcy w zależności od długości trwania najmu. Ale skoro chcę zamieszkać w danym mieszkaniu, to to nie wchodzi w grę. Jednak zauważyłem, że wolne mieszkanie o powierzchni 82m2 i ogrodem kosztuje 150 000,- €, a takie samo mieszkanie jako inwestycja 110 000,- €. Dlaczego trzeba zapłacić 40 000,- więcej za to samo mieszkanie tylko dlatego, że nie jest wynajęte? Czy to normalne? Wartość mieszkania przecież nie wzrosła, bo nikt w nim nie mieszka?? W ogłoszeniach wszędzie piszą, głośno i z wieloma znakami wykrzyknienia, że to wszystko jest bez prowizji. To miło!? Ale zastanawiam się, dlaczego firma nieruchomości zrezygnowała z wpływów w obecnej sytuacji, gdy rynek jest dość pusty, a popyt na nieruchomości jest wysoki? Na pewno nie dlatego, że chcą zrobić coś dobrego dla kupującego, prawda? Nieruchomość została również zachwalona z hasłem, że jeśli kupisz ją do 30.06, otrzymasz obniżkę ceny lub z nagłówkiem „bez prowizji i dajemy Ci pierwszą ratę gratis”. Oczywiście zawsze pisane bardzo wyraźnie i z wieloma znakami wykrzyknienia. Co kryje się za takimi ogłoszeniami? Czy należy być ostrożnym i dlaczego? Na co zwrócić uwagę, gdy się z nimi zetknie i porozmawia z dostawcą?? Moja mama (68 lat) jest zachwycona tym pomysłem, ponieważ mogłaby do nas dobiec, a ja jestem bardzo sceptyczny.

Napisany przez florianmeier
Nieruchomości przekształcone w częściowe własności mają okres ograniczenia do 10 lat!!!!!!

https://dejure.org/gesetze/BGB/577a.html

Napisany przez 6Bankkaufmann
Być może byłoby wygodnie, gdyby można było przejrzeć oświadczenie o podziale i aktualną księgę wieczystą nieruchomości.
W każdym razie powodzenia.

Napisany przez credere
Cześć,

w przypadku gdy sprzedaż mieszkań własnościowych jest dokonywana przez właściciela (Firmę Inwestycyjną) lub jego spółkę zależną, nie może on pobierać prowizji. Jest to często podawane jako argument sprzedaży, ale wyjaśnia dlaczego w tym przypadku jest to pomijane.
Oczywiście można założyć, że te koszty są pośrednio zawarte w cenach sprzedaży.
Osobiście nie oceniałbym tego negatywnie.
Zakup mieszkania wynajmowanego, aby następnie wypowiedzieć najemcę, zawsze wiąże się z niepewnościami. Zalecałbym zakup pustego mieszkania.
W innym przypadku można sprawdzić sprzedawcę / mieszkania / adres w wyszukiwarce i zobaczyć, czy to na przykład zamknięty fundusz, który teraz stopniowo chce pozbyć się swoich nieruchomości (również tutaj – niekoniecznie musi to być negatywne). Podczas okresu sprzedaży jako nowy właściciel trzeba się liczyć z tym, że firma inwestycyjna posiada większość mieszkań i tym samym największy udział w głosowaniu na walnym zgromadzeniu wspólnoty mieszkańców, ale w zależności od tempa sprzedaży może to również przebiegać dość sprawnie.

Pozdrowienia

Napisany przez rebrun
https://www.immobilienscout24.de/expo...8-5b29a5f4a413
To byłby na przykład jeden z tych mieszkań. Jest ich kilka, zarówno z najemcami, jak i bez, w różnych cenach. Czasami też z takimi promocjami jak: Dajemy Ci pierwszy czynsz za darmo itp., lub Kup teraz do 30.06. a otrzymasz obniżkę ceny.

Napisany przez florianmeier
Być może inwestor nabył te mieszkania wraz z zobowiązaniem do utrzymania obecnego grona najemców. Takie porozumienia są dość częste przy zakupie nieruchomości od instytucji publicznych.

Napisany przez Reich-1
Cześć,

Sprzedawanie jest oczywiście logiczne, aby pozbyć się towarów, które leżą na sklepowych półkach.

Kupno mieszkania lub domu powinno zawsze odbywać się bez nacisku. Wyłącznie entuzjazm nie wystarczy przy kupnie domu lub mieszkania. Czy już poznaliście liczby, nie licząc kosztów ewentualnego remontu, które mogą pojawić się po zakupie? Kupno to nie tylko kwestia zakupu, a naiwny entuzjazm niestety także nie wystarczy...

Powodzenia Reich-1
Certyfikowany agent nieruchomości SGD 1,3
Licencjonowany agent nieruchomości SGD 2,+

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata