Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie na życie HDI - Wolne od podatku - Związane z funduszami / Wartość?

Napisany przez David4s
Cześć,

12 lat temu zakupiłem polisę na życie. Czas trwania będzie trwać do 2029 roku i istnieje możliwość kontynuowania wpłat. Ponieważ polisa została zawarta w 2004 roku, wszystkie zyski z akcji/funduszy są w pełni zwolnione z podatku. Obecnie wartość wykupu wynosi około 100 000 euro. Chciałbym się z tego pozbyć i chciałem zapytać, jaka cena jest uczciwa i realistyczna. Dzisiaj już nie ma takich ofert, więc wartość powinna być znacznie wyższa niż 100 000 euro, czyż nie?

Czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie lub byłby zainteresowany zakupem mojej polisy na życie? Mam jeszcze dwóch braci, którzy mają taką samą sumę i również chcieliby ją sprzedać.

Pozdrowienia, David

Re: ubezpieczenie na życie HDI - Wolne od podatku - Związane z funduszami / Wartość?

Napisany przez MagicMike
Cześć David,

Wartość odkupu zazwyczaj jest zawsze niższa niż aktualna wartość Twojej polisy na życie. Kiedyś istniały firmy (np. CashLife), które po ocenie odkupywały takie polisy. Nie wiem jednak, czy nadal istnieją i czy nadal odkupują polisy na życie. Być może na rynku są teraz lepsze oferty.
Czy aktualnie potrzebujesz pieniędzy z polisy? Jeśli nie, możesz również zawiesić płatności i nadal korzystać z rozwoju polisy.

Pozdrowienia

Mike

Napisany przez David4s
Jest już zwolniona z opłat, a ja chcę wziąć pieniądze, aby spłacić pożyczkę. Pytanie brzmi przede wszystkim, czy dostanę za nią więcej niż wartość wykupu, jeśli sprzedam ją na wolnym rynku, ponieważ jest tak stara, że wszelkie zyski z funduszy pozostaną zwolnione z podatku na zawsze. Nawet jeśli nadal będę wpłacać. Każdy, kto inwestuje obecnie na giełdzie, musi opodatkować swoje akcje i zyski z funduszy. Dlatego uważam, że taka stara polisa na życie może być warta sporo dla kogoś, kto myśli bardzo długoterminowo. Pytanie brzmi, o ile więcej niż wartość wykupu. Pozdrawiam, David

Napisany przez MagicMike
Oczywiście, korzyści podatkowe mają określoną wartość, ale jej ustalenie jest trudne. Istotne są również papiery wartościowe, w które się inwestuje, jak również możliwość bezpłatnej relokacji itp. Grają rolę różne czynniki. Niestety, nie ma uregulowanego rynku dla polis na życie, co również ogranicza liczbę potencjalnych nabywców.
Pozdrowienia, Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata