Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opinie na temat planowanego finansowania?

Napisany przez BadnerOG
Cześć razem,

chciałem was zapytać, czy moglibyście podzielić się swoimi opiniami na temat mojego planu finansowego i dostępnych ofert? Jestem zupełnym nowicjuszem w tej dziedzinie i czuję się teraz (moim zdaniem) w trudnej sytuacji.

Chodzi o zakup nieruchomości (Dom / sprzedaż podziałowa). Zgłosiłem kilka ofert finansowania. Pomimo braku kapitału własnego mam teraz dwie oferty, które są dość różne (1x bank, 1x kasa oszczędnościowa). Dla odpowiednich doradców oczywiście ich oferty są idealne dla mnie. Chciałbym jednak bardzo chętnie poznać inne (neutralne) opinie na ten temat...

Spróbuję przedstawić warunki tutaj...:
Przed:
Obecny dochód netto gospodarstwa domowego ok. 3.100 €, 3 osoby (1 małe dziecko), 2 samochody, brak bieżących kredytów / długów itp.
Moje założenie co do ceny domu wynosi 250.000 €. Do tego dochodzą koszty nabycia - ok. 17.500 €. Brak kapitału własnego. Jako zabezpieczenie mógłbym podać Dom rodziców.

Oferta finansowania banku (nie jestem klientem, poznałem nowego):
Bank oszacował finansowanie na kwotę 270.000 €. Bez kapitału własnego to w ogóle nie byłoby możliwe. Jako kwota zabezpieczenia uwzględniono kwotę 50.000 € za Dom rodziców.
Teraz do elementów finansowania:
Program specjalny kredytow:
Kwota 100.000 €, oprocentowanie nominalne: 0,85 %, oprocentowanie roczne efektywne: 1,27%, zapadalność oprocentowania: 10 lat., miesięczna płatność: 320,83 €
Program mieszkaniowy L-Bank dla rodzin z dziećmi:
Kwota 50.000 €, oprocentowanie nominalne: 1,30 %, oprocentowanie roczne efektywne: 1,33%, zapadalność oprocentowania: 10 lat., miesięczna płatność: 151,69 €
pożyczka mieszkaniowa BFL stała (I):
Kwota 120.000 €, oprocentowanie nominalne: 1,60%, oprocentowanie roczne efektywne: 1,64%, zapadalność oprocentowania: 10 lat, miesięczna płatność: 410,00 €
Całkowita kwota: 270.000 €, miesięczna płatność: 882,52 €

Oferta finansowania kasy oszczędnościowej (klient od ponad 10 lat):
Tutaj jest interesujące. Szybkie sprawdzenie kredytowe wtedy wykazało, że mógłbym łatwo otrzymać kredyt. Po oficjalnym zapytaniu o kredyt doradca przedstawił mi ofertę / oferty. Powiedział, że wniosek od pewnego Banku Kotwicy (od którego finansowany jest pewien odsetek) został odrzucony. kasa oszczędnościowa stwierdziła jednak, że jestem długoletnim, lojalnym klientem i dlatego też (wyjątkowo) otrzymam finansowanie w wysokości 100%. Jednak maks. 250.000 €. Koszty nabycia muszę pokryć samodzielnie albo kupić Dom taniej. Podkreślono mi tutaj, że nie muszę martwić się zmianami oprocentowania i że finansowanie było zaplanowane aż do końca. Kwotę będę spłacać miesięcznie aż do spłacenia długu, w przeciwieństwie do ofert bankowych, gdzie musiałbym martwić się o refinansowanie itp.

Oto dane dla finansowania w wysokości 100%:
Faza 1 (Faza oszczędzania)
Kwota umowy: 250.000 €
Dostępna kwota: 243.500 €
Stopa procentowa: 2,93% (przy 20% EK: 2,43%)
Efektywna stopa procentowa: 3,07% (przy 20% EK: 2,56%)
Całkowity efektywny oprocentowanie: 3,62% (przy 20% EK: 3,09%)
Okres fixingu: 180 miesięcy
Miesięczna rata odsetkowa: 610,42 € (przy 20% EK: 506,25€)
Program oszczędnościowy Bauspar: (nie podaję, aby nie ujawnić dostawcy)
Suma oszczędnosciowa: 250.000 €
Miesięczna stopa oszczędnościowa: 533,00 €
Stopa zysku: 0,50 %
Kwota oszczędności po 15 latach: 99.202,98 €
Kwota kredytu po 15 latach: 150.797,02 €

Faza 2 (Faza spłat)
Miesięczna rata odsetkowa i kapitałowa dla kredytu bauspar: 1.143,42 € (przy 20% EK: 1.039,25€)
Oprocentowanie nominalne: 2,74%
Efektywna stopa procentowa: 3,09% (przy 20% EK: 3,06 %)
Okres kredytu bauspar: 157 miesięcy (przy 20% EK: 177 miesięcy)

To było teraz bardzo dużo informacji. Mam nadzieję, że udało mi się to zrozumiale i czytelnie przedstawić. Na koniec muszę dodać, że traktuję zabezpieczenie domem rodziców jako opcjonalne. Oczywiście wolałbym, żeby Dom rodziców nie miał nic wspólnego z tą sprawą.

Mam nadzieję, że możecie lepiej ocenić warunki i udzielić kilku rekomendacji, która forma finansowania byłaby dla mnie zalecana. Być może obie formy finansowania nie mają sensu?

Dzięki z góry!

Pozdrowienia z Badenii!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy chodzi tutaj o nabycie nieruchomości w ramach licytacji komorniczej, a konkretnie o licytację podziałową? Czy posiadasz ekspertyzę i księgę wieczystą, abyś mógł/mogła zobaczyć, co Cię czeka?

Napisany przez BadnerOG
Cześć Panie Hillermann,

serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Chodzi o licytację podziałową. Istnieje ekspertyza. Zgodnie z ekspertyzą, wszystko wydaje się być w porządku. Istnieją tylko drobne prace remontowe (np. kafle itp.). Próbowałem przez bardzo długi czas zwiedzić Dom od środka i starałem się o jego nabycie przed licytacją. Niestety sytuacja jest dość trudna (tak jak to często bywa w licytacjach podziałowych). Para się rozstała, mąż się wyprowadził, Dom jest zamieszkany przez kobietę, która tak naprawdę nie chce sprzedawać domu i dlatego nie jest dostępna / współpracuje.

Księga wieczysta znajduje się w sądzie rejonowym. Jeszcze jej nie widziałem.

Pozdrowienia

Napisany przez wise
Wariant 1 jest trudny do ocenienia, jeśli nie zostanie podane, jak wysokie będzie saldo pozostałe po 10 latach. Ponadto trzeba by było ustalić finansowanie dalsze. Czy dla Ciebie finansowanie dalsze jest obojętne? Dla mnie to byłoby zbyt ryzykowne.

Wariant 2 uważam osobiście za poprawny pod względem stóp procentowych.

Napisany przez BenniG
Cześć, zauważyłem kilka rzeczy dotyczących Waszej sytuacji. Jaką kwotę pieniędzy możecie miesięcznie odłożyć? Dotychczas nie byliście w stanie oszczędzać, ale przynajmniej nie macie zadłużeń :-) Wariant 1 przewiduje łączną ratę w wysokości 882,52 €, wariant 2 nawet do 1.143,42 €. To oznacza różnicę w wysokości 31.308 € w ciągu pierwszych 10 lat, co znacząco zmniejsza ryzyko związane z oprocentowaniem... pod warunkiem, że odkładacie pieniądze na bok lub wykorzystujecie je do dodatkowej spłaty. Jeśli jesteście w Bausparkasse od ponad 10 lat, to czy nie macie również umowy oszczędnościowej z pewną kwotą? Aby móc porównać obie oferty, warunki muszą być takie same, czyli raz z rodzinnym domem, a raz bez - nie ma innej opcji. W wersji 2 musicie spłacać przez łącznych 28 lat - dość długi okres! Dlaczego oprocentowanie efektywne w porównaniu z oprocentowaniem nominalnym w ramach specjalnego programu kredytowego jest tak wysokie (1,27% do 0,85%)? Czy uda Wam się zdobyć opłatę zabezpieczającą (10%?) na licytację?

Napisany przez BadnerOG
Cześć i dzięki za odpowiedź!

W przypadku wariantu 1 przedstawiono mi następujący plan:
2016: Wypłata specjalnego programu kredytowego, kredyt mieszkaniowy L-Bank z dzieckiem, pożyczka mieszkaniowa BFL
2026: Koniec okresu wiązania oprocentowania kredytu mieszkaniowego L-Bank z dzieckiem, pozostały dług 38.833,01 €
2026: Koniec okresu wiązania oprocentowania pożyczki mieszkaniowej BFL, pozostały dług 88.951,03 €
2030: Koniec przedpłacenia (stara rata 320,83 €) i rozpoczęcie spłaty (nowa rata 512€) specjalnego programu kredytowego
2041: Zakończenie całkowitego okresu kredytu specjalnego programu
2047: Zakończenie całkowitego okresu pożyczki mieszkaniowej BFL
2051: Zakończenie całkowitego okresu kredytu mieszkaniowego L-Bank z dzieckiem

Kursy procentowe wydawały się być wysokie w porównaniu z wariantem 1. Jednakże, nie mając doświadczenia, nie potrafiłem ich właściwie ocenić. Ponadto podano trzy wartości odsetkowe (stopa procentowa, RRSO, całkowite RRSO) - która z nich jest dla mnie istotna lub do porównania z innymi ofertami?

Z góry dziękuję!

Pozdrowienia

Napisany przez BadnerOG

Wariant 1 jest trudny do oceny, jeśli nie zostanie podana informacja o wysokości pozostałego długu po 10 latach. Ponadto trzeba by również ustalić finansowanie następcze. Czy nie interesuje Cię finansowanie następcze? Dla mnie to zdecydowanie zbyt ryzykowne.

Osobiście uważam, że Wariant 2 można by było jeszcze rozwinąć, jeśli chodzi o stawki procentowe.

Cześć i dziękuję za odpowiedź!

W przypadku Wariantu 1 przedstawiony mi został następujący plan:
2016: Wypłata specjalnego kredytu, kredyt mieszkaniowy L-Bank z dzieckiem, kredyt mieszkaniowy BFL
2026: Zakończenie okresu związanego z oprocentowaniem kredytu mieszkaniowego L-Bank z dzieckiem, pozostały dług 38.833,01 €
2026: Zakończenie okresu związanego z oprocentowaniem kredytu mieszkaniowego BFL, pozostały dług 88.951,03 €
2030: Zakończenie przedłużenia (stara rata 320,83 €) i rozpoczęcie spłaty (nowa rata 512€) specjalnego kredytu
2041: Koniec całkowitego okresu trwania specjalnego kredytu
2047: Koniec całkowitego okresu trwania kredytu mieszkaniowego BFL
2051: Koniec całkowitego okresu trwania kredytu mieszkaniowego L-Bank z dzieckiem

Stawki procentowe w porównaniu z Wariantem 1 wydały mi się również wysokie. Jednakże, nie mając doświadczenia, nie potrafiłem ich dokładnie ocenić. Ponadto podane są trzy kwoty odnoszące się do oprocentowania (stopa procentowa, oprocentowanie efektywne, całkowite oprocentowanie) - która z nich jest dla mnie istotna lub do porównania z innymi ofertami?

Z góry dziękuję!

Pozdrawiam

Napisany przez BadnerOG

Witam, zauważyłem kilka rzeczy dotyczących waszej sytuacji.
Ile pieniędzy miesięcznie możecie odłożyć? Dotychczas nie udało Wam się nic zaoszczędzić - ale przynajmniej nie macie żadnych długów :-)
Wariant 1 zakłada całkowitą ratę w wysokości 882,52 €, wariant 2 nawet do 1.143,42 €.
Oznacza to różnicę w wysokości 31.308 € w ciągu pierwszych 10 lat, co znacznie zmniejsza ryzyko związane z odsetkami... pod warunkiem, że odkładacie te pieniądze lub wykorzystacie je na dodatkową spłatę.
Jeśli jesteście już od ponad 10 lat w kasie oszczędnościowej, czy nie posiada­cie również umów oszczędnościowych z pewnym saldem?
Aby móc porównać oba oferty, warunki muszą być takie same, czyli raz ze wsparciem rodziców, a raz bez - to po prostu nie wchodzi w rachubę.
W wariancie 2 musielibyście spłacać przez ogółem 28 lat - dość długo!
Dlaczego oprocentowanie skuteczne w porównaniu z oprocentowaniem nominalnym w ramach specjalnego programu kredytowego jest tak wysokie (1,27% do 0,85%)?
Czy uda Wam się zdobyć opłatę zabezpieczającą (10%) na aukcji?

Witam serdecznie i dziękuję za odpowiedź!

Zawsze myśleliśmy o kwocie około 1.000€. Jednak doradcy w kasie oszczędnościowej sporządzili plan gospodarstwa domowego i pokazali, że 1.143€ również są dla nas wykonalne.
Oboje mamy po około 30 lat. Umowy oszczędnościowe zostały zawarte na początku naszego szkolenia. Były to jednak tylko kwoty rzędu 20-30 € miesięcznie. Łącznie udało się zaoszczędzić około 8.500 €. Ta umowa została również anulowana pod koniec zeszłego roku, a zawarta została nowa umowa (100 € miesięcznie).

Faktem jest, że potrzebujemy podobnych warunków, aby móc porównać wszystkie oferty. Dlatego w kasie oszczędnościowej mieliśmy również opcję posiadania 20% wkładu własnego. W tym przypadku była to wartość zastawu nieruchomości rodziców.
W wariancie 1 podoba mi się oczywiście to, że mamy mniejszą miesięczną ratę do zapłacenia i również zachęcają niskie odsetki. Zachęcające było również to, że w przeciwieństwie do wariantu 2 koszty nabycia zostały sfinansowane. Jednak cała ta sytuacja budzi we mnie pewne wątpliwości, ponieważ już wiele razy słyszałem, że można mieć duże problemy z refinansowaniem, jeśli na początku spłaca się niewiele (a ile to jest dokładnie niewiele?).
Jednak bank wymaga wartości zastawu w wysokości 50.000 € jako zabezpieczenia. To, oraz otwarte refinansowanie, sprawia, że ta oferta staje się ponownie dla mnie trudna.

W wariancie 2 podoba mi się to, że mamy finansowanie w 100%. Bez wkładu własnego, bez wartości zastawu. Według doradcy nie muszę się martwić o refinansowanie itp. Istnieje ustalona kwota, którą spłacam, aż będę bez długów. Negatywnie zaskakują tutaj znowu wysokie (?) odsetki oraz to, że mogę tu uzyskać maksymalnie 250.000 €. Oznacza to, że muszę znacznie taniej kupić Dom, aby móc pokryć koszty nabycia.

Na pokrycie 10% opłaty zabezpieczającej otrzymam czek bankowy w obu wariantach...

Mam nadzieję, że możecie rzucić trochę światła na swoje opinie i rady...

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi!

Pozdrawiam serdecznie

Napisany przez BenniG

Cześć i serdeczne dzięki za odpowiedź!
Zawsze zakładaliśmy kwotę około 1.000 €. Jednak doradcy w kasie oszczędnościowej sporządzili budżet domowy i pokazali, że kwota 1.143 € również byłaby dla nas wykonalna.

W końcu chodzi przecież nie o to, ile wam bank czy kasa oszczędnościowa oblicza, ale o to, jaki standard życia macie i czego potrzebujecie do życia.

Jaka jest wasza obecna opłata za wynajem?

Od kiedy zarabiacie już 3.100€ netto i ile udało wam się zaoszczędzić oprócz tych 100 € na oszczędności mieszkaniowych?
Czy udało wam się właśnie wszystko opłacić, ale mieliście do spłacenia tylko 500 € czynszu? W takim przypadku kredyt mieszkaniowy w wysokości około 1.000 € poważnie was ograniczy.
Dokąd poszło 8.500 €?
Czy rzeczywiście potrzebujecie dwóch samochodów? Jeśli tak, to w jaki sposób będziecie w stanie opłacić ewentualną wymianę?

Jeśli dobra pani nie zgodzi się na wyprowadzkę nawet po odzyskaniu nieruchomości, to będzie katastrofa. Wtedy będziecie mieli 500 € za mieszkanie, kredyt w wysokości 1.000 € i jeszcze mały proces prawny.
A jeśli przy wyprowadzce panienki powstanie jakiś uszczerbek, to gratulacje.

Oczywiście życie jest niebezpieczne i zawsze kończy się śmiercią, ale kupowanie domu bez wkładu własnego albo przynajmniej posiadanie zauważalnej sumy pieniędzy w wysokim czterocyfrowym zakresie, niesie ze sobą znaczne ryzyko.

Napisany przez BadnerOG

Przede wszystkim nie chodzi o to, ile bank albo firma oszczędnościowa wam wyliczą, ale o to, jaki standard życia macie i czego potrzebujecie do życia.

Jak wysoka jest wasza obecna czynsz?

Od kiedy macie już 3.100€ netto i ile oprócz 100€ na oszczędności na Bauspar konieczne było przez was odłożone?
Czy podczas gdy mogliście sobie na wszystko pozwolić, mieliście jedynie do zapłacenia 500€ czynszu? W takim wypadku kredyt na Dom w wysokości około 1.000€ znacząco was ograniczy.
Dokąd poszło 8.500€?
Czy naprawdę jesteście zależni od dwóch samochodów? Jeśli tak, jak zamierzacie pokryć ewentualne koszty ich wymiany?

Jeśli teraz dobra pani po licytacji nie zgodzi się na wyprowadzkę, to będzie katastrofa. Wtedy macie 500€ za mieszkanie, 1000€ za kredyt i ewentualne drobne roszczenia.
A jeśli w jakikolwiek sposób w wyniku wyprowadzki pani powstanie także szkoda - gratulacje.

Oczywiście, życie jest niebezpieczne i zawsze kończy się śmiercią, ale kupowanie domu bez wkładu własnego lub przynajmniej posiadanie znacznej sumy w wysokich czterocyfrowych € wiąże się z dużymi ryzykami.

Cześć ponownie

3.100€ netto otrzymujemy od około trzech miesięcy po dostosowaniu wynagrodzeń. Wcześniej było o około 400€ mniej. Obecny czynsz wynosi 560€ + 50€ kosztów energii elektrycznej. Zawsze mogliśmy odkładać w różnych okresach. Mamy około 7.000€ na koncie, a kwota 8.500€ zostanie nam wypłacona pod koniec tego miesiąca. Dzięki dostosowaniu wynagrodzeń mamy zdecydowanie więcej luzu teraz. Dwa samochody mieliśmy zawsze, ponieważ moja żona na początku naszego małżeństwa pracowała na pełen etat, a niedawno zaczęła pracować na pół etatu.

Fakt, że chodzi tu o licytację działki i że nawet nie miałem okazji obejrzeć domu od środka, trochę mnie niepokoi, muszę przyznać. Ryzyko jest mi doskonale znane. Dlatego postanowiłem, że swoją maksymalną ofertę obniżę o co najmniej 20 - 30 tys. euro. Mimo że kwota kredytu wynosi 250 tys. euro, nie chcę zaoferować takiej sumy. Wielu ekspertów ds. nieruchomości w regionie i tak uważałoby, że z tą kwotą nie mam szans, ponieważ Dom jest już teraz dość pożądany. Ale tak to już jest. Albo się uda, albo nie – nie warto pędzić niczego na siłę

Poza wszystkimi pytaniami dotyczącymi domu i naszej sytuacji prywatnej musi być dla mnie jasne, czy oferty finansowania w ogóle wchodzą dla mnie w grę, czy nie? Jeśli pozostaniemy przy wersji 2.. Tutaj przez 15 lat płacę jedynie odsetki + wpłacam do planu oszczędnościowego Bauspar. Po 15 latach następuje spłata, a potem przechodzimy do fazy 2. Jak oceniacie stawki procentowe? Dobre, w porządku, wysokie czy skandaliczne? Czytając między wierszami, czy poprawnie interpretuję, że lepiej obniżyć miesięczną kwotę?

Dziękuję z góry!

Pozdrowienia!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć BadnerOG,

Twoje informacje od przedstawiciela budowlanego są beznadziejne, jeśli takie rzeczy powiedział. Gdy tylko to czytam: „Wyjątkowo, ponieważ jesteś tak dobrym klientem!”. Czy na pewno? Ile udało Ci się zaoszczędzić w BSV w tej kasy budowlanej?

Przede wszystkim, powinniście kupić ten Dom taniej. Jaki jest cel tego działania? Poziom obciążenia nie ulegnie poprawie, ponieważ niższa cena zakupu oznacza również niższą wartość obciążenia.

Oczywiście, jest sens włączyć dodatkowy obiekt obciążenia, ponieważ poprawia to poziom oprocentowania i przede wszystkim znacznie zwiększa wybór banków. Obawiam się, że model oszczędzania budowlanego z finansowaniem w wysokości 100% może nie zostać zaakceptowany.

Dlaczego w pierwszym modelu główne kredyt jest na 10 lat? Jakim bankiem pochodzi ta oferta?

Napisany przez BadnerOG

Cześć BadnerOG,

Wypowiedzi przedstawiciela twojej instytucji kredytowej są nonsensem, jeśli rzeczywiście je tak wygłosił. Gdy tylko to czytam, że jest to wyjątkowe, ponieważ jesteś tak dobrym klientem! Czy na pewno nim jesteś? Ile udało ci się zaoszczędzić w planie oszczędnościowym związanym z kredytem hipotecznym w twojej instytucji kredytowej?

Przede wszystkim musisz nabyć Dom taniej. Jaki cel ma to osiągnąć? Wartość kredytu hipotecznego się nie poprawi, ponieważ niższa cena zakupu oznacza również obniżenie wartości zabezpieczenia hipotecznego.

Oczywiście sensowne jest wykorzystanie dodatkowego obiektu jako zabezpieczenia hipotecznego, ponieważ poprawia to warunki odsetkowe, a przede wszystkim znacznie zwiększa wybór banków. Ponadto obawiam się, że model oszczędnościowo-kredytowy z 100% finansowaniem nie zostanie zaakceptowany.

Dlaczego w pierwszym modelu główny kredyt jest ustalony tylko na 10 lat? Od jakiego banku pochodzi ta oferta?

Cześć Panie Buhmann,

Dziękuję za otwarte wyrażenie swojej opinii. Faktycznie dotąd nie zaoszczędziłem zbyt wiele. Tutaj pojęcie wiele jest względne. Powiedziano mi, że moja żona i ja jesteśmy klientami od lat i zawsze płaciliśmy składki rzetelnie, dlatego wyjątkowo otrzymujemy finansowanie w wysokości 100%. Faktycznie zakładałem, że finansowanie w wysokości 100% (bez zabezpieczenia) zostało już zatwierdzone. Oni potrzebują ode mnie tylko potwierdzenia lub rozkazu.. Czy uważasz te warunki za odpowiednie?

W przypadku wariantu 1 zostałem zapytany o to, jak ważna jest dla mnie pewność odnośnie oprocentowania, na co odpowiedziałem bardzo ważna. W odpowiedzi otrzymałem propozycję 10-letniej umowy dotyczącej oprocentowania. Nie wiedziałem, że można publicznie podawać nazwę banku.. To jest Volksbank.

Pozdrowienia!

Napisany przez rebrun
Załóżmy, że dama, która obecnie mieszka w tym domu, po prostu wyprowadza się i tyle. Jeśli nie będzie współpracowała, nie można wykluczyć sądu i przymusowego eksmisji, a koszty wtedy spadną na nią. Jeśli dojdzie do zaangażowania psychiki, może się okazać, że będą musieli prowadzić proces sądowy przez lata, zanim faktycznie opuści nieruchomość. A co jeśli zdemoluje mieszkanie zanim opuści je? Niezależnie od tego, jakie finansowanie byłoby możliwe, pełne sfinansowanie na pewno nie wchodzi w grę jako opcja przy przetargu. Lepiej trzymać się z daleka od tego i poszukać nieruchomości na sprzedaż, jeśli koniecznie ma to być nieruchomość.

Napisany przez NaTwoim13
Czy zapytaliście już o pełne sfinansowanie w banku oszczędnościowym? Co dokładnie oznacza dostępna kwota? Co się stanie z resztą kwoty 6 500 euro?

Według mnie, nazwy dostawców powinny być już wspomniane, w szczególności banku oszczędnościowego, który zaoferował Wam 100% ofertę

Napisany przez BadnerOG
@rebrun:
Masz absolutną rację. Mam te same obawy i jak mogłoby być inaczej.. Obecna lokatorka wydaje się naprawdę trudna.. doradca z kasy oszczędnościowo-budowlanej powiedział jednak, że nie jest to pierwszy taki przypadek i że istnieją pewne formalności, które pozwalają się zabezpieczyć. Można na przykład umówić się umownie, że obecna lokatorka będzie musiała zapłacić nowemu właścicielowi określoną kwotę (mówił nawet o miesięcznej racie kredytowej), jeśli nie opuści nieruchomości natychmiast. Dlatego nie będę wkładać całej swojej energii w tę nieruchomość i będę trzymać swoją maksymalną ofertę dość nisko.. Jeśli będę mógł zdobyć ją w korzystnej cenie, to super, jeśli nie, to trudno.

@noelmaxim:
Tak, finansowanie jest już w pełni zapytane. To jest oficjalna potwierdzona oferta. Teraz czekają na moją odpowiedź, czy chcę finansowanie w wysokości 100% czy 80%. Dostępna kwota została mi wyjaśniona jako koszty manipulacyjne. 6 500 € to zapewne opłaty manipulacyjne & co. Takie są BKM.

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie

Opłaty manipulacyjne w wysokości 6 500 EUR?

Napisany przez BadnerOG
Tak to zrozumiałem.. Dzisiaj wieczorem jeszcze raz przejrzę dokumenty, aby upewnić się.

Pozdrowienia!

Napisany przez matti85
Jestem trochę nieokrzesany i bezpośredni.
To fajnie, że płaci, jeśli nie wyprowadza się, a ty wciąż wierzysz w Mikołaja? Obudź się, ta kobieta jest bez grosza, nie ma nic do stracenia, a gdy pojawi się coś do zdobycia, inni będą przed tobą.
Dochód 3100 dla 3 osób, wcześniej opłata 659 zł, teraz 1300 zł, ja bym tego nie lekceważył, spróbuj zaoszczędzić przez kilka miesięcy lub rok, zobaczcie, czy sobie poradzicie, czy będziecie musieli ściąć nieco z wydatków.

Napisany przez NaTwoim13
Przede wszystkim BKM, ale jak do diabła się tam dostać???

Mają przemyślany koncept finansowania, przynajmniej jeśli chodzi o pożyczki udzielane przez fundusz, czy poważnie rozważają wybór BKM jako partnera finansowego?

Opłata jest skandaliczna, zbliża się do lichwy!!

@Noelmaxim, prosimy wyjaśnij dla społeczności czytelniczej, dlaczego masz coś przeciwko BKM.

Napisany przez NaTwoim13
@Bankierze_banku

Czy twoje pytanie jako maklera finansowego - poważnie musi to być poważnie rozważane - jest serio?

1) W Europace (Baufi Smart) BKM pojawia się zawsze w dolnej trzeciej części pod względem warunków przy 100% wykorzystaniu

2) Z trzech prób złożenia zapytania przez BKM, trzy razy - mimo zielonego oceniania w systemie - otrzymałem odmowę. Warto zauważyć, że finansowania można było jednak przedstawić poprzez inne towarzystwa. Taka nieprzejrzystość i brak przewidywalności w związku z trwałym zielonym ocenianiem, nie jest mi potrzebna przy wyborze spośród wielu banków na rynku. Jeśli już jesteś gotów wybrać bank z dolnej trzeciej części ze względu na promowane kryteria wyboru, powinna istnieć pewna wiarygodność i przejrzystość w związku z ocenianiem, niestety w tym przypadku w ogóle nie było tego.

3) W przedstawionej ofercie nie uwzględniono publicznych środków od L-Bank i/lub KfW

4) W żadnym z testów porównawczych dla planów budowy kapitału z prośbą o kredyt, BKM nie zajmuje górnej trzeciej części z ich ofertami

5) Z kredytem budowlanym otrzymywanym w wysokości 150 000 euro z saldem 100 000 euro (suma planowanego kapitału budowlanego 250 000 euro) na okres 15 lat, w Signal Iduna przy odsetkach od salda w wysokości 1 % podczas okresu oszczędzania odsetek od kredytu wynosi 2 %, przy czym saldo oszczędności 100 000 euro nie jest nawet konieczne, wystarczy 77 000 euro. Nie wspominając o tym, że opłata za zamknięcie wynosi zaledwie 1,6% od 50% sumy planowanego kapitału budowlanego, podczas gdy w BKM należy ją zapłacić od pełnej sumy planowanego kapitału budowlanego!

6) Opłata w wysokości 6 500 euro nie wymaga komentarza, już z tego powodu twoje pytanie jest zbędne

Może jeszcze jedno podstawowe spostrzeżenie: Doradzałbym TA, aby zaproponował bankowi nieruchomość rodziców jako zastaw, wtedy można zaprezentować akceptowalną propozycję Volksbank (która nadal wymaga znacznego usprawnienia). Jeśli nie chce, choć mógłby i wspomniał o tym, finansowanie z posiadanych środków na koszty poboczne można doskonale zrealizować w Ing.DiBa (również nie jestem z tego zachwycony). 200 000 euro na 15 lat, w tym zakończenie umowy oszczędnościowej z Signal o stopniu oszczędzania 30% i odsetkach od kredytu w wysokości 2%, a następnie 50 000 euro KfW 124 i wszystko będzie w porządku.

Bankierze_banku, mam nadzieję, że pomogłem, chętnie udzielę ci dalszej pomocy.

Chciałbym teraz otrzymać odpowiedź na moje poprzednie pytanie dotyczące banków udzielających finansowania klientom z negatywną historią kredytową. Czekam na opublikowaną odpowiedź.

Czy naprawdę sądzisz, że możesz dawać innym, których nie znasz osobiście, korepetycje pełne pustych frazesów? Niewiarygodne, jak bardzo musisz być samouwielbiony. Noelmaxim=lista z ignorancją

Napisany przez NaTwoim13
Proszę, zrób to w końcu. Od roku zapowiadasz to!!

Wymagasz ode mnie wyjaśnienia dla społeczności, ja podążam za tym, podczas gdy Ty czujesz się obrażony, gdy muszę podejść do Twojej kompetencji po tej kwestii!

Odpowiedz publicznie na moje pytanie dotyczące udzielania kredytów osobom z negatywną historią w Schufa!!!!

Gratuluję Ci Twojej kariery zawodowej. Oczywiście mogłem zatwierdzać finansowania w ramach Commerzbank Konzern w zasadzie czterech oczu, ale po pierwsze jest to całkowicie nieistotne, ponieważ nie chcę już udzielać pożyczek, ale chcę oferować konsumentom niezależne koncepcje finansowania z moją kompetencją, które są indywidualne, wykonalne i możliwe do przedstawienia, a po drugie ta kariera zawodowa nikogo nie obchodzi.

Życzę Ci, abyś był równie zadowolony z tego miejsca w świecie bankowości i podjął tę decyzję dobrowolnie i z pełnym przekonaniem, a przede wszystkim nigdy nie żałował tego.

Napisany przez rebrun
[CITATION=BadnerOG;128457]doradca z kasy oszczędnościowo-budowlanej powiedział jednak, że nie jest to pierwszy taki przypadek i istnieją pewne formalności, którymi można się zabezpieczyć. Można na przykład umownie ustalić, że obecna lokatorka musi zapłacić nowemu właścicielowi określoną kwotę (nawet wspominał o miesięcznej wysokości raty kredytu), jeśli nie wyprowadzi się od razu.

Nie bierz tego osobiście, ale szybko zwolnij doradcę ze stanowiska doradcy. Ta pani będzie licytowana przymusowo!!! Nie ma tam pieniędzy do wzięcia ani czynszu do pobrania. W innym przypadku twój Dom by nie był zajęty!! I pani na pewno jest już tak daleko, że jest jej obojętne, czy wtrąca cię w ruinę, ponieważ już wszystko straciła. Nie zapłaci ci nic, a jeśli masz szczęście, wyjedzie za zapłatą. Tak to działa!!

Powinieneś zdobyć literaturę na temat licytacji komorniczej i zwykłego przebiegu takiej sytuacji, inaczej sam sobie zakręcisz pętlę na szyi i będziesz następnym, któremu grozi licytacja komornicza.]

Napisany przez BadnerOG
Cześć i serdeczne dzięki za liczne komentarze. Wiele razy natknąłem się na termin przymusowa licytacja między wierszami. W tym przypadku mamy jednak do czynienia z licytacją podziałową. Czy istnieje tu jakieś różnice??

Pozdrowienia!

Napisany przez NaTwoim13
Nie, zostanie więc zlicytowana tylko jedna część lub zlicytowana część zostanie podzielona, ale chcą nabyć właśnie tę część.

Aukcja podziałowa jest przeprowadzana w celu zakończenia wspólnoty na nieruchomości. Małżonkowie, którzy wspólnie nabywają nieruchomość, są wpisywani jako współwłaściciele w księdze wieczystej, zazwyczaj w ułamkach, np. „po ½”. Każdy ma wtedy udział ideowy w nieruchomości, np. połowę każdego kamienia, każdego kwiatu itp. Taka wspólnota jest, chyba że strony postanowią inaczej (§ 1010 BGB), rozwiązana poprzez to specjalne postępowanie aukcyjne. Nierozdzielna nieruchomość zostaje w ten sposób przekształcona w rozdzielny majątek pieniężny. Wspólnota ta jednak nadal istnieje ze względu na otrzymane środki (dochód). Jeśli współwłaściciele nie dojdą do porozumienia co do wypłaty (np. zgodnie z ich udziałami), dochód zostanie zdeponowany.

Aukcja podziałowa nie jest więc porównywalna z normalną licytacją przymusową (w przypadku zakończonych kredytów bankowych).

Napisany przez BadnerOG
Ale jeżeli je wygrasz, to stajesz się właścicielem całego domu, prawda? Obecnie sytuacja się tak przedstawia, że małżonkowie się rozstali i (jak to często bywa w takich przypadkach) nawet nie chcą/nie mogą ze sobą rozmawiać. Dlatego Dom zostaje wystawiony na licytację rozdzielczą, a każda strona otrzymuje swoją część wypłaconą. Zatem niekoniecznie ma to związek z kryzysem finansowym obecnych właścicieli, prawda?

Napisany przez BenniG
Jeśli kobieta byłaby w stanie sfinansować Dom sama, byłaby głupia, żeby oddać go na licytację (to też dużo kosztuje), czy myślisz, że to tylko udział mężczyzny? Z ekspertyzy powinno wynikać, na co możesz tam zaoferować!

Napisany przez NaTwoim13
Nie musi, ale może. Jeden jest zamożny, drugi nie. Nie można dojść do porozumienia, jeden stawia opór lub blokuje, i wtedy pozostaje tylko ta droga. Mogę dostać ofertę nawet 500 000 euro, aby na przykład po rozstaniu zrezygnować z wpisu do księgi wieczystej, ale mimo wartości tylko 100 000 mogę powiedzieć, że nie, po prostu po to, żeby nie dać nowemu partnerowi byłego partnerowi prawa do domu. To nie zawsze ma sens, jak często w przypadku rozstania.

Napisany przez rebrun
Pytanie, które musisz sobie zadać, brzmi: czy możesz sobie pozwolić na spłatę rat kredytu, czynszu za obecne mieszkanie oraz ewentualnie na wynajęcie prawnika/biesiadę, jeśli kobieta postawi się i nie opuści domu, gdy chcesz wejść, oraz czy masz pieniądze na przywrócenie domu do zamieszkania, jeśli zniszczy go tuż przed wyniesieniem się. Bo niezależnie od tego, czy możesz pozwać ją o odszkodowanie za szkody, początkowo będziesz tylko płacić, a może się okazać, że na końcu nic nie dostaniesz, bo ona unika odpowiedzialności. Musisz zakładać najgorszy scenariusz, a jeśli wszystko pójdzie dobrze, to super – a jeśli nie, to będziesz musiał dalej działać. Czy mógłbyś sobie na to pozwolić? Wiesz, jaka jest najgorsza możliwa sytuacja? Czy po prostu liczyć na to, że wszystko się ułoży? Z doświadczenia z licytacji majątku wspólnego moich spadkobierców mogę powiedzieć, że moja ciotka wylicytowała sąsiadujący Dom 12 lat temu i potrzebowała 6 miesięcy, aby wyrzucić jedną z dziedziczek z domu, która spowodowała szkodę w wysokości 15000 euro, rozbijając łazienkę i drzwi wejściowe. Moja ciotka została pokrzywdzona finansowo, ponieważ kobieta była już zadłużona i zbankrutowała. Jednakże moja ciotka wcześniej to wszystko przewidziała!

Napisany przez guest
Wróćmy do punktu wyjścia, gdzie generowane są pytania.

Generalnie nie jestem zwolennikiem pożyczania pieniędzy od instytucji, która pożycza mi pieniądze z wyższym oprocentowaniem. Bezpośrednio lub pośrednio. Zawsze jest to przypadek w przypadku pożyczek na budowę oszczędności. Oczywiście w niektórych przypadkach może to być sensowne rozwiązanie, gdyż może być tańsze, ale nie zawsze. Ta konfiguracja nie jest łatwa do zrozumienia dla laika, który polega tylko na sprzedawcy (mimo wszystko prowizja od zamknięcia wynosi 6 500 euro). Jak już wspomniano wcześniej, w ofercie brakuje korzystnych pożyczek rządowych.

Wiele już napisano na za i przeciw, ogólnie rzecz biorąc oferta Volksbank jest bardziej korzystna i mimo to powinna być odrzucona. :-) Tutaj jest jeszcze wiele elementów do dostrojenia, co oczywiście obniża zyski dla Volksbanku lub innych banków/skarbków. Pewność oprocentowania: dlaczego nie, brak 10-letniego okresu kredytowego, lecz 20-letni. Wtedy wystarczy jedynie skorzystać z ofert o zredukowanym oprocentowaniu i po 10 latach odnowić finansowanie.

Jako laik i nie-fan instytucji oszczędnościowych, nie znałem problematyki BKM. Dlatego pytanie @Bankkaufmann było zrozumiałe. Czy publiczna wymiana zdań będzie z korzyścią dla obydwu stron, pozostaje do oceny przez zainteresowanego czytelnika (Klienta?).

Nawet jeśli jestem tu złym gościem na forum, który wszystko krytykuje. Dom to luksus. Luksusu trzeba sobie pozwolić. Bez (wystarczającego) kapitału własnego, luksus staje się jeszcze droższy. W rzeczywistości bardzo trudno jest kupić Dom taniej w wykonaniu komornika. Było tak jeszcze kilka lat temu, ale teraz nieruchomości w pożądanych lokalizacjach nie są sprzedawane (zbyt) dużo poniżej wartości rynkowej. Po prostu jest zbyt wielu kupujących i zbyt mało sprzedających. Okazje można znaleźć tylko przy domach z dużym potrzebującym remontem. Po prostu nikt się tego nie podjął (ryzyko).

Należy zawsze pamiętać, że bez względu na to, czy jest to bank spółdzielczy, czy inny bank, czy to doradca finansowy, czy przedstawiciel instytucji oszczędnościowej: wszyscy chcą tylko jednego... Ani sprzedawca, ani doradca nie będą celowo źle mówić o nieruchomości: obydwaj chcą tego, co obecnie wydaje się być w nadmiarze: pieniądze.

Mieliśmy wystarczającą ilość informacji, wystarczająco dużo ostrzeżeń. Co więc zrobisz z tą zdobytą wiedzą, zawsze zależy od ciebie: przede wszystkim na własną odpowiedzialność.

Pozdrowienia

gość

Napisany przez rebrun
W tym roku uczestniczyłem w 4 licytacjach domów i żaden obiekt nie został sprzedany poniżej wartości rynkowej. We wszystkich przypadkach cena ta została przekroczona o 30% do 50%. Niektórzy kupujący nawet nie oglądali domu wcześniej. Mieszkam między Düsseldorfem i Duisburgiem. W dużych miastach ceny już znacznie wzrosły, więc nie ma już okazji do kupienia czegoś taniej na licytacji.

Napisany przez NaTwoim13
@gościu

To nie był publiczny wymiana zdań, to była wskazanie wad finansowania w BKM, które każdy fachowiec powinien znać i móc oszacować.

Specjaliści tutaj nie powinni spekulować i szacować, ale wypowiadać się na podstawie rzetelnych informacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata