Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zmiana dłużnika, Odsetki od wcześniejszej spłaty

Napisany przez dougmaschine
Cześć wszystkim,

potrzebuję Waszej pomocy i opinii w następującej sprawie.

Dwa lata temu kupiłem domek ze swoją ówczesną partnerką. Jesteśmy oboje wpisani do księgi wieczystej i oboje podpisaliśmy umowę kredytową. Teraz się rozstaliśmy i staramy się jak najlepiej wyjść z tej sytuacji. Odbyłem spotkanie z doradcą bankowym, aby omówić możliwości. Jego zdaniem istnieją tylko następujące opcje, które mi się nie podobają:
- Dom zostanie sprzedany, naliczone zostaną odsetki przedterminowe (28 000 €) -> nie wchodzi w grę
- jedno z nas zostaje z domem (tak jest plan) -> umowa kredytowa musi zostać rozwiązana (aby zwolnić drugą osobę) i musi zostać sporządzona nowa umowa kredytowa (też naliczone zostaną odsetki przedterminowe, odliczone od nowego kredytu w obecnych warunkach w wysokości około 21 000 € do zapłaty)
- Po prostu skreślenie jednej osoby i kontynuowanie umowy na tych samych warunkach co wcześniej nie jest możliwe
- Wypowiedzenie starej umowy kredytowej i utworzenie nowej na tych samych warunkach odnośnie oprocentowania również nie jest możliwe

Czy to, co pan nam mówi, jest poprawne? Nie rozumiem tego całego procesu. Czy istnieją inne możliwości, aby jedna osoba przejęła Dom, a druga nie miała już żadnych roszczeń i obowiązków? Niestety, klauzula dotycząca odstąpienia od umowy jest ważna.

Z góry dziękuję!

Napisany przez Martin79HN
Cześć Dougmaschine,

prawdopodobnie doradca bankowy ma rację!
Jednakże warto sprawdzić, czy nie można kontynuować płacenia starej umowy z byłą żoną. I znaleźć rozwiązanie lub uporządkować umowę w tym zakresie.

Dłużnik 1: mieszka w domu
Dłużnik 2: wynajmuje mieszkanie

Właściciel dłużnika 1: 50%
Właściciel dłużnika 2: 50%

Dłużnik 1 będzie płacił w przyszłości 75% raty kredytowej
Dłużnik 2 płaci 25% raty kredytowej + uzyskuje dochody z wynajmu połowy domu.

Być może takie rozwiązanie jest możliwe.
A po 8 latach (kiedy minie 10 lat), dłużnik 1 będzie mógł spłacić dłużnika 2 i przejąć kredyt na siebie.

Pozdrawiam,

Martin

Napisany przez NaTwoim13
Cześć doughmaschine,

bank nie musi zamienić dobrej zabezpieczeń na gorsze, niestety tak to działa. W związku z tym jedynie sprzedaż lub nowa pożyczka są możliwe, jeśli kobieta chce wyjść z grona pożyczkobiorców. Zasadniczo bank może na to przystać, ale twój nie wydaje się chcieć.

Który to jest bank?

Możesz sprawdzić pouczenie o odstąpieniu od umowy, być może jest to wadliwe, ale biorąc pod uwagę rok 2014, uważam to za mało prawdopodobne. Warto jednak spróbować. Chętnie możesz przesłać mi umowę mailem, a ja sprawdzę to pouczenie.

Przy obliczaniu odsetek od przedterminowej spłaty kredytu należy zauważyć, że opcje dodatkowych spłat i zmiany oprocentowania są ustawione tak, jakby zostały dokonane w nadchodzących latach do końca okresu obowiązywania oprocentowania lub do 10 lat i 1/2 roku w oparciu o art. 489 Kodeksu Cywilnego.

Dziękuję za odpowiedzi!
Chodzi o Deutsche Bank.
Oświadczenie o odwołaniu zostało już sprawdzone, niestety bez powodzenia.
Rozumiem, że bank nie chce zamienić dobrej zabezpieczenia na złe. Ale nawet pytając, czy była by możliwość zastąpienia byłej partnerki innym dłużnikiem, bank twierdzi, że to nie zadziała.
Przeczytałem w Internecie, że przy sprzedaży domu również kredyt można przekazać kupującemu. Czy jest to różne w zależności od banku, czy też w ogóle niepraktykowane? W końcu to byłoby praktycznie to samo...

Napisany przez NaTwoim13
Bank nie musi również temu się zgodzić. Szczególnie Deutsche Bank jest w tych sprawach bardzo restrykcyjna i niekooperacyjna, i szczerze mówiąc, jako pośrednik finansowy nie mogę nikomu polecić Deutsche Bank jako partnera do finansowania budowy! To znowu pokazuje się wspaniale!

Napisany przez 3eugh
Przepraszam za potencjalnie głupie pytanie:
Dlaczego umowa nie może zostać kontynuowana? Czy to dlatego, że obaj pożyczkobiorcy nie są już małżeństwem, czy też chodzi o to, że jedno z nich nie ma już nic wspólnego z tą sprawą i oczywiście nie chce już płacić? W drugim przypadku czy byli partnerzy mogliby zawrzeć prywatną umowę, w której ten, kto nadal pozostaje właścicielem domu, przejmie lub przekaże udział w ratach drugiej osobie? Czy wiecie, o co mi chodzi? Czy to jest tak, jak to opisał Martin79HN, czy chodziło o coś innego?

Pozdrowienia,
eugh

Napisany przez xlarge
Jeśli zaległość i tak zostanie spłacona, zdecydowanie bym zmienił bank.
28/21.000€ jest oczywiście bardzo irytująca - i oczywiście powinna być podzielona na pół pomiędzy obydwu byłych partnerów - ten wyprowadzający się chciałby prawdopodobnie odzyskać swoją część wpłaty z domu i nie być dłużej odpowiedzialny za to, co pozostaje - ale być może przystępne byłoby oczekiwanie 8 lat na rozwiązanie, jeśli wartość dla każdego wynosi 14000€? Dopóki ten, który pozostaje w domu, może płacić wszystko bezproblemowo samodzielnie (ale od tego momentu spłata zostanie naturalnie przypisana tylko jemu), to czy nie warto zaczekać? Aby mieć pewność, być może warto teraz oszacować wartość domu, aby móc później rozliczyć się bezpiecznie? Jak było na początku podzielone między partnerów kapitał własny i raty?

Napisany przez Oushe1968
Pytanie eugh wcale nie jest takie złe ... jeśli żadna z tych opcji dla was nie wchodzi w grę, dlaczego więc nie pozwolić temu trwać i zająć się czym innym?

Nigdy nie byliśmy małżeństwem. Gdyby umowa nadal obowiązywała, a oboje byliby wpisani do księgi wieczystej, ale tylko jedna osoba nadal spłacałaby kredyt, to oczywiście nie byłoby optymalne. Kto wie, co się wydarzy w ciągu 8 lat, gdy połowa domu nadal należy do byłego partnera. Jeśli zostanie usunięty z księgi wieczystej, nadal ponosimy odpowiedzialność za kredyt, ale Dom należy do jednej osoby.
Obecnie rozglądam się za innymi bankami, ponieważ Deutsche Bank bardzo mnie rozczarowała. Brak śladu obsługi klienta.
Równie skomplikowaną kwestią jest kapitał początkowy, ponieważ jedna ze stron początkowo wpłaciła około 50 000 € na pośrednika, notariusza, zaliczkę, itp. Ta suma musiałaby być również wypłacona. Być może będzie trzeba ponownie zapłacić podatek od nabycia nieruchomości, jeśli ktoś zostanie usunięty z księgi wieczystej?!

Napisany przez NaTwoim13
Nie, podatek od spadku nie będzie już naliczany. Jeśli wniosłeś 50 000 euro i zatrzymujesz Dom, to wszystko jest w porządku. Jeśli Twój partner zgłosi roszczenia związane z wartością nieruchomości, wystarczy odliczyć 50 000 euro, które pozostaną w Twoim posiadaniu. Wszystko powinno być w porządku.

Napisany przez xlarge
Tutaj jednak wydaje się być dokładnie na odwrót ...

Jeden z partnerów zapłacił 50t€ więcej i chciałby się wyprowadzić, a następnie odzyskać tę kwotę.

Aktualnie oboje nagle chcą zatrzymać Dom... Jak można się w takiej sytuacji porozumieć ?! ...

Napisany przez NaTwoim13
Radź sobie i pozostawaj razem!

Albo Ching, Chang, Chong

Napisany przez BenniG
No cóż, może to teraz stać się handlem wymiennym, kto zaoferuje więcej.

Ale odpowiedzi na następujące pytania mogą ułatwić decyzję:

Czy obie strony mogą sobie pozwolić na ten Dom?
Czy osoba, która NIE wniosła 50 000 €, mogłaby zrekompensować drugą stronę w miarę szybko?

Napisany przez Folienstift
Hm, tutaj problem stanowi chęć banku i wasza niezgoda co do tego, kto może mieć Dom. Chciałem tylko dodać, że miałem bardzo podobną sytuację: obie strony wpisane do księgi wieczystej, obie w umowie kredytowej, jedna strona wniosła znaczący wkład własny, druga w ogóle nic. Po rozstaniu strona bez wkładu własnego zrezygnowała ze swojej części domu, została zwolniona z umowy kredytowej (rodzice weszli jako zabezpieczenie) i nie jest już wpisana do księgi wieczystej. Więc brak odsetek od wcześniejszej spłaty czy coś w tym rodzaju. Jest to możliwe, muszą chcieć bank i wy. Na początku też myślałem, że z powodu niepewnej sytuacji zawodowej nie mam szans, ale dzięki rodzicom jako zabezpieczeniu udało się, choć nigdy nie było to konieczne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata