Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dzieci jako pożyczkobiorcy z cesją wolnych obciążeń hipotecznych.

Napisany przez Dorothee
Do mojej kamienicy wielorodzinnej powinno zostać dobudowane tak, aby mieszkania mogły być zajmowane w równych częściach przez moje dzieci. Zostaję właścicielką, a w przyszłości mieszkania zostaną im przekazane. Dwoje moich dzieci musi sfinansować ten remont razem 50 000 euro. Oboje pracują w dziedzinie społecznej i zarabiają około 1800 euro miesięcznie. Mój syn ma negatywne wpisy w bazie dłużników z powodu głupich postępowań młodości; wszystko zostało spłacone, ale wpisy wciąż istnieją. Moja córka jest nieskazitelna w tym zakresie. Dostępne są wolne obciążenia hipoteką w kwocie 130 000 euro. Czy jest możliwe, aby moje dwoje dzieci finansowały jako całość, a ja udostępniłabym wolne obciążenia hipoteką? Jakie byłyby warunki? Z góry dziękuję za informacje.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy Dom jest wolny od obciążeń? Czy istnieją jeszcze jakieś zaległe długi, a nałożone na nie zabezpieczenie w postaci hipoteki w wysokości 130 000 EUR?

Ważne jest również, jak negatywne są wpisy w rejestrze dłużników (Schufa) dotyczące syna. Najlepiej sprawdzić to, zamawiając raport bonitacyjny w Schufa lub zgodnie z §34 ustawy o ochronie danych.

Wszystko zależy od indywidualnej sytuacji. Zasadniczo jest to jednak możliwe, jeśli zaoferujesz nieruchomość jako zabezpieczenie i twoje dzieci będą pożyczkobiorcami.

Czy myślałeś również o tym, że jako współwłaściciel będziesz pożyczkobiorcą i będziesz mógł odliczać podatki od modernizacji?

Napisany przez Dorothee
Witaj Panie Hillermann,

wciąż istnieją podstawowe długi w wysokości 220.000, - . Ekspertyza wyceny wskazuje na 470.000, - . Jest to budynek czterorodzinny. Ponieważ pozostałe dwoje dzieci przejmują mieszkania, te dwa z potrzebą przebudowy muszą finansować samodzielnie. Mój syn ma informację z Biura Informacji Gospodarczej. W niej są 2 poddane tytułowaniu pozycje, obie spłacone. Jeden wpis będzie usunięty w tym roku, drugi dopiero w 2018 r. Zdarzyło się głupio; dla byłej zawarta polisa AC, którą ta chciała potem opłacić..... i jeszcze bardziej głupia sprawa. Po prostu tak jest.............Oba kwoty były poniżej € 1.000, - . Miałam już kontakt z doradcą finansowym/bankowcem dzięki znajomemu. Dla niego wszystko było super proste, Dom dobry, wolne obciążenia, zdolność kredytowa moich dzieci według niego w porządku. Powodem odmowy ze strony banku było to, że kryteria kredytowe zmieniły się w tym roku i już nie jest możliwe, aby kredytobiorca i zabezpieczający hipotekę byli osobami różnymi. Czy to prawda ? Cała sytuacja wydała mi się bardzo dziwna, ponieważ rzekomo był bardzo dobrze zaznajomiony z tematem, a mimo to tego nie wiedział.

Pozdrowienia,

Dorothee

Napisany przez NaTwoim13
To nonsens, gdy podpisują oświadczenie, nie muszą być właścicielami hipoteki.

Natomiast twój syn nie będzie mógł być kredytobiorcą z negatywnym wpisem.

Napisany przez Dorothee
Ten doradca finansowy mówił głupoty. Już się domyślałem. Być może moja córka może sobie poradzić finansowo samodzielnie? Myślę o wzięciu pożyczki przez kasę oszczędnościowo-budowlaną. Wydaje mi się, że obecnie są one nieco hojniesze w udzielaniu kredytów ratalnych?

Napisany przez NaTwoim13
Spółdzielnia oszczędnościowo-kredytowa i kredyt ratalny są ze sobą w sprzeczności, a gdy spółdzielnia oszczędnościowo-kredytowa oferuje kredyt ratalny, może być łatwo przebita przez niektóre banki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Również kredyt ratalny (kredyt z tytułu spłaty bezpośredniej) jest badany i zazwyczaj oferowany przez wszystkie kasy oszczędnościowo-budowlane.
Od wprowadzenia dyrektywy dotyczącej kredytów hipotecznych (marzec 2016) termin bardziej przychylny praktycznie przestaje być używany przez banki.
Wszystko zależy od ogólnej sytuacji w danym przypadku.

Napisany przez Dorothee
Cześć,
dla mnie ważne jest, że wiem, że twierdzenie tego maklera finansowego jest nieprawdziwe. Jego zachowanie i stwierdzenie Wnioski, które przedstawia, w ogóle nie są sprawdzane przez banki ze względu na obustronne zaufanie wydawały mi się bardzo naiwne. Zawsze denerwuję się z powodu straconego
czasu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata