Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Poszukiwana jest oprocentowana umowa oszczędnościowo-kredytowa na 7-10 lat.

Napisany przez haus0711
Cześć!
Szukam umowy oszczędnościowej na budowę, aby oszczędzać miesięcznie od 7 do 10 lat po 150 euro. Należy zwrócić uwagę na oprocentowanie, oprocentowanie pożyczki nie ma znaczenia.
Premia mieszkaniowa i oszczędności pracownicze nie mogą być uwzględnione.

Znalazłem dotychczas:

Bausparkasse Mainz: maxSparplus H
Miesięczna składka oszczędnościowa
3‰ sumy kredytu budowlanego

Oprocentowanie kapitału
0,50 % r. r. nominalnie

Przydział wyboru

już po 24 miesiącach

Oprocentowanie pożyczek
począwszy od 3,01 % - 4,86 % r. r. stała stopa procentowa (zawsze o 2,5% wyższa od średniego oprocentowania kapitału),
efektywna roczna stopa procentowa 3,12 – 5,41 %

Opłata za zamknięcie
1,6 % sumy kredytu budowlanego

*maxSparplus wliczając oprocentowanie 2,36% r. r. nominalnie po 10 latach oszczędzania lub 2,11% r. r. po 7 latach oszczędzania, suma kredytu budowlanego 27.000 € dla singla. Suma kredytu budowlanego 55.000 € dla małżeństw. Opłata za zamknięcie w wysokości 1,6% sumy kredytu budowlanego płatna osobno. Przy miesięcznej składce oszczędnościowej w wysokości 3‰ sumy kredytu budowlanego. Data: 1.7.2015

Jaką sumę kredytu budowlanego powinienem wybrać? Przeczytałem, że nawet 4,5 promila jako miesięczna składka oszczędnościowa jest akceptowana. Wtedy około 34.000 euro wystarczyłoby i trochę zmniejszyłoby opłatę za zamknięcie.

Czy ktoś zna dobrą alternatywę?

Dziękuję!
haus0711

Napisany przez Martin79HN
Sygnal Iduna: FREIraum F60
Saldo

Oprocentowanie salda:
1,00 %

Oprocentowanie bonusowe:
Brak

kredyt budowlany

Wysokość kredytu budowlanego:
40 % sumy budowlanej

Minimalna suma budowlana:
5.000,- €

Minimalny depozyt oszczędnościowy:
60 % sumy budowlanej*

Oprocentowanie kredytu budowlanego:
2,00 % stała stopa procentowa*
2,25 % efektywna stopa roczna*

Miesięczna kwota regularnej spłaty raty:
1,0 % kwoty początkowej pożyczki

Opłata za udzielenie kredytu:
1,0 % sumy budowlanej*

Opłata od kredytu:
Brak
Możliwości wsparcia

1. Premia budowlana:
8,8 % rocznie dla wpłat do 512,- € na osobę /1.024 € dla małżonków (maks. 45,06 € na osobę)

Wymagania dla premii budowlanej:
Minimalny wiek 16 lat, maksymalny roczny dochód do opodatkowania 25.600,- € / 51.200,- € dla małżonków,
Cel mieszkaniowy,
Wpłacona kwota na konto oszczędnościowe wynosząca co najmniej 50,- €

2. Dodatek pracowniczy do oszczędności:
Składki oszczędności pracowniczych (vwL) udzielane przez pracodawcę. Dodatkowo maksymalnie 470,- € jest premiowane zwiększoną stawką 9,00 % (maks. 42,30 € na osobę)

Wymagania do otrzymania dodatku pracowniczego do oszczędności:
Maksymalny dochód do opodatkowania 17.900,- € na osobę / 35.800,- € dla małżonków

Napisany przez haus0711
Cześć Martin79HN,

Dzięki za wiadomość. Jednak 1% oprocentowanie kredytu jest dla mnie trochę mało. Czy przeoczyłem specjalne oprocentowanie, jeśli nie skorzystam z kredytu? Jak już wspomniałem, nie chcę korzystać z kredytu, chcę tylko odsetki od salda.

Pozdrawiam
haus0711

Napisany przez Martin79HN
Cześć Haus0711,

w Twoim taryfie jakie oprocentowanie rachunku? 0,50% + Bonus?

Taryf F60 Signal Iduna oferuje tylko 1,00% oprocentowanie rachunku.
Czy to faktycznie dobry taryf jeśli chodzi o oprocentowanie kredytu i rachunku?

Przepraszam, nie znam żadnego taryfu z wyższym oprocentowaniem. (ale to nie znaczy nic)

Napisany przez NaTwoim13
Skontaktuj się z panem Christianem Andresem z tego forum, na pewno będzie w stanie Ci pomóc.

E-Mail: andreas@blaudirekt.de
https://www.mein-bauspar-vergleich.de

Napisany przez uwehaensch
Dobra badana, miesięczna stopa oszczędnościowa może wynosić od 3 do 4,5 promila. Akceptowane są 2 %, ale różnica do 3 % musi być wpłacona jako dodatkowa płatność jednorazowa rocznie lub musi być uzgodniona. W rezultacie minimalna kwota oszczędności budowlanych wynosi 34 000 euro.

Nie ma lepszych alternatyw, jest to najbardziej oprocentowany BSV na rynku, pomimo prowizji w wysokości 1,6 %. Warto zauważyć, że nie ma opłaty za prowadzenie konta itp.

Napisany przez haus0711
Dziękuję za odpowiedzi!

Może mam błąd myślowy, ale z uwagi na wysoką opłatę za otwarcie konta (544 euro) w przypadku taryfy maxLine, taryfa maxDirekt R wydaje się być jeszcze bardziej atrakcyjna. Oferuje ona bonusowy stopę oprocentowania 2,21% na 10 lat, ale opłata za otwarcie konta wynosi tylko 200 euro.

Przybliżone obliczenia (https://www.zinsen-berechnen.de/sparbuch-rechner.php) dają następujące wyniki:
Kapitał końcowy maxLine (maxSparplus): 19.607,50 euro
Kapitał końcowy maxDirekt R: 19.890,28 euro

Czy coś mi umknęło?

Należy mieć na uwadze, że kwota z bonusowego oprocentowania (około 1850 euro) wypłacona zostanie jednorazowo i będzie podlegać opodatkowaniu w ciągu jednego roku, co z pewnością stanowi dla niektórych pewną wadę.

Napisany przez haus0711

Dobrze zbadane, miesięczna rata oszczędnościowa może wynosić od 3 do 4,5 promila. 2% jest akceptowane, ale wtedy różnica między 2% a 3% musi być dodatkową jednorazową wpłatą roczną albo musi być uzgodniona. Wynika z tego minimalna suma oszczędności mieszkaniowych wynosząca 34 000 euro.

Nie ma lepszych alternatyw, to najbardziej oprocentowany BSV na rynku, pomimo składki ubezpieczeniowej w wysokości 1,6%. Co najważniejsze, nie pobierana jest opłata za prowadzenie konta czy coś w tym stylu.

Jeszcze jedno pytanie: Czy miesięczna rata oszczędnościowa może wynosić do 4,5 promila w innych taryfach Bausparkasse Mainz? Na przykład w taryfie maxDirekt R? Niestety, nie mogę znaleźć informacji na ten temat...

Napisany przez NaTwoim13
Napisz do Pana C. Andreasa

Czy uważasz, że tutaj otrzymasz indywidualne i solidne doradztwo? Pan Andreas, jako niezależny doradca kredytowy, będzie mógł powiedzieć, wyjaśnić i wyjaśnić wszystko, czego potrzebujesz do podjęcia decyzji.

Cześć panie C. Andreas

Uważają Państwo, że otrzymują tutaj indywidualne i rzetelne doradztwo? Pan Andreas, jako niezależny agent kredytów mieszkaniowych, będzie w stanie powiedzieć, wyjaśnić i wyjaśnić wszystko, co potrzebują do podjęcia decyzji.

Spokojnie, nie jestem amator w dziedzinie BSV, pan Andreas nie jest jedynym ekspertem w tej dziedzinie.

Jeszcze jedno pytanie: Czy miesięczna kwota oszczędzania może wynosić do 4,5 promila w innych ofertach Bausparkasse Mainz? Na przykład w ofercie maxDirektR? Niestety nie mogę znaleźć informacji na ten temat...

To jest również możliwe dla innych ofert oprócz tych bezpośrednich. Nie mogę powiedzieć na pewno, czy dotyczy to maxDirektR, nie wiem, to nie jest oferta brokera ;-)

Napisany przez NaTwoim13
@uwehaensch

Ok, masz również rację. W takim razie może się do niej/ni do nich zwrócić indywidualnie.

Napisany przez haus0711
Dziękuję uwehaensch za indywidualne i rzetelne porady!

Po kontakcie z BKM okazało się, że tylko w taryfach brokerskich możliwe jest zwiększenie składki oszczędnościowej nawet do 4,5 promila, czego nie można zrobić w maxDirekt.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata