Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące refinansowania.

Napisany przez Dejeur
Dzień dobry,

Nasze obecne finansowanie kończy się w sierpniu 2017 roku. Wygląda na to, że obecnie nieznacznie rosną stawki procentowe, jeśli już teraz zająć się refinansowaniem, co powoduje, że pojawiają się dla mnie pewne pytania:

Na początek kilka podstawowych informacji:

Pozostały dług w sierpniu 2017: 30.750,- euro
Wartość rynkowa: DHH 350.000,- euro
Dochód netto: 5.500,- euro

W zasadzie spłata pozostałego długu byłaby możliwa bezproblemowo, ale nie byłaby rozsądna, patrz poniżej (utrzymanie rodziców).

Pytania:

Ze względu na Brexita rentowność obrotu spadła do około -0,20%. Czy może to również wpłynąć pozytywnie na oprocentowanie kredytu budowlanego i czy w ciągu najbliższych tygodni mogą one być jeszcze trochę niższe?Czy w ogóle możliwe jest zawarcie refinansowania przy tak niewielkim pozostałym długu?Obecnie hipoteka jest na moje i mojej żony nazwiska. W przyszłości może się jednak zdarzyć, że przez pewien czas moja żona będzie musiała płacić utrzymanie rodziców co miesiąc. kredyty znacząco zmniejszyłyby tę kwotę. Czy w takiej sytuacji możliwe jest, aby pozostały dług związany z hipoteką był przypisany tylko do nazwiska mojej żony, czy też oboje musimy zawrzeć refinansowanie?Najchętniej bralibyśmy kredyt z pełną spłatą w ciągu 10 lat. Czy jest to zasadniczo możliwe przy tak niewielkim pozostałym długu?

Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł odpowiedzieć mi na te pytania!

Pozdrowienia

Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Dejeur,

ponieważ stopy procentowe znów spadły na historycznie niski poziom, moim zdaniem warto teraz ustalić warunki kredytu. W nadchodzącym roku spodziewam się raczej niewielkiego wzrostu - choć minimalnego - stóp procentowych, niż ich dalszego obniżenia.

Co do Twojego konkretnego pytania: Tak, 30 000 euro jest możliwe jako pełny spłacający, ewentualnie, ze względu na niewielką kwotę, może być również rozważona opcja związana z wstępnym finansowaniem umowy oszczędnościowej u kas oszczędnościowych.

Napisany przez C. Andreas
Co stoi na przeszkodzie, żeby po zakończeniu terminu zapadalności oprocentowania kontynuować kredyt ze zmiennym oprocentowaniem?

Napisany przez NaTwoim13
Christian, z kolei zwykle mówi zły kurs procentowy, który dodatkowo - zmienny - może się jeszcze pogorszyć.

Napisany przez Dejeur
To moje obecna finansująca banka również już zasugerowała. Przeorganizowanie finansowania byłoby zasadniczo możliwe. Jednakże należy się spodziewać, że stopa procentowa będzie gorsza. W tej chwili skłaniam się ku pełnopłatnemu kredytowi na okres 8 lat i w ciągu najbliższych dni zamierzam poprosić o oferty w tej sprawie.

A co powiesz na moje pytanie, czy moja żona może w zasadzie sama podpisać umowę dotyczącą refinansowania?

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli dochody kobiety są odpowiednie, biorąc pod uwagę wszystkie zasiłki domowe, w tym również te, które nie są uwzględnione w jej dochodach, to oczywiście może ona zostać jedynym pożyczkobiorcą.

Przedłużenie zazwyczaj jest zawsze droższe dla banku niż nowa umowa. W Państwa sytuacji należy również pamiętać, że będzie to przedłużenie w formie forward, a w szczególności należy dokładnie sprawdzić, jak dobrze bank jest rozwinięty w tej dziedzinie biznesu, ponieważ istnieją ogromne różnice i należy je dokładnie zbadać. Ponadto bank musi być gotowy zaakceptować jednego pożyczkobiorcę w przypadku małżeństwa. W zasadzie jednak wszystko jest proste i szybkie.

Napisany przez Dejeur
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Przystąpię do tematu w najbliższych tygodniach.

Miłego reszty weekendu.
Stefan

Napisany przez peer
Kiedy mowa o kwestii alimentów dla rodziców: uwzględniane jest nie tylko dochody/wydatki Pani, ale cały dochód gospodarstwa domowego.

Pozdrawiam, Peer

Napisany przez finanzierung
@peer

To nie jest moim zdaniem poprawne!!!
Na pierwszym miejscu liczy się jedynie dochód osoby zobowiązanej do alimentacji. Dochód małżonka ma znaczenie tylko wtedy, gdy jest wyjątkowo wysoki.
Mieliśmy to samo w rodzinie, przy łącznym dochodzie w wysokości 4 500 EUR była jeszcze pewna elastyczność, zanim trzeba byłoby dokonać jakichkolwiek płatności.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata