Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Oprocentowanie ubezpieczenia saldo pozostałej kwoty mimo wypowiedzenia umowy

Napisany przez gandhi
Cześć,
podpisałem umowę kredytową z ubezpieczeniem spłaty zadłużenia. ubezpieczenie spłaty zadłużenia anulowałem jednak około miesiąc po podpisaniu umowy, co zostało również potwierdzone. Jednak raty i okres spłaty nie zmieniły się, czyli bank nie przygotował dla mnie nowego harmonogramu rat i z nieuwagi także nie poprosiłem o taki. Za 3 miesiące wpłacę ostatnie raty i dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że zapłaciłem za dużo. Zwróciłem się do banku o zwrot kwoty za ubezpieczenie spłaty zadłużenia oraz zapłacone odsetki. Bank chce mi zwrócić tylko kwotę za ubezpieczenie spłaty zadłużenia, a nie odsetki, ponieważ są zdania, że za ubezpieczenie spłaty zadłużenia nie były naliczane ani nie były płatne odsetki.

Oto obliczenia zgodnie z planem finansowym banku przy podpisywaniu umowy: Kwota kredytu: 4700 €

ubezpieczenie spłaty zadłużenia: 713,69 €
Odsetki umowne (6,82 % p.a.): 1437,44 €
Opłaty manipulacyjne: 108,27 €
Łączna kwota do spłaty: 6959,40 €
Okres kredytowania 7 lat, czyli 84 raty po 82,85 €
Efektywna stopa procentowa: 7,69 %

Czy bank ma rację, że nie płaciłem odsetek od ubezpieczenia spłaty zadłużenia.
Sam obliczyłem odsetki za pomocą Excela. Nie otrzymuję kwoty 1437,44 € odsetek za kwotę kredytu 4700 € przez 84 raty po 82,85 €. Odsetki w kwocie 1437,44 € otrzymuję dopiero dla kwoty 5413,69 € (4700 + 713,69), w której zawarte jest ubezpieczenie spłaty zadłużenia. W związku z tym, czy nie płaciłem odsetek od ubezpieczenia spłaty zadłużenia? Czy popełniam błąd myślowy czy też bank ma rację?
Mam nadzieję, że wyraziłem się klarownie.

Dziękuję

Re: Oprocentowanie ubezpieczenia saldo pozostałej kwoty mimo wypowiedzenia umowy

Napisany przez Flashifin
O ile mi wiadomo, składka ubezpieczenia pozostałej kwoty kredytu jest doliczana do kwoty kredytu i jest oprocentowana przez cały okres kredytowania - jak dokładnie jest w Twoim konkretnym przypadku, może Ci powiedzieć tylko bank lub Twój umowa kredytowa, w której zapewne ubezpieczenie pozostałej kwoty kredytu jest wymienione.

Ale jak już wspomniałem... znam przypadek, że jeden z moich znajomych poczuł się oszukany przez bank z powodu wysokich kosztów, zwłaszcza jeśli mówimy o finansowaniu budowy lub innych podobnych rozmiarach.

Pozdrawiam mimo wszystko i powodzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata