Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rezerwacja nadpłat

Napisany przez Soapy
Cześć wszystkim!
Mam pytanie dotyczące mojego kredytu budowlanego i mam nadzieję, że mi pomożecie.

W dniu 24.11.2015 dokonałem dodatkowej spłaty, a teraz zauważyłem, że została ona zaksięgowana przez pożyczkodawcę dopiero w dniu 02.12.2015, mimo że przelałem pieniądze online.

Czy nie ma żadnego przepisu, który nakładałby na PO obowiązek dokonania zaksięgowania wpłaty w dniu jej zaksięgowania?

Pozdrowienia
Soapy

Napisany przez 6Bankkaufmann
Być może dodatkowa spłata została niewłaściwie przelana i trafiła na konto CPD, więc musi zostać dopisana ręcznie?
W Twoim miejscu po prostu zadzwoniłbym krótko.
Jeśli przelałeś poprawnie, to po prostu jest to dziwne.

Napisany przez peer
W umowie mogą być zawarte ustalenia dotyczące możliwości dodatkowej spłaty w określonym czasie, np. raz lub dwa razy w ciągu roku. Na przykład mam umowę umożliwiającą dodatkową spłatę 01.06. i 01.12. Jeśli dokonam spłaty wcześniej, zostanie ona zaksięgowana dopiero wtedy, lub też rozliczona pod względem odsetek.

Napisany przez Soapy
Już sprawdzałem, nie ma takiego ograniczenia. r n r n Po rozmowie telefonicznej tłumaczono mi to tak (mam nadzieję, że fachowe terminy są poprawne, nie znam się na tym): Płatność wpłynęła dopiero 28. Między datą wymagalności a końcem miesiąca technicznie niemożliwe jest zaksięgowanie dodatkowych spłat. Dlatego uznanie następuje dopiero na początku następnego miesiąca. r n r n Brzmi to dla mnie tak, jakby ktoś był zbyt leniwy, aby zaksięgować coś jeszcze za poprzedni miesiąc. r n r n Czy nie ma żadnego ustawowego przepisu, jak w przypadku konta osobistego, że wpłata pieniędzy musi być natychmiast zaksięgowana?

Napisany przez NaTwoim13
Soapy, istnieje teraz techniczne wyjaśnienie, dlaczego je odrzucasz? Coś straciliście? Czy zainteresowaliście się tym prawem do dodatkowych spłat tak intensywnie i wyczerpująco wtedy, gdy tracicie 1,78 euro przez cały okres kredytu?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata