Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: ALG1 + przekwalifikowanie ale równocześnie dodatkowe dochody jako konsultantka ProWIN.

Napisany przez malina91
Witam wszystkich,

znalazłem się w nieco skomplikowanej sytuacji.
Ze względu na chorobę nie jestem w stanie pracować na pełny etat. Obecnie przygotowuję się do przekwalifikowania. W tym okresie spodziewam się otrzymywać zaledwie około 500€ zasiłku ALG1, ponieważ już wcześniej nie mogłem pracować na pełny etat.
Mieszkam ze swoim partnerem (nie mamy zawartego związku partnerskiego), dlatego nie mogę ubiegać się o dodatkowe dotacje.
Ponieważ nie mogę żyć z 500€, chciałbym dodatkowo pracować jako doradca ProWIN. Wcześniej kilka razy brałem w tym udział z koleżanką i faktycznie mi się to podobało (proszę nie komentować samego systemu).

- Czy można to robić dodatkowo, czy grozi to mojemu przekwalifikowaniu?
- Ponieważ jest się tutaj samodzielnym pracownikiem, czy trzeba wtedy samemu opłacać ubezpieczenie zdrowotne? Czy można nadal korzystać z ubezpieczenia przez ALG1? Jeśli tak, czy istnieje jakiś limit dochodu?
- Jakie potrącenia muszą zostać dokonane od prowizji?
- Wiem, że dochód jest wliczany w zasiłek ALG1, ale jak to działa w przypadku dochodu z pracy samodzielnej? W ProWin nie jest się zatrudnionym, lecz reprezentuje się markę samodzielnie i otrzymuje prowizję.
- Przepis o podatku od małych przedsiębiorstw dotyczy obrotu w wysokości 17500,-€. Przykładowo, przy 10% prowizji mogę maksymalnie zarobić 1750,-€, czy tak? Czy decydujący jest zysk?

Re: ALG1 + przekwalifikowanie ale równocześnie dodatkowe dochody jako konsultantka ProWIN.

Napisany przez Flashifin
To powinno działać dodatkowo, w ramach, o którym wspomniałeś. O ile wiem, jednak trzeba to zgłosić do urzędu pracy, czyli uzyskać zgodę na możliwość wykonywania tego dodatkowo.

Wszelkie inne informacje (jaki zakres, ile godzin na tydzień, itp.) powinna przekazać ci twoja opiekunka.

Napisany przez didi317
Przychody zostaną odliczone od twojej zasiłku ALG1. Istnieje stała kwota, którą możesz zarobić dodatkowo. Wynosi ona około 150€ (ale zalecam skonsultować się z urzędem w celu potwierdzenia).

W odpowiedzi na pytanie 2: Do kwoty obrotu w wysokości do 17 500 € nie należy brać pod uwagę zysku! Jeśli więc sprzedasz coś za 17 500 €, ale sam poniesiesz koszty w wysokości 17 000 €, będziesz miał tylko 500 € zysku, ale nadal obrót w wysokości 17 500 €.

Napisany przez Bitte
Ponieważ byłem bezrobotny do teraz, mogłem zarabiać do 165 euro miesięcznie obok mojego ALG 1. Wszystko, co przekracza 165 euro, jest odejmowane od ALG 1. (Stan na wrzesień 2016)

Ogólna zasada dla małych przedsiębiorców wymaga ostrożności. Zwolnienie podatkowe do 17500 euro rocznie. Dochód z działalności zgodnie z §19UStG nie dotyczy tutaj zysku!!

Na przykład jeśli otrzymuje się ALG 1 i przekracza się limit 165 euro dla ALG 1, wszystko to zostaje odjęte!! Zysk nie jest niczym innym jak dochodem.

Napisany przez Lars04
Cześć malina91

O ile mi wiadomo, do 165€ jest wolne od podatku, ale czas pracy nie może przekroczyć 15 godzin/tydzień, ponieważ w przeciwnym razie nie zostaniesz uznany za bezrobotnego. Ponadto Twoje dochody nie mogą być wyższe niż wysokość zasiłku dla bezrobotnych.

@Uważaj z tą kwotą wolną od podatku. Podane przez Ciebie 17500 euro rocznie dotyczą tylko podatku VAT. Podatek dochodowy musisz płacić nawet od mniejszych kwot. To często jest mylone.

Ze względu na niski zasiłek dla bezrobotnych zalecałbym także skonsultowanie się jeszcze raz z odpowiednim urzędem pracy, czy nie możesz otrzymać dodatkowego wsparcia. Ale będziesz wtedy brany pod uwagę wraz z partnerem.

Napisany przez Bitte
Myślałem, że sprawa z podatkami jest jasna.

Napisany przez Lars04

Myślałem, że to jest jasne z podatkami.

VAT i podatek dochodowy często są mylone lub zapominane. Dlatego wspomniałem o tym, ponieważ nigdy nie wiem, czy zawsze jest to jasne

Napisany przez malina91
Cześć ponownie. Wiem, że odpowiadam bardzo późno, ale ostatnio było bardzo burzliwie. Zrobiłem ten krok i na szczęście nie odczułem żadnych negatywnych skutków. Ze względu na relatywnie niskie dochody nadal otrzymuję zasiłek dla bezrobotnych. Zrezygnowałem z odliczenia dla małych przedsiębiorstw.

Co do tematu dopłat: Niestety, mój przyjaciel jest brany pod uwagę, ponieważ mieszkamy razem. Dlatego nie ma też żadnych dopłat.

Napisany przez 2tneub
PROWin skierowana jest do klientów indywidualnych. Dlaczego zrezygnowano z korzystania z przepisów dotyczących małych przedsiębiorców?

Napisany przez malina91
Zostało to zalecone przez naszego doradcę podatkowego. Ponadto złożyliśmy zgłoszenie z 3-miesięcznym opóźnieniem i można było przewidzieć, że kwota 17500€ zostanie przekroczona w ciągu 12 miesięcy. Czy to było błędem?

Napisany przez 2tneub
Wtedy ma to sens zrezygnować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata