Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Prawidłowe akcje dla e-commerce

Napisany przez FranziMeier
Zamówiłem coś tylko raz na Zalando. Od tego czasu dostaję od nich praktycznie codziennie jakiegoś maila. Majtki mnie nie interesują. Bardziej mnie interesuje, czy powinno się kupować akcje Zalando.

Kurs jest dość poniżej swojego szczytu. Ma ktoś jakieś zdanie na ten temat?

Napisany przez Cici
W każdym razie nie powinieneś polegać tylko na jednej akcji. Jeśli firma chce namówić cię do zakupu, powinieneś być szczególnie ostrożny.

Napisany przez Jens-Peter
Ja, lepiej trzymać się z daleka od tego. Muszę przyznać, że to moja intuicja mówi. Po prostu nie przepadam za braćmi Samwer. Wszystko to wydaje mi się dość niejasne i podejrzane. Podstawowo sytuacja spółki nie wygląda zbyt dobrze. Sprawdziłam to właśnie na Onvista. Szacowane wskaźniki ceny do zysku wynoszą około 60 w 2016 roku, a nawet około 30 w 2018 roku. To naprawdę drogo! Gdzie tu miejsce na wzrost wartości akcji?

Napisany przez hueller
Tak samo myślę.
W przeciwieństwie do Amazona na przykład, Zalando jest zbyt skupione na prostym podejściu. Ponadto zawsze pozostaje pytanie, czy warto kupować akcje sprzedawców internetowych. Podczas gorączki złota w USA to nie operatorzy kopalń zarabiali najwięcej, ale producenci i sprzedawcy łopat i siekier.
Zastanowiłbym się nad bliższym przyjrzeniem się logistykom

Napisany przez schorsch
Także Deutsche Post?

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj polecam książkę Relaksująca droga do bogactwa:

Pierwsza część książki byłaby dla Ciebie świetna. Dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o akcjach i ich ocenie. To byłby absolutnie najważniejszy krok dla Ciebie przed zainwestowaniem swoich pieniędzy w akcje.

Alternatywnie polecam Finanzberatung? Nie, dziękuję!
Ponieważ już robisz jedną rzecz dokładnie dobrze. Obserwujesz, co dzieje się na świecie i które firmy wydają się działać. Jeśli do tego dojdzie jeszcze wybór oparty na trochę analizy liczb, to przed sukcesem w budowaniu majątku poprzez inwestycje w akcje nie stanie nic prawie na przeszkodzie.

@Bolitho: Dziękuję za rekomendacje. Z pewnością się nimi przyjrzę. Zobaczymy, co jeszcze mogę się nauczyć. Z drugiej strony, interesują mnie także opinie innych, aby porównać moje zdanie z nimi.

Napisany przez Michael_Schmidt
@schorsch, @FranziMeier:
Ja, firmy logistyczne takie jak DHL czy UPS trzeba by bliżej przyjrzeć się. Co jednak ważniejsze, to jak rozwija się cała branża logistyczna, gdzie wydaje się, że nie ma końca wzrostu.
"Bundesverband Paket und Expresslogistik", prawdopodobnie rodzaj lobbystów, niedawno opublikował dane za rok 2015. Tylko w Niemczech zostało wysłanych prawie 3 miliardy przesyłek, co oznacza wzrost o 5,9% w porównaniu do 2014 roku. Obroty wzrosły o 4,6% do prawie 17,5 miliarda euro. Wydaje się, że dużą korzyść mieli pewnie giganci jak Zalando czy Amazon. Ponieważ przesyłki B2C wzrosły o 10,1%. Co najprawdopodobniej oznacza, że przesyłki od firm do konsumentów.
To wydaje się być interesujące!

Napisany przez Sabine-Mlr
To mnie w ogóle nie dziwi. DHL zarabia podwójnie, ponieważ zajmuje się również transportem zwrotów, gdy buty i majtki nie pasują.

Napisany przez schorsch
No to może jednak wrzucić akcje Poczty ?!

Na pewno warto się zastanowić. Ale byłbym ostrożny z wkładaniem. Wiecie przecież, nawet jeśli firma i akcje są dobre, jeśli rynek się nie zgadza, to cios odczują nawet najlepsi...

Zanim kupię jakąkolwiek akcję, sprawdzam ich fundamenty. A także co myślą o nich banki. Większość z nich zaleca zakup akcji Deutsche Post. Z celami cenowymi między 30 a 32 €. Czyli jest jeszcze trochę miejsca do wzrostu.

Napisany przez schorsch
Kto ufa bankom i ich ekspertom, sam jest sobie winien....

Napisany przez Jens-Peter
Oczywiście. Można się jednak trochę nimi kierować. I przede wszystkim nie należy polegać tylko na jednym banku czy jednym analityku.

To, w Internecie jest wiele stron giełdowych. Tam zbierane są i ważone prognozy analityków. To jest więcej niż orientacyjne. Możesz to znaleźć wszędzie. Częściej sprawdzam na stronach OnVista, Finanzen i Börse Online.

A co widziałeś, jeśli wolno spytać?

Przeglądałem jedynie Deutsche Post:

Fundamentalne wskaźniki wyglądają obecnie nieźle.
Szacunki zysków na 2016 rok wynoszą 1,99 € na akcję w porównaniu z 1,27 € w 2015 roku.
W 2017 roku powinny wynieść 2,12 €, a w 2018 roku 2,32 €. Zgodnie z tym wskaźnik cena-zysk zmniejszył się z około 20 w 2015 roku do około 11 w 2018 roku.
Absolutnie i w porównaniu do Dax nie jest zbyt drogo.
Zatem może być miejsce na wzrost.

Napisany przez schorsch
Jeśli, mógłby, miałby, miałby, łańcuch rowerowy. To wszystko jest dla mnie trochę zbyt niepewne...

Stukrotna pewność w inwestowaniu pieniędzy w każdym razie nie istnieje. A jeśli chcesz mieć coś bardzo pewnego, musisz zadowolić się stopą oprocentowania na rachunkach oszczędnościowych lub terminowych na poziomie 0,1 lub 0,2%. Bez ryzyka, bez zabawy ...

Napisany przez schorsch
Trochę inna sprawa. Ktoś napisał, że producenci i sprzedawcy siekier i łopat zrobili najlepsze interesy podczas gorączki złota w Ameryce. Czy to działa także tutaj?

Jasne, Deutsche Post i UPS potrzebują pojazdów dostawczych i ciężarówek do transportu. Ale dla dużych producentów samochodów to prawdopodobnie nie ma większego znaczenia pod względem przychodów i zysków.

przepraszam, nieprawidłowy temat

Napisany przez schorsch
Ciężarówki poczty, UPS i innych firm logistycznych, z tego co wiem, nie są dostarczane z naczepami. Chyba nazywają się one przyczepami wymiennymi.

Napisany przez hueller
Ja nie słyszałem o wieszakach wymiennych.

To są kontenery na czterech podpórkach, które mają standaryzowane wymiary i są załadowywane na ciężarówki.
Tutaj jest zdjęcie: https://de.wikipedia.org/wiki/Wechselaufbau?wpeov=sfsi1

Napisany przez hueller
I co to ma wspólnego z inwestowaniem pieniędzy, nie rozumiem!?

Można go kupić za kilka tysięcy euro i wynająć na przykład niemieckiej poczcie lub UPS.

Napisany przez hueller
Czyli mam pojechać do Ikei, kupić taki metalowy pojemnik i odnieść go do najbliższego urzędu pocztowego?

Na rynku istnieją dostawcy oferujący przewoźne skrzynie i kontenery zarówno prywatnym inwestorom, jak i dużym inwestorom, takim jak biura rodzinne. Skrzynie mogą być nowe lub używane, w zależności od oferty. Dostawcy zajmują się wszystkim, dzięki czemu nie musisz się martwić o nic. Wynajmują skrzynie, płacą Ci comiesięczny czynsz i po kilku latach odkupują przewoźne skrzynie i kontenery po ustalonej cenie. Z mojego punktu widzenia brzmi to całkiem nieźle.

Masz więcej informacji? A przede wszystkim: Jakie to jest ryzyko?

Nie inwestujesz w fundusz, ale bezpośrednio kupujesz skrzynię przewozową lub kontener. Dlatego cała operacja nosi nazwę „inwestycja bezpośrednia”. Oczywiście wiąże się to z ryzykiem, ponieważ jest to zaangażowanie w działalność przedsiębiorstwa. Ale tak samo jest z akcjami. Istnieje kilku dostawców oferujących sprzedaż skrzyń przewozowych i kontenerów, którzy zajmują się także zarządzaniem wynajmem. Jednym z nich jest na przykład Solvium Capital z Hamburga. Za pomocą nowych lub używanych skrzyń przewozowych, możesz osiągnąć roczne stopy zwrotu w wysokości od 4 do 5% za pomocą dochodów z wynajmu.

Napisany przez schorsch
Nigdy nie słyszałeś o Solvium ...

To początkowo nic nie znaczy. Kilka dziesięcioleci temu w Niemczech prawie nikt nie słyszał o Microsoftzie, a kilka lat później o Google. To, że firma jeszcze nie jest (tak) znana, nie mówi nic o jej solidności ani o jakości jej produktów. Nie mogę i nie chcę tutaj udzielać żadnych rekomendacji. Każdy musi sam zdecydować, gdzie inwestuje swoje pieniądze. Byłaby to możliwa alternatywa, jeśli ktoś nie chce obligacji rządowych z powodu niskiego zwrotu ani akcji z powodu ryzyka.

Napisany przez schorsch
I to wszystko po prostu tak? Bez kontroli? Hmmm

Nie do końca!
Istnieje coś takiego jak „ustawa o ochronie małych inwestorów”. Zgodnie z nią prospekty sprzedaży muszą zostać zatwierdzone przez BaFin, czyli Federalny Urząd Nadzoru nad Usługami Finansowymi, po upływie określonego okresu przejściowego.
Jeśli wierzyć stronie internetowej Solvium Capital, byli pierwsi, którzy wprowadzili ofertę kontenerów wymiennych zgodnie z ustawą o ochronie małych inwestorów na rynek. To pokazuje, że zależy im na długoterminowym, poważnym prowadzeniu działalności.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata