Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: podatek od kapitału zgromadzonego

Napisany przez layen
Cześć wszystkim,

mój pierwszy post tutaj na forum. Mam nadzieję, że ktoś może udzielić mi wiarygodnych informacji na temat pytania.

Ile podatku (podatek od zysków kapitałowych?) muszę zapłacić, gdy sprzedaję niemieckie obligacje rządowe, które znacząco zyskały na wartości jako przykład: Kilka lat temu kupiłem obligacje rządowe za powiedzmy 10 000 € i teraz sprzedaję je za 15 000 €. Co zostanie mi potrącone tutaj? Czy cokolwiek jest potrącane przy sprzedaży?

Pozdrowienia

Layen

Napisany przez Cici
Mogę udzielić Ci tylko informacji niezobowiązujących: Wszelkie zyski uzyskane ze swoich obligacji, tj. zyski z kursu i odsetki, są opodatkowane ryczałtem w wysokości 25% podatku belki + cła + ewentualnie podatku kościelnego pomniejszone o kwoty wolne od podatku. W Twoim przypadku:

Kod:
15.000 EUR (cena sprzedaży)
+ X EUR (odsetki)
- 10.000 EUR (cena zakupu)
- 801 lub 1602 EUR (kwota wolna od podatku)
------------
5.000 EUR (uproszczona kwota bez odsetek i z wykorzystaną kwotą wolną od podatku)
- 1.250 EUR (25% podatek belki)
- 68,75 EUR (5,5% opłata solidarnościowa od podatku belki)
- 112,50 EUR (9% podatek kościelny od podatku belki)
============
3568,75 EUR (zysk netto po opodatkowaniu)
Jeśli obligacje zostały zakupione przed 2009 rokiem, obowiązuje jeszcze przepis o nieopodatkowanych zyskach z kursu po upływie jednego roku okresu nabywczego. Nie wiem jednak, jak są opodatkowane w tym przypadku odsetki.

Napisany przez layen
Dziękuję za odpowiedź!

W takim razie obligacje zostały kupione w 2008 roku!

Pozdrawiam

Layen

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata