Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z kapitałem własnym i złym wynikiem w Schufa.

Napisany przez p2007
Cześć, obecnie planuję budowę własnego domu i mam pewien problem.

Kilka faktów dotyczących planu:

Zaprojektowany Dom ma kosztować około 270 000 euro. W mojej dyspozycji jest około 250 000 euro kapitału własnego. Ten kapitał własny pochodzi z dziedziczonej przeze mnie działki, na której chcę zbudować Dom. Jestem urzędnikiem i moje łączne dochody netto wynoszą około 3 000 euro. Mam 30 lat i chciałbym spłacić Dom możliwie szybko.

Z przerażeniem odkryłem jednak, że mój wynik w Schufie jest katastrofalny. Ogólny wynik bazowy wynosi zaledwie 93,70%. Nie wynika to jednak z tego, że nie płaciłem rachunków, ale jedynie z faktu, że jako student od czasu do czasu korzystałem z debetu w banku. Jestem w szoku i obawiam się, że mój plan może zostać zrujnowany przez tak błahostkę. Czy ktoś z was miał już doświadczenia z finansowaniem budowy domu przy złym wyniku w Schufie? Jaki jest wpływ wyniku w Schufie na banki, gdy można udowodnić stabilną pracę i prawie 50% kapitału własnego? Banki praktycznie nie ponoszą ryzyka w moim przypadku, prawda?

DZIĘKUJĘ za Wasze odpowiedzi!

Napisany przez Daukind

ale jedynie dlatego, że od czasu, gdy byłem studentem, od czasu do czasu korzystałem z debetu w banku.

Biuro Informacji Gospodarczej Schufa nie ma żadnych informacji na temat tego, czy korzystasz z debetu czy nie.

Poza tym Twój wynik kredytowy, zwłaszcza w kontekście warunków finansowania, nie stoi na przeszkodzie.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć 2007,

to nie jest dobry wynik, ale jeśli finansowanie lub koncepcja finansowania zostanie starannie przygotowana i przemyślana przedstawiona bankowi, to nawet przy tak słabym wyniku powinno być możliwe otrzymanie pozytywnej opinii kredytowej w najlepszych warunkach.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@p2007, to nie jest zła ocena w Schufie. Z podanych przez Ciebie informacji powinno być łatwo znaleźć atrakcyjne warunki finansowania budowy. Gdzie znajduje się Twoja wymarzona nieruchomość w Niemczech?

Napisany przez NaTwoim13
@Pracownik banku

To mnie irytuje, i to bardzo! Wszystko poniżej 95% jest postrzegane przez banki jako słabe, ze skali literowej może to być wartość od G w górę, gdzie banki odmawiają!!!

Nikt nie mówi, że to się zdarzy, ale wartość jest niska! Usuń Partner Schufa ze swojego podpisu!!!!

Napisany przez Daukind
Być może warto tutaj wspomnieć, że nikt - nawet bank - nigdy nie zobaczy wyniku bazowego. Banki mają własne wyniki, między innymi dla kredytów hipotecznych. Zazwyczaj są one podobne do wyniku bazowego, ale zdarza się, że poszczególne wyniki znacznie się różnią. Dlatego wynik bazowy jest jedynie wskazówką, ale nie więcej...

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, napisałem to i zaznaczyłem, że ma to wpływ na literowanie!! Jeśli wynik w Schufa jest poniżej 95%, litera jest zazwyczaj na tyle wysoka, że może to - w zależności od kryteriów banków - skutkować odmową. Stara zasada G jak geht (czyli idzie) i H jak halt (czyli zatrzymaj się) już nie istnieje, ale nadal jest dobrym punktem odniesienia.

Napisany przez Daukind
Nie ma jednej konkretnej literki, ale różne wartości skoringowe w zależności od transakcji kredytowej (bank, hipoteka, sprzedaż detaliczna, itp.). Bazowy wynik jest co najwyżej wskazówką. Widziałem już raporty z literką A przy hipotekach, ale H przy sprzedaży detalicznej... nie wiem dlaczego.

Napisany przez p2007
Sprawdziłem to jeszcze raz i zauważyłem, że w obszarach

Wynik Schufa dla transakcji hipotecznych w wersji 1.0 wynosi 97,34%

a wynik dla

Schufa-Score dla transakcji hipotecznych w wersji 2.0 wynosi 91,96%.

Jaka jest różnica między wersją 1 a 2?

Czy wynik dla transakcji hipotecznych jest odpowiedni do finansowania budowy domu?

I co oznaczają litery w kolumnie przed procentami?

Napisany przez Daukind
Bez gwarancji, sądzę, że 1.0 jest używane przez banki spółdzielcze i kasy oszczędnościowe, a 2.0 przez pozostałych.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wynik Schufy dla banków spółdzielczych, wersja 1.0
Wynik Schufy dla banków, wersja 2.0

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata