Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Zmieniono zniżkę za bezszkodową jazdę.

Napisany przez Maiki81
Cześć drodzy użytkownicy ,
mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc.

29.04 sprzedałem swojego Opla, 01.05 zakupiłem Peugeota i 06.05 zarejestrowałem go w moim starej polisie ze zniżką Sf4, którą zawsze miałem.

10.06 dostałem pismo od ubezpieczyciela informujące mnie, że pojazd będzie rozliczany w proporcji 1/2.

Zadzwoniłem wtedy i powiedziano mi, że mój Opel nadal jest zarejestrowany i kupujący jeszcze go nie zarejestrował, a Peugeota sklasyfikowano jako drugi samochód.

Pytanie: Czy ubezpieczyciel może po prostu zmienić mój zawarty przezemnie umowę bez mojej zgody.

Moim zdaniem ubezpieczyciel powinien powiedzieć mi już przy podpisywaniu umowy, że moja zniżka Sf4 jest nadal zainkasowana. A zmiana umowy poźniej wymaga zgody klienta.

W każdym razie teraz spieram się z nimi z tego powodu.
Poprosiłem o umowę, którą podpisałem, w której jest napisane, że mogą to zrobić.
Nadal czekam na odpowiedź.

Napisany przez peer
Jak to możliwe, że po ponad miesiącu nabywca Opla wciąż go nie zarejestrował? Dlaczego sprzedajesz niezarejestrowany samochód? Każdy wypadek, który się z nim zdarzy, obciąża Twoje ubezpieczenie. Podatki, kary, wszystko początkowo na Twoim grzbiecie, ponieważ jesteś właścicielem. Oczywiście można się dowiedzieć, jeśli umowa sprzedaży udowadnia sprzedaż, ale nikt nie zrekompensuje Ci czasu i wysiłku. Nigdy nie sprzedałbym prywatnie niezarejestrowanego auta!

Napisany przez Maiki81
Opel został zarejestrowany dopiero 21.06. Niektórzy ludzie tak robią. Teraz muszę to od niego dochodzić sądownie lub jakoś inaczej... Tak, to był również ostatni raz, teraz sprzedaję tylko odrejestrowany.

Napisany przez BenniG
Masz prawo odstąpić od umowy ubezpieczenia. Po prostu musisz znaleźć inne ubezpieczenie, jest ich wystarczająco dużo. W moim przypadku było łatwiej i tańsze wrócić do mojego starego ubezpieczenia niż prowadzić dyskusje z nowym ubezpieczycielem. Ale twoje ubezpieczenie na pewno nie jest winne temu, że twój stary samochód, z jakiegoś powodu, nadal jest zarejestrowany na dwa miesiące. Ja sprzedałem moje samochody (mam teraz 3) po zarejestrowaniu, i nigdy nie miałem problemów z nabywcami ani wyrejestrowaniem.

Napisany przez katalog49

Masz prawo do odwołania umowy ubezpieczenia. Musisz po prostu znaleźć inne ubezpieczenie, jest tego wystarczająco dużo. W przypadku mojego ostatniego samochodu nowe ubezpieczenie nieprawidłowo przeniosło dane z wniosku (przypuszczam pewne zamiary), więc miałem zapłacić więcej. W moim przypadku było łatwiej i tańsze wrócić do mojego starego ubezpieczenia, niż prowadzić dyskusje z nowym ubezpieczeniem. Ale twoje ubezpieczenie na pewno nie ponosi winy za to, że twój stary samochód, z jakiegoś powodu, nadal pozostaje zarejestrowany przez dwa miesiące. Ja sprzedałem moje samochody (obecnie 3 sztuki) zarejestrowane i nigdy nie miałem problemów z kupującymi ani z ich wyrejestrowaniem.

Pytanie 1: Czy możesz podać odpowiedni zapis w VVG dotyczący prawa odstąpienia od umowy?
Pytanie 2: Jakie to pomoże pytającemu, jeśli mógłby odwołać umowę?

Si tacuisses.....

Napisany przez BenniG
@katalog49: Jeśli chcesz poddać w wątpliwość komentarz bezpośrednio poprzedzający, nie musisz go całkowicie cytować, pomaga to bardzo w zachowaniu przejrzystości poszczególnych pytań.

A teraz, aby odpowiedzieć na Twoje pytania, na które pewnie również mógłbyś odpowiedzieć sam, podam Ci 8. paragraf. Zgodnie z nim, ma on 14 dni na odwołanie, po otrzymaniu drogich wiadomości.

Jeśli się odwoła, może poszukać nowego ubezpieczenia - zazwyczaj istnieje ubezpieczenie, które jest tańsze.

A co do Twojego przysłowia, możesz je sobie śmiało zastosować, pasuje całkiem dobrze!

Napisany przez katalog49
Cóż, tak to właśnie jest z tym milczeniem.

Użytkownik założył rejestrację pojazdu 6.5., otrzymał dokument 10.6. i napisał 10.7. Jak wyglądają dla Ciebie 14 dni w kalendarzu? To jest jeden punkt nieznajomości!

Pokaż teraz, jak można odwołać ubezpieczenie OC pojazdu po otrzymaniu EVB. Nie znajduję tego w ogóle w VVG! Zwłaszcza chodzi tutaj o obliczenie dla zastępczego pojazdu. To jest przecież bieżąca umowa. Jak chce teraz zamienić pojazd, który został już sprzedany, na innego ubezpieczyciela? Piszesz, nie po raz pierwszy, naprawdę wiele bzdur!

Napisany przez BenniG
Chodzi tutaj nie o ubezpieczenie jego Opla (ten został sprzedany), ale o ubezpieczenie jego Peugeota (który (jeszcze) nie został sprzedany).

Napisany przez katalog49
To jest z pewnością prawda. Po prostu obliczono stare auto z SF 4. Tak zgłasza reklamujący w tym samym zdaniu. Ale jeśli sprzedane auto ze współczynnikiem SF ½ jest droższe niż nowy samochód, to ubezpieczyciel zrobił wszystko dobrze. Jednakże autor nie wspomniał o tym. Ponadto może on poprosić ubezpieczyciela o obliczenie SF ½ dla starego pojazdu i udokumentowanie nowego z SF 4. Musiałby zatem sprzeciwić się dokumentowi. Byłaby to jedyna możliwość, ponieważ odwołanie nie zadziałało.

Napisany przez katalog49
Dla osoby pytającej:

Tutaj ubezpieczyciel zrobił wszystko właściwie.

Dopóki NCB nie zostanie uwolnione, dokumentuje on nowy pojazd jako SF ½. Oczywiście zakładałeś, że kupujący natychmiast dokona przerejestrowania.

Masz teraz kilka możliwości:

1. Zadzwoń do ubezpieczyciela i poproś o zmianę na SF 4 dla nowego i SF ½ dla starego pojazdu wstecz. Nie muszą tego robić, ale większość zwykle to zrobi. Musisz jednak uważać, aby nie była to droższa rozwiązanie niż obecne.

2. Jeśli w umowie kupna zostało zapisane natychmiastowe przerejestrowanie, możesz zażądać od kupującego zapłaty składki ubezpieczeniowej.

Ogólnie: Sprzedając zarejestrowane auto, należy natychmiast przesłać umowę kupna do urzędu rejestracji pojazdów oraz do ubezpieczyciela (najlepiej faksem). Umowa ubezpieczenia przechodzi wtedy automatycznie na sprzedawcę. W tym momencie Twój NCB zostaje uwolnione. Chociaż ponosisz solidarną odpowiedzialność za składkę, to jednak ubezpieczyciel w pierwszej kolejności zajmuje się kupującym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata