Re: Licencja BaFin: czy to rozwiązanie płatnicze jest techniczno-prawnie wykonalne?
Napisany przez orpheuskap94 -
- ndz lip 10, 2016 11:36 am
W przypadku (tymczasowej) niezależności od licencji Bafin, operator platformy (oferta i popyt, pośrednictwo między nimi -> uproszczone wyjaśnienie) musi zrezygnować z relacji trójstronnych i wprowadzić relacje dwuosobowe. Ogólnie rzecz biorąc, jest to również możliwe, należy znaleźć najbardziej eleganckie rozwiązanie. W mojej ocenie optymalną sytuacją jest następujące miejsce: kiedy dostawca usług poprzez swoje świadczenie powoduje roszczenie o wynagrodzenie, uzgodniona kwota pieniędzy jest automatycznie przekazywana z konta bankowego odbiorcy usługi na konto dostawcy. Inaczej mówiąc, potencjalny odbiorca usługi zgadza się, że gdy dostawca usługi spowoduje roszczenie o wynagrodzenie, kwota zostanie automatycznie pobrana z jego konta bankowego na konto dostawcy usługi. Co mi się w tym podoba: - nie jest wymagana licencja Bafin, ponieważ nie ma zarządzania funduszami przez operatora platformy -> mimo to wysoki stopień automatyzacji w rozliczeniach płatniczych na korzyść użytkowników. Ale czy jest to wykonalne? Mam wątpliwości... ale pytanie nic nie kosztuje. Proszę nie karcić mnie za moją niewiedzę, niektórych rzeczy się nie da wiedzieć.