Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania własnościowego

Napisany przez laola
Cześć wszystkim,

zamierzam kupić mieszkanie. Do tej pory pozyskałem ofertę finansowania. Ponieważ jestem nowicjuszem w tej dziedzinie, liczę na opinie na temat tej oferty finansowania, aby ocenić, co mogę o niej myśleć...

Oto najważniejsze informacje:

Potrzeba finansowania: 273.000€;

kredyt ratalny: 198.000€; 1,89% oprocentowanie nominalne, 15 lat okresu wiązania, brak spłaty częściowej, miesięcznie 641,85€
KfW: 50.000€; 1,4% oprocentowanie nominalne, 10 lat okresu wiązania, miesięcznie 179,97€
pożyczka pośrednia (w kwocie 25.000€ zostanie przekazana przez kraj w formie dotacji, więc będą one czasowo sfinansowane przed uznaniem dotacji i będą spłacane po jej otrzymaniu); 2,75% oprocentowanie nominalne, miesięcznie 57,28€

Pozostała kwota po 15 latach zostanie spłacona poprzez moją umowę oszczędnościową budowlaną, którą nadal będę regularnie oszczędzał do tej pory w wysokości 191€ miesięcznie.

Dziękuję!

Napisany przez ErikL
Osobiście uważam, że odsetki są w porządku, ale kategorycznie odrzucam finansowanie poprzez oszczędności budowlane, ponieważ:

1. Zazwyczaj w tej kombinacji oprocentowanie efektywne jest wyższe niż w przypadku samego kredytu - około -1% wartości kasy budowlanej to głównie opłaty za konto/zawarcie/obsługę
2. Zazwyczaj pośrednik zakłada konto oszczędnościowe dla siebie (prowizja) itp.
3. Oprocentowanie w zakresie 0,10-0,30 - lepiej nie korzystać z gotówki na spłatę kredytu
4. Gwarantowany stopień procentowy, aby uzyskać pieniądze później przy wypłacie, jest najprawdopodobniej wyższy niż standardowe odsetki w tym momencie - te prawie wcale nie wzrosną m.

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Laola,
ile masz lat? Według kalkulatora kredytu hipotecznego potrzebujesz 33 lat na spłatę. To nie jest łatwe. Również 1000€ miesięcznego obciążenia nie są małe. Z dodatkowymi kosztami (czynsz, prąd, rezerwy itp.) szybko osiągniesz 1400€. Oczywiście, z odpowiednią pensją, nie stanowi to problemu.

Ile obecnie wpłacono na koncie oszczędnościowym mieszkaniowym?
Dlaczego rezygnujesz z dodatkowej spłaty przez pierwsze 10 lat? Standardowo powinno być to 5%.

Pozdrowienia
Była studentka

Napisany przez NaTwoim13
Aby móc ocenić ofertę finansową, konieczne jest poznanie kosztów, w szczególności ceny zakupu oraz kosztów modernizacji i remontu. Bez ustalenia poziomu obciążenia, warunki nie mogą zostać ocenione.

Napisany przez laola
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Całkowicie finansowanie powinno być zakończone w ciągu 21 lat. 15 lat na kredyt bankowy, następnie 6 lat na umowę oszczędnościową związaną z budownictwem.
Mam 30 lat. Miesięczne obciążenie nie powinno stanowić problemu, ponieważ jestem urzędnikiem państwowym i mam zapewniony stały dochód.

W moim koncie oszczędnościowym znajduje się obecnie 25 000€. Umowa zapewnia mi 1,4% oprocentowanie

Cena zakupu mieszkania: 265 000€ plus koszty notarialne itp., które będą finansowane przez bank z powodu mojego zobowiązanego kapitału własnego w koncie oszczędnościowym. Całkowite koszty zostały oszacowane na prawie 300 000€. Po odjęciu kapitału własnego wynikło zapotrzebowanie finansowe w wysokości 273 000€
Jest to nowe budownictwo. Koszty remontu na razie nie będą się pojawiać. :-)

Pozdrowienia
laola

Napisany przez NaTwoim13
Cześć laola,

Twoja koncepcja finansowania jest słaba, warunki również!

BSV, wraz z roszczeniem do pożyczki mieszkaniowej, powinien natychmiast zostać uwzględniony jako kapitał własny, a nie finansowany długoterminowo, ewentualnie poprzez krótkoterminową pożyczkę przejściową, jeśli nie został jeszcze natychmiast przyznany, zwłaszcza przy podziale, jeśli jest to konieczne do przydzielenia. Względem oprocentowania odsetek od salda, gdy BSV pozostaje otwarte, 1,4% wygląda okropnie słabo po przyznaniu. Chodzi tu nie o stopę rzeczywistą, jaką odzwierciedla 1,4% stopa pożyczki, ale o rzeczywiste odsetki do zapłacenia za wcześniejsze finansowanie w stosunku do żałosnych odsetków od salda! Tutaj BSV odgradza się jako straszliwie droga pożyczka po przyznaniu.

pożyczka mieszkaniowa nie powinna być również tak wysoka, odsetki nie są naliczane na saldo, a stopa obciążenia, która będzie jeszcze potrzebna (po wykorzystaniu oszczędności z BSV i pożyczki mieszkaniowej z przyznanego BSV), zostaje obniżona, co skutkuje dalszymi lepszymi warunkami.

Jakie fundusze pomocowe mają być wniesione i muszą być finansowane przejściowo?

Napisany przez bobodda
Cześć laola,

jestem także zdania, że koncepcja wymaga poprawy.
Szczególnie w korzystnej pozycji urzędnika, uważam za sensowne uzupełnienie mojego finansowania w okresie niskich stóp procentowych, aby wykluczyć przyszłe ryzyko braku zysków lub minimalne ryzyko zysków.

Finansowanie kwotą 25 tys. EUR w ramach umowy oszczędnościowej na okres 15 (lepiej byłoby na 10) lat na pewno nie jest optymalne.
Z drugiej strony, niskie i stabilne oprocentowanie za 15 lat może okazać się bezcenne.
Nawet koszty finansowania mogą spowodować wzrost stóp procentowych.
W tej luksusowej sytuacji niskich stóp procentowych niestety jest to pomijane, a przyszłe stopy procentowe są porównywane z dzisiejszym ekstremalnym poziomem.

Dzielenie umowy oszczędnościowej (aby odzyskać kapitał) wydaje się być dobrym pomysłem.
Z pewnością także z pomocą kredytów na podstawie deklaracji dochodów.

Jak zawsze, zależy to od życzeń klienta:

W zależności od tego, ile można lub chce się wydać miesięcznie, zaprojektowałbym różne części kredytów i różne okresy spłaty.

Chętnie przygotuję dla Państwa propozycję - proszę się ze mną skontaktować.

Boris Obodda

Financial Styling

0171 327 41 92

boris@obodda.de

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata