Może źle się wyraziłem:
Mamy dwa terminy, które wymagają refinansowania.
Jeden z dnia 5.1.2017, drugi nieco bardziej nieokreślony, od 2020 do 2022 roku.
2017 rok będzie przebiegał samodzielnie. Moim zdaniem okres wstępny dla transakcji terminowych powyżej 3 lat
należy bardzo uważnie przemyśleć.
Chciałbym nadal zwrócić uwagę na ten temat. Istnieje kilka różnych możliwości, które należy dokładnie ustalić
zgodnie z indywidualnymi preferencjami klienta. (Kosztowność, rata. Zabezpieczenie przed zmianą stóp procentowych).
Produkt posiadający 3% oprocentowanie odsetek stanowi atrakcyjną ofertę. Warto rozważyć zaciągnięcie
kredytu na takim poziomie oprocentowania.
Istnieje wiele różnych możliwości.
Można również wpłacić bardzo tanie pieniądze (sprawdzając poziom obciążenia kredytem hipotecznym i oceniając w części zdolność kredytową) na zabezpieczenie świadczenia na przyszłość, tak zwane forward.
Wszystko sprowadza się do wyliczenia matematycznego i NIKT nie jest w stanie z pewnością powiedzieć, jaka sytuacja z odsetkami będzie panować za 3, 5, a nawet 10 czy 15 lat.
Dlatego najtańsze rozwiązanie nie zawsze jest najlepsze.
Nadal uważam, że kompleksowe
refinansowanie w obecnej sytuacji ma sens. Moja wizja, że stopy procentowe jeszcze bardziej się obniżą, a więc koszty
kredytu
będą jeszcze niższe, jest ograniczona.
Nawet przez wiele lat trwający okres obowiązywania tak niskich (a nawet ujemnych na rynku kapitałowym) stóp procentowych mógłby zdestabilizować
całą naszą społeczność, wpływając na emerytury, renty, polisy inwestycyjne.
Jeśli się dobrze zastanowimy, dlaczego obecnie panują tak niskie stopy procentowe, zdajemy sobie sprawę, że nie jest to trwały stan potwierdzony przez zasady.
Co by się stało, gdyby pozwów przeciwko EBC za naruszenie kompetencji zostały uznane za ważne?
Jeśli EBC nie będzie już co miesiąc kupował obligacji za 40 miliardów
euro?
Czy te transakcje można byłoby zwracać?
Nie chcę siać pesymizmu ani rodzić obaw.
W wielu obszarach życia ma sens:
Poznanie sytuacji, ocena ryzyka, zrozumienie potrzeb. Znalezienie najlepszej drogi, optymalnej oferty.
Sugeruję przeanalizowanie decyzji o rezygnacji z odsetki kapitału przed czasem, ponieważ za zamknięciem jest zazwyczaj uwzględniony bonus odsetkowy - jeżeli preferowana jest korzystna oferta.
Kolejnym istotnym aspektem dla mnie jest delikatna równowaga między najtańszą ofertą a (miesięczną) płynnością finansową.
Aby zostać bogatym, warto zasiąść, nie wydawać pieniędzy, w szczególności na rozrywkę, i oczywiście spłacać
kredyty tak szybko i jak najwyższymi kwotami.
Ponieważ problemem niemieckiego społeczeństwa nie jest to, że ludzie mają za dużo czystego dochodu, może zdarzyć się, że korzystniejszym rozwiązaniem w życiu lub konkretnych okolicznościach jest wybranie modelu, który mimo że nie jest najtańszy, to zostawia więcej czystego.
Kilka lat temu wszyscy cieszyli się z
kredytów z oprocentowaniem 2 przed przecinkiem. Dzisiaj szukamy ekstremalnie niskich stóp procentowych, najtańszej oferty, zamiast powiedzieć:
Wspaniale! Przy takim oprocentowaniu mogę sobie pozwolić na inne modele (z większą pewnością i mniejszym odpływem płynności finansowej) i stopa procentowa
jest nadal świetna w długoterminowym porównaniu.
Jako sugestia dotycząca kompleksowego refinansowania:
Mamy ustaloną wysokość raty na początku finansowania i wiemy, że będziemy musieli płacić tę kwotę przez całe 30 lat na przykład.
Tak więc płacisz tę samą kwotę przez cały czas. Bez względu na to, co dzieje się wokół świata.
Po tym, jak EBC od 2008 roku wylał setki miliardów
euro na rynki finansowe, wszystko wskazuje na to, że w końcu dojdzie do inflacji. Już teraz mielibyśmy
pożądane 2% inflacji.
W takiej sytuacji stała rata, która definitywnie wykreśla dług związany z nieruchomością, jest bardzo celowa w punkcie x.
Działanie to ma dodatkowy efekt uboczny: nie ma potrzeby zwracać na to ponownie uwagi!
Boris Obodda
Finacial Styling
0171 327 41 92
boris@obodda.de