Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umówioną oszczędności mieszkaniową BHW - podziel i zrezygnuj

Napisany przez marrow
Cześć wszystkim,
już jakiś czas temu zadałem pytanie dotyczące mojej umowy oszczędnościowo-kredytowej BHW (zobacz tutaj).

Aktualne dane:

Kod:
Suma umowy: 100 000,00 €
Aktualne saldo: ~4000 €
Zdecydowałem teraz, że chcę zrezygnować z umowy. Oczywiście chcę teraz odzyskać swoje pieniądze z możliwie najmniejszą stratą.

Zastanawiałem się nad podzieleniem umowy (10 000 € & 90 000 €) i następnie zrezygnowaniem/wypłaceniem 10 000 €.

Jak najlepiej to zrobić? Mogę też raz wpłacić 6 000 €, aby osiągnąć łącznie 10 000 € w tej umowie, jeśli to ma sens.

Tłem jest fakt, że w przyszłym roku planujemy zbudować Dom i obecnie rozmawiam z kilkoma bankami, które oferują mi atrakcyjniejsze warunki niż BHW.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Sprawdźmy symulację depozytu w wysokości 6 000 EUR i kiedy osiągnięta zostanie częściowa suma do uzyskania.

Napisany przez mjh
Cześć Marrow,

w moim przekonaniu pomysł podziału idzie w odpowiednim kierunku. Część kwoty oszczędnościowej wynosząca 10 tysięcy euro przy saldzie wynoszącym 4 tysiące euro powinna być przyznawana w ramach wyboru z przyznaną kwotą (ewentualnie w wersji z oprocentowaniem kredytu 2,35%, być może także z oprocentowaniem kredytu 1%, wystarczy poprosić BHW o przeprowadzenie obliczeń). Przy przyznaniu można zrezygnować z kredytu lub wzmocnić kapitał własny jako kredyt bez zabezpieczenia.

Jeśli kapitał będzie potrzebny dopiero w przyszłym roku, być może możliwe będzie również przyznanie wyższej kwoty w ramach podziału (o ile kredyt będzie pożądany).

Napisany przez NaTwoim13
Ogólnie rzecz biorąc, należy przyjrzeć się całej sytuacji lub sytuacji wyjściowej dotyczącej finansowania. W tym celu określa się wstępną wartość zastawu. Wynika ona z całkowitych kosztów budowy, w tym działki. Pod pojęciem kosztów budowy rozumie się wszystkie czynniki zwiększające wartość inwestycji budowlanej. W ten sposób otrzymuje się wartość zastawu. Z całkowitych kosztów odejmuje się teraz kapitał własny do uwzględnienia, wkład własny, ewentualne publiczne dotacje krajowe (nie KfW!) lub pożyczki pracodawcy. W ten sposób otrzymuje się potrzeby finansowe. Następnie porównuje się to z wartością zastawu, wynikiem jest stopień zastawu. To właśnie na tej podstawie ustala się warunki finansowania, czyli finansowanie budowy. Im niższy stopień zastawu, tym lepsze warunki finansowania, dlatego może być uzasadnione skorzystanie z pożyczki mieszkaniowej - nawet jeśli jest droższa niż warunki finansowania budowy. Wielkość pożyczki zależy od stopnia zastawu, jaki chce się osiągnąć. Mniej niż 60% stopnia zastawu oznacza lepsze warunki niż 70%, 80% znowu droższe itd. Niektóre banki nawet dzielą zastawy co 5%. Jeśli uzyskam lepszy stopień zastawu dzięki przyznanej pożyczce mieszkaniowej, wpłynie to na całą pozostałą kwotę, ponieważ oprocentowanie pożyczki mieszkaniowej w wysokości 2,5% nie będzie miało dużego wpływu na mieszane oprocentowanie, to obce finansowanie własnego kapitału jest wyłączone z zastawu, więc opłacało się.

Należy wspomnieć, że większa wpłata - z własnego kapitału, który po przydzieleniu będzie dostępny natychmiast - oraz osiągnięcie wyższej kwoty przydziału otwiera nowe możliwości dotyczące warunków, co jest możliwe poprzez korzystną restrukturyzację BSV. Podział to jedno, możliwa dodatkowa wpłata to drugie, co może nawet iść w parze z zmianą taryfy odseparowanego kontraktu, która umożliwia korzystanie z aktualnych warunków nowych struktur taryfowych kasy oszczędnościowej. Zajęcie się tym teraz to właściwe podejście, gdyż ewentualna reorganizacja umowy może spowodować przydział na czas rozpoczęcia finansowania budowy. Doświadczony pośrednik finansowy służyć będzie pomocą od A do Z, obliczając zarówno stopień finansowania, jak i konfigurując umowę oszczędnościową tak, aby można było jej optymalnie wykorzystać. Gdy ten szkielet jest gotowy, opracuje indywidualny plan finansowania i przedstawi go w banku, który na podstawie stopnia zastawu oraz celów i życzeń zaoferuje najlepsze warunki. Najpierw przygotowany jest plan, dopiero potem ustalane są warunki finansowania, generowane z wyboru wszystkich ważnych banków systemowych.

Brzmi skomplikowanie, ale jest bardzo, bardzo proste.

Napisany przez C. Andreas
Thomas Buhmann wyjaśnił to doskonale. Polecam również wpłacenie 6 000 euro i poczekanie, aż znajdziesz obiekt. Podział lub zmniejszenie sumy do oszczędzania na mieszkanie będzie nadal możliwe. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy posiadasz pakiet Wohn Bausparen plus, tutaj można podzielić lub zmniejszyć tylko do 50 000 euro.

Napisany przez marrow
Planujemy rozpocząć budowę naszego domu jednorodzinnego prawdopodobnie w marcu 2017 roku i już mamy ofertę finansowania (nie od BHW), która nas satysfakcjonuje. Chciałbym jednak w jakiś sposób wyjąć pieniądze z mojego kontraktu oszczędnościowego BHW.

Napisany przez NaTwoim13
@szpik

Wtedy jestem bardzo zaskoczony ich pytaniem tutaj. Ofertę, która im odpowiada, otrzymali od kogoś, dlaczego więc ta osoba nie odpowiada na pytania, zwłaszcza dlaczego nie integruje ona z odpowiednimi liczbami, mając wiedzę o Państwa ogólnym zamiarze? Opisałem im, jak postępować, a odpowiednio zaprojektowany i korzystny pod względem odsetkowym koncepcja finansowania. Po otrzymaniu zobowiązującej oferty Państwa pytanie w ogóle nie powinno się pojawić! To po prostu pokazuje mi, że nie są dobrze doradzeni, oferta może im odpowiadać zgodnie z ich zrozumieniem, ale można to zrobić na pewno dużo lepiej!

Napisany przez marrow

[...] warum beantwortet dieser die Fragen nicht, vor allem, warum intergiert er im Wissen ihres Gesamtvorhabens mit den entsprechenden Zahlen nicht?[...]
Mir zeigt das einfach nur, sie sind nicht gut beraten, das Angebot mag ihnen entsprechend ihrem Verständnis zusagen, gut geht aber sicher ganz anders!

Warum zakładasz, że pytania nie zostały odpowiedzią? Oczywiście, że zadawałem pytania i mam wrażenie, że zostały one dobrze i logicznie zareagowane. Założyłem ten wątek przed spotkaniem, w którym otrzymałem dobrą ofertę i odpowiedzi.

Zawsze staram się zbierać informacje z różnych źródeł, aby nie dać się oszukać. Czy to jest błędne podejście?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, absolutnie nie, do tego właśnie służy forum, dlatego odpowiadamy jako eksperci. Oczywiście wyrażam także moje zdanie, podobnie jak Państwo.

Mylicie Państwo alokację z wypłatą lub umową. Chcą Państwo powiększyć umowę z 6 000 euro do 10 000 euro, aby ostatecznie otrzymać 10 000 euro. Nie zdradzacie zrozumienia systemu oszczędzania mieszkaniowego, co oznacza, że nie jesteście w stanie go właściwie wykorzystać. Z kolei my nie możemy wam zbyt wiele pomóc, ponieważ nie znamy całej sytuacji, a to jest istotne, aby rozsądnie i korzystnie korzystać z BSV.

Mogę tylko powiedzieć, że moi klienci finansowi nie pytają o coś takiego, a jeśli już, to jedynie opisują i kwestionują konkretną propozycję dotyczącą BSV w kontekście finansowania. Wasz plan finansowy, który wam odpowiada, w ogóle nie uwzględnia BSV, wydaje się uwzględnione tylko saldo, dlatego doradca tego planu finansowego najprawdopodobniej nie wziął pod uwagę tego BSV.

To nie jest zarzut ani arogancja z mojej strony, to po prostu doświadczenie, i uważam to po prostu za smutne. Mam znacznie wyższe wymagania, chcę widzieć moich potencjalnych klientów znacznie lepiej poinformowanych i bardziej zaznajomionych z tematem!

Napisany przez marrow
Jednym słowem: czuję się po prostu źle doradzany przez BHW. Próbuję od tygodni umówić się na spotkanie, żaden z moich doradców się nie odzywa, brak reakcji na maile.

Dobra obsługa wygląda inaczej, dlatego rozglądałem się za czymś innym i znalazłem (zresztą także z częścią jako umową oszczędnościową). Super obsługa, szybka reakcja, niższe oprocentowanie, bardziej profesjonalne podejście, a także wielu znajomych, którzy byli tam klientami w ciągu ostatnich 15 lat i mieli wyłącznie pozytywne doświadczenia.

Chcę pozbyć się umowy oszczędnościowej w BHW i zminimalizować związaną z tym stratę. Jednym z pomysłów było podzielenie umowy na 90/10 i wypłacenie 4000€. Inna myśl polegała na wpłaceniu 6000€, aby osiągnąć kwotę 10.000€, a następnie wypłacenie tej kwoty w jakiś sposób.

Napisany przez NaTwoim13

Dobry serwis prezentuje się inaczej, dlatego też zdecydowałem się poszukać czegoś innego i znalazłem (zresztą z częściowym Bausparvertragiem). Doskonały serwis, szybka reakcja, niższe oprocentowanie, poważniejsze podejście, a także wielu znajomych, którzy byli tam klientami przez ostatnie 15 lat i mieli wyłącznie pozytywne doświadczenia.

Krótko mówiąc: Jeśli tak by było, to firma ta lub jej pośrednik/doradca powiedzieliby im dokładnie, co mają zrobić. Na pewno nie doszliby sami do tego pomysłu oraz nie mieliby zamiaru i kwestionowali tutaj uzupełnienie oddzielonego produktu BSV na kwotę 10 000 euro z pozornymi 4 000 euro salda Bausparvertragiem o 6 000 euro! Już dzielenie to jest podejściem, które w ogóle nie jest konieczne, gdyby nie chcieli mieć nic wspólnego z BHW, bo po co im wówczas reszta umowy???

A jeszcze raz, być może umowa jest zupełnie inna, przydatniejsza do wykorzystania w finansowaniu budowy, wtedy doświadczeni brokerzy finansowi zajmą się tym natychmiast, nie mając nic wspólnego z BHW, a korzystając ze swojej wiedzy i kontaktów, aby obliczyć umowy z partnerami lub poprzez BHW.

Być może umowa wcale nie musi być uzupełniana, wystarczy podzielenie na 10 000 euro z 4 000 euro salda i złożenie wniosku o przyznanie, a jeśli nie otrzymali premii mieszkaniowej, są gotowi poczekać pół roku na saldo i zapłacić niewielką opłatę w wysokości około 40-80 euro, mogą ją także anulować! Jeśli jednak otrzymali premię mieszkaniową i nie chcą jej płacić, to dzwonią do centrali, pytają o jak najszybsze wypłacenie lub kolejne kroki w celu bezpłatnej wypłaty salda. Odpowiedź brzmi: Podział na 10 000 euro (ewentualnie 6 000 euro), ew. niewielka wpłata natychmiastowa, przyznanie z zrzeczeniem się pożyczki!

Ostatnie rozwiązanie może nie być najlepsze dla ich finansowania budowy, dlatego wskazałem to w odpowiedzi powyżej, ale nie mogę tego tutaj szczegółowo opisać, ponieważ nie znam sytuacji wyjściowej finansowania. Być może Bausparvertrag jest drogocennym skarbem, który może być dostosowany przez eksperta znającego całą sytuację finansową!

W przeciwnym razie, skoro nikt z doradzającej firmy rodziny i przyjaciół przez ponad 25 lat nie może im pomóc lub nie chce, dzwonią do centrali i pytają o to, co właśnie opisałem!

Napisany przez marrow

Krótko i zwięźle: Gdyby tak było, to społeczeństwo lub jego pośrednicy/doradcy dokładnie wam powiedzieliby, jak postępować. Na pewno nie sami wpadliby na pomysł, lub nie mieliby zamiaru zapytać tutaj, czy warto zasilać oddzielone konto BSV o 10 000 euro z pozornymi 4000 euro oszczędnościami na rachunku budowlanym kwotą 6000 euro!

Nasze ostatnie spotkanie trwało 37 minut (niestety nie miałem więcej czasu). Czas wystarczył tylko na zarysowanie kilku pytań, ale nie na omówienie wszystkich tematów szczegółowo. W kolejnych spotkaniach omówimy wszystkie dalsze pytania szczegółowo, ale w moim ostatnim spotkaniu chodziło mi głównie o coś innego, dlatego tutaj jeszcze nie jestem zbyt zorientowany.

Cytat od noelmaxim

[...] bo co chcą zrobić z resztą kontraktu???

Pozostawić bez dalszych wpłat. W rozmowie ktoś wyjaśnił mi, że korzystniej jest zerwać kontrakt o wartości 10 000 euro niż o wartości 100 000 euro. Kontrakt może się w przyszłości przydać, być może tylko jego część. Oczywiście ma to sens tylko wtedy, gdy nie powodują to dodatkowe koszty.

Cytat od noelmaxim

Kontrakt być może nie musi być zasilany, wystarczy podzielić go na 10 000 euro z 4000 euro oszczędności i złożyć wniosek o przydział, a jeśli nie otrzymali państwo premii mieszkaniowej, są gotowi poczekać pół roku na oszczędności i zapłacić niewielką opłatę w wysokości około 40-80 euro, to również mogą go zerwać! Jeśli jednak otrzymali premię mieszkaniową, nie chcą płacić opłaty, to zadzwoń do centrali, zapytaj o najszersze możliwe wypłaty lub o kroki do wykonania dla neutralnej wypłaty oszczędności. Odpowiedź brzmi: podział na 10 000 euro (może być również 6000 euro), ewentualnie niewielka wpłata natychmiastowa, przydział z rezygnacją z pożyczki!

Dziękuję za odpowiedź, faktycznie miałem na myśli skontaktowanie się z centralą.

Cytat od noelmaxim

[...] jeśli skorzystają z usług eksperta, kogoś, kogo interesuje ich cała sytuacja wyjściowa!

Ty?

Cytat od noelmaxim

W przeciwnym razie, skoro wydaje się, że żaden członek rodziny ani przyjaciel z firmy doradczej przez ponad 25 lat nie potrafi lub nie chce wam pomóc...

Cytat od marrow

Utworzyłem ten wątek przed spotkaniem, podczas którego otrzymałem dobrą ofertę i moje odpowiedzi.

----------------------------------------------------------------------------

Nie cierpię pisania w internecie, zawsze wydaje się takie niemiłe :-(

Napisany przez NaTwoim13
Ale nie byłem nieuprzejmy ani nieprzyjazny, po prostu bezpośredni, konkret i precyzyjny

Oczywiście, mogą pozostawić niewykorzystany kontrakt, w końcu zapłacili za niego opłatę za zawarcie. Ale jeśli już teraz są niezadowoleni z tego interesu, nie chcą go teraz zajmować, lub uważają, że jest o wiele bardziej sensowne włączyć ten kontrakt do swojego planu finansowania, to mogą go również wypowiedzieć. Jeśli generuje opłaty, będą musieli to zrobić nawet po pewnym czasie, jeśli nie jest zasilany. Dodatkowo, nowsze kontrakty mogą być nawet korzystniejsze pod względem nowej opłaty niż stary produkt. Jednakże ocenę można dokonać tylko na podstawie szczegółów, w tym przypadku szczegółów dotyczących BSV!

A jeśli wam nie zależy na najtańszym planie finansowym, możecie go również całkowicie wypowiedzieć bez całego cyrku podziału i modalności przydziałów. Wtedy albo zapłacą niewielką opłatę, albo poczekają pół roku, a następnie zostanie wypłacone saldo bez potrąceń!

Jak już wspomniałem na początku tego wątku, wszystko jest całkiem proste

Napisany przez C. Andreas
Panie Marrow, wydaje się, że w ogóle nie zrozumiał Pan, jakie opcje oferuje Państwu BSV i jaki jest sens dodania pożyczki bez zabezpieczenia. Dlatego lepiej będzie, jeśli zakończymy tutaj ten wątek.

Napisany przez NaTwoim13
Tak dosadnie nie chciałem mówić

Napisany przez marrow

Dlatego lepiej jest zakończyć ten wątek tutaj.

Ok, czyli można zadawać pytania tylko wtedy, gdy wszystko się rozumie, czy teraz źle to widzę? W takim razie chyba jestem tu nie na miejscu, przepraszam, że zabrałem Państwu cenny czas. Kiedyś myślałem, że forum służy do zadawania pytań i uzyskiwania pomocy, gdy czegoś się nie rozumie.

Cytat od C. Andreasa

Wydaje się, że nic Pan nie zrozumiał

Jeszcze raz: Nowa oferta zawiera także część BSV. Nie chcę mieć umowy z BHW, bo uważam, że zostałem tam źle doradzony (żeby nie powiedzieć, że zostałem oszukany, możesz również przeczytać wątek wspomniany we wpisie początkowym) i już skontaktowałem się z 3 różnymi przedstawicielami BHW, którzy żaden nie odpowiada.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tutaj powinni może zerknąć niektórzy: https://www.stil.de/knigge-tipps/deta...zeichen.html

Napisany przez BenniG
Oczywiście, obaj chcą Ci pomóc.

Jeśli masz już istniejący/opłacony kontrakt oszczędnościowy na cele mieszkaniowe, możesz go również sensownie wykorzystać. Powinieneś użyć odpowiedniej kwoty kredytu mieszkaniowego do wysokości wpłaconego przez Ciebie kapitału, aby poprawić swój wskaźnik LTV w banku finansującym, co może dać Ci lepszą stopę procentową.

Załóżmy, że wpłacasz dodatkowo 10 000 €, wówczas (w zależności od umowy) możesz wypłacić sobie 20 000 €, które dla twojego banku finansującego będą traktowane jak kapitał własny. W przypadku instytucji BHW musisz następnie spłacić te 10 000 € (w zależności od umowy) w ciągu 7 lat.

Czy rozumiem to jako laik prawidłowo?

Czy w planach finansowych zostanie dodatkowo uwzględniony kolejny kontrakt oszczędnościowy na cele mieszkaniowe, to już inna sprawa.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG, właśnie tak to wygląda.

Wskazaliśmy już wiele podejść, w szczególności moja osoba chciała podkreślić, że indywidualnie nie jesteśmy w stanie pomóc dalej. Metodę najmniejszego wysiłku już opisałem, dzwoniąc na centrum powinno być to dość proste. Nawet jeśli przedstawiciele są bandytami, być może dlatego, że zauważają, że nie dostaną głównego finansowania lub nie będą mogli zawrzeć nowej umowy Bausparvertrag - prawie tylko muszą przejąć usługę - główne centrum zawsze pomoże. Szczególnie, gdy zadaje się konkretne pytania, ponieważ wcześniej miał się u boku doradcę finansowego, który wspaniale wszystko tłumaczył, uświadamiał klientowi zależności! Najlepiej nawet to nie jest potrzebne, ponieważ doradca wykonuje te zadania od razu!

Oczywiście można się dowiedzieć, uzyskać pomoc i pytania o rozwiązania w tej doskonałej społeczności, ale gdy staje się to indywidualne, nie możemy pomóc. Nawet gdybyśmy chcieli, nie znamy całej sytuacji wyjściowej, zalecenie nie mogłoby być dobre.

Osobiście nie potrafię zrozumieć, dlaczego marrow nie postrzega, że dotychczasowa pomoc udzielana na miejscu nie może być dobra, nie pomaga mu, nie ma sensu. Zamiast tego ta pomoc jest chwalona w najwyższych tonach. W zasadzie jest to całkowicie zrozumiałe, również do zaakceptowania, ale jeśli takim pytającym potrzebującym pomocy tutaj, udzielam kompleksowej pomocy, a do tego należy moja wiedza i stwierdzenie, że to, co im tam oferują, jest po prostu złe! Jeśli wiem, że planuję budować za 7-9 miesięcy, moja firma doradcza - gdyż jest tak wspaniała - już stoi, wtedy idę tam i opisuję mój problem z umową Bausparvertrag, a także moje zamierzone przedsięwzięcie, a następnie wszystko jest stopniowo, punkt po punkcie i indywidualnie dostosowywane tak, jak powinno być, jakie jest użyteczne i jak mi pasuje.

Marrow wydaje się nie rozumieć, że podejście do BSV powinno być traktowane w sposób całościowy, właśnie dlatego, że za kilka miesięcy będzie miał wysoką potrzebę finansowania zewnętrznego. Teraz może to rozdzielić, musi jednak ode mnie jako eksperta - jeśli oczekuje tutaj uczciwych i pomocnych odpowiedzi - usłyszeć, że to jest kiepskie, że nie zgadza się z moim poczuciem całościowej oceny finansowej, a ja to także akceptuję. W konsekwencji wątek zostanie zamknięty przynajmniej ze wsparciem ekspertów, ponieważ wszystko zostało już powiedziane, włącznie z podejściem do BSV dotyczącym drogi, którą chce podążać marrow, ale także w kontekście faktu, że grupa, która go doradza, nie będzie w stanie/nie będzie w stanie zaoferować dobrych propozycji i jeśli dlatego jest tak, ponieważ marrow nie daje im szansy, to również jest to wniosek, że nie wszyscy mogą być kompleksowo wspomagani, ponieważ nie chcą tego lub po prostu wiedzą lepiej.

Albo marrow zdejmuje spodnie i zwraca się kompleksowo do ekspertów i pozwala sobie kompleksowo - szczególnie w kontekście nadchodzącej większej potrzeby finansowej - pomagać, albo robi tu trochę, tam trochę i tu jeszcze coś. Jak sądzę, jak stoi Bausparer, jak może stać i co zrobić, teraz już wie dzięki naszej doskonałej pomocy

Napisany przez marrow

Osobiście nie mogę zrozumieć, dlaczego marrow nie dostrzega, że dotychczasowa doradca, którą miał na miejscu, nie może być dobra, nie pomaga mu, niczego nie przynosi. Zamiast tego ta rada jest zachwalana w najwyższych tonach. Zasadniczo jest to całkowicie zrozumiałe, że jest to akceptowane, ale jeśli tacy pytający potrzebują pomocy, to ja udzielam im kompleksowej pomocy, w tym moje wnioski, że to, co mu jest tam oferowane, jest po prostu złe! Jeśli wiem, że chcę budować w ciągu 7-9 miesięcy, moja firma doradcza - bo tak dobra - już istnieje, to idę tam i opisuję moje problemy z umową budowlaną, jak również moje zamierzone działania, a następnie stopniowo i indywidualnie wszystko jest dostosowane zgodnie z zasadami, jak to jest przydatne i jak dobrze mi pasuje.

Cytat z marrow

[...] W kolejnych spotkaniach omówimy oczywiście wszystkie dodatkowe pytania szczegółowo, ale moim głównym celem podczas ostatniego spotkania było coś innego, dlatego tutaj jeszcze nie mam zbyt dużo informacji.

Cytat z noelmaxim

[...] nie może być dobra [...]

Myślę, że koniecznie muszę umówić z Państwem spotkanie, ponieważ wyraźnie potraficie omówić wszystkie szczegóły finansowania w ciągu 37 minut.

--------------------------------------

Jak można zamknąć ten temat tutaj? Albo do moderatorów: Proszę zamknąć, dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli mieliby na to tylko 37 minut, nie poświęciłbym na to czasu. Bez sensu! Nie dostaliby terminu.

Zamiast tego lepiej zapytaj o to stopniowo na forum, a jeśli eksperci udzielą ci rad, pokaż zdziwienie i bądź jasny, że tego nie chcesz słyszeć. Powiedz, że ktoś tutaj, na miejscu, wie lepiej i że tutaj będzie szybciej!

Napisany przez marrow

Na kolejnych spotkaniach omówimy oczywiście wszelkie dalsze pytania w szczegółach, ale w moim ostatnim terminie chodziło mi głównie o coś innego [...]

i do widzenia

Napisany przez NaTwoim13
Pokazaliśmy Ci już tani numer związany z Twoim planem oszczędnościowym na zakup mieszkania, teraz resztę musisz ustalić osobiście na miejscu. Powodzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata