Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Pełnomocnictwo do konta + karta bankomatowa. Czy Sparkasse przeprowadza scoring?

Napisany przez Inverness
Cześć wszystkim,

właśnie się właśnie wyszłam za mąż, ale dotychczas mieliśmy oddzielne konta. Teraz chcemy udzielić sobie wzajemnie pełnomocnictwa do konta, a ja mam dostać kartę EC do konta mojego męża. Mam wpis w Schufa, który został usunięty pod koniec 2017 roku, dlatego moja obecna ocena kredytowa wynosi tylko 91%. To także powód, dlaczego nie chcemy brać wspólnego konta do czasu usunięcia wpisu, ponieważ chcielibyśmy w przyszłości wspólnie sfinansować nasz następny Dom przez okres 3 lat w wspomnianej wcześniej Sparkasse (obecny Dom jest praktycznie wniesiony do małżeństwa przez mojego męża) i nie chcę tam być uważana za obciążoną kredytowo.

Więc moje pytanie brzmi: Czy Sparkassen przeprowadzają sprawdzanie zdolności kredytowej podczas udzielania pełnomocnictw do kont z wydaniem karty EC? Czy może nie, ponieważ ostatecznie tylko rzeczywisty właściciel konta może zostać pociągnięty do odpowiedzialności?

Bardzo dziękuję z góry.

Pozdrawiam
Inverness

Re: Pełnomocnictwo do konta + karta bankomatowa. Czy Sparkasse przeprowadza scoring?

Napisany przez bobodda
Witaj Inverness,

to naprawdę trudne pytanie.

Po pierwsze, nie wszystkie kasy oszczędnościowo-kredytowe współpracują z SCHUFA.
Najpierw powinieneś dowiedzieć się, czy Twoja kasa oszczędnościowa współpracuje z nimi.

Bardzo prawdopodobne jest, że kasa oszczędnościowa współpracuje ogólnie z SCHUFA.

Czasem najłatwiejsza droga jest najlepsza:
Po prostu zapytaj!

Można zwrotnie zadać to pytanie...

... a jeśli kasa oszczędnościowa potwierdzi (czyli wzięłaby informacje od Schufa), to wtedy możesz odpuścić.
Po usunięciu danych i upływie czasu (2017 r.) kasa oszczędnościowa nie będzie miała do nich dostępu.

Ponadto:

Moim zdaniem zasada banku macierzystego obecnie nie jest już tak istotna jak kiedyś.

Dlaczego?

Ze względu na przepisy, regulacje i inne opóźnienia może dojść do następującej sytuacji:

Człowiek z baryłką złota wchodzi do banku i chce otworzyć rachunek bieżący z debetem w wysokości 1000 EUR (złoto jako zabezpieczenie).
Bankier pyta: jaka jest Twoja sytuacja dochodowa?
Klient: nie mam dochodu, ale mam jeszcze więcej złota.

Bank nie będzie mógł udzielić kredytu, bo brak dochodu, który mógłby spłacić kredyt.

Dlatego bank, w którym jesteś klientem od 200 lat i znasz dyrektora oddziału, nie może zrobić zbyt wiele.
Chyba że zespół jest na tyle sprytny, że pracownik banku ryzykuje swoją pracę, podejmując działania, których nie powinien podejmować.
Lub bardzo pomaga w znalezieniu drogi zgodnej z przepisami.
(Co nie zauważa nikt, gdy wszystko idzie dobrze.)

Radzę mieć odpowiedni bank lub nawet dwa.
Posiadanie dwóch rachunków bieżących może mieć sens, jeśli chcesz oddzielić swoje bieżące opłaty i codzienne wydatki.
Niektóre konta mają również zaletę możliwości wypłacania pieniędzy wszędzie - na przykład.

Daj znać, proszę, gdy zadasz to pytanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata