Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wniosek o finansowanie odrzucony z powodu przepisów / dyrektyw / ustaw Unii Europejskiej.

Napisany przez TschungTschung
Hej ludzie,

chciałem i nadal chcę kupić bliźniak za 332.000 € plus koszty dodatkowe (wkład własny: 60.000 €). Zdecydowałem się na doradcę finansowego na podstawie pozytywnych opinii i porównania ofert. doradca zaproponował mi koncepcję: 240.000 € ze strony banku DSL (Monachium), 50.000 € bez spłaty z KFW oraz umowę oszczędnościowo-budowlaną od BHW do spłaty kredytu ratalnego po 15 latach z efektywną stopą oprocentowania 1,82%, a w BHW 2,35% (po pierwszych 15 latach). Rata nam odpowiadała, wszystkie dokumenty zostały dostarczone, a teraz po 2,5 tygodnia!!!!! bank KFW odrzuca tę pożyczkę. W rezultacie odrzuca ją również bank DSL.

Uzasadnienie:
Ponieważ Dom jest jeszcze w budowie i jest sprzedawany przez osobę prywatną, a więc usługi nie są wystarczająco określone -> odrzucenie zgodnie z nowymi przepisami z dnia 21 marca 2016 r.
Nie do końca rozumiem, ponieważ w projekcie umowy kupna-sprzedaży notarialnej zostało zapisane, że płatności będą dokonywane w zależności od postępu prac budowlanych. Więc teraz ~ 270.000 €, gdy elewacja zostanie zakończona, następne x% (teraz nie pamiętam dokładnie), drzwi zamontowane znowu x% itp.

Wydawałoby się, że nie byłoby problemu z zakupem (według oświadczenia), gdyby to było deweloperskie. Albo że mogę go kupić jako nieruchomość istniejącą. Jednak nie mogę tego zrobić, ponieważ nie jest jeszcze gotowy do zamieszkania, a rzeczoznawca, który zgodnie z nowymi przepisami musi przyjść, powie: Nie!

Powoli nie mogę już czekać z dwóch powodów:
1. Kupujący stoją w kolejkach (Dziwnym trafem sprzedający sprzedał drugą połowę z takimi samymi warunkami)
2. W końcu muszę wiedzieć, ponieważ dziecko ma być zapisane do szkoły we wrześniu lub po prostu ta prywatna sytuacja zawieszenia.

To jest już bardziej przygnębiające, zwłaszcza znowu w weekend.

Czy ktoś ma pomysł, jak to szybko rozwiązać?

Dziękuję bardzo

Re: Wniosek o finansowanie odrzucony z powodu przepisów / dyrektyw / ustaw Unii Europejskiej.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć TschungTschung,

Jestem zły na tego rodzaju doświadczenia, zwłaszcza że dyskusja na temat banku DSL była już poruszana w niezliczonych wątkach, często dotyczących banku DSL w Monachium.

Nie powinno trwać tak długo, żaden konsument nie powinien czekać w niepewności i zakłopotaniu, a informacje dotyczące odrzucenia nie pasują. KfW nie odrzuca niczego, KfW to bank DSL, czyli przekazują oni kredyt i mają go w zabezpieczeniu, odpowiednio DSL Bank również głosuje w sprawie udzielenia kredytu.

Sam nie uważam nic z idei kredytu z BSV z ostateczną spłatą, to była złe rozwiązanie!

Chętnie mogą się ze mną skontaktować mailowo, a wtedy zajmę się tą sprawą - także w weekend - i powiem im, jak postępować. Mogą się także ze mną skontaktować telefonicznie!

Napisany przez bobodda
Witaj TschungTschung,

Przykro mi z powodu nieprzyjemnego doświadczenia.

Finansowanie powinno być zdecydowanie możliwe przy wykorzystaniu odpowiedniego dochodu w przypadku limitu pożyczek hipotecznych,
jeśli w razie wątpliwości będziecie odpowiednio komunikować.

Istnieją również sposoby na bardzo szybkie podejmowanie decyzji.

Czy już dokonałeś wstępnej oceny wartości nieruchomości, którą zamierzasz kupić?
Niestety cena zakupu nie zawsze jest automatycznie uznawana przez kredytodawcę za wartość.
Może być to szybko niższe.
(Zgodnie z zasadą niższego wartościowania trudno jest ustalić wartość wyższą niż cena zakupu).
Jeśli tak się stanie, oczywiście nastąpi odrzucenie w trakcie dokładnej analizy.

Odmowa przy jednym wniosku kredytowym nie jest wielkim problemem dla kolejnych pożyczek.
Należy jednak koniecznie unikać kolejnych odrzuceń, w przeciwnym razie może to niestety przybrać niekontrolowany obrót.

Boris Obodda

Financial Styling

0171 327 41 92

boris@obodda.de

Napisany przez TschungTschung
Cześć ludzie,

w międzyczasie udało mi się uzyskać finansowanie w lokalnym banku oszczędnościowym, z ofertą, która naprawdę nam odpowiada (oprocentowanie równoważne lub częściowo lepsze niż w DSL). Nie potrafię już nawet powiedzieć, na czym poległa inna próba, ale w sumie to mi prawie obojętne.
Od pierwszej rozmowy do decyzji minęło zaledwie 52 godziny. Już znaczne różnice....

Czasami mogło tak szybko pójść tylko dlatego, że zaangażowałem się bardziej w temat. I tutaj muszę wyrazić jasne, duże uznanie dla noelmaxa czy Pana Buhmanna.
Zajął się sprawą (również w weekend, o wszelkich porach) udzielił mi wskazówek i cierpliwie wyjaśnił różne warianty. (To w pewnym sensie uśmierza niepokój). Oczywiście dostałem także oferty i niestety (dla Pana Buhmanna) nic z tego wynikło jedynie z powodu geograficznego dystansu.
Pan Buhmann naprawdę skierował nas w dobrą stronę i uchronił przed ślepym zaufaniem. Nawet po moim odrzuceniu jego ofert, otrzymałem pozytywną opinię, (mimo że naprawdę dużo czasu poświęcił i opracował różne propozycje) co mnie skłoniło do tego odpowiedzi. W żaden sposób nie był obrażony, urażony ani zuchwały, dlatego moim zdaniem czasem warto wyrazić coś pozytywnego na forum, a nie zawsze tylko publikować negatywne opinie.
Kiedyś napisałem na forum (prywatnie) do kogoś innego, że nie ma dobrego porady, która by nic nie kosztowała, ale jednak się myliłem tutaj.

Dosyć chwalenia... teraz pozostaje mi tylko powiedzieć dziękuję i życzyć miłego weekendu.
Jeśli ktoś jest zainteresowany moim finansowaniem w banku oszczędnościowym, proszę o kontakt prywatny. Teraz cieszę się na nadchodzące spotkanie z notariuszem w przyszłym tygodniu ;-)

Na razie,
uspokojony TschungTschung ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata