Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy ta formułacja jest odmową odstąpienia od umowy ubezpieczenia RSV?

Napisany przez mapoe
Witajcie,

dlatego pytam, ponieważ ubezpieczenie ochrony prawnej obejmuje tylko koszty, które powstają po odrzuceniu odwołania przez bank ;-)

Czy poniższe sformułowanie ING-DiBa w odpowiedzi, zatytułowane "Robimy Ci ofertę", jest odrzuceniem odwołania? Oto dokładna treść:

Krytykujesz zawartą w umowie kredytowej instrukcję odwoławczą. Po przeprowadzonej ocenie nie podzielamy Twojego zdania. Nie widzimy, że nie zostałeś w odpowiedni sposób poinformowany o swoim prawie do odwołania. Zgodnie z obowiązującym wówczas stanem prawnym zostałeś pouczony zgodnie z przepisami ustawowymi o swoim prawie do odwołania.

Jednakże dążymy do rozwiązania w porozumieniu. Dlatego robimy wyjątek: Proponujemy Ci porozumienie na następnych stronach - z dobroci serca, bez uznania za to jakiejkolwiek odpowiedzialności prawnej oraz bez wpływu na inne przypadki.

##########

kredyt od ING-DiBa z 2004 roku odwołaliśmy w odpowiednim terminie, zanim ustawodawca pomógł bankom, aby nie musiały same korygować swoich błędów z lat 2002-2010. Prawna ocena naszej umowy kredytowej wykazała, że użyta instrukcja odwoławcza nie spełniała wymogów ustawowych i była nieważna. Instrukcja odwoławcza różni się zatem w kilku kwestiach od ówczesnego wzorca instrukcji i jest błędna, np.:

- w formie pierwszej osoby
- niezbyt jasne poinformowanie o rzeczywistym początku okresu odwoławczego
- "otrzymana kwota kredytu musi być zwrócona w ciągu dwóch tygodni
- ponieważ nie podana jest prawidłowy adres siedziby przedsiębiorstwa

Ponadto, ponieważ umowa została zawarta wyłącznie za pośrednictwem środków komunikacji na odległość, musiano nam przekazać tzw. informacje dotyczące odległej sprzedaży. Okres odwoławczy z tego samego powodu po prostu nie mógł się jeszcze zacząć.

Oto pełna treść instrukcji odwoławczej z 03/2004 roku:

PRAWO ODWOŁANIA

ZOSTAŁEM POU CZONY, ŻE NIE JESTEM JUŻ ZWIĄZANY Z WNIOSKIEM, JEŻELI ODWOŁAM GO W CIĄGU 2 TYGODNI.

ODWOŁANIE NIE MUSI ZAWIERAĆ UZASADNIENIA. MOŻE BYĆ ZŁOŻONE PRZEZ MNIE W FORMIE TEKSTOWEJ. FORMA TEKSTOWA OZNACZA, ŻE MOGĘ ODWOŁAĆ SIĘ DO INSTRUKCJI ODWOŁANIA POPRZEZ DOKUMENT WYSŁANY POCZTĄ LUB ZA POMOCĄ INNEGO ŚRODKA KOMUNIKACJI UMOŻLIWIAJĄCEGO TRWAŁE ODWZOROWANIE OŚWIADCZENIA W POSTACI ZNAKÓW GRAFICZNYCH. TAKIE INNE ŚRODKI KOMUNIKACJI TO NA PRZYKŁAD FAKS I WIADOMOŚĆ E-MAIL.

ROZPOCZĘCIE TERMINU

BIEG TERMINU ROZPOCZYNA SIĘ W MOMENCIE, W KTÓRYM INSTRUKCJA ODWOŁANIA ZOSTAŁA MI PRZEKAZANA W FORMIE TEKSTOWEJ I GDY OTRZYMAŁEM DUPYKAT UMOWY, SWOJĄ PISEMNOŚĆ NIOSĄCĄ WNIOSKI O UMOWĘ LUB KOPIĘ DUPYKATU UMOWY LUB WNIOSKU O UMOWĘ. W CELU WAŻNOŚCI TERMINU WYSTARCZY, ŻE WYŚLĘ ODWOŁANIE DO PODANEGO PONIŻEJ ADRESU W TERMINIE ODWOŁANIA.

ODWOŁANIE PO WYPŁACONYCH JUŻ KREDYTACH

NAWET JEŚLI JUŻ OTRZYMAŁEM kredyt PRZED UPŁYWEM CZASU NA ODWOŁANIE, MOGĘ NADAL SKORZYSTAĆ Z PRAWA ODWOŁANIA. W TYM PRZYPADKU JEŚLI ODNOSZĘ SWOJE OŚWIADCZENIE WOLI SKIEROWANE NA ZAWARCIE UMOWY KREDYTOWEJ, MUSZĘ ZWRÓCIĆ ODBYŁĄ KWOTĘ kredytu W CIĄGU DWÓCH TYGODNI. JEŚLI NAPRZÓD, OTRZYMAŁEM kredyt I PO TYM ODWOŁAŁEM, TO CZAS ROZPOCZĄĆ BIEG TERMINU Z CHWILĄ ODWOŁANIA OŚWIADCZENIA. JEŚLI ODWOŁAŁEM OŚWIADCZENIE NA POCZĄTKU I POTEM OTRZYMAŁEM kredyt, TO CZAS ROZPOCZĄĆ BIEG TERMINU OD MOMENTU OTRZYMANIA kredytu. JEŚLI NIE ZWRÓCĘ KWOTY OTRZYMANEJ W CIĄGU DWÓCH TYGODNI OD CHWILI OŚWIADCZENIA O ODWOŁANIU LUB WYPŁATY kredytu, UWAŻA SIĘ, ŻE ODWOŁANIE NIE ZOSTAŁO SKUTECZNIE DOKONANE.

ADRESAT ODWOŁANIA

ODWOŁANIE NALEŻY WYSŁAĆ DO:
ALLGEMEINE DEUTSCHE DIREKTBANK AG
SKRZYNKA POCZTOWA 110211
60628 FRANKFURT
NR FAKSU: 069 / 27 222 289
E-MAIL: baufi-service@diba.de

Napisany przez Colonia
Tak, uważa się to za odmowę odstąpienia od umowy.

Napisany przez mapoe
Dziękuję Colonia, pora wydać rozkaz w tej sprawie.

Jednakże, muszę poczekać na upływ terminu, który wyznaczyliśmy ING-DiBa w celu udzielenia informacji na temat pobranych kwot i rozliczenia naszych roszczeń o zwrot, czy też stał się on przestarzały z powodu odrzucenia?

Powiedzieliśmy bankowi, że dopiero wtedy podejmiemy kroki prawne bez dodatkowego uprzedzenia...

Napisany przez Aikido
Jeśli chcesz być całkowicie pewny, prześlij pismo wcześniej do swojego ubezpieczenia ochrony prawnej i poproś o potwierdzenie umożliwiające pierwszą konsultację. Wtedy adwokat złoży wniosek o pokrycie kosztów działań przedprocesowych, a kiedy potwierdzenie od ubezpieczyciela zostanie otrzymane, działań przedprocesowych można rozpocząć - tak było przynajmniej w moim przypadku.

Nawiasem mówiąc, na stronie komputera LGSaar znajduje się lista adwokatów współpracujących z tym systemem.

Napisany przez 3eugh
Proszę kontynuować dyskusję na temat Widerrufsjoker - Erfahrungen w wątku, gdzie są również szczegółowe rozmowy na temat RSV (i gdzie można także zacząć nowe dyskusje). Dziękuję.
Zamkam tutaj.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata