Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestowanie pieniędzy po studiach.

Napisany przez Splotsch
Cześć wszystkim,
jestem studentem mechaniki, mam 21 lat i obecnie zastanawiam się, jak najlepiej odłożyć trochę pieniędzy, które będą mi służyć jako wsparcie na start po studiach. Ponieważ planuję kontynuować studia magisterskie bezpośrednio po uzyskaniu licencjatu, studia potrwają jeszcze około czterech lat. Po studiach prawdopodobnie będę potrzebować pieniędzy na nowe mieszkanie itp. Obliczyłem, że mogę odłożyć około 100 € miesięcznie, ale muszę jeszcze zdecydować, gdzie je ulokować. Rozważam zainwestowanie w plany oszczędnościowe ETF, ale jeszcze nie mam pomysłu, jak dokładnie rozproszyć moje kapitał. Pytanie brzmi także, czy dla okresu trwania od czterech do pięciu lat może być sensowna inna metoda. Co o tym myślicie? A może ktoś ma inne zalecenie?
Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Przy inwestycjach poniżej 10 lat nie zalecam inwestowania w fundusze. Możesz wykorzystać ten czas, aż zaczniesz naprawdę dobrze zarabiać, aby zgłębić wiedzę na temat funduszy inwestycyjnych.

W zasadzie pozostaje Ci tylko lokata terminowa i lokata oszczędnościowa.

Ponadto, jako student, zawsze musisz mieć dostęp do swoich pieniędzy, co jeszcze bardziej przemawia za lokatą terminową.

Jednakże wybieraj bank, który przestrzega niemieckiego podatku od zysków kapitałowych i ma siedzibę w kraju europejskim o dobrej wiarygodności.

Napisany przez EasyD
Rzeczywiście podzielam zdanie titan1981. Szczególnie jeśli nie mają jeszcze Państwo doświadczenia w tej dziedzinie, Splotsch.

W zależności od skłonności do ryzyka i indywidualnej sytuacji, mogę sobie wyobrazić inwestycję w fundusz mieszany o defensywnej strategii. Jednak na podstawie zdalnej diagnozy powstrzymam się od udzielania konkretnych zaleceń.

Napisany przez Splotsch
Na ETF-y wpadłem, ponieważ chcę głównie skorzystać z efektu zdublowanych odsetek. O ile mi wiadomo, oprocentowanie konta oszczędnościowego jest raczej znikome, prawda? Naturalnie nie mam zamiaru inwestować w coś, o czym nie mam pojęcia. Wtedy prawdopodobnie poszukałbym porady.

i każdy, kto doradza ci z twojej strony, powie ci, że powinieneś ulokować swoje pieniądze w depozyty terminowe, gdzie można obecnie uzyskać więcej niż aktualna inflacja razem...

To, co jest złe w funduszach, to jeśli pozostawisz w nich pieniądze tylko na krótki okres, istnieje wysokie ryzyko utraty pieniędzy... krótki okres oznacza mniej niż 10 lat. Dopiero wtedy, w przypadku dobrych funduszy, można założyć, że nie poniesiesz strat... a w przypadku funduszy/ETF-ów bezpiecznie można trzymać w nich nawet do 60%, a okres odbudowy może trwać kilka lat.

Mały przykład: inwestujesz każdego roku 1200€ i masz pewny zysk obecnie około ~0,6% rocznie, co oznaczałoby 4800€ oszczędności i około 60€ odsetek. Razem 4860€ na start kariery zawodowej.

Lub inwestujesz 1200€ rocznie, a w ostatnim roku tracisz 60% wartości ~kapitał końcowy 2880€, to byłby nieszczęśliwy scenariusz... oczywiście może też się zdarzyć odwrotnie. Jednak ostatnie lata były raczej dobrymi latami na giełdzie, więc teraz powinny nadejść złe, jeśli wierzymy w cykl koniunkturalny...

Napisany przez EasyD
To dla mnie teraz zbyt ogólne, titan1981. Nie można twierdzić, że każdy fundusz powinien mieć minimalny okres inwestycji wynoszący dziesięć lat i że istnieje ryzyko utraty na kursie nawet do 60%. Chciałbym zobaczyć na przykład fundusz rynku pieniężnego. I na pewno normalny fundusz defensywny nie ma takich wymagań.
Jak już wspomniano. Ogólnie rzecz biorąc, moją pierwszą myślą również byłoby lokowanie pieniędzy na rachunku oszczędnościowym. Ale jak sam Splotsch pisze, jedynym rozwiązaniem jest indywidualna konsultacja, podczas której można spokojnie ocenić całą sytuację.

więc dotychczas żaden fundusz nie oferował mi gwarancji, że w ciągu 4 lat otrzymam więcej niż wpłaciłem. Wszystkie fundusze podlegają wahaniom w dół i w górę. Nie bez powodu długoterminowe inwestycje przynoszą wyższe zyski niż lokata. Wyższe zyski wiążą się jednak z większym ryzykiem strat. Zwłaszcza na początku ryzyko strat jest znacznie większe niż po 10 latach. Nie twierdzę, że taki jest przypadek we wszystkich funduszach, ale należy zawsze wziąć pod uwagę najgorszy scenariusz, aby ocenić, czy ryzyko jest warte podjęcia. Oczywiście istnieją również fundusze, które osiągają zyski na poziomie lokaty, w takim przypadku jednak nie ma potrzeby inwestowania w fundusz.
Jeśli wybieramy właściwego doradcę, jak wspomniałem, musimy najpierw zainwestować pieniądze. Studenci mają jednak mało gotówki do inwestycji i w tej chwili nie znam doradcy, który działa bezpłatnie dla studentów. Będę wdzięczny za wskazówkę. Ponieważ niezależni doradcy także nie działają za darmo. Fundusz musi zatem najpierw osiągnąć zysk w ciągu czterech lat. Istnieje także możliwość skorzystania z bezpłatnej konsultacji w banku, ale raczej jest to rozmowa sprzedażowa, która na dłuższą metę kosztuje klienta. Zwłaszcza jako student z niewielkim majątkiem skłaniałbym się ku najtańszej opcji. Dla mnie pozostaje to i tak lokata bankowa.

Napisany przez Splotsch
Dzięki wielkie za waszą ocenę, jeszcze raz się nad tym zastanowię

Napisany przez MagicMike
Hej Splotsch,

długość inwestycji wydaje mi się trochę krótka, aby zainwestować duże środki w czysty fundusz akcyjny (ETF). Fundusze zrównoważone (ETF) mogą być opcją. Lub także szeroko zakrojony fundusz obligacji ETF.

Jako ogólna wskazówka: Im więcej akcji masz w portfelu lub w swoim ETF, tym lepiej z punktu widzenia ryzyka. Rozłóż swoje ryzyko.

Jeśli zdecydujesz się skorzystać z usług doradcy, powinieneś udać się do doradcy finansowego pobierającego opłatę za usługę, a nie do doradcy dostającego prowizję. Ci ostatni nie mogą być w pełni niezależni i jeśli masz pecha, mogą wcisnąć ci drogi produkt.

Pozdrowienia, Mike

Napisany przez ProfFF

W przypadku inwestycji o okresie poniżej 10 lat nie zdecydowałbym się na fundusze. Możesz wykorzystać ten czas, zanim zaczniesz naprawdę dobrze zarabiać, aby zgłębić wiedzę na temat funduszy.

Faktycznie, zostaje Ci tylko konto oszczędnościowe i lokata terminowa.

Ponadto jako student zawsze musisz mieć dostęp do swoich pieniędzy, co jeszcze bardziej przemawia za kontem oszczędnościowym.

Ale proszę zwrócić uwagę, że należy to zrobić w banku, który przestrzega niemieckiego podatku od zysków kapitałowych i którego siedziba znajduje się w kraju europejskim o dobrej wiarygodności.

W pełni się zgadzam i mówię to z doświadczenia. Również po studiach założyłem konto oszczędnościowe i bardzo się cieszę, że zawsze mogłem mieć dostęp do swoich pieniędzy, gdy było to konieczne. Poza tym, u niektórych banków oprocentowanie jest naprawdę dobre. Jeśli planujesz to utrzymać przez kilka lat, to zdecydowanie lokata terminowa jest dobrą opcją, ponieważ od razu możesz liczyć na określone oprocentowanie, zazwyczaj lepsze niż na koncie oszczędnościowym, i dokładnie wiesz, ile uzyskasz po zakończeniu okresu trwania. Oczywiście wadą jest to, że nie zawsze można natychmiast uzyskać dostęp do pieniędzy. Po studiach zazwyczaj jeszcze nie stoimy na pewnym finansowo i zawsze może się zdarzyć, że szybko potrzebujemy zaoszczędzonych pieniędzy. Dlatego też skłaniałbym się raczej ku kontu oszczędnościowemu.

Ze względu na warunki rynkowe zalecam dokładne porównanie banków przed zawarciem umowy, na przykład na tej stronie. Sprawdź również, czy nie lepiej otworzyć konta w banku, w którym dotychczas nie miałeś konta. Wtedy możesz być w stanie uzyskać dodatkowe premie. W rywalizacji między bankami obecnie na pewno można uzyskać dobre oprocentowanie, zwłaszcza na początku!

Napisany przez Ex-Studentin
Hej Splotsch,

po pierwsze życzę Ci powodzenia w studiach! Ja również studiowałem inżynierię mechaniczną i udało mi się zrobić sobie małą rezerwę.

Chociaż udało mi się zdać wszystkie egzaminy bez dodatkowych poprawek, zawsze wisiała nade mną obawa, że nie uda mi się ukończyć studiów. Z początkowego Może nawet zrobię doktorat? szybko stało się Będę zadowolony, gdy skończę bakalaureat!. Pół roku przed zakończeniem studiów dostałem wypowiedzenie, ponieważ wszyscy musieli opuścić akademik ze względu na prace remontowe.

W trakcie studiów plany mogą się więc szybko zmieniać, dlatego oszczędności powinny być szybko dostępne. Dlatego byłem szczęśliwy z mojego klasycznego konta oszczędnościowego. W moneyou w 2012 roku faktycznie otrzymywałem 2-3% odsetek.

Po studiach szybko zrobiło się drogo: kaucja, podwójne czynsze, kilka nowych mebli i opłaty dla pośrednika (jeszcze 3 lata temu to najemca musiał płacić, teraz obowiązuje zasada zamawiającego).

W zależności od tego, w jaki sposób zarabiasz pieniądze, twoje źródła dochodu mogą zmniejszyć się lub będziesz musiał coś spłacić po studiach. Czy u ciebie też tak jest?

Studiowałam na dwóch kierunkach. Obecnie nawet tam często obowiązują umowy o zwrocie kosztów, jeśli przerwie się studia lub zmieni pracodawcę.

Pozdrowienia
Była studentka

Napisany przez Daukind
Zgłosiłem sebfriedela ze względu na jego bezczelny spam na stronach Panther. Mam nadzieję, że szybko zostanie usunięty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata