Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości z gotowym najmem

Napisany przez cherryblossom
Cześć drodzy członkowie forum,

mój mąż i ja planujemy zakup istniejącej nieruchomości w Nadrenii Północnej-Westfalii i dostosowanie jej do naszych wymagań oraz efektywne termomodernizacje. Chcemy dodać tylny przybudowany budynek (około 40 m2, nie ma planu zagospodarowania przestrzennego na ulicy ani w osiedlu), odnowić łazienkę na parterze i dodać zupełnie nową łazienkę na piętrze. Przybudówka jest potrzebna jako mój gabinet (90% pracy zdalnej) oraz pokój dla gości. Architekt, jeśli zakup jest realny (obecnie trwa spór o spadek, który musimy poczekać, jednak obie strony chcą sprzedać Dom), zaplanuje i wyceni z nami sam obiekt oraz planowane prace modernizacyjne.

Wybrana przez nas nieruchomość ma 120 m2 powierzchni mieszkalnej plus piwnica na 1200 m2 działki. Połowa bliźniaka pochodzi z 1957 roku, regularnie był remontowany i modernizowany (okna, ogrzewanie gazowe, ...) oraz ma kosztować 125 000 euro. Obecnie planujemy wydać około 100 000 euro na wszystkie przebudowy.

To tyle jeśli chodzi o planowanie. Teraz kilka danych:

Małżeństwo, bez dzieci, ja mam 37 lat (70% niepełnosprawny fizycznie), on ma 36 lat
Wkład własny: 25 000 euro
Dochód: łącznie 4400 euro netto, oboje zatrudnieni na stałe od lat

Chcielibyśmy spłacać miesięcznie od 1000 do 1200 euro, aby pozostało wystarczająco pieniędzy na dodatkowe i utrzymanie życia.

Moje pytania do Was:
- Czy widzicie trudności w finansowaniu?
- Jakie inne środki pomocowe (oprócz kfw) byłyby ewentualnie dla nas dostępne?

Macie dla nas jakieś inne pomysły lub wskazówki?
Cieszy mnie Wasze propozycje i z góry dziękuję za pomoc.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, zasadniczo dochód jest dobry a nawet bardzo dobry, jeśli spojrzymy na relację do pożyczki w wysokości 225 000 EUR.

Istnieje też kapitał własny na dodatkowe koszty zakupu, takie jak podatek od nieruchomości oraz opłata notarialna (i prowizja maklerska?).

Kolejne pytanie: Czy istnieją obecne raty kredytowe/zobowiązania Leasingowe?

Napisany przez MagicMike
Cześć,

choć brakuje jeszcze kilku konkretnych danych, nie widzę większych problemów z Twoim zamierzeniem.

Rzeczywista roczna stopa oprocentowania powinna wynosić między 1,8 a 2,5 procent przy okresie wiązania oprocentowania na 10 lat (pełna spłata).

Można skorzystać z KfW. Należy sprawdzić, czy skorzystać z KfW przy zakupie czy tylko na przebudowy i koszty remontu (to powinien wiedzieć fachowiec).

W powyższych obliczeniach finansowania miesięczna rata mogłaby wynosić od 908,33 € do 967,72 €, w zależności od oprocentowania.

Pozdrowienia, Mike

Dziękuję za odpowiedź. Nie, nie mam żadnych innych kredytów ani zobowiązań. Nawet Bafög i inne pożyczki zostały spłacone ; -)

Cześć Mike,
dziękuję za odpowiedź, szczególnie za wskazówkę dotyczącą wsparcia Kfw.
Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Cherryblossom,

Fundusze krajowe NRW.Bank należy uwzględnić, podobnie jak wspomniane przez Ciebie finansowanie KfW Wohneigentum 124, Energeieffizientes Bauen 153 i/lub Energieeffizientes Sanieren 151.

Przedstawienie finansowania i pozytywna opinia kredytowa w zasadzie nie napotykają na przeszkody na podstawie zgłoszonych informacji, jak już sugerowali poprzedni odpowiadający.

Rozwiązanie i wyjaśnienie problemów związanych z nieruchomością oraz planowanie budowy z architektem mają teraz najwyższy priorytet.

Napisany przez wise
Czy warunki dotyczące finansowania przez NRW.Bank uległy zmianie? Kiedy rok temu się nimi zainteresowałem, zauważyłem, że wsparcie jest możliwe tylko w przypadku osób, które nie należą do grupy lepiej zarabiających. Przeczytałem, że dochód netto wynosi powyżej 4 400 EUR miesięcznie. Czy NRW.Bank nadal udziela wsparcia przy tych warunkach?

Napisany przez derSteffen
Cześć wszystkim, oto sytuacja. Potrzebujemy 50 000 euro na nieruchomość, moja doradczyni finansowa już to obliczyła i wszystko jest w porządku. Jednakże, moja żona podpisała w zeszłym roku oświadczenie majątkowe, czy otrzymamy kredyt mimo tego? Czy może zdać się na mojego ojca jako poręczyciela? Czy mogę również wziąć kredyt sam, ale z dochodem mojej żony? Proszę o pomoc i poradę. PS: Zamierzamy to zrobić w ING Diba. Z góry dziękuję

Napisany przez 6Bankkaufmann
Deutsche Bank nie finansuje w przypadku negatywnej historii kredytowej...

Napisany przez bobodda
Cześć cherryblossom!

.. Finansowanie w pełni możliwe - jak wszyscy mówią.

Zastanów się, czy chcesz sfinansować całość. Niski poziom oprocentowania oferuje bardzo dobre długoterminowe perspektywy.
Przy pożądanej wysokości raty powinieneś spłacić wszystko do czasu rozpoczęcia emerytury i nigdy więcej nie martwić się oprocentowaniem.

Oczywiście, jak najbardziej korzystaj z dostępnych dotacji!

Napisany przez bobodda
@derSteffen

Teoretycznie jeden z małżonków może zaciągnąć (kredyt budowlany) samodzielnie.
Niestety, jest to bardzo źle widziane (raczej w przypadku separacji majątkowej).

Jednakże logicznie, mogłoby to być związane tylko z własnym wynagrodzeniem.

Więc ty sam z twoim wynagrodzeniem byłbyś ewentualną opcją.
Niemniej jednak, będąc żonatym, w budżecie domowym uwzględniona zostałaby także twoja żona.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata