Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Premia bonusowa BHW + Podatek od zysków kapitałowych

Napisany przez biggi2016
Cześć, jestem tu nowy i nie jestem pewny, czy moje pytanie jest na właściwym miejscu.... Wysłałem tekst na temat Banki, ale mam wrażenie, że tutaj, w dziale dotyczącym oszczędności hipotecznych, jest bardziej odpowiednie - czyż nie? Chodzi o uciążliwy temat BHW. Sytuacja wygląda następująco: chodzi o stary kontrakt Dmaxx5 z premiowanym oprocentowaniem. W corocznym wyciągu z konta nie uwzględniono premiowanego oprocentowania - cóż, to właściwie dobrze, ponieważ zostanie ono wypłacone dopiero wtedy, gdy zrezygnuje się z pożyczki. Niemniej jednak premiowane oprocentowanie jest obliczane corocznie - o czym świadczy druk Obliczenia premiowego oprocentowania, który otrzymaliśmy od BHW. Według BHW premiowane odsetki trafiają na osobiste konto i tam się gromadzą, aż do momentu ich wypłaty. W świadectwie podatkowym od BHW premiowane odsetki również nie są uwzględnione - LBS robi to rocznie. Teraz moi rodzice wypłacili od BHW oszczędności wraz z premiowanymi odsetkami. W świadectwie podatkowym wysokość podatku od dochodów kapitałowych została obliczona na wysokim poziomie, ponieważ BHW dodało do rocznego oprocentowania z 2015 roku całą wypłatę premiowanych odsetek, czyli za lata 2003-2015. Czy to w ogóle jest zgodne z prawem? Przecież premiowane odsetki pojawiają się rocznie... czy nie powinny być uwzględnione podatkowo tylko roczne premiowane odsetki + standardowe oprocentowanie - tak jak robi to LBS? 12 lat gromadzonych premiowanych odsetek naturalnie przekracza kwotę ulgi podatkowej dla oszczędności. Rozłożenie tych kwot na poszczególne lata nie doprowadziłoby do przekroczenia limitu zwolnienia podatkowego. Teraz moje rodzice muszą opodatkować 25%, ponieważ BHW zsumowało roczne premiowane odsetki jako dochody z odsetek tylko za rok 2015. Czy to naprawdę jest poprawne? Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrowienia, Biggi

Napisany przez Martin79HN
Cześć Biggi2016,

według mojej oceny, rozliczenie ze strony BHW jest prawidłowe!
Rodzice mogliby zwiększyć swój limit podatkowy w roku wypłaty. (jeśli nie został jeszcze wyczerpany)

Podatek od zysków kapitałowych jest płatny przy wypłacie!
Bonus otrzymuje się tylko wtedy, gdy zrezygnuje się z pożyczki i umowa jest w pełni spełniona!

W przypadku LBS jest podobnie.
Tylko oni uwzględniają odsetki bonusowe, aby można było zachować orientację.
Gdy dochodzi do wypłaty, ta sama zasada obowiązuje. (decydujący jest rok podatkowy i zlecenie zwolnienia)

Najlepiej cieszyć się z pięknych bonusowych odsetek. (nawet jeśli 25% zabiera państwo)

Pozdrawiam

Martin

Informacje jeszcze.

Jeśli masz jeszcze niewykorzystany limit zwolnienia (od dochodów z kapitału), możesz spróbować odzyskać część podatku za pomocą złożenia zeznania podatkowego!

Napisany przez bobodda
Dokładnie. Wynika to z zeznania podatkowego i załącznika Dochody z kapitału lub jak pięknie brzmi w niemieckim formularzu. Nadwyżka ta jest następnie opodatkowana stawką podatku osobistego.

Napisany przez biggi2016
Cześć Martinie i wszyscy inni,
dziękuję za odpowiedź.
jednak w przypadku LBS nie jest tak, ponieważ dodatkowe odsetki są uwzględnione w certyfikacie podatkowym.. porównałem to w moich dokumentach.. dlatego też pojawiły się u mnie duże znaki zapytania.
i...
jeśli podatek od dochodów kapitałowych naliczany jest zawsze tylko przy wypłacie, to także oprocentowanie standardowe nie powinno pojawić się w certyfikacie podatkowym, ponieważ jest ono wypłacane dopiero w momencie likwidacji umowy... więc wiele znaków zapytania dotyczących procedury...
dzięki dodatkowemu oprocentowaniu mój ojciec sam w 2015 roku przekroczył kwotę 2 000,-€ odsetek (jasne, 12 lat dodatkowych odsetek się sumuje) i tym samym sam jest już powyżej kwoty zwolnienia podatkowego... oprocentowanie standardowe i dodatkowe z samego roku 2015 wynosiło około 320,-€ i tym samym jest znacznie poniżej kwoty zwolnienia...
dlatego pytanie, dlaczego roczne dodatkowe oprocentowanie nie jest opodatkowane w roku, w którym zostaje ono naliczone, czyli wpisane?
albo inaczej: kto postępuje teraz poprawnie - BHW czy LBS?

Napisany przez BenniG
A co się stanie, jeśli ktoś użyje swojego rachunku oszczędnościowo-kwalifikacyjnego do pożyczek? W takim przypadku nie otrzyma się premii, ale dochody z tytułu premii zostaną opodatkowane, o ile dochody kapitałowe przekroczą kwotę wolną od podatku.

Napisany przez biggi2016
czesc,
właśnie przeszukałem/aem internet i natknąłem/aem się na wyrok Sądu Finansowego Dolnej Saksonii z dnia 17.07.2003, sygn. 10 K 305/98.
Zgodnie z tym orzeczeniem, premie odsetkowe muszą być opodatkowane rocznie, ponieważ są one przyznawane co roku, nawet jeśli trafiają tylko na osobne konto bonusowe i nie są dostępne dla posiadacza kredytu hipotecznego.
W przypadku zaciągnięcia kredytu i tym samym utraty premii odsetkowych, można je potraktować jako straty podatkowe, ale na razie obowiązuje zasada przychodów, także w przypadku premii odsetkowych.
z tego wynika, że LBS prowadzi poprawną księgowość dla moich rodziców, a BHW nie.

Tezy: Przychód ze zniżek odsetkowych, które są zaksięgowane na osobnym koncie bonusowym obok konta oszczędnościowego:
1. Nie stoi na przeszkodzie dla przychodzenia odsetek od premii na konta oszczędnościowe w umowach oszczędnościowych, że nie są one wypłacane oddzielnie, ale są zaksięgowane tylko na kontach bonusowych podczas wygaśnięcia, a nie (jak odsetki od salda) na kontach oszczędnościowych.
2. Odsetki, które są przypisane do salda oszczędnościowego wraz z wygaśnięciem, zwiększają saldo i dlatego są one dochodami z umowy pożyczki oprocentowanej. Dlatego odsetki są również uznane za przychód.
3. Dla bonusowych odsetek zaksięgowanych na osobnych kontach zniżkowych obowiązują analogiczne zasady, ponieważ w tym przypadku również następuje zamiana długu na umowę pożyczki - chociaż nierozliczoną.

co teraz?

Napisany przez bobodda
Wyrok został z pewnością wydany przez osoby, które wiedzą, co robią (oby).

Niemniej jednak uważam to za bardzo dziwne.

Ja także, jak to już zauważył BenniG, zastanawiam się, co się stanie po wzięciu pożyczki. Ok, oznacza to, że ujemne dochody mogą być odliczone.
Ale - na przykład w przypadku zysków i strat z akcji mogę je ze sobą wyzerować, ale nie mogę uwzględnić i obniżyć mojego podatku dochodowego.
To oznaczałoby, że potrzebowałbym innych dochodów kapitałowych do zrekompensowania ujemnych dochodów, by nie przepadły.
To brzmi dla mnie trochę dziwnie.
Ale oczywiście nie zamierzam postawić się na drodze wyroku.
Proszę więc, spójrz na całkowitą sytuację podatkową rodziców. Czy płacą oni wysokie podatki, ponieważ mają tak wysokie dochody?
Jeśli nie, nie nadalibyśmy rozwiązali problemu fundamentalnie, ale byłoby to bardziej obojętne z punktu widzenia deklaracji podatkowej.
Jeśli dochody są tak duże, moglibyście rozważyć skonsultowanie się z prawnikiem. (Ok, głupi komentarz, przepraszam!)
Przeczytałem dokładnie wyrok, który przytoczyłeś.
Pojawiają się u mnie dwie pytania:
Czy na TWOIM rachunku rocznym możesz zobaczyć premię odsetkową? Podobnie jak w przypadku LBS?
To byłoby interesujące płacić podatek za coś w ciągu roku, czego nawet nie widzisz
Po drugie, zadziwiło mnie, dlaczego wtedy mogą istnieć fondy thesaurierende. Podatek jest tutaj płatny dopiero przy sprzedaży.
Lub ubezpieczenia na życie z funduszami. Jednym z zalet, jakie można znaleźć (o ile się wystarczająco długo szuka), jest to, że dochody z funduszy są dalej oprocentowane bez opodatkowania.
Więc wtedy orzecznictwo samemu sobie przeczy. (Co nie jest wykluczone)
Kocham niemieckie orzecznictwo!
Sam ten fragment (z wyroku) jest fantastyczny:
Przychody płyną nawet wtedy, gdy nie ma jednoznacznej pewności, czy ostatecznie pozostaną u odbiorcy.
Należy zauważyć, że chodzi o premię odsetkową prowadzoną na specjalnym koncie.... (która tam nie jest oprocentowana).
Nawet nie jest pewne, czy się ją otrzyma. Nawet nie ma możliwości skorzystania z niej dziś (rozwiązania umowy oszczędnościowej) (przed przydziałem lub określonym okresem czasu).
Więc teraz przypiszę wszystkim Państwu 1000 na konto, które być może w przyszłości wypłacę jako bonus, jeśli będą spełnione określone, ustalone parametry.
Czy moglibyście je opodatkować??
[To ironia. Czyli żart. Niczego nie przypisuję.]

Napisany przez biggi2016
Cześć,
nie bardzo rozumiem to :-(
Ze względu na Oświadczenie o zrzeczeniu się pożyczki od dłuższego czasu było jasne, że zostanie pobrany dodatkowy odsetek. Po prostu wszystko zostało pozostawione.
W związku z odsetkami bonusowymi moi rodzice otrzymali wykaz - nazywa się to Określenie odsetek bonusowych... tutaj corocznie podane są odsetki bonusowe oraz oprocentowanie odsetek bonusowych.
BHW nie wyświetla odsetków bonusowych na wyciągu z konta, LBS natomiast wskazuje je na wyciągu z konta.
jestem ciekawa, co na to powie BHW, ponieważ moi rodzice zapytali już tam dlaczego corocznie naliczane i corocznie zapisywane odsetki bonusowe nie są opodatkowane rocznie, lecz podatek od odsetek bonusowych za ostatnie 13 lat jest pobierany od razu???
Pracownica BHW nie była w stanie udzielić na to odpowiedzi - poza robimy to zawsze w ten sposób. To nie jest wyjaśnienie, ale pracownica chciała przekazać pytanie dalej... teraz czekamy na odpowiedź ;-)
dziękuję za myśli, które wszyscy sobie zrobili... zauważam, że to forum może być interesujące :-)

aha...
moi rodzice są emerytami, więc każda pomoc finansowa jest miła, a wszystko, co idzie do urzędu skarbowego, boli :-)

Napisany przez xlarge
Tak samo niesprawiedliwe uważam, że nie mogę odliczyć kosztów odsetek od kredytu hipotecznego (lub odsetek od debetu) od kapitałowych dochodów ...

Gdzie płacę odsetki - gdzie otrzymuję odsetki - dlaczego tego nie można sobie odliczyć od siebie? (I w ten sposób uczynić odsetki ponad kwotę zwolnioną od podatku.)

Napisany przez biggi2016
@xlarge...
brak pomieszczenia biurowego, które można odliczyć od podatku? :-) w takim razie koszty mogą być rozłożone

tutaj chodzi tylko o to, który okres uważany jest za przychód - zapis na koncie bonusowym czy wypłata?
orzeczenie z 2003 roku mówi, że przychód = zapis na koncie bonusowym, ale różne kasy oszczędnościowo-budowlane mają różne podejścia

Napisany przez BenniG
Następnie twoi rodzice musieliby złożyć odwołanie w sprawie ostatnich 13 decyzji podatkowych, które będą obowiązywać do czasu wyjaśnienia sprawy z bonusowymi odsetkami.

Jestem ciekaw, co z tego wyniknie.

Napisany przez phot
biggi 2016-tak jak BHW traktowała podstawowe stawki procentowe i odsetki premiowe, jest to zgodne z prawem. Jeśli rodzice są emerytami i nie otrzymują superemerytury, mogą odzyskać podatek od odsetek kapitałowych lub określoną część z nich w swoim zeznaniu podatkowym. W przyszłości powinni złożyć wniosek o zaświadczenie o niezakwalifikowaniu się do opodatkowania w swoim urzędzie skarbowym.

Napisany przez biggi2016

W takim razie twoi rodzice praktycznie musieliby złożyć sprzeciw wobec ostatnich 13 decyzji podatkowych, które są utrzymywane w mocy do czasu wyjaśnienia sprawy z bonusem odsetkowym.

Jestem ciekawy, co z tego wyniknie.

Cześć Benni,
ja również jestem ciekawy.
W odniesieniu do decyzji podatkowych z ostatnich lat, moi rodzice zakładali, że wszystkie odsetki zostały uwzględnione, tak jak w przypadku LBS. Dowiedzieli się dopiero przy przesyłce wydruku obliczenia bonusowych odsetek, że bonusowe odsetki nie zostały uwzględnione, i to ja na to natrafiłem. Po przekroczeniu 80 lat nie jest już tak łatwo wszystko zrozumieć lub zrozumieć :-)

Cytat od phota

W przyszłości powinni złożyć w swoim urzędzie skarbowym zaświadczenie o nieprocedowaniu.

Cześć,
nie ma zaświadczenia o nieprocedowaniu, ponieważ mój ojciec jest emerytem i podlega opodatkowaniu dochodowemu. Jest jednak bardzo mały, ponieważ został przyjęty do służby państwowej bardzo późno i na niskim poziomie wynagrodzenia.
dzięki za wskazówkę

jesteśmy ciekawi....
pytanie tylko brzmi: jak teraz wypełnić zeznanie podatkowe?...roczne bonusowe odsetki czy wszystkie bonusowe odsetki z ostatnich 13 lat, tak jak to BHW wymienia w zaświadczeniu? czy od razu złożyć sprzeciw w urzędzie skarbowym?

Cześć Biggi2016,

zapytaj w LBS. :-)

Bonusowe odsetki zostaną naliczone dopiero na końcu przy wypłacie (zrzeczenie się kredytu)!

Podawane są wszystkie otrzymane. Myślę, że to błąd myślowy zadającego pytanie i bardzo łatwo to wyjaśnić.

Nie otrzymuje się co roku bonusowych odsetek, ale podatkowo dopiero na końcu przy wypłacie (zrzeczenie się kredytu)! Wtedy dokonuje się obliczenia wstecz dla bonusowych odsetek.

LBS podaje te informacje wcześniej, natomiast BHW nie. Ale obie firmy traktują te bonusowe odsetki jednakowo.

Więc podaj wszystkie dochody kapitałowe, do których zostały rozdzielone zgody na zwolnienie
i następnie jest mała część (jeśli stawka podatkowa jest poniżej 25%) zwracana.

Myślę, że wpis pasuje do forum podatkowego.

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez biggi2016
Cześć Martin,
dziękuję za odpowiedź, ale w przypadku LBS faktycznie jest tak, że odsetki premiowe zostały uwzględnione w zaświadczeniu podatkowym - mam to czarno na białym...
oczywiście odsetki premiowe zostaną wypłacone dopiero przy wypłacie umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe i zostaną one ujęte w wyciągu z konta w informacyjnie przez LBS, ale w zaświadczeniu podatkowym są one uwzględnione w przychodach z kapitałów...
dlatego powstało moje pytanie, a jeśli czytam wyrok sądu finansowego Dolnej Saksonii, to LBS postępuje zgodnie z prawem, a BHW nie....
ale to właśnie jest pytanie... *zastanawiam się*

zobacz załącznik:

Cześć Biggi2016,

masz umowę z LBS, która daje bonusowe odsetki każdego roku!

Nasz syn ma na przykład również umowę, która dostaje 10% bonusu na wpłatę do maksymalnie 480€! Dlatego też w umowie z LBS pełna ulga podatkowa jest wykorzystywana każdego roku! To fajna umowa i dobre odsetki! (pozostaw LBS bez zmian!)

W umowie z BHW bonus jest dostępny tylko w przypadku rezygnacji z pożyczki! Dlatego także dopiero na końcu i jednorazowo.

To jest moje zdanie na ten temat

Przy przydziale lub nadpłacie, gdy zbliża się moment wypłaty w LBS, nie będziesz już mieć tego problemu! Kwota wolna od podatku została wykorzystana przez lata!

Nie daj się zmylić i kontynuuj współpracę z LBS, nie daj się zmusić do zerwania umowy. A kiedy umowa będzie gotowa do przydziału, sprawdź, czy dalsza płatność jest możliwa! (Kwota standardowa!)

Napisany przez biggi2016
Cześć Martin,
dzięki za odpowiedź - jesteś specjalistą w tej dziedzinie?

Moi rodzice pierwotnie planowali spłacić umowę do 31.12.2016... jest ona już od dawna gotowa do wypłaty..
swoją drogą: także w przypadku LBS moi rodzice musieli zrzec się pożyczki...

Rzeczy do rozważenia były/są:
bonus jest przewidziany tylko w przypadku zrzeczenia się pożyczki...
pytanie brzmi zatem, jaka kwota teoretycznie i praktycznie może jeszcze być wnioskowana jako pożyczka? Jeśli suma oszczędności wynosi kwotę, dla której faktycznie nie ma możliwości uzyskania pożyczki, to nie można z niej zrezygnować... jeśli nie można zrezygnować, to nie ma również bonusu.... tak nam kiedyś powiedziano...
dlatego pytanie brzmi: kiedy jest właściwy moment na wypowiedzenie umowy?
na dzień 31.12.2015 było 11.003,-€ na koncie.. do tego dochodzą teraz odsetki za 2016 rok oraz bonusowe odsetki... w rezultacie pod koniec roku powinno to wynosić około 14.100,-€ - jeśli się nie pomyliłam...
to jest umowa na 14.000,-€
co więc zrobić? czy wypowiedzenie umowy na 31.12.2016 jest właściwe?
Byłabym wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam, Biggi

Cześć Biggi2016,

nie jestem z branży. :-)

Ale moja żona miała umowę LBS z bonusem za rezygnację z pożyczki na koniec okresu kredytowania (gdy została ona spłacana)!

W jej przypadku bonus został skojarzony z rezygnacją z pożyczki na koniec okresu kredytowania.

W Twojej umowie bonus został już częściowo zrekompensowany przez lata poprzez dyspozycję zwolnienia z podatku.

Dlatego nie będzie tak łatwo przekroczyć tę kwotę poprzez dyspozycję zwolnienia z podatku.

Dlaczego więc teraz nie zostawić umowy i zebrać odsetki?

Być może warto wpłacić jeszcze w tym roku i potem zatrzymać się.

Tylko gdy saldo będzie wyższe niż suma kredytu hipotecznego, LBS może Cię zmusić do rezygnacji z umowy. (Mam na myśli, że bonus jest pominięty)

Uważaj, nie rezygnuj, tylko żądaj wypłaty z rezygnacją z pożyczki!

Wtedy otrzymasz bonus! Być może będziesz musiał poczekać 3 miesiące / 6 miesięcy, zanim pieniądze trafią na Twoje konto!

Nie popełniaj błędu poprzez rezygnację!

Napisany przez biggi2016
Cześć Martinie,
dziękuję, że znalazłeś czas.
Oczywiście... złożenie wniosku o wypłatę wraz z bonusem...
Teraz... porozmawiam z moimi rodzicami, czy nie potrzebują umowy dopiero od 2017 roku lub później.... zasadniczo chcą przerobić swoją łazienkę na przyjazną dla osób niepełnosprawnych, ale jeśli nie uda nam się powiększyć obszaru prysznicowego do co najmniej 1,00 m x 1,50 m, to najprawdopodobniej nie otrzymają dofinansowania od kasy opieki - tak powiedział doradca... (cała łazienka przysznicowa ma tylko 1,80 m x 1,80 m)... więc trzeba będzie użyć więcej oszczędności :-(

Napisany przez xlarge
Jeśli otrzymuje się odsetki od salda powyżej 2,5% na umowie oszczędnościowej budowlanej i kredyt oprocentowany jest poniżej 2%, to być może można liczyć na dopłatę od KfW ... w takim przypadku lepiej wziąć kredyt.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata