- śr sie 03, 2016 1:33 pm
Cześć, jestem tu nowy i nie jestem pewny, czy moje pytanie jest na właściwym miejscu.... Wysłałem tekst na temat Banki, ale mam wrażenie, że tutaj, w dziale dotyczącym oszczędności hipotecznych, jest bardziej odpowiednie - czyż nie? Chodzi o uciążliwy temat BHW. Sytuacja wygląda następująco: chodzi o stary kontrakt Dmaxx5 z premiowanym oprocentowaniem. W corocznym wyciągu z konta nie uwzględniono premiowanego oprocentowania - cóż, to właściwie dobrze, ponieważ zostanie ono wypłacone dopiero wtedy, gdy zrezygnuje się z pożyczki. Niemniej jednak premiowane oprocentowanie jest obliczane corocznie - o czym świadczy druk Obliczenia premiowego oprocentowania, który otrzymaliśmy od BHW. Według BHW premiowane odsetki trafiają na osobiste konto i tam się gromadzą, aż do momentu ich wypłaty. W świadectwie podatkowym od BHW premiowane odsetki również nie są uwzględnione - LBS robi to rocznie. Teraz moi rodzice wypłacili od BHW oszczędności wraz z premiowanymi odsetkami. W świadectwie podatkowym wysokość podatku od dochodów kapitałowych została obliczona na wysokim poziomie, ponieważ BHW dodało do rocznego oprocentowania z 2015 roku całą wypłatę premiowanych odsetek, czyli za lata 2003-2015. Czy to w ogóle jest zgodne z prawem? Przecież premiowane odsetki pojawiają się rocznie... czy nie powinny być uwzględnione podatkowo tylko roczne premiowane odsetki + standardowe oprocentowanie - tak jak robi to LBS? 12 lat gromadzonych premiowanych odsetek naturalnie przekracza kwotę ulgi podatkowej dla oszczędności. Rozłożenie tych kwot na poszczególne lata nie doprowadziłoby do przekroczenia limitu zwolnienia podatkowego. Teraz moje rodzice muszą opodatkować 25%, ponieważ BHW zsumowało roczne premiowane odsetki jako dochody z odsetek tylko za rok 2015. Czy to naprawdę jest poprawne? Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrowienia, Biggi