Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie studenckie pomimo wysokich dochodów?

Napisany przez Flex
Cześć forum finansowe!

Oto moja sytuacja:

jestem 28-letnią osobą i obecnie pracuję jako zastępca dyrektora w firmie mojego ojca. Jako wspólnik-dyrektor jestem zwolniony z obowiązku ubezpieczenia społecznego i dlatego ubezpieczam się dobrowolnie. Moja miesięczna pensja brutto wynosi ponad 2500 euro. Fajne w mojej pracy jest to, że nie muszę pracować zbyt wiele i mogę pięknie rozplanować sobie czas pracy.

Dlatego teraz zamierzam także rozpocząć studia w semestrze zimowym.

Teraz moje pytanie:

Czy jest możliwe, abym ubezpieczył się jedynie jako student, pomimo mojej pracy dodatkowej z wysokim wynagrodzeniem?

Wtedy musiałbym płacić tylko 150 euro zamiast ponad 400 euro, które obecnie płacę na ubezpieczenie zdrowotne.

Z góry dziękuję za pomoc!

Napisany przez Peter Wolnitza

Cześć, forum finansowe!

Oto sytuacja, w której się znajduję:

Mam 28 lat i obecnie pracuję jako zastępca dyrektora w firmie mojego ojca. Jako partner-dyrektor jestem zwolniony z obowiązku ubezpieczenia społecznego i dlatego dobrowolnie się ubezpieczam. Mój miesięczny wynagrodzenie brutto wynosi ponad 2500 euro. Wspaniałe jest to, że w mojej pracy nie muszę bardzo dużo pracować i mogę sobie ładnie regulować czas pracy.
Dlatego teraz zamierzam rozpocząć studia w semestrze zimowym.

Teraz moje pytanie:

Czy jest możliwe, że ubezpieczę się tylko jako student, pomimo pracy pobocznej z wysokim wynagrodzeniem? Wtedy zapłaciłbym tylko 150 euro zamiast ponad 400, które obecnie płacę za ubezpieczenie zdrowotne.

Dziękuję z góry za pomoc!

Dzień dobry,

Jedno pytanie i dwie rady,

Cytat od Flex

Czy uważasz, że byłoby to uczciwe i poprawne? Oprócz tego bilet studencki na transport publiczny i inne zniżki..?

Moje pytanie: Czy uważasz to za sprawiedliwe? a potem jeszcze bilet studencki na komunikację miejską i inne zniżki..?

Moja rada 1: Dokładnie ustalić powyższe zagadnienie z ubezpieczeniem zdrowotnym, chodzi o pytania takie jak: Jaka jest główna działalność, jaka jest praca dodatkowa, co zawarte jest w umowie o pracę itp.

Moja rada 2: Sprawdź dokładny, aktualny status ubezpieczenia społecznego... ponieważ stwierdzenie: Dyrektor=zwolnienie z ubezpieczenia społecznego, zazwyczaj nie jest całkowicie prawdziwe i obfituje w wiele znaków zapytania -
również tutaj chodzi o kształtowanie umowy o dyrektora (podział czasu, podporządkowanie, wysokość zaangażowania, kontrola itp...) koniecznie dokładnie to wyjaśnij, w przeciwnym razie grożą przykłe niespodzianki w postaci dopłat!

Powodzenia!

Napisany przez Flex
Dziękuję najpierw za szybką odpowiedź!

Moim osobistym zdaniem, kwota 450€ miesięcznie tylko na ubezpieczenie zdrowotne wydaje się nieco przesadzona. Już rozważałem prywatne ubezpieczenie. Ponadto, studiowanie byłoby moim głównym zajęciem, a praca odbywałaby się tylko dwa dni w tygodniu.

Co do Rekomendacji 2: Choć wniosek jest obecnie w procesie w Zakładzie Ubezpieczeń Emerytalnych, najprawdopodobniej zakończy się na zwolnieniu ze składek na ubezpieczenie społeczne. Ponieważ jest to dla nas bardzo istotne z pewnych powodów, sporządziliśmy umowę spółki z ograniczoną odpowiedzialnością i umowę o pracę wspólnie z doradcą emerytalnym w taki sposób, aby te warunki zdecydowanie zostały spełnione.

Sprawdzę to jeszcze raz ze swoim publicznym ubezpieczycielem zdrowotnym. Chciałem zapytać, czy teoretycznie byłoby to możliwe w mojej sytuacji.

Napisany przez Peter Wolnitza

Dziękuję najpierw za szybką odpowiedź!

Moim osobistym zdaniem, 450€ miesięcznie tylko na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne jest nieco przesadzone. Zastanawiałem się również nad prywatnym ubezpieczeniem. Ponadto, studiowanie byłoby moją główną działalnością, a praca odbywałaby się tylko dwa dni w tygodniu.

Dokładnie to trzeba udowodnić kasie, gdy odpowiedni formularz dostanie się.
Odpowiadając na pytanie: Solidarność? ... Idea podstawowa: Każdy wnosi swój wkład zgodnie ze swoją zdolnością ekonomiczną....
Przy ubezpieczeniu w GKK - w zasadzie tak, ale proszę, nie dla oszczędności składki. To zazwyczaj kończy się na niepowodzeniu, ponieważ na początku wybierane są złe (pozornie tanie) oferty!

Cytat od Flex

Co do rekomendacji 2: Wniosek jest teraz w trakcie procesu w ZUS, ale bardzo prawdopodobne, że ostatecznie doprowadzi do zwolnienia z opłacania składek na ubezpieczenie społeczne. Ponieważ jest to dla nas bardzo ważne z pewnych powodów, przygotowaliśmy umowę o współpracy z rzecznikiem rentowym, aby stworzyć warunki do spełnienia tych wymagań.

Generalnie uważam, że to jest godne pożądania. Miałem jednak pewne obawy, co do tego, co możemy wywnioskować między wierszami: Brak pełnego etatu, prawdopodobnie brak udziału itp. - Może nie być tak łatwo,
ze względu na ustanowienie dominującej pozycji. Trzymam kciuki.

Cytat od Flex

Sprawdzę to z moją GKK. Na razie chciałbym zapytać, czy teoretycznie w mojej sytuacji byłoby to możliwe.

Powinno być możliwe - ale uważaj, aby nie stało w sprzeczności z dominującą pozycją w firmie. Dlatego również warto skorzystać z usług rzecznika rentowego w sprawach dotyczących umowy!

Powodzenia!

Napisany przez Flex
Dziękuję!

W takim razie zapytam najpierw w mojej kasie chorych, co jest możliwe. Albo zapytam doradcę rentowego, skoro już mam takiego pod ręką (do niedawna w ogóle nie wiedziałem, że istnieje taki zawód ;-) )

Dla zrozumienia: Firma jest naprawdę bardzo mała, praktycznie jednoosobowa firma. Fajne jest to, że można całkiem dobrze zarobić na życie pracując tam dwa dni w tygodniu. To po prostu specyficzna działalność, którą prowadzimy. Mój ojciec chce stopniowo przekazać mi firmę. Tylko z powodu specjalności podatkowej na razie nie może/mnie nie chce przekazać większości udziałów w spółce z o.o. Poza tym jednak jesteśmy w pełni równorzędnymi partnerami. Tak więc powinno to działać.

Cel to:
- Wniosek o zwolnienie ze składek ubezpieczenia społecznego zostanie zatwierdzony przez Zakład Ubezpieczeń Emerytalnych, jestem optymistycznie nastawiony.
- W Kasie Chorych mogę ubezpieczyć się jako student

Napisany przez brainy
Ciesz się tanim ubezpieczeniem studenckim (kasy i tak tego nie zauważą, chyba że będziesz nalegać na wpłacanie im pieniędzy) i po studiach przenieś się do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, o ile jesteś młody, zdrowy i oczekujesz wysokich dochodów.

Napisany przez Matthew Pryor

Ciesz się tanim ubezpieczeniem studenckim (fundusze nie zdążą tego skumać, chyba że będą dobrze naciskani) i po studiach przejdź na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, o ile jesteś młody, zdrowy i przewidujesz wysoki dochód.

Nasz burżuj forumowy znowu wie więcej niż wszyscy inni. Ja osobiście jestem zdania, że oczekiwany dochód jest zupełnie nieistotny, jeśli chodzi o pytanie, czy zmiana na prywatne ubezpieczenie zdrowotne jest możliwa, czy nie, ważne jest raczej faktycznie osiągany dochód.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata